вторник, 25 ноември 2014 г.

Салата с пушено пиле и "оранжева" майонеза

Салата с пушено пиле и "оранжева" майонеза




Необходими продукти:

1 голямо пушено пилешко бутче , 3 средни кисели краставички, 3 средни картофа, сол, черен пипер.

За "оранжевата" майонеза:

1 яйце, 300мл. олио, 1 ч.л. горчица, сол и черен пипер на вкус, 1 чаена лъжичка куркума, сок от 1/2 лимон.


Начин на приготвяне:

Яйцето, горчицата, сока от лимона, олиото солта и черния пипер заедно с куркумата се слагат в тесен и висок съд може и буркан, ако нямате такава мензурка към пасатора и с пасатора на средна степен разбивате като издърпвате леко нагоре, докато се усвои цялото количество олио.
Куркумата оцветява,но също така и дава един пикантен по-екзотичен вкус. В зависимост от качеството на подправката става по-блед или по-наситен оранжевият цвят.
Ако не сте любители на тази подправка разбира се я изключете , все пак тя е само за цвят.
Пушеното пилешко бутче се накъсва или нарязва на дребно, киселите краставички на тънки кръгчета, а картофите, сварени в подсолена вода- на кубчета.
Подправят се продуктите и се прибавя майонезата. Разбърква се много добре и се охлажда за 30 мин. в хладилник.











Чеснови франзелки

Чеснови франзелки





Необходими продукти:
3 и 1/2 ч.ч. брашно, 1 с.л. сол, 1 пак. суха мая за хляб, 2 с.л. захар, 1 и 1/2 ч.ч. топла вода, 3 с.л. разтопено краве масло.

За намазване:
1/2 ч.ч. разтопено масло, 3 с.л. чесън на прах


Начин на приготвяне:
Маята се разтваря в топлата вода заедно със захарта. Когато шупне се прибавя разтопеното масло и пресятото брашно със солта.
Разделя се тестото аз разделих на 5 и се разточва на дебели "фитили".
Оставят се да втасат  до удвояване на обема си.
В загрята на 200 градуса фурна се слагат да се пекат за около 7 мин.
Маслото се размесва с чесъна на прах и се мажат франзелките. Отново се връщат във фурната за 7 мин. Пак се мажат с останалата смес и се доизпичат за не повече от 10 мин.




Източник на рецептата: http://directlyfromemilskitchen.blogspot.com










неделя, 23 ноември 2014 г.

Щолен

Щолен




Необходими продукти:
1 1/2 ч.ч. топло прясно мляко, 1 пакетче суха мая/ 10 г. жива мая, 2 яйца, 1 ч.ч. захар,  4 ч.ч. брашно, 125г. краве масло (1 пакетче) , 250г. стафиди, 125 мл. ром, 125г. бадеми, 35г. захаросани портокалови корички, 35г. захаросани лимонови корички, може всякакви сушени плодове по избор да сложите.

За покриване:
Разтопено краве масло, пудра захар


Начин на приготвяне:
Стафидите се накисват с рома за 24 часа.
Маята разтваряте в топлото мляко заедно със захарта. Оставя се да шупне след което се прибавят леко разбитите яйца и мекото масло. Малко по малко се прибавя брашното. Като стане лепкаво тестото се слагат изцедените от ромът стафиди, оваляни в брашно за да не потънат на дъното на тестото. Ромът може да  запазите и да го добвите към тестото ако желаете.
Прибавят се на ситно нарязаните бадеми и сушени плодове както и лимоновите и портокаловите корички.




Аз си ги направих в домашни условия предната вечер можете да видите тук как да си ги направите и вие.



Замесва се меко тесто и се оставя да почине около 20-30 мин.



След това оформете както желаете аз отлетох за по-нестандартен вид и оставете за още 10 мин.






Печете на 180 градуса и ако започне да покафенява отгоре, покрийте с алуминиево фолио и печете до готовност като пробвате с клечка или дървен шиш и щом като излезе сух значи е готов щоленът.
Оставете на решетка и щом се охлади леко намажете с разтопено масло и покрийте обилно с пудра захар.
Търсих из нета много рецепта за щолен и попаднах все на различни така, че това е моят начин,по-който го приготвих.
Ако Ви е допаднал ,пробвайте и Вие!













Спагети "Ла Франческа"


   Спагети "Ла Франческа"





Необходими продукти:
500г. спагети, 60г. краве масло, 10г. сол,120г. шунка, 400г. гъби,4бр. жълтъци,60г. лук, магданоз, 2 с.л. брашно, 2 с.л. растително масло.

Начин на приготвяне:
Спагетите се сваряват в подсолена вода. След това се отцеждат и се разбъркват с маслото.
Почистените гъби се сваряват във вода за 30мин. Изваждат се и се нарязват, а бульонът им се прецежда. Брашното и ситно нарязаният лук се запържват. Прибавя се бульонът като се бърка постоянно. Оставя се да поври , отнема се от огъня и се пасира.
Шунката се нарязва на малки кубчета и заедно с гъбите се задушават в олиото.
Към соса се прибавят жълтъците един по един при непрекъснато бъркане, както и задушените шунка и гъби.
Спагетите се поставят в чиния и се заливат с направения сос.
Поднасят се топли, поръсени със ситно нарязан магданоз.









петък, 21 ноември 2014 г.

Картофена запеканка с пилешко

Картофена запеканка с пилешко





Необходими продукти:
400г. пилешко месо, 1,5 кг. картофи, 500мл. течна сметана за готвене, 3 яйца, 200г. заквасена сметана, 2 с.л. брашно, 2 с.л. олио, 200г. кашкавал, сол, черен пипер.


Начин на приготвяне:
Картофите се обелват, измиват се и се режат на шайби с еднаква дебелина.
Пилешкото месо се нарязва на късчета и се задушава в малко олио.
В тавичка се редят пласт картофи, подправяме на вкус, отгоре пласт пилешко месо, отново подправяме и намазняваме леко и така докато продуктите свършат като най- горният пласт завършва с картофи.
В купа се разбиват яйцата заедно със заквасената и течната сметана Сместа се подправя.





Заливат се картофите и  пилешкото месо със сместа като след това добре разклащаме за да се разнесе равномерно течността.





В умерена фурна печем около 30-35 мин.. Трябва да не е силна за да могат картофите да се сготвят.
След това вадим тавата и поръсваме обилно с настърган кашкавал и връщаме във фурната докато добие ястието златиста коричка .
Добър Апетит!

Ако са Ви допаднали рецептите с този блог , заповядайте в страницата на блога във Facebook , където ще ми е приятно да споделяте снимки с рецептите,които сте опитали както и мнения за тях. Ще се радвам да си комуникираме! Страницата ще намерите като щракнете ТУК










Кейк със захаросани плодове и кока-кола

     Кейк със захаросани плодове и кока-кола



Необходими продукти:
4 яйца (от най-големия размер), 5 с.л. кока-кола,1 1/2 ч.ч. захар, 2 ч.ч. брашно, 1/2 ч.ч. олио, 1 бакпулвер, 1 ванилия или аромат по избор, 100г. захаросани плодове нарязани на ситно.
Пудра захар за поръсване.

Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват със захарта с миксер до пълното й усвояване, прибавят се кока-колата, олиото и отново се разбърква. Малко по малко се прибавя брашното,ванилията и бакпулвера към сместа като се пресяват преди това.
Добавят се и захаросаните плодове като разбъркването става с шпатула или лъжица, докато се разпределят равномерно.
В намазнена и набрашнена тавичка , аз използвах продълговата , но можете да използвате всяка каквато решите,  се изсипва сместа, и в предварително загрята на 180 градуса се пече до готовност, като се пробва с клечка.
Охлажда се и се поръсва обилно с пудра захар.


















Мини хлебчета с хрупкава коричка

    Мини хлебчета с хрупкава коричка





Необходими продукти:
460мл. топла вода, 1 кубче жива мая, 600г. брашно, 4 с.л. зехтин. 1 ч.л. захар, 2 ч.л. сол.


Начин на приготвяне:
В топлата вода се разтваря маята заедно със захарта и се оставя да шупне. След това се прибавят зехтинът,солта и пресятото брашно. Замесва се меко тесто и се оставя да втаса докато удвои обема си.
Примесваме отново и се дели на равни части тесто и се оформя по желание.
Аз разделих на 10 части.





Оставяме да починат отново за около 30 мин. покрити с кърпа и се пекат на 230 градуса за около 25 мин.
Ако искате хрупкава коричка оставете да се охладят върху решетка, а ако искате мека завийте с кърпа. Каквато и коричка да изберете да има Вашето хлебче , вътрешността остава мека.







четвъртък, 20 ноември 2014 г.

Гъбена крем супа

  Гъбена крем супа



Необходими продукти:
500мл. течна готварска сметана, 1 голям картоф, 1 среден лук, 400г. гъби, сол, черен пипер, мащерка.

Начин на приготвяне:
Картофа се сварява, лукът се надребнява, а гъбите се почистват и се режат на филийки.
В растително масло се задушава лукът и гъбите. Когато поомекнат се слага 1 к.ч. вода и се оставя да покъкри за 10-15 мин.
Добавя се картофа, предварително нарязан и се пасира супата. Отнема се от огъня и се добавя на тънка струйка с непрекъснато бъркане сметаната. Ако използвате такава на растителна сметана може да се консумира и от хора спазващи пости или веган режими.
Подправя се и се връща на котлона. Оставя се да покъкри още 10 мин. на слаб огън.
Поднася се топла.

сряда, 19 ноември 2014 г.

Арабско реване

 Арабско реване







Необходими продукти:
4 бр. яйца, 120г. захар, 250г. кисело мляко, 1 бакпулвер, 250г. брашно.

За сиропа:
250г. захар, 350 г. вода, няколко капки лимонов сок, 1 ванилия


Начин на приготвяне:

Белтъците се разбиват със захарта, а жълтъците с брашното,киселото мляко, ванилията и бакпулвера.
С шпатула се добавят малко по малко белтъците към жълтъците с брашно докато се усвои цялото количество и стане хомогенна смес.
Изсипваме в подходяща тавичка с височина 5 см. Ако не е с незалепващо покритие тавата намазнете и набрашнете или сложете хартия за печене , за да може да се отдели лесно след това изпеченото реване. Аз използвах стандартна тортена тава тъй като не разполагах с по-подходяща.
В загрята на 180 градуса фурна печем до готовност като пробваме с клечка или дървен шиш и като остане чист изваждаме от фурната. Охлаждаме.
Сиропа правим като смесваме всички съставки за него в подходящ съд и завираме до пълното разтваряне на захарта. Варим 5 мин.
Реването нарязваме и поливаме с топлия сироп. Оставяме няколко часа да се сиропира добре.
Да Ви е сладко!




източник на рецептата тук








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...