неделя, 25 януари 2015 г.

Улични мекици


Улични мекици








Необходими продукти:
4 ч.ч. брашно
1 пакетче суха мая (7г.)/ 1/2 кубче свежа мая
2 ч.л. захар
2 1/2 ч.ч. вода
1 ч.л. сол





Начин на приготвяне:
Направих сместа от вечерта като в част от водата ,която беше със стайна температура, разтворих маята с малко захар. Оставих за 5 мин. да се активира и добавих останалата вода, захар и малко по малко брашното като бърках с лъжица.
Става лепкава консистенция.
С прозрачно фолио затворих съда с тестената смес и оставих в хладилник до сутринта.






!!! Трябва сместа да бъде с такава консистенция на гъсто лепкаво "тежко" тесто, а не по-рядка.
Оставяме за 15-20 мин. на стайна температура и с много намазнени ръце отделих части от втасалата вече смес и разтеглих, на пласт.
Пържих в силно сгорещена мазнина .
Стават изключително бързо .
Отцедете излишната мазнина върху кухненска хартия.





Ако искате за същия ден да направите, разтворете маята в топла вода със захарта,като шупне добавете  и останалите съставки и оставете да втаса за 20 мин.
След това разбъркайте добре и оставете още веднъж да втаса за 30 мин.
Внимавайте да не ги направите много дебели, защото не се изпържват и остават сурови в средата!


Източник :  http://www.tanitaang.com/2007/12/blog-post_10.html



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!





събота, 24 януари 2015 г.

Кюфтета върху картофи с мащерка на фурна

Кюфтета върху картофи с мащерка на фурна






Необходими продукти:

за каймата
1 кг. кайма смес
1 ч.л. сух риган
1/2 ч.л. черен пипер
2 стръка пресен лук
ситно накълцан магданоз
1 ч.л. чубрица


За картофите
около 600г. картофи
2 ч.л. червен пипер
2 ч,л, горчица
1 ч.л. мед
6 с.л. зехтин
прясна мащерка
1ч.л. чесън на прах 
сол на вкус
черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
Каймата омесете с подправките , ситно нарязания лук и магданоз и оставете в хладилник за 30 мин.
Можете да я подправите и по Ваш вкус , тук описвам тези съставки,които ползвах.
Картофите измийте, подсушете, а ако са с дебела кора, обелете с белачка и смесете с пастата ,която се получава от смесването на меда,горчицата,мащерката, зехтина и подправките.




Поставете ги в тавичката на фурната,покрита с хартия за печене ,но внимавайте да са само на един ред.





Върху тях наредете кюфтета и печете на 180г. с вентилатор за около 45 мин.




Когато се слеят вкусовете и ароматите на картофите и на каймата се получава страхотен вкус.
Поднесете ястието топло!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!









петък, 23 януари 2015 г.

Млечно реване

   Млечно реване







Необходими продукти за блата:
4 яйца
200г. захар
250г. брашно
1 пакетче бакпулвер
1 ванилия (аз сложих и кората на един портокал в такъв сезон сме все пак)



За сиропа:
1л. прясно мляко
180г. захар
1 ванилия


Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват със захарта на пухкав крем. Малко по малко прибавяме и брашното и бакпулвера.




Изсипваме цялата смес в тавичка с незалепващо покритие или такава с намазнена и набрашнена повърхност и печем до "суха клечка" във фурна на 180 градуса.



Като е готово охлаждаме напълно и заливаме с горещия  сироп,който сме приготвили като се загрява млякото и се бърка до пълното разтваряне на захарта. Добавяме и ванилията и отстраняваме от котлона. Леко охлаждаме.
Оставяме в хладилник за поне 2 часа, за да се сиропира добре и равномерно.
!!! Нещо което отчитам като моя грешка е , че не обърнах блата от към глатката страна т.е. долната страна, така , че като се сиропира да остане гладко отгоре, а не да се надуе от течността ,но се сетих късно, затова Ви препоръчвам за по-естетичен вид да обърнете блата преди да полеете с млякото и ще изглежда фантастично!




Ако са Ви допаднали рецептите с този блог , заповядайте в страницата на блога във Facebook , където ще ми е приятно да споделяте снимки с рецептите,които сте опитали както и мнения за тях. Ще се радвам да си комуникираме! Страницата ще намерите като щракнете ТУК












източник на рецептата: idapohapnem.blogspot.com

неделя, 18 януари 2015 г.

Милинки със сирене

Милинки със сирене






Необходими продукти:

400г. кисело мляко
2 яйца
1 пакетче суха мая
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
700г. брашно


За заливката:

200г. свинска мас /ако не разполагате със свинска мас използвайте масло/
4 равни с.л. галета
1 с.л. брашно


Сирене 



Начин на приготвяне:



Замесете меко тесто и оставете да втаса за около час и половина на топло или докато удвои обема си. 






Аз загрявам фурната на 50 градуса и след достигане на тази температура изключвам и оставям да втаса тестото,покрито с хавлия за да не хване "коричка" от топлия въздух.

След като втаса с намаслени ръце в тава ,която също е леко намаслена оформяме топчета и редим като между тях оставяме по около 2 см.
Натрошаваме сиренето между топчетата, за да може след като втасат повторно да "влязат" в самите тях и да се разпредели равномерно.





Втасват отново.

Правим заливка от разстопената свинска мас/масло, галетата и брашното и заливаме милинките.





Печем  в предварително загрята на 180 градуса фурна докато се зачервят.





Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!








събота, 17 януари 2015 г.

Панирани палачинки


     Панирани палачинки





Необходими продукти за палачинките:
3 яйца
500мл. прясно мляко
2 ч.ч. брашно
щипка сода за хляб
(ако е необходимо добавете и малко вода да разредите сместа)


За плънката:
300г. Пушено месо , аз използвах жарен свински врат
Майонеза
2 с.л. кетчуп

2 яйца за паниране


Начин на приготвяне:
Направете си палачинките по стандартния начин , с описаните продукти по-горе ,които излизат 10 на брой.



Аз си направих домашна майонеза, а ако искате използвайте и купешка като сложите вътре кетчупа и накъсате месото.



Сложете от плънката около 1 пълна с.л. не повече в средата на всяка палачинка и завийте като пакетче.







Натопете в разбитите яйца и изпържете в добре загрята мазнина.
Отцедете върху салфетки или домакинска хартия.



Поднесете с подходяща гарнитура.









Ако са Ви допаднали рецептите с този блог , заповядайте в страницата на блога във Facebook , където ще ми е приятно да споделяте снимки с рецептите,които сте опитали както и мнения за тях. Ще се радвам да си комуникираме! Страницата ще намерите като щракнете ТУК

петък, 16 януари 2015 г.

Кашкавалени крокети с шунка

     Кашкавалени крокети с шунка





Необходими продукти:
2 яйца
300-330 г. кашкавал
1 ч.л. бакпулвер
8 с.л. брашно
черен пипер

шунка или друг колбас по избор


Начин на приготвяне:
Настъргваме на едро ренде кашкавала.
Прибавяме към него направената смес в отделна купа от яйцата, бакпулвера и брашното и разбъркваме много добре.
Оставяме да стегне за 30 мин. в хладилник.




Нарязваме шунката на ленти с дължина 5 см.
С намаслени ръце правим тънък пласт от кашкавалената смес, слагаме шунката по дължина и "завиваме" внимателно крокетата.




Придобива формата на кебапче.
Пържим за много кратко в силно сгорещена мазнина.
Оставяме да се отцедят от излишната мазнина върху пласт хартия или салфетка и поднасяме с подходяща гарнитура.



Препоръчвам да поднесете топли,за да може при разрез кашкавала да стане на "конци" и да очаровате семейството или гостите си.
Да Ви е сладко!







Ако са Ви допаднали рецептите с този блог , заповядайте в страницата на блога във Facebook , където ще ми е приятно да споделяте снимки с рецептите,които сте опитали както и мнения за тях. Ще се радвам да си комуникираме! Страницата ще намерите като щракнете ТУК




сряда, 14 януари 2015 г.

Портокалова фантазия


         Портокалова фантазия





Зимно-Коледната версия на лятната  Лимонова фантазия - Портокалова фантазия
Лесен, лек и икономичен десерт с дъх на портокал,който се хареса от всички,опитали и пробвали рецептата



Ето и продуктите за портокаловата вариация:
4 яйца , ако са домашни придават невероятен наситен жълт цвят
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
1 ванилия






За крема:


2 кисели млека от по 400г. с висока масленост
(ползвах голямата опаковка на кисело мляко Саяна от 800г.,която е с 4,6% масленост)
1 ч.ч. пудра захар
сока и кората на 1 портокал




Начин на приготвяне:


Яйцата разбиваме със захарта, докато стане пухкав крем и удвоят обема си.
Малко по малко се прибавя брашното с бакпулвера и ванилията и като се споят всички съставки,прехвърляме в подходяща тавичка за печене.
Печем около 20 мин. в предварително загрята на 180 градуса без вентилатор фурна. Проверяваме с клечка и като излезе суха можем да извадим от фурната и да охладим.





За крема разбиваме киселите млека със пудрата захар и кората и сока на портокала и заливаме вече охладения блат.
Съвет: Правете си у дома пудра захар, тъй като в повечето пакетирана в търговските вериги я смесват с пшенично нишесте и ако сте забелязали и сте използвали купена изобщо не подслажда)
Оставяме за една нощ в хладилник или за не по-малко от 8 часа да стегне и хубаво да се сиропира.
Сложете тавичката с десерта в друга по-голяма тава ,защото има опасност сиропа да се разтече в хладилника Ви и всичко да започне да лепне,а най-добре да го приготвите директно в тава може и продълговата.
Добър Апетит!


източник: Нели Йонева <3





 











Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...