сряда, 8 август 2018 г.

Кисели краставички на кръгчета

Кисели краставички на кръгчета



Необходими продукти:

Дълги и тънки краставици

За всяко бурканче:( използвах бурканчета от по 370 мл.)

Винен оцет 6%
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. захар
1/4 ч.л. семена от бял синап
по 10 зрънца черен пипер
Вода 


Приготвяне:

Приготвянето е повече от лесно, необходимо е да
измиете добре краставиците и да ги нарежете на еднакви по дебелина кръгчета.
В добре измити бурканчета налейте до резката на дъното оцет, сипете захарта,солта, черния пипер и синапа.
Поставете кръгчетата краставички като не препълвате буркана т.е. не пълните най до горе до капачката.
Налейте вода и затворете добре.
Заварете за 5 минути колкото да дръпне капачката, обърнете с капачката надолу и оставете да се охладят напълно.
Съхранявайте в хладно помещение.
Тези краставички са чудесни за бургери или солени торти, за всякакви салати и предястия, защото са предварително нарязани и с перфектна еднаква форма и дебелина.
Важното е да се използват по-хрупкави сортове краставици, които имат по-малко семки, а другото важно е да не са торени,защото много бързо ще станат на каша още както са в буркана и не са отворени.
Добър Апетит!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК



понеделник, 30 юли 2018 г.

Мариновано червено цвекло

Мариновано червено цвекло



Продукти:

4 кг. почистени от листата глави червено цвекло
1/2 връзка целина
10 скилидки чесън


За маринатата:

700 мл. оцет 6% 
250 мл. вода
2 с.л. сол (с връх)
6 с.л. захар (с връх)
10 зърна черен пипер


Ето и доказателството колко вкусно става :))


Приготвяне:

Ако имате използвайте за сваряването на главите цвекло тенджера под налягане ,защото става по-бързо.
Моите бяха със среден размер като големина и на два пъти ги сварих за по 30 минути.
Оставяме да се охладят и ги обелваме от кожата - лесно се белят като картоф,така,че няма нищо сложно и трудоемко.
Нарязваме цвеклото на кубчета или както Вие прецените и поставяме в добре измити и стерилизирани бурканчета.
Слагаме нарязаните целина и чесън.
Заваряваме маринатата  за 5 минути и наливаме в бурканчетата както е още вряла.




Затваряме бурканчетата, затягаме добре капаците и обръщаме за да се вакуумират от горещатата марината.
Ако все пак имате някакви колебания относно това, дали е вакуумирано някое бурканче, заварете за 5 минути точно колкото да "дръпне" капачката.
След като отворите бурканчето отцедете и овкусете по свой вкус.
Става невероятна салата от него като аз обичам да комбинирам с във всякакви вариации.
От тази доза получих 14 бурканчета от по 370мл.
Добър Апетит!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК






петък, 20 юли 2018 г.

Мусака с най-вкусната заливка без кисело мляко


Мусака с най-вкусната заливка без кисело мляко



Продукти:

500г. кайма смес
700г. картофи
1 голям морков
1 голяма глава кромид лук
 400 мл. вода
1/2 ч.л. пушен червен пипер
1 ч.л. чубрица
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. кимион (може и без него,но аз го обожавам и винаги слагам)
черен пипер на вкус
 50 мл. растително олио за задушаване 

За заливката :
3 големи яйца
3 с.л. брашно с връх
800 мл. прясно мляко
бял пипер на вкус
щипка сол
100г. мазнина аз слагам 50:50 разстопено масло и растителна мазнина

Приготвяне:

Нарежете на ситно лука и моркова и ги задушете в растителна мазнина.
След като омекнат добавете каймата и непрекъснато разбърквайте с цел да стане на трохи и да не останат много едри части от нея.
Подправете със солта, червения и черния пипер, чубрицата и кимиона.
каймата трябва много добре да се запече.
Разбъркайте всичко и добавете картофите нарязани на кубчета.
Разбъркайте за да се мазнят много добре и след това прибавете водата.
Накрая се добавя и домашната вегета и отново се разбърква добре.





Затворете съда ,в който е сместа за мусаката и оставете да покъкри за около 10 минути на умерена температура.
През това време загрейте фурната на 200 градуса без вентилатор или 180 градуса със вентилатор.
Прехвърлете сместа в тавичка и я сложете във фурната.
Трябва да се запече достатъчно , така,че да водата да се изпари на 90%.
През това време започнете да си правите заливката.
Тя много прилича на сос Бешамел,но разликата е там, че тук се добавят и яйца.
Разбийте много добре яйцата.
В дълбок съд или касерола сложете мазнината, добавете брашното и с енергично бъркане разтворете добре брашното и продължавайте да бъркате докато добие златист цвят.
На тънка струйка добавете прясното мляко като продължавате да бъркате за да не се получат бучици.
След като се сгъсти отново на тънка струйка добавете и яйцата.
Не забравяйте,че млякото и яйцата трябва да са на стайна температура, а не да ги извадите директно от хладилника.
Посолете на вкус и добавете бял пипер, а може и черен.
Извадете мусаката от фурната и разпределете равномерно върху сместа .







Върнете във фурната и запечете до получаване на златист цвят на заливката.
Получава се наистина разкошна мусака и съм сигурна,че любителите на тази гозба ще я оценят.
Добър Апетит!









вторник, 17 юли 2018 г.

Солени палачинки с тиквички

Солени палачинки с тиквички



Продукти:

3 средно големи тиквички
1 ч.ч. прясно мляко
4 големи яйца
1 ч.л. сол
14 с.л. (равни) брашно
10г (1 пакетче) бакпулвер
разстопено масло за намазване на тигана



Приготвяне:

Тиквичките се настъргват на ситно ренде и се разбъркват със солта.
Разбиват се млякото,яйцата , бакпулвера и брашното с помощта на миксер или тел за яйца и се прибавят към тиквичките.


Разбъркват се всички съставки с помощта на шпатула и с черпак се разпределя сместа и се пекат в предварително намазнен тиган за палачинки.
Получават се 7 бр.
Можете да направите всякаква добавка към тях ние си ги хапнахме с разядка от печени пиперки, а можете да си сглобите и солена торта.
Бързо, вкусно и сезонно!
Добър Апетит!

рецептата е взаимствана от Супичка 

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК







понеделник, 16 юли 2018 г.

Салата от цвекло с чеснов дресинг

Салата от цвекло с чеснов дресинг




Продукти:

1 средно голямо цвекло
2 малки моркова
листа целина 
натрошени орехови ядки

За дресинга:
2-3 скилидки чесън
2 с.л. зехтин или друга растителна мазнина
сол на вкус
лимонов сок 

Приготвяне:

Обелете цвеклото и го настържете или нарежете както пожелаете.
Пресовайте скилидките чесън , поставете ги в бурканче или удобен малък съд с капаче, добавете солта,лимоновия сок и зехтина.
Затворете бурканчето раклатете добре и залейте цвеклото.
Разбъркайте така, че добре да се овкуси и оставете за 10 минутки да попие всички съставки от дресинга.
Настържете морковите,нарежете листата целина и добавете към цвеклото.
Разбъркайте и поръсете с натрошените орехови ядки.
Всеизвестен факт е ,че цвеклото е мощен имуностимулатор, освен това консумацията му подобрява функцията на черния дроб и хора, страдащи под някаква форма от заболявания свързани с черния дроб е добре дори да пият прясноизцеден сок само от червено цвекло.
Красиво,вкусно и полезно!
Хапвайте добре и бъдете здрави!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

вторник, 10 юли 2018 г.

Тирамису

Тирамису




Продукти:

50 бр. бишкоти
2 с.л. марсала
500г. маскарпоне
200 мл.  течна сладкарска сметана 
4 жълтъка
1 ч.ч.  фина захар
100 мл. еспресо

Приготвяне:

На водна баня разбийте с помощта на миксер жълтъците и 1/3 от захарта за около 2 минути до получаване на гъст пухкав крем.
Много внимавайте купата с жълтъците да не опира до врящата вода,защото ще загорят.
Оставете да се охлади и през това време разбийте маскарпонето с още 1/3 от захарта до напълно гладка консистенция.
Накрая разбийте и сладкарската сметана с останалата 1/3 част от захарта.
В голяма купа прибавете трите вида крем като добавите и марсалата към тях.
Разбърквайте докато напълно се слеят и стане гладък крем.



В подходяща тавичка сложете от крема , подредете от бишкотите като преди това за кратко потопете в кафе, след това разпределете от крема, следват пак бишкоти и завършете с крема. 
Т.е. получавате два пласта от бишкотите.
Загладете и оставете в хладилник за една нощ или поне за 4 часа.
Преди сервиране поръсете обилно с какао, аз използвах неподсладено натурално .
Да Ви е сладко!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК






четвъртък, 5 юли 2018 г.

Чеснова разядка

Чеснова разядка




съставки:

3 големи глави чесън
2.с.л.растителна мазнина /зехтин
 1 ч.л.прясно изцеден лимонов сок от половин лимон / винен оцет
сол на вкус


Приготвяне:
Обелете скилидките чесън ,добавете мазнината,солта и лимоновия сок и пасирайте до гладка консистенция.
Няма нищо сложно в приготвянето на тази чеснова паста, а е много вкусна и с широко приложение.
Можете да добавите към шкембе чорба, дюнер, да си направите чеснова майонеза като добавите от тази паста към домашната си майонеза или да я поднесете към печени на скара или барбекю меса или зеленчуци.
Не само,че е вкусна, а и си е една противогрипна ваксина ,защото както знаете чесънът е много полезен за здравето.









неделя, 1 юли 2018 г.

Таратор със заквасена сметана

Таратор със заквасена сметана



Продукти:

500г. гъсто кисело мляко 
400г.заквасена сметана
5 скилидки чесън 
1 бр. краставица
копър
сол на вкус
зехтин/растителна мазнина по желание
начукани или смлени орехви ядки (по желание)



Приготвяне:

В купа смесете киселото мляко и заквасената сметана и разбийте добре за да се получи гладка консистенция.
Пресовайте скилидките чесън, добавете сол на вкус и разбъркайте.
Краставицата разполовете и с помощта на лъжичка премахнете по дължината семките, защото именно средната част е водната, разбира се можете и да не ги премахвате въпрос на предпочитание .
Нарежете я на кубчета и я добавете в купата.
 Кофичката от млякото напълнете с вода и разредете таратора.
Добавете копър и изстудете преди да сервирате.
Получава се много интересен кремообразен таратор с леко маслен вкус идеален за летните горещи дни, а и не само.
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУКа страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

петък, 29 юни 2018 г.

Джинджифилова лимонада

Джинджифилова лимонада




Съставки:

250 мл. прясно изцеден сок от лимони
1 парченце корен джинджифил с големината на палец
2 средни по големина лимона
1,5л. студена минерална/изворна/ газирана вода
кубчета лед
7 с.л. захар
мента. маточина - за аромат



Приготвяне:

Ако изтисквате лимоните през сокоизстисквачка за цели плодове, задължително измийте кората старателно с гореща вода , някои използват и течен сапун или друг измиващ препарат,но аз не го правя.
Така ако ги изцедите от 4 средни лимона точно се получава 250 мл. сок, ако обаче го направите през цитрус преса може би ще Ви трябват повече лимони.
Джинджифила по същия начин минах през сокоизстисквачката, другия вариант ако нямате такава е да го нарежете на тънки парченца и да го сложите в каната с лимоновия сок.
Послтавете сока в кана, след това добавете 6 с.л. захар, а с останалата една намачкайте в хаванче листата мента или маточина или както в моя случай и двата вида и така ги изсипете в каната.
По този начин си пускат ароматите и става много ароматна.
Разбъркайте добре така,че захарта да се разствори, опитайте и я доовкусете по Ваш вкус с повече захар ако е необходимо, добавете студената вода и кубчетата лед.
Нарежете на тънки кръгчета и останалите два лимона и додавете към лимонадата.
Наздраве!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУКа страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК






понеделник, 4 юни 2018 г.

Сладко от черници

Сладко от черници



Продукти:

черници 
захар
лимонена киселина ( но аз не слагам ,така,че си е по Ваша преценка дали ще добавите или не)



Приготвяне:


Черниците се измиват добре и се поставят за около 10 минутки във вода. 
Моите черничеви дървета не са пръскани и често по плодчетата има и мравки и затова като поставим във вода те си излизат ,често без последици върху живота им :)


Изцеждат се добре като аз отново измивам под течаща вода и отцеждам в гевгир или друг подходящ за тази цел съд.
Поставете в тенджера като на килограм плод слагам 500г захар, понякога и повече тъй като има някоя захар,която не подслажда особено добре.
Редите пласт плод, ръсите със захар и така докато свършат плодчетата, като най-отгоре гледате последният пласт да е захар.


Може да оставите и една нощ в хладилник,аз лично оставям за два часа на стайна температура и след това започвам за го варя като не бъркам кой знае колко за да не станат на каша черниците.
Моят вариант е да варя малко повече, до желана гъстота тъй като не обичам да добавям желиращи компоненти , но ако използвате такива, варете 30 минути и добавете пектин, лимонена киселина или желиращи фиксове като се съобразите с количеството получено сладко.
Не заварявам, а разпределям в затоплени малки винтови бурканчета и след като ги затворя добре ги обръщам с капака надолу докато се охладят напълно.
Правя си една партида по-малко сгъстено сладко за да имам и сироп за заливки на сладолед или палачинки например и друга,която е тип желе т.е. повечко сгъстено.
Ароматът е като на сладко от касис и изобщо ухае на горски плодове и е прекрасно за похапване дори и само с кисело мляко.
Да Ви е сладко!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУКа страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК





четвъртък, 17 май 2018 г.

Спаначени кюфтенца

Спаначени кюфтенца


Продукти :

200г. бланширан спанак
1 връзка копър
3 стръка пресен лук
100 г. твърдо сирене
1 голямо яйце
сол,черен пипер на вкус
1 ч.ч. брашно


Приготвяне:


Бланширания в подсолена вода спанак накълцайте с ножа, добавете на ситно нарязаните лук и копър, яйцето и брашното. 
Разбъркайте и добавете и брашното.
Подправете със сол и черен пипер и добавете сиренето.
Отново разбъркайте.
Трябва да получите леко лепкаво тесто, което можете да оформите на кюфтенца.
Загребвах с лъжица за сладолед за да са с еднаква големина, след което с намазнени ръце оформи и пържих в умерено сгорещена мазнина.
Отцедете върху пласт домакинска хартия или салфетка.


Можете да поднесете със сос от кисело мляко и чесън.
Тези кюфтенца са идеални за мезе или предястие.
Добър Апетит!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУКа страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК



четвъртък, 5 април 2018 г.

Славянски гювеч

Славянски гювеч





Продукти:

500г. свинско месо 

200г. ориз
200г домати (от консерва)
1 голям морков
2 червени пиперки
2 зелени пиперки
1 голяма глава лук
1 ч.л. червен пипер
3 ч.ч. бульон или вода
сол и черен пипер на вкус
по желание може да добавите и черни маслини
ситно нарязан магданоз


Приготвяне:


Зеленчуците нарежете на едро .
Свинското месо нарежете на еднакви парчета, а ориза измийте под течаща вода.
В подходящ съд загрейте растително олио и задушете свинското месло, след като побелее добавете зеленчуците и накрая ориза.
Сложете в тавичка, добавете бульона и печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 30 минути или докато ориза набъбне и месото е напълно сгтвено.
Поднесете със ситно нарязан пресен магданоз.
Добър Апетит!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУКа страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК






понеделник, 2 април 2018 г.

Домашни хрупкави пилешки хапки на фурна


Домашно приготвени  печени хрупкави пилешки хапки 




Продукти:

1 кг. пилешко месо

сол,черен пипер на вкус



За Панировката:

2 яйца

1 ч.ч. брашно
1 ч.л. пушен или натурален червен пипер
1 ч.ч. галета

растителна мазнина за намазване преди печене




Приготвяне:


Използвах пилешко месо от цели бутчета тъй като се оказа ,че имам само такова и просто ги обезкостих, нарязах ги на едро и ги смелих на кайма с месомелачката.
Подправих само със сол и черен пипер.


Можете да използвате пилешки гърди,но имайте предвид,че те са по-сухи , а за смилане ако нямате месомелачка може да използвате и кухненски робот .
Оформете на хапки и панирайте първо в  брашното смесено с червения пипер, сложете после в разбитите яйца и накрая в галетата.
Подредете в тавичка с хартия за печене и накрая леко с четка намажете с мазнина.
Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса с вентилатор за 20-25 минути или до получаване на златиста коричка.
За разлика от купешките пилешки хапки се усеща месото и все пак си знаете какво сте сложили. 
По желание можете и да ги изпържите.
Поднесете със сос пожелание!
Добър Апетит!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУКа страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...