вторник, 23 юни 2015 г.

Кюфтета с доматен сос

Кюфтета с доматен сос






Необходими продукти за кюфтетата:

1 кг. кайма смес
1/2 ч.ч. ориз
подправки каквито вие предпочиатате за овкусяване на кайма,аз използвах:
1/2 ч.л. кимион
1/2 връзка магданоз
1/4 ч.л. черен пипер
1/2 ч.л. червен пипер
сол


за доматения сос:

5 средни домата
2 с.л. брашно
1 глава лук - голяма , иначе 2 по-малки
1 голям морков
1/2 ч.л. захар
черен пипер
сол на вкус






Начин на приготвяне:

Каймата смесете с измития ориз, подправките и ситно нарязания магданоз.
Омесете добре и оставете в хладилника докато приготвите доматения сос.
Доматите нарежете на дребно, лука и моркова също.
Задушете ги .
Добавете брашното и разбъркайте добре, малко по малко добавете бульон или вода около литър.
Оставете на среден огън за поври за около 20 минути.
С пасатор пасирайте соса, за да стане по-фин и с гладка консистенция , разбира се ако искате оставете малко по-едри частици. 
Поръсете с 1 ч.л. червен пипер.
Подправете на вкус.
В тавичка подредете оформените от каймата кюфтета и залейте със соса.
Разтръскайте тавичката за да се разнесе добре и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 50 мин. или докато кюфтетата станат готови и леко се запекат отгоре.
Поднесете ястието топло!
Добър Апетит!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!










събота, 20 юни 2015 г.

"Печена" доматена крем супа

 "Печена" доматена крем супа





Ако и Вие като мен сте любители на супите, то тази супа определено ще Ви хареса.
Интересното при нея е,че се пече. Правилно прочетохте , прави се в тавичка. Реших да я изпробвам и определено не съжалявам ,защото стана превъзходна.




Необходими продукти: 

2 средни червени лука, аз нямах и сложих обикновен каба лук
5 средни домата
зехтин или олио
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
черен пипер
500 мл. пилешки или зеленчуков бульон 
500мл. течна сметана за готвене

Начин на приготвяне:

В тавичка , в която можем да печем и във фурната, слагаме нарязаните на полу месеци лук като преди това сме загрели до средна температура мазнината.
Почистваме доматите от зелената част от където са били откъснати и разполовяваме.
Когато лука се задуши ,слагаме доматите с месестата част надолу, поръсваме със захарта , солта и черния пипер.
Оставяме още малко докато си пуснат водата.





Печем за 20-25 мин. в предварително загрята фурна на 180 градуса .
След като на доматите им се е набръчкала кожата и са получили кафеникав загар, връщаме тавичката на котлона и добавяме бульона.



Оставяме 10 мин. да поври цялата смес и добавяме сметаната.
След още 5 мин. пасираме цялата смес до гладка консистенция.
Ако има нужда от още сол добавете.
Това е!
Добър Апетит!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!
 







    петък, 19 юни 2015 г.

    Патладжани с доматен сос

    Патладжани с доматен сос








    Необходими продукти:

    2 средни патладжана
    3 големи домата
     6-7 скилидки чесън
    растителна мазнина
    1/2 връзка лук
     сол
    черен пипер

    брашно за овалване




    Начин на приготвяне:

    Патладжаните измиваме и нарязваме на шайби с дебелина около сантиметър, осоляваме и оставяме да се отцедят от горчивата вода за около час.
    Оваляйте всяко парченце в брашно и изпържете равномерно от двете страни.
    Отцедете върху салфетка или домакинска хартия.
    Доматите измиваме , нарязваме на едро, скилидките чесън обелваме , а магданоза наситвяваме.
    Слагаме олио, сол  и черен пипер и пасираме соса до гладка консистенция.
    Слагаме го в дълбок съд и завираме докато се изпари водата от доматите.
    Ако е необходимо сгъстете с малко брашно.
    Поднесете заедно с патладжаните и поръсете с магданоз.
    Добър Апетит!

    Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

    Благодаря Ви от сърце!

     



     

    Салата от пресен лук с цедено кисело мляко и сирене

    Салата от пресен лук с цедено кисело мляко и сирене





     




    Необходими продукти:

    400г. цедено кисело мляко
    100-120 г. сирене "Дунавия" или друго на сметанова основа
    80г. черни маслини почистени от костилката
    3 домата
    зехтин
    сол,черен пипер




    Начин на приготвяне:
    Нарязваме на ситно маслините и пресния лук.
    Към тях добавяме цеденото мляко към което сме прибавили сиренето.
    Разбъркваме добре.
    Овкусяваме със сол и черен пипер.
    Режем доматите на шайби.
    Сглобяваме салатата като редим шайба, поливаме малко със зехтин, слагаме от сместа със сиренето и отгоре отново резен домат докато сглобим целия домат.
    Идеалната салата за горещите летни дни и студени напитки.
    Добър Апетит!


    Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

    Благодаря Ви от сърце!




    Запечени катми със солена плънка

    Запечени катми със солена плънка


     



    Необходими продукти: 

    8 бр. КАТМИ 
    100г. кашкавал
    125г. (едно пакетче) крема сирене
    15бр. черни маслини
    200г. заквасена сметана
    150г. шунка
    черен пипер
    сол-  ако е необходима аз не сложих
    топено сирене - по едно кубче за всяка катма
    1/2 връзка ситно нарязан магданоз



    Начин на приготвяне: 

    Изпечете катмите (рецептата по която ги правих вижте ТУК) и ги охладете.
    В купичка смесете крема сиренето и заквасената сметана, добавете нарязаната на кубчета шунка и почистените от костилките и нарязани маслини.
    Разбъркайте и добавете и ситно нарязания магданоз, като оставите малко за отгоре.
    Тази смес стига точно за осемте рулца.
    Сложете във всяка катма и навийте на рулце.




    В тавичка намазана с мазнина (за всеки случай) , наредете рулцата, сложете по кубче от топеното сирене и поръсете с настъркания на едро ренде кашкавал.




    Поръсете с останалия магданоз и съвсем леко полейте със струйка мазнина, олио или зехтин каквото предпочитате.
    Изпечете до златист цвят на кашкавала в предварително загрята на 200 градуса фурна на функция " грил" или ако нямате такава функция , използвайте само горен реотан. 
    Ще Ви отнеме точно 7-8 мин.
    Добър Апетит!


    Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

    Благодаря Ви от сърце!




    четвъртък, 18 юни 2015 г.

    Сладолед с череши

    Сладолед с череши







    Необходими продукти:


    500мл. течна сладкарска сметана
    500мл. прясно мляко
    8 жълтъка
    2 ванилии
    1 чаша кристална захар


    250г. ДОМАШНО СЛАДКО ОТ ЧЕРЕШИ 








    Начин на приготвяме:

    В тенжерка слагаме млякото и сладкарската сметана и като започне леко да завира, добавяме ванилиите и половината от количеството захар т.е. 1/2 чаша
    Разбъркваме с телена бъркалка за яйца докато захарта се разтвори напълно.
    Жълтъците на стайна температура разбиваме с остатъка от захарта и прибавяме получената смес на тънка струйка с непрекъснато бъркане към млечно-сметановата смес.
    Връщаме на котлона на умерена температура за още 5 мин. колкото да се сготвят жълтъците и започне леко да се сгъстява сместа.
    Оставяме да се охлади като разбъркваме от време на време.
    След 30-тина минути след като се е охладила сместа прехвърляме в кутия за фризер или друг подходящ съд и слагаме да се замрази.
    На всеки час разбъркваме и като стане много гъст крем прибавяме сладкото от череши.
    Разбъркваме още няколко пъти за да се разпределят плодчетата равномерно преди пълното замръзване на сладоледа.
    След 4-5 часа ще се получи страхотен плодов сладолед, изцяло натурален и без никакви изкуствени добавки.
    Поднесете гарниран по Ваш вкус, аз добавих сироп от череши.
    Да Ви е сладко!



    Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

    Благодаря Ви от сърце!


     

     

     



    Пилешко със зеленчуци на сач

    Пилешко със зеленчуци на сач






    Необходими продукти:

    2 бр. пилешко филе
    2 червени пиперки
    1 зелена пиперка
    1 голям морков
    10 бр. дребни гъбки
    2 средни лука
    3 клонки мащерка
    сол, черен пипер
    2 с.л. светъл соев сос
    100г. кашкавал

    За маринатата на пилешкото:
    200г. кисело мляко
    1 лук
    2-3 скилидки чесън
    черен пипер на зърна -4-5 зрънца
    2 с.л. олио/зехтин
    3 с.л. светъл соев сос

    Начин на приготвяне:
    Нарязваме на еднакви късчета пилешкото месо и го мариноваме като си правим маринатата от всички посочени продукти.
    Оставяме в хладилник за поне 30 мин.
    През това време си приготвяме зеленчуците, като ги режем на едри парчета.



    Отцеждаме пилешките късчета от маринатата.
    Загряваме сача на умерена температура и слагаме малко олио или зехтин, каквато мазнина предпочитате.
    Запичаме пилешките късчета.



    Ако се отдели повече течност от необходимото я премахнете (при мен така се случи)
    Добавете зеленчуците като върху тях полеете струйка с мазнина.
    Като се задушат добавете соевия сос , ако се налага още сол,черен пипер и стръкчетата мащерка.



    Продължете периодично да разбърквате ,но стойте нащрек за температурата, тъй като сача запазва много и съответно отделя топлина и продуктите могат да загорят.
    След като е готово ястието поръсете обилно с настърган кашкавал.
    Добър Апетит!

    Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
    Благодаря Ви от сърце!


     















    сряда, 17 юни 2015 г.

    Руло с Мортадела

    Руло с мортадела









    Необходими продукти:

    9 парчета мортадела
    125г. крема сирене
    200г. заквасена сметана
    копър
    2 стръка пресен лук
    черен пипер на вкус



    Начин на приготвяне:

    Разбъркваме добре до гладка консистенция заквасената сметана и кремата сирене , слагаме вътре ситно нарязаните пресен лук и копър и подправяме ако е необходимо със сол .
    Слагаме и черен пипер.
    Върху пласт стреч фолио, нареждаме резените мортадела като застъпвяме всяко със следващото парче и разнасяме равномерно сместа ,която направихме.
    Завиваме на стегнато руло като бонбон.












    Оставяме да стегне в хладилник поне за час преди да поднесем.
    Може да замените колбаса с такъв по Ваш избор както и плънката.
    Добър Апетит!

     
    Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

    Благодаря Ви от сърце!




     

     

     






    вторник, 16 юни 2015 г.

    Пърленки с кашкавал

    Пърленки с кашкавал


    У дома обожаваме пърленките и си ги приготвяме в различни вариации, от най-обикновената ПЪРЛЕНКА, която консумираме със скара,салати или като допълнение към някое сготвено ястие до ПЪРЛЕНКА С ПЛЪНКА , ЗАТВОРЕНА ПЪРЛЕНКА С ПЛЪНКА или такава приготвена в здравословен вариант като ПЪЛНОЗЪРНЕСТА ПЪРЛЕНКА
    За ПИЦА НА БАРБЕКЮ отново съм заложила на любимата пърленка за основа
    Каквато и да изберете да приготвите, уверявам Ви няма да сгрешите!









    Необходими продукти:

    2 бр. ПЪРЛЕНКИ
    150 г. кашкавал



    Начин на приготвяне:

    Загрейте фурната ако имате функция " грил" на 200градуса. или ако нямате такава функция загрейте на същите градуси ,но само горен реотан.
    В тава с постлан пласт хартия за печене сложете пърленките (рецептата за тях вижте ТУК) и  покрийте всяка с обилно количество кашкавал.

     



    Полейте с тънка струйка олио или зехтин и изпечете до получаване на златиста коричка.
    Като са готови нарежете на парченца като пица и поднесете докато са още топли.
    Можете да консумирате както само със зеленчукова салата, така и са прекрасна добавка към ястия с месо, а за не и само така да си ги хапнете
    Добър Апетит!


    Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

    Благодаря Ви от сърце!





    Сладоледено кисело мляко с череши

    Сладоледено кисело мляко с череши



    Необходими продукти:

    1 чаша цедено кисело мляко
    1 1/2 чаша плодове в случая череши/ използвайте всякакви плодове според Вашите предпочитания- метода за приготвянето им е един и същ
    1 с.л. мед



    Начин на приготвяне:

    Почистете от дръжките и костилките  черешите , аз използвах плодчетата от ДОМАШНО СЛАДКО ОТ ЧЕРЕШИ тъй като според мен пресните замразени плодове стават директно на лед и не са приятни за хапване.
    Сложих и от сиропа на сладкото за да се оцвети цялата консистенция в приятен бледо розов цвят и затова не сложих мед.
     Ако използвате пресни плодове ги направете на пюре с помощта на кухненски робот или блендер и ги добавете към киселото мляко.



    Коригирайте според Вашия вкус сладостта на сладоледа с меда.
    Замразете като поставите в подходящ съд във фризера и разбърквате сместа на 20 мин. първите 2 часа, а ако имате машина за сладолед още по-добре - сложете сместа в нея и тя ще си свърши работата.



    След 5-6 часа ще си имате страхотно диетично сладоледено кисело мляко ,което няма да наруши режима на всички,които спазват някакви диети или просто са решили да се хранят здравословно без излишни захари
    !!!Преди да сервирате оставете за 10 мин. на стайна температура да се отпусне сладоледа тъй като става твърд и не е удобен за оформяне с лъжица за сладолед!!!

    Да Ви е сладко!

    Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
    Благодаря Ви от сърце!

     






    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...