събота, 25 октомври 2014 г.

Сладки тиквени хлебчета


                                                       Сладки тиквени хлебчета





Необходими продукти:
3 чаши и 3/4 брашно - пресято, 1/2 кубче жива мая или 1 пакетче суха мая, 1 чаша топло мляко, 1/4 чаша захар, 2 големи яйца, 1 ч.л. сол, 3 с.л. меко масло (леко разбито), 1/2 чаша пюре от тиква, 15 бр, бадеми/орехи

Първо да уточня , че използвам мерителни чаши и лъжици тъй като рецептата е от американски сайт, а те използват такива мерилни единици, а не като нас в грамове.
Също така държа да уточня, че млякото, маслото и яйцата задължително трябва да са със стайна температура - извадете ги час по-рано от хладилника, за да не се получи голяма температурна разлика и да спаднат хлебчетата или да се пресече някоя от съставките!


Начин на приготвяне:

Тиквата се изпича , след което се охлажда , отделя се с лъжица от "кожата" и се прави на гладко пюре с помощта на чопър, пасатор или кухненски робот, без значение ,просто е важно да е с гладка консистенция.
В топлото мляко се слага маята заедно със захарта и се оставя да "шупне". След като това стане се прибавят  маслото, 1 яйце (другото е за да намажем отгоре) , пюрето от тиква и брашното със солта. Замесва се тесто. Ако стане много лепкаво добавяте още малко брашно.
Оставяте тестото да се отпусне за 5 мин. и отново премесвате.



Сега вече оставяме да удвои обема си за около 45-60 мин. на топло ( аз загрях фурната на 50 градуса и като достигна тази температура изключих и сложих тестото в купа, добре покрито , за да не хване "коричка" от топлия въздух).
Като се удвои премесваме отново и разделяме на 15 топки.


Леко сплескваме с длан и с помощта на нож разрязваме почти до средата.




Оставяме да втасат отново като повторих процедурата с фурната и отново покрити разбира се , за отново 45-60 мин.
След като са готови "тиквите" се вдлъбват в средата с върха на дръжката на дървена лъжица и се намазва с яйцето+ 2 с.л. мляко/вода, и се набучва във вдлъбнатината бадем.
В оригиналната рецепта беше пекан (бразилски орех), но аз разполагах само със сурови бадеми затова сложих от тях ,но може и обикновен орех да сложите.




Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна за 15 до 20 мин.
Изключително бързо стават ,много са меки и уханни, а на вкус наподобяват нашият козунак.
непременно опитайте убедена съм,че ще Ви харесат.









петък, 24 октомври 2014 г.

Супа топчета II вид

Супа топчета II вид    






Необходими продукти:

250г. кайма, 
(понякога слагам 1-2 с.л. суров ориз към каймата , а ако обичате сложете и Вие)
1 ч.л. подправка за кайма, 
1/2 връзка магданоз, 
1 среден морков, 
3 средни картофа,
 1 "гнездо" фиде, 
1 червена пиперка, 
2 листа целина (цели със стеблата),
 2 яйца, 
3 с.л. с връх кисело мляко по възможност гъсто, 1 средна глава лук,
олио, 
сол, черен пипер, 



Начин на приготвяне:

В тенджера се загрява олиото и се запържва ситно нарязаният лук, след като се задуши се добавят и отново ситно нарязаните морков и червената пиперка. 
Разбъркват се много добре и се оставят под капак на средно загрят котлон, докато омекнат.
Картофите се режат на не много дребни кубчета и се добавят към задушените зеленчуци, както и нарязаните  стръкове целина .

!!! Ако искате да са много на ситно нарязани зеленчуците използвайте блендер или кухненски робот.
Аз често правя така заради детето,което не обича много едри частици и ги отделя и обира само топчетата, фидето и бульона, а целта е да се хапнат всички зеленчуци,които съдържа тази богата на продукти,гъста супа.!!!

 Отново се разбъркват за да се омазнят хубаво, след което добавяме около 2 л. вода и оставяме да заври на умерен огън.
Каймата овкусяваме с подправката за кайма и половината от магданоза нарязан на ситно. 
Омесваме добре и оставяме докато заври супата в хладилник за да стегне.
Като заври супата оформяме топчета и пускаме в тенджерата. 
След като изплуват на повърхността значи са сварени и можем да сложим натрошеното фиде. 
Подправяме със сол и черен пипер на вкус и оставяме на слабо още около 15 мин, за да се слеят всички вкусове и аромати.
В купа разбиваме яйцата и киселото мляко.
След като се охлади леко супата с помощта на черпак на тънка струйка добавяме от бульона към застройката като енергично бъркаме с тел за яйца или вилица, докато се уеднакви температурата на супата в тенджерата и застройката с бульона. Когато това стане прибавяме застройката отново на тънка струйка към супата като отново разбъркваме с черпака.
Поръсваме с останалата част от магданоза отново леко наситнен и поднасяме с резен лимон.
Тази супа точета съдъра изключтелно много зеленчуци и детето ми я обожава, а тайната е,че са много ситно нарязани и се виждат единствено топчетата и фидето, така,че ако и Вашите деца не си падат много по зеленчуците- това е Вашата супа!

Добър Апетит!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!





Бананови кексчета с шоколад

                                                Бананови кексчета с шоколад



  1. Необходими продукти:
    1 голям банан, 1 голямо яйце, 1 ч.ч. кисело мляко+1 ч.л. сода за хляб, 1 ч.ч. захар, 1/2 ч.ч. олио, 2 ч.ч. брашно,1 течна ванилия (есенция), шоколадови топчета, олио за намазване на чашките за кексчета.
  1. Начин на приготвяне:
    В купа слагаме киселото мляко със содата и оставяме да шупне. След това слагаме яйцето и разбиваме в тел за яйца. Начупваме банана в сместа и с помощта на вилица намачкваме.Прибавяме захарта, ваниловата есенция и добавяме малко по малко от брашното до пълното му усвояване. Добавяме и шоколадови топчета.

    Слагаме хартиени чашки в тавичка за кексчета и с четка намазняваме .
    Изсипваме от сместа до края на хартиената чашка и поръсваме с няколко шоколадови топчета.
    Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 25-30 мин.
    Вътре стават меки и пръхкави, а отвън със страхотен златист цвят, много ароматни и вкусни.










вторник, 21 октомври 2014 г.

Дип от хумус с печена червена капия

  Дип от хумус с печена червена капия





Необходими продукти:

300г. нахут,
 3 с.л. зехтин,
 3 с.л. сусамов тахан
1 голяма печена червена капия,
 1/2 чаша вода или ако използвате стерилизиран нахут ползвате от водата от стерилизацията му, сол на вкус.


Начин на приготвяне:

Нахутът се слага в блендер ако използвате стерилизиран (ако използвате суров, се накисва от предната вечер и се вари в леко подсолена вода), прибавя се към него 3 с.л. тахан и 3 с.л. зехтин. Разбиват се продуктите до гладка смес  като малко по малко се добавя водата и се прибавя печената пиперка. Посолява се на вкус.






Ако оставите по-гъст т.е. сложите по-малко вода, може да консумирате върху филия като пастет или като разядка към основно ястие.
Да Ви е сладко!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!











Сусамов тахан

Сусамов тахан





Необходими продукти:
3 чаши суров сусам, 
1/3 чаша зехтин.




Начин на приготвяне: 

Сусама се слага в горещ тиган и на средна температура се запича леко за около 2 мин. 
ВНИМАНИЕ: Внимавайте да не препечете сусама тъй като като се смели на паста добива горчив вкус (от опит го казвам).
В кухненски робот или блендер се слага сусама ,който е леко охладен и се прибавя и зехтина. 
Разбива се на гладка смес .
Съхранява се в буркан, аз лично го сложих в хладилника за всеки случай.
Идеален е за направата на домашен ХУМУС , който е изключително здравословен, също така можете да си добавите мед и ядки и така да си го консумирате.
Ако имате проблеми с бъбреците ,консумирайте по 1 с.л. сусамов тахан 30 минути преди хранене съответно 3 пъти през деня и ще забележите много бързо положителното му действие върху тялото си.

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!


Солен кекс


    Солен кекс




Необходими продукти:

4 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко + 1/2 ч.л. сода за хляб, 2 ч.ч. брашно, черен пипер, бекон (може всякакъв колбас), сирене, кисели краствички, маслини.

Начин на приготвяне:
В купа слагаме киселото мляко и содата и разбъркваме с тел за яйца. Оставяме добре да шупне и тогава прибавяме яйцата . Разбиваме добре с телта ( не е нужен миксер, защото много бързо става сместа хомогенна) и прибавяме малко по малко брашното,докато се усвои изцяло и сместа стане леко лепкава.
Режем продуктите на дребно и натрошаваме сиренето и прибавяме към сместа. Разбъркаваме отново много добре с шпатула и в кексова форма изсипваме сместа. Ако нямате такава с незалепващо покритие намазнявате и набрашнявате съда за лесно отделяне на кекса .
Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30-35 мин. или до готовност като най-лесният начин е да се пробва с шиш или клечка за зъби.
Бързо,лесно и вкусно!







  • Ако са Ви допаднали рецептите с този блог , заповядайте в страницата на блога във Facebook , където ще ми е приятно да споделяте снимки с рецептите,които сте опитали както и мнения за тях. Ще се радвам да си комуникираме! Страницата ще намерите като щракнете ТУК.

неделя, 19 октомври 2014 г.

Класически хумус


  Класически хумус




Хумусът е хранителна паста направена от нахут и тахан, овкусена с лимонов сок,чесън , зехтин.
Любима е в Близкия Изток от векове като се консумира най-вече като се загребва с плосък хляб.
В днешно време се комбинира с чипс, в сандвичи и може да се обогати с всякакви вкусове като на мен лично са ми любими освен този класически, хумус с авокадо и хумус с печени червени пиперки или Баба Гануш - разядката с печен патладжан
Добавя се и в дюнер.
Хумусът е изключително здравословна и вкусна добавка.
Опитайте и ще се убедите!






Необходими продукти:


1 буркан нахут,
1/2 ч.л. кимион ( аз забравих да го сложа, но непременно сложете ще забележите какъв вкус придобива)

  сусамов тахан  (правя си го сама вижте ТУК как ако желаете да си го приготвите и Вие у дома)
зехтин, 
лимонов сок,
 сол, 
скилидки чесън.
1/2 ч.л. кимион





Начин на приготвяне: 


Нахутът се слага в блендер или кухненски робот,а аз използвах Нутрибулет,  защото трябва да стане със съвършено гладка консистенция ,а и е супер лесно да си го съхранявам в хладилника директно в чашата ,в която съм го разбила  .
Прибавете към нахута и  течността , в която е бил консервиран, като се прибавят на всеки 100г. сварен нахут по 1 с.л. зехтин и 1 с.л. тахан, 4-5 скилидки чесън и се смила до гладкост.
Използвах приставката с кръстатите ножове на Нутрибулет и моят хумус стана точно за 10 секунди.
Ако сами си варите нахута, който се вари точно както зрелият фасул, използвайте водата ,в която се е варил.





 Подправя се на вкус със сол,кимион и лимонов сок.
Изключително вкусен е върху филия хляб или просто с нарязани на пръчици зеленчуци.
Съхранявайте в добре затворен буркан в хладилник и ще можете да му се наслаждавате дълго време.
Добър Апетит!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК





петък, 17 октомври 2014 г.

Паниран карфиол

Паниран карфиол







Необходими продукти: 

1 средна глава карфиол, 
4 големи яйца, 
1 пакетче бакпулвер,
 брашно , 
сол,
черен пипер.


Начин на приготвяне:

Карфиолът се накъсва на "розички" и се измива много добре.
 В тенджера се завира вода и се посолява. Прибавят се и розичките карфиол. 
Подваряват се за 10 мин. , след което "шоково" се изстудяват в купа със студена вода и лед за да спре процеса на варене.
Панировката се прави като яйцата се разбиват много добре , прибавя се бакпулвера и брашното и се сгъстява с него до консистенцията на палачинково тесто. Посолява се и се слагат 2-3 щипки черен пипер на вкус.



В силно сгорещена мазнина се пържат ,като всяка розичка се потапя във сместа и леко се изцежда.
 Ако искате леко хрупкав вид след като потопите в панировката,оваляйте и  в галета .
Оставят се в чиния или тава с домакинска хартия за да се поеме излишната мазнина.
Сервирайте веднага!
Идеално се комбинира с млечно -чеснов сос
Добър Апетит!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!






вторник, 14 октомври 2014 г.

Ориз на фурна с пилешко и зеленчуци

 Ориз на фурна с пилешко и зеленчуци




Необходими продукти:
 
 1 ч.ч. ориз,
1 голямо пилешко бутче,
1,5 л. вода,
1 голям кромид лук,
1 среден морков, около 200 грама гъби,
1 прясна червена пиперка,
1/4 връзка магданоз, сол, черен пипер, олио /зехтин.

Начин на приготвяне: Бутчето се сварява във водата и се изважда да се обезкости и месото да се накъса на дребни късчета. Запазваме бульонът от бутчето за задушаването и печенето на ястието.
Всички зеленчуци се режат на кубчета, а гъбите на дребно.
В дълбок тиган (използвам уок) покриваме дъното с мазнина.
Първо слагаме лука , след това моркова и пиперката и накрая гъбите.
Оставяме под капак за 5 мин . на умерен огън хубаво да омекнат и да си пуснат ароматите и добавяме пилешкото.
Оставяме още минута като разбъркваме отново.
Измиваме ориза докато се махне нишестето и водата остане бистра.
Отцеждаме и добавяме към зеленчуците и пилешкото месо.
Отново разбъркваме хубаво да се омазни.
Поетапно добавяме от бульона и на умерен огън оставяме , докато го поеме, след това отново наливаме и разбъркваме докато стане полу-готов оризът.
Овкусяваме със сол и черен пипер и преместваме цялото съдържание от тигана в тавичка.
Сипваме и останалата част от бульона, а при необходимост добавяме и малко вода.
В предварително загрята на 180 градуса фурна печем за около 20-25 мин, като внимаваме да не се изсуши ястието.
Като се поохлади обилно наръсваме със ситно нарязания магданоз.
Да Ви е сладко!
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!



събота, 11 октомври 2014 г.

Пържен ориз със соев сос и зеленчуци

Пържен ориз със соев сос и зеленчуци





Необходими продукти:

1/2 ч.ч. дългозърнест ориз (не бланширан) , 3-4 средни печурки, 1 среден морков, 1 червена пиперка, 3 с,л, светъл соев сос или на вкус, олио за задушаване.

Начин на приготвяне: Оризът се сварява в подсолена вода.
Зеленчуците се нарязват на кубчета, гъбите на дребно и се задушават до омекване първо без после около минута под капак. Подправят се със соевия соси се разбърква добре. Прибавя се отцеденият ориз и се разбърква много добре за около 3-4 мин .Това е!
Може да се консумира както като отделно ястие, така и като гарнитура, а по желание мое да прибавите и пилешко месо, мариновано няколко часа в соев сос.
Да Ви е сладко!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!


четвъртък, 2 октомври 2014 г.

Пиле по арабски


              Пиле по арабски



Необходими продукти:

200г. орзо, 1 пилешко бутче (сварено и обезкостено може и филе), 1 к.ч. замръзена царевица, 2-3 дребни гъби печурки, 2 парчета бекон (не много тънко нарязани като за сандвич например), 1/2 червена пиперка, 1/4 морков, сол, черен пипер аз сложих и 1/2 ч.л. суха универсална подправка.

Начин на приготвяне:
Пилето се накъсва на не много дребни парчета, пиперката се реже на тънки ивици, моркова на дребни кубчета, беконът на ивички, а орзото се сварява и отцежда без да се мие,за да не се отмие нишестето по него.
В дълбок тиган със загрята на средна температура мазнина се слагат нарязаните печурки. Задушават се докато омекнат, след това прибавяме моркова и царевицата, отново докато омекнат, следва пиперката и тя като омекне слагаме бекона , колкото да си пусне аромата и пилето. Когато всички аромати се слеят се прибавя и орзото. Хубаво се разбърква всичко и се подправя на вкус със сол и черен пипер.





Ако са Ви допаднали рецептите с този блог , заповядайте в страницата на блога във Facebook , където ще ми е приятно да споделяте снимки с рецептите,които сте опитали както и мнения за тях. Ще се радвам да си комуникираме! Страницата ще намерите като щракнете ТУК.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...