петък, 19 декември 2014 г.

Кекс със сушени червени боровинки и ром

 
Кекс със сушени червени боровинки и ром







Необходими продукти:
3 яйца, 1 ч.ч. захар, 2 ч.ч. брашно (пресято), 1 пакетче бакпулвер, 6 с.л. газирана вода, 1/2 ч.ч. олио,  5 с.л. неподсладено какао,80г. сушени червени боровинки, ром, пудра захар за поръсване, шоколад за украсяване (по желание).

Начин на приготвяне:
Слагаме сушените червени боровинки в купичка и ги заливаме с ром, до толкова ,колкото да се покрият. Трябва да престоят поне 2 часа, а една нощ е най-добре.
Загряваме фурната на 180 градуса без вентилатор.
Разбиваме на пухкав крем яйцата и захарта.
Прибавяме газираната вода, олиото и ако желаете не абсорбирания ром от боровинките, ако не желаете сложете есенция от ром.
Прибавяме пресятото брашно с бакпулвера.
Добавяме и какаото.
След като всичко стане на хомогенна смес, прибавяме и боровинките предварително оваляни в брашно, за да не потънат на дъното на формата за печене.
Отново разбъркваме добре за да се разнесат равномерно в сместа.
Изсипваме във формата за печене и печем до "суха клечка".
!!! Ако разполагате със стар вид форма за кекс, която не е с незалепващо покритие, задължително намаслете и поръсете хубаво с брашно, след което "потупайте"  формата , за да падне излишното брашно, иначе полепва по кекса и остава на места бял цвят.
Като се охлади добре, се обръща в подходяща чиния или поднос и се поръсва обилно с пудра захар.
Ако желаете допълнителна украса, разтопете 60г. черен шоколад и "напръскайте" кекса.










Ако имате притеснение относно печенето на кекс като цяло ТУК съм дала някои съвети за това как да Ви се получава идеален кекс всеки път.

четвъртък, 18 декември 2014 г.

Пълнени картофи

         Пълнени картофи






Необходими продукти:
5 големи картофа, 1 среден морков, 300г. кайма, 1 глава лук, 3 кисели краставички, кашкавал, кимион, чубрица, червен и черен пипер, сол, хлебни трохи.

Начин на приготвяне:
Картофите се измиват добре и както са с "кората" се сваряват в подсолена вода. Като са готови се оставят да се охладят в студена вода.
Обелват се.
С помощта на лъжица , внимателно се издълбава сърцевината им.
Плънката правим като запържваме лука и моркова и като се задушат прибавяме каймата.
Стремим се да я направим на "трохи".
Смиламе в блендер 1 - 2 филийки хляб, преценете след като видите колко мазнина ще Ви отдели каймата и прибавете към сместа, така не се получава "мазна" смес.
Подправяме с кимион, червен и черен пипер, сол и чубрица. Охлаждаме сместа.
Нарязваме на ситно краставичките,които придават много приятен кисел вкус.




Пълним издълбаните картофи със сместа и редим в тавичка. Отгоре поръсваме обилно с настърган кашкавал.



Запичаме в предварително загрята фурна на 200 градуса, докато кашкавалът добие златист цвят.
Поднасяме със сос по желание, аз сервирах с млечен сос от кисело мляко, наситнен пресен лук и магданоз и 1/2 ч.л. чесън на прах, за по-деликатен вкус.



сряда, 10 декември 2014 г.

Пухкава баница с кайма и газирана вода


Пухкава баница с кайма и газирана вода

или както аз й казвам : Българска лазаня




Необходими продукти:

500г. кори за баница,
 400г. кисело мляко, 
1/2 ч.л. сода за хляб,
 500г. кайма,
 4 яйца,
 300мл. газирана вода, 
подправки по избор за каймата,
 2 големи лука,
 400г. домати от консерва, 
сол,
 олио.


Начин на приготвяне:


Лука се наситнява и се запържва. След като се е задушил прибавяме каймата. Овкусяваме с подправки по избор, аз сложих универсална подправка за кайма, чубрица, червен пипер, черен пипер и кимион.
След като се запържи и каймата, като се стремим да я направим на "трохи", слагаме и доматите. Използвах цели стерилизирани домати, които пасирах заедно с 1/2 ч.л. сол и щипка захар за "убиване" на киселинността на доматите. Оставяме за 10 мин. на умерена температура, да изври водата от тях и отнемаме от огъня.






В купа слагаме киселото мляко и содата. Първия път като правих тази баница стана "плоска" и затова реших да добавя от себе си сода, за да придобие "пухкав" вид.
След като шупне млякото , прибавяме яйцата и газираната вода. Хубаво разбиваме до получаване на хомогенна смес.
В подходяща тавичка, с четка леко разнасяме малко олио като се стремим да намазним навсякъде, слагаме 2 листа кори след това малко от сместа с каймата и отгоре от яйчено-млечната смес. От млечната смес трябва да използваме само половината от общото количество.






Редим листове и плънка докато свърши плънката и завършваме с 2 листа за баница,които надупчваме с нож или вилица и заливаме с останалата половина смес от млякото и яйцата.





В предварително загрята на 200 градуса без вентилатор или 180 градуса с вентилатор фурна, печем до готовност. 
Оставяме леко да се охлади и сервираме.

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!


рецептата взаимствах от тук























вторник, 9 декември 2014 г.

"Сметанови" картофи с пилешко месо


 "Сметанови" картофи с пилешко месо








Необходими продукти:
 500мл. сметана за готвене, 
1 пакетче топено сирене,
1 голямо цяло пилешко бутче, 
5 средни картофа, 
пресен магданоз
сол,черен пипер

магданоз
150г. кашкавал за поръсване





Начин на приготвяне:
Пилешкото бутче сваряваме. 
След това го накъсваме. 
Ако не сте любители на бутчетата може да използвате и пилешко филе, но аз не го предпочетох в случая, тъй като за мен лично без марината е много сухо месо.
Картофите обелваме и режем на едри кубчета.
В намазнена тава слагаме картофите, посоляваме съвсем малко, тъй като сиренето е достатъчно солено и поръсваме с черен пипер.
Загряваме сметаната и разтопяваме топеното сирене в нея.
Ако имате и друг вид сирене примерно пушено , сложете го изпробвала съм и с такова и става много вкусно.

Отгоре слагаме пилешкото месо и заливаме със сметаново-сиреновата смес.
Долях 3 черпака от пилешкия бульон , където се вари пилето и само разтръсках тавичката за да се разпределят продуктите и течността.
Преди сервиране поръсете с нарязан магданоз за повече свежест.
В предварително загрята на 180 градуса печем за около час.
15 минути преди да извадим от фурната, поръсваме обилно с настърган кашкавал и доизпичаме до получаването на златиста коричка
Добър Апетит!




Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!












понеделник, 8 декември 2014 г.

Мини руло "Стефани"

            Мини руло "Стефани







Необходими продукти за 4 бр.:
1 кг. кайма смес , 4 кисели краставички, 1 голям морков, 4 яйца. белтък, галета, кашкавал, кимион, черен пипер, чубрица.


Начин на приготвяне:
Яйцата се сваряват в подсолена вода за 7 мин. ( за по-сигурно понякога ги варя и  10мин.).
Охлаждат се в студена вода, за да могат да се обелят лесно.

Каймата се овкусява с кимиона, чубрицата и черния пипер.
Оставя се в хладилник за 30 мин . да си поеме месото ароматите.
Ако имате любима универсална подправка за кайма , овкусете с нея.
Краставичките и моркова се режат на ивички (пръчици).
Месото се дели на 4 равни части. Важно е да не стане тънък пласт като се завие самото рулце, тъй като при печенето месото се свива и има опасност да се разпадне.
Върху лист фолио за свежо съхранение, мажем с четка по малко мазнина и разстиламе 1/4 от каймата т.е. за едната порция. Правим я с дебелина около 2 см. , слагаме ивички краставичка и морков и едно яйце, разбира се предварително обелене от черупката.
С помощта на фолио завиваме като салам и като приключим и с 4-те , оставяме за час в хладилника да стегнат и за да запазят формата си при печене.
След час , внимателно отстраняваме фолиото, като развиваме директно върху тавичка с лист хартия за печене и мажем с белтък. Поръсваме с галета за хрупкавост и печем в предварително загрята на 180 градуса фурна.
15 мин. преди да извадим от фурната поръсваме всяко руло с настърган кашкавал и връщаме до получаване на златист цвят на кашкавала.
След като са готови оставяме да починат за 20 мин. тъй като при печене соковете на емсото излизат , а като оставим се абсорбират наново и месото не изсъхва.
Добър Апетит!




Салата от бейби спанак и сирене "Фета"

         Салата от бейби спанак и сирене "Фета"




Необходими продукти:
1/2 пакет бейби спанак, 2 средни червени пиперки, печени и обелени, сирене "Фета", сол, зехтин/олио, лимонов сок, черен пипер


Начин на приготвяне:

Пиперките се режат на ленти, сиренето "Фета" на кубчета.
Също така можете да използвате и друго сирене по Ваш вкус,което е на сметанова основа.
В купа слагаме бейби спанака и подправяме с зехтина, солта, лимоновия сок и черния пипер. Хубаво разбъркваме за да се овкуси всяко листенце.
Преместваме в чиния и разпределяме печените пиперки. "Поръсваме" с кубчетата сирене.
Много свежа салата, подходяща и като предястие и като гарнитура към печено месо


неделя, 7 декември 2014 г.

Охлювчета с плънка

Охлювчета с плънка












Необходими продукти: 


250мл. топла вода, 1 пакетче суха мая, 1/2 ч.л. захар, 750г. брашно, 1 с.л. ронена чубрица, 2 с,л, олио, 1/2 ч.л. сол.


За плънката:
Доматено пюре, колбас по избор, 1 с.л. олио/зехтин, кисели краставички, царевица, кашкавал, ронена чубрица.


Начин на приготвяне:
Замесваме гладко ,меко тесто като слагаме и чубрицата в него и го оставяме да "почине" за час и половина. След това примесваме и разточваме на пласт с дебелина сантиметър. Мажем с доматено пюре , отгоре редим с продуктите . Поръсваме с олио/зехтин и обилно с настърган кашкавал.








Завиваме на руло. 

Режем на парчета с дебелина около 3 см. и редим в тава покрита с лист хартия за печене.







Оставяме да втаса за около 30 мин. След това поръсваме обилно с кашкавал .






Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса до готовност.
Добър Апетит!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!
















Коледни джинджифилови сладки


    Коледни джинджифилови сладки

(Gingerbread Cookies)






Необходими продукти:
1 яйце, 1 1/2 захар, 3 с.л. меласа (аз нямах и ползвах мед), 250г. меко масло, 3 ч.ч. брашно, 2 ч.л. канела, 1 ч.л. джинджифил на прах, 1/2 ч.л. смлян карамфил, 1/2 ч.л. сол, 1 ампула ванилова есенция, 2 ч,л. сода за хляб

За белтъчната глазура:
1 белтък на стайна температура, 70г. пудра захар
Сладкарски бои с цветове по избор

Начин на приготвяне:
Маслото се оставя на стайна температура да омекне и се разбива заедно със захарта, яйцето, ванилията и меласата или както в случая меда. Трябва да се получи пухкава смес.
След това прибавяме пресятото брашно, содата за хляб, канелата, джинджифила на прах, солта и карамфила. Аз не разполагах с карамфил на прах и затова си го строших с помощта на чукчето за месо :)
Всичко се разбива добре докато се усвоят всички съставки.
Не става типично тесто, а делящо се на частици. Не се притеснявайте, това трябва да се получи.
Преместете в купа, завийте с фолио за свежо съхранение и оставете да почине за 2-3 часа.
Тъй като не може да се разточи като нормалното тесто, аз си измислих начин да стане бързо и лесно разточването: сложете лист хартия за печене, отгоре сложете тестото и покрийте отново с лист харатия за печене, Разточете до постигане на 1 см дебелина и с формички по желание изрежете. Преместете внимателно сладките в тава покрита с хартия за печене като оставяте място между всяка сладка около 2,5 см. тъй като се надуват.
Оберете останките от тестото,сложете в средата и разточете отново с помощта на лис хартия. Става бързо, лесно и най-важното чисто тъй като самото тесто е мазничко.
В предварително загрята на 180 градуса фурна без вентилатор или 160 с вентилатор (така пекох аз)  , печете 11-14 мин. до добиване на златист цвят.
Сладките остават леко меки , и аз направих грешката да ги оставя още малко, но не знаеш, че като изстиват се стягат и първите станаха леко твърдички.
Та спокойно стягат се като се охладят,но внимавайте да не прегорите ,защото стават наистина бързо точно докато подготвите следващата "партида" сладки,предните вече са се опекли.
Аромата е невероятен. Мирише на Коледа и коледни подправки, все пак има карамфил и канела.



Като се охладят напълно може да ги съхранявате в затворена кутия до 2 седмици до колкото разбрах от интернет, нашите няма да изтраят до тогава :)





Ако решите да украсите с белтъчна глазура, разбийте белтъка с 2 пъти пресятата пудра захар, до получаване на полу-твърд крем. Оцветете с цветове по желание и украсете по ваш вкус.
Оставете да изсъхне глазурата и можете да украсите дори и елхата с тях.







Заповядайте и в страницата на блога във Фейсбук като щракнете ТУК

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...