понеделник, 4 юни 2018 г.

Сладко от черници

Сладко от черници



Продукти:

черници 
захар
лимонена киселина ( но аз не слагам ,така,че си е по Ваша преценка дали ще добавите или не)



Приготвяне:


Черниците се измиват добре и се поставят за около 10 минутки във вода. 
Моите черничеви дървета не са пръскани и често по плодчетата има и мравки и затова като поставим във вода те си излизат ,често без последици върху живота им :)


Изцеждат се добре като аз отново измивам под течаща вода и отцеждам в гевгир или друг подходящ за тази цел съд.
Поставете в тенджера като на килограм плод слагам 500г захар, понякога и повече тъй като има някоя захар,която не подслажда особено добре.
Редите пласт плод, ръсите със захар и така докато свършат плодчетата, като най-отгоре гледате последният пласт да е захар.


Може да оставите и една нощ в хладилник,аз лично оставям за два часа на стайна температура и след това започвам за го варя като не бъркам кой знае колко за да не станат на каша черниците.
Моят вариант е да варя малко повече, до желана гъстота тъй като не обичам да добавям желиращи компоненти , но ако използвате такива, варете 30 минути и добавете пектин, лимонена киселина или желиращи фиксове като се съобразите с количеството получено сладко.
Не заварявам, а разпределям в затоплени малки винтови бурканчета и след като ги затворя добре ги обръщам с капака надолу докато се охладят напълно.
Правя си една партида по-малко сгъстено сладко за да имам и сироп за заливки на сладолед или палачинки например и друга,която е тип желе т.е. повечко сгъстено.
Ароматът е като на сладко от касис и изобщо ухае на горски плодове и е прекрасно за похапване дори и само с кисело мляко.
Да Ви е сладко!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУКа страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК





Няма коментари:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...