събота, 6 февруари 2016 г.

"Дантелени" палачинки

"Дантелени" палачинки





Необходими продукти:

4 яйца (голям размер)
400г. брашно

700 мл.прясно мляко
300 мл. вряща вода
1 пакетче суха мая
2 с.л. захар
1 ч.л. сол
6 с.л. олио
масло за мазане на палачинките




Начин на приготвяне:

Разбиваме яйцата, които със прясното мляко са извадени от хладилника т.е. са студени.
Прибавяме и прясното мляко.
Разбиваме с миксер като докато го правим добавяме врящата вода , а след това и останалите продукти и продължаваме да разбиваме до пълното усвояване на всички продукти в хомогенна смес.
Тя става течна така, че не се притеснявайте.
Оставете на топло да "втаса" за 1 час.
След това ще забележите , че е станала "пухкава" сместа, но все така течна и както казах не трябва да Ви притеснява това ето така изглежда тя:



Загрейте на умерена температура тиган за палачинки или друг плосък тиган, ако е необходимо леко намазнете с олио и изсипете 1 черпак (стандартен за супа) и ще забележите, че веднага палачинката става на "шупли" или "дупчици", което ги прави с ефекта на дантела.


Ако използвате стандартен черпак пълен със сместа за една палачинка ще получите 18 бр. 
Обърнете и изпечете и от другата страна.
Готовата палачинка намажете с масло и така докато изпечете всички палачинки.
Със солена или сладка плънка Вие решете как ще ги консумирате.
Да Ви е сладко!


Източник на рецептата ТУК



Ако използвате рецепта от този блог моля  посочете  активен линк към рецептата!


Заповядайте в кулинарната ми  страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК











четвъртък, 4 февруари 2016 г.

Картофена крем супа с кореноплодни

Картофена крем супа с кореноплодни





Необходими продукти:

3 големи картофа
1 среден морков
1/2 от средно голям пащърнак
1/4 от малка глава целина
1 глава лук
30 г. масло

пресен магданоз 





Начин на приготвяне:


Нарежете всички зеленчуци на еднакви парчета , залейте ги с 1,5 л. вода и сварете до пълното им омекване.

Отстранете от огъня и пасирайте без да отстранявате водата, в която са се варили до много гладка консистенция с ръчен пасатор или в кухненски робот.
Сложете маслото и разбъркайте добре докато се разтопи напълно.
Подправете със сол и черен пипер и върнете за още 5 минутки на слаб огън.
Ако супата Ви се стори гъста за Вашите предпочитания добавете още малко вода и оставете да поври 10 минутки като след това е готова за поднасяне.
Преди да сервирате , поръсете с пресен магданоз и по желание можете да добавите хрупкави крутони за разкош
Добър Апетит!



Ако използвате рецепта от този блог моля  посочете  активен линк към рецептата!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!








Броколи със сирена в сметанов сос

Броколи със сирена в сметанов сос 





Необходими съставки:

400 г. броколи
(сложих и 200 г. общо карфиол и морков за цвят)
250 мл. течна готварска сметана
100г. сирене гауда
около 50г. синьо сирене
100г. кашкавал 




Начин на приготвяне:


Бланширайте зеленчуците за 10 минути в подсолена вряща вода.
Веднага след като са готови ги сложете в купа с лед или много студена вода за да не се разварят при изпичането.
В подходящ съд налейте сметаната и след като се сгорещи достатъчно добавете сирената , които може да не са точно такива , а да са по Ваш избор, но без кашкавала,защото той ще ни е нужен при изпичането.
След като се разтопят и се получи гъст сос, залейте с него зеленчуците,които предварително сме ги поставили в тавичка.
Настържете кашкавала върху тях и сложете за 30 мин. да се запекат в предварително сгорещена фурна на 200 градуса.
Тази рецепта е подходяща и за спазващите 90-дневната диета като можете да си я приготвите в протеиновия ден.
Добър Апетит!




Ако използвате рецепта от този блог моля  посочете  активен линк към рецептата!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!


 











сряда, 3 февруари 2016 г.

Веган заквасена сметана

Веган заквасена сметана





Необходими съставки:

1 ч.ч. сурово кашу, накиснато една нощ във вода
1/4 ч.ч. пресен лимонов сок + още 2 с.л. ако желаете допълнително да овкусите
1/4 ч.л. морска сол
1/2 ч.ч. вода





Начин на приготвяне:


Накиснете кашуто една нощ във вода.
Прецедете го и го сложете в мощен блендер.
Прибавете и останалите съставки и пасирайте за около минута, ако Ви е мощен блендера, ако не е продължете до получаване на кремообразна консистенция.


Присипете в подходящ добре затворен съд и съхранявайте в хладилник до 2 седмици.
Ако му добавите 1 ч.л. чесън на прах ще получе невероятен чеснов сос,който е подходящ за сандвичи и салати.
Добър Апетит!




източник на рецептата ТУК



Ако използвате рецепта от този блог моля  посочете  активен линк към рецептата!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!













понеделник, 1 февруари 2016 г.

Киноа с домати и бамя

Киноа с домати и бамя





Необходими продукти:


1 ч.ч. киноа (използвах от цветната)
 сурова бамя ( ако няма прясна замразена )
1 глава лук
1 среден морков
1 голям домат 
копър
хималайска / морска сол
зехтин
пипер




Начин на приготвяне:

Сваряваме киноата и я отцеждаме.
В подходящ съд сгорещяваме зехтина и задушаваме ситно нарязания лук.




Прибавяме моркова, ситно нарязания домат и бамята.
Разбъркваме и оставяме докато омекнат под капак за около 15 минути докато омекнат.
Добавяме киноата и подправяме със сол и пипер.
Поднасяме ястието поръсено с пресен копър.
Тази рецепта е подходяща както за спазващите веган режим , така и за 2-ри ден на варива на 90-дневната диета.



източник на рецептата ТУК




Ако използвате рецепта от този блог моля  посочете  активен линк към рецептата!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!












събота, 30 януари 2016 г.

Палачинки с брашно от лимец

Палачинки с брашно от лимец



Тези палачинки са малко по-здравословни от останалите тъй като са с брашно от лимец.
Те са сред най- предпочитаната закуска от малки и големи и често ги правя ,когато всички сме у дома , а още идеи за закуски за почивните дни можете да видите ТУК.







Необходими продукти:

1 ч.ч. брашно от лимец
1 ч,ч, прясно мляко
1/2 ч.ч. газирана вода
2 яйца от големия размер
1/4 ч.л. сода за хляб
мазнина за намазване на тигана








Начин на приготвяне:

Разбиваме добре яйцата, прибавяме млякото и газираната вода и след това пресятото брашно от лимец и содата.
Аз използвах голямата чаша на Нутрибулет и сместа се събра точно до максималната точка,до която трябва да се напълни и миксирах с приставката с кръстатото острие за няколко секунди.
Не се безпокойте сместа става по-течна от обикновено, но това е , защото лимеца е необработен и не дава тази плътност както пшеничното брашно.




По възможност използваме плосък тиган с незалепващо покритие ,който загряваме на умерена температура , намазняваме леко с парченце масло или растително олио и изсипваме от сместа като Ви препоръчвам да ги правите малко по-дебели, защото иначе не се обръщат лесно въпреки подходящия съд, в който ги приготвяте.
За разпределяне на сместа отново използвах голямата чаша към Нутрибулет и така нямаше излишни замърсявания на допълнителни съдове.
На умерена температура изпечете палачинките от двете страни,които стават невероятно фини и леко на дупчици от содата.
От тази смес се получиха 10 бр. палачинки.
Поднесете гарнирани по Ваш вкус.
Добър Апетит!

рецептата е адаптирана от ТУК



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!









четвъртък, 28 януари 2016 г.

Пухкави пържени филийки


Пухкави пържени филийки






Като деца това ,което най-редовно си хапвахме редом с палачинките, мекиците,тутманика и баничките бяха пържените филийки.
Не знам защо се породи мнението,че всички тези закуски ,които изброих са в графа "нездравословни" като преди бяхме по-здрави от всякога.
Аз продължавам да ги правя сега и на моето дете,но за да станат те "пухкави", а не плоски както са по принцип ,добавих още една съставка към сместа - бакпулвер.

Ето и съставките ,които използвам аз за 8 филийки:
2 голями яйца
1/2 ч.ч. прясно мляко
щипка сол
1 бакпулвер
брашно до получаването на малко по-гъста смес от палачинковата

 




Начин на приготвяне:
Предполагам е познат на всички и съм далеч от мисълта,че не знаете как се приготвят.
Забъркаваме всички съставки в хубава гладка без бучки смес с консистенцията на боза.
В дълбок тиган ( аз използвам уок-а ) сгорещяваме на умерена температура мазнината.
Топим всяка страна от филиите като гледаме да се напои добре със сместа и после обръщаме. 
Отцеждаме леко за да изтече излишната смес и пържим до златист цвят.



Оставяме да се отцедят върху пласт кухненска хартия и са готови за хапване.
Дали ще изберете сладко или някаква солена добавка към тях ,зависи изцяло от Вас и Вашия вкус.
Добър Апетит!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!








вторник, 26 януари 2016 г.

Гъбена супа

Гъбена супа





Необходими продукти:

500 г. гъби печурки или кладница
300 мл. прясно мляко
500 мл. вода
60 г. масло
1 средна глава лук
пресен копър




Начин на приготвяне:

Почистете и нарежете гъбите.
В тенджерка сложете маслото и като се разтопи прибавете нарязания на ситно лук.
След като се задуши прибавете и гъбите и оставете докато омекнат на умерена температура.
След няколко минути сипете прясното мляко , а след това и водата.
Оставете да къкри за още 20 минути.
Подправете със сол и черен пипер на вкус и поднесете със ситно нарязан пресен копър.
Добър Апетит!



източник на рецептата ТУК



Ако използвате рецепта от този блог моля  посочете  активен линк към рецептата!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!









понеделник, 25 януари 2016 г.

Веган пармезан

Веган пармезан






Необходими съставки:

3/4 ч.ч. сурово кашу
3/4 ч.л. морска сол
1/4 ч.л. чесън на прах







Начин на приготвяне:

Сложете всички съставки в чопър или блендер и ги накълцайте за не повече от 10 секунди до получаване на нещо като трохи.



Можете да сервирате върху паста или различни видове салати.
Аз избрах да поднеса върху макарони със сос "Маринара".
Добър Апетит!




Хранителна информация в една супена лъжица:



калории: 44 ккал.
мазнини: 3 г.
наситени мазнини: 0,6 г.
въглехидрати: 3 г.
фибри: 0,7 г.
протеини: 1,8 г.
натрий: 92 г.


Източник на рецептата ТУК


     Ако използвате рецепта от този блог моля      посочете  активен линк към рецептата!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!











"Сиромашка" баница

"Сиромашка" баница

( или баница със стар хляб)




Преди време Ви бях представила предложения за оползотворяване на стария хляб под формата на  галета и любимите на всички крутони.
Преди няколко дни попаднах на още една идея за използване на стария хляб , но този път го превръщаме в закуска - "Сиромашка" баница или баница със стар хляб и определено влиза в списъка с идеи за бързи, лесни и вкусни закуски за през почивните дни.








Необходими продукти:


1/2 хляб или около 400г.
4 яйца голям размер

1 кофичка кисело мляко + 1 ч.л. сода за хляб
1/2 ч.ч. олио
300 г. сирене (по възможност изкиснато)









Начин на приготвяне:



Хляба нарязваме на еднакви филии (ако ползваме от домашната хлебопекарна и съответно не ни е нарязан ) и след това нарязваме на кубчета с еднаква големина.
В подходяща тава ( ползвах по-разлята , защото нямах друга и съответно не се получи висока баничката, но ако имате ползвайте за по-хубав вид) редим ред хлебни кубчета, ред натрошено сирене и така докато свършат продуктите като най-отгоре трябва да сме завършили със сиренето.
В купа слагаме киселото мляко и содата за хляб , разбъркваме и оставяме хубаво да шупне.
След това прибавяме яйцата и олиото и разбиваме до хомогенна смес.




Заливаме хляба със сиренето, разтръскваме добре тавата за да се разпредели добре сместа и печем в предварително загрята на 180 градуса фурна до зачервяване.
По желание 10 минути преди да извадим от фурната, поръсваме с настърган кашкавал.
Това е !
Добър Апетит!




Ако използвате рецепта от този блог моля посочете  активен линк към рецептата!





Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!













Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...