вторник, 18 март 2014 г.

Пицо-пай





                                                             Пицо-пай


 Необходими продукти за тестото: 600г. брашно, 1 пакетче суха мая за хляб, 1 ч.л. сол, щипка захар, 250 мл. топло мляко, 3 с.л. олио.

За плънката: 4-5 малки печурки,  200г. колбас по избор, 100 г. черни маслини, 2 с.л. олио или зехтин, 5 с.л. доматено пюре, 150 г. кашкавал, подправки по желание.


Начин на приготвяне: Тестото се замесва и се оставя да почине и да се отпусне за 20 мин.
Колбаса се нарязва на не много едри кубчета, а гъбите на филийки.
Тестото се разточва на продълговат лист с дебелина около 2 см. Намазва се с доматеното пюре и се поръсва с гъбите,колбаса, маслините и с част от настъргания кашкавал. подправя се с подправка за пица и се намазнява съвсем леко.
Навива се на руло и се реже на парчета с дебелина 4 см.
В намазнена и набрашнена тава се подреждат парчетата като всяко трябва да се застъпва с предходното и със следващото парче. Поръсва се отново обилно с кашкавал и с подправки и се намазнява отново леко.
По желание може да се сложи от доматеното пюре там където има тестени участъци за да се придаде допълнителен вкус.



Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна за 25-30 мин.
Като е готова се оставя 5 мин, да поизстине и се обръща с помощта на голяма чиния за сервиране.
Става изключително вкусен и оригинална на вид пицо -пая.
Сервира се докато е още топъл.

Солени кексчета пиленца




                                   Солени кексчета пиленца




Необходими продукти: 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. сода за хляб, 1 ч.л. лимонов сок, 2 ч.ч. брашно, 4 яйца,100 г. сирене , 100 г. шунка или друг мек колбас, 2 киселаи краставички, 100 г. черни маслини без костилките, 1/2 бурканче стерилизирани гъби, черен пипер за овкусяване.


Начин на приготвяне: Яйцата се разбиват и се прибавя киселото мляко със содата за хляб. Разбърква се добре сместа. Слага се лимоновият сок. Брашното се пресява и се прибавя в купата.
Шунката и киселите краставички се нарязват на дребно. Сиренето се начупва, а маслините се нарязват на кръгчета като предварително се махат костилките.
Гъбите ако не са нарязани се режат на филийки.
Прибавят се към сместа и се разбърква до гладка лепкава консистенция. Подправя се със сол и черен пипер като може и да се сложи ситно нарязан магданоз за свежест.
В тавичка за мъфини се слагат хартиени чашки за кексчета, ако не разполагате с такива се намазнява и набрашнява всяко гнездо . Слага се от сместа като не се пълни до горе за да не излезе от формите.
Пекат се на 180 градуса 20-25 мин.



Като се изпекат се оставят да изстинат добре. Мажат се със сладкарска шпатула или гладък нож с топено сирене или крема сирене и се поръсват с дребно настърган кашкавал.
Правят се клюнчета от морков, очички от маслини и гребенче от печена червена капия.
От сместа излизат 18 мъфинчета.



.

понеделник, 17 март 2014 г.

Пролетно картофено пюре




                                                    Пролетно картофено пюре


Необходими продукти:
7 средни картофа, 1/2 връзка магданоз, 3-4 стръка зелен лук,  малко кубче краве масло, 1/2 к.ч. прясно мляко.


Начин на приготвяне: Картофите се измиват добре и се слагат да се варят в подсолена вода.
Магданоза и зеленият лук се наситняват и леко се посоляват.

След като се сварят, картофите се обелват и се пасират, ако имате приставка за картофено пюре иначе се намачкват с вилица. Добавят се маслото и млякото, а след това зеленият лук и магданоза.
Подправя се.






Разбърква се много добре и се сервира.

Вкусно таралежче





                                                                Вкусно таралежче

Необходими продукти за кюфтенцата и галетата: 750 г. кайма смес, 1 ч.л. чубрица, 1/2 ч.л. черен пипер, 1/2 връзка магданоз или цяла по-малка, 3 филии хляб, щипка сол, средна глава лук.

Начин на приготвяне: Каймата се слага в купа и се овкусява с черният пипер, и кимионът. По желание може да се сложи и чубрица. Лукът се нарязва на много ситно както и магданозът. Прибавят се към каймата и се омесва много добре.
Купата се завива с прозрачно фолио и се оставя в хладилника за 30 мин. да се слеят ароматите и вкусовете.


Свежата галета се приготвя като в кухненски робот или чопър се накъсват 3 филии задължително трябва да са поне от миналия ден , тъй като ако хляба е мек не се получават трохи. Завъртат се няколко пъти (ако имате пулс бутон се използва той) и като се оформят трохите се слагат листенцата без стъблата на снопче магданоз , щипка сол и черен пипер. Отново се завърта с робота и е готово за употреба.

Кюфтенцата се оформят с размера на малка топка , овалват се в трохите и се пържат на маслена баня за да запазят формата си и да не опират дъното на тигана( може и във фритюрник).
С такъв размер стават 42 броя.
От картофено пюре се оформя таралеж като едната страна се прави продълговата  за муцунката, а другата заоблена за задната част.
За очички и нос се използва черна маслина , общо 3 на брой.
Като се сложат очи и нос се  оформят и бодлите. За целта са ви нужни обикновени бамбукови шишове , които се разделят на 2 или 3 зависи от разстоянието на което ги слагате. Кюфтенцата се набучват така че да стърчи част от шиша за да може да се захване т.е. около 1,5см.



Аранжира се със зелена салата , която имитира трева.

Салата с макарони

Салата с макарони









Необходими продукти:
1 пакет макарони с форма  на спирали или панделки,
 1 буркан стерилизирани гъби,
200г. пушен колбас,
1 пакет рулца от раци,
 4-5 кисели краставички,
1 опаковка майонеза,
1 малка консерва царевица,
сол, черен пипер





Начин на приготвяне:
Макароните се сваряват в силно подсолена вода и се оставят да се изцедят много добре. Колбасът, краставичките, рулцата от раци и гъбите се режат на не много едри парченца.
В дълбока купа се разбърква майонезата и се прибавят всички продукти. Салатата се овкусява и се оставя за 30 мин. в хладилник за да се слеят всички вкусове и аромати.
 Добър Апетит!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!



Кренвиршки

 Кренвиршки





Необходими продукти : 

 600г. брашно, 
200г. топла вода,
1 пакетче суха мая за хляб, 
щипка сол, щипка захар,
 3 с.л. олио, 
5 бр. кренвирши ,

жълтък за мазане.

Начин на приготвяне: 

Замесва се тестото и втасва 20 мин.
 Разточва се на лист с дебелина сантиметър. 
Разрязва се на дебели около 5 см. широки ленти, които се увиват около всеки кренвирш  или си оформяте по желание и се оставят се да починат 20 мин. ,а след се мажат с жълтък. 

Пекат се на 180 градуса 30-35 мин .
След като се извадят от фурната се  напръскват с вода и се завиват с кърпа да омекнат.



Получава се хрупкава кашкавалена коричка и пухкава вътрешност с ароматна плънка!
 Да Ви е сладко!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!







       


Закуска с шунка и листно сирене



                                      



                                         Закуска с шунка и листно сирене



Необходими продукти за тестото: 450г. брашно, 200г. топла вода,1 пакетче суха мая за хляб, щипка сол, щипка захар, 3 с.л. олио, жълтък за мазане.
За плънката: 5 парчета шунка или друг мек колбас, 5 парчета листно сирене или кашкавал.

Начин на приготвяне: Брашното се пресява и се замесва тесто,което се оставя да втаса. Разделя се на 5 топки,които се разточват на продълговат лист. В единия край се слага шунка и листно сирене , а другия се нарязва на няколко разреза за да се получат шарки при печенето.
Оставя се да втасат за 20 мин.
Мажат се с жълтък разбит с малко вода.
Пекат се на предварително загрята на 170 градуса фурна за 30-35 мин.
Като се изпекат се напръскват с вода и се завиват с кърпа за десетина минути.




















































събота, 15 март 2014 г.

Ябълков щрудел


            Ябълков щрудел



 




 Необходими продукти:

3-4 яйца според големината, 
1 1/2 ч.ч. брашно, 
250мл. прясно мляко, 
1/2 к.ч. олио,
 500г. ябълки,
 1 ч.ч. захар, 
1 бакпулвер, 
1 пакетче канела, 
пудра захар за поръсване.







Начин на приготвяне:
Яйцата се разбъркват със захарта, прибавя се млякото и олиото.
 Пресява се брашното заедно с бакпулвера и се разбърква добре до гладка смес.
Ябълките се измиват и се настъргват.
 Прибавят се към сместа заедно с канелата.
Пече се на 180 градуса за 35 мин.
Като изстине се поръсва обилно с пудра захар.
Да Ви е сладко!




Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!






  

                                                   





петък, 14 март 2014 г.

Козунак





                                                           Козунак



Необходими продукти: 6 яйца, 1 кг. брашно,  1 кубче мая за хляб, 200г олио и масло 1:1 т.е. по 100г. , кората на един лимон, 250 г. топло мляко, 2 ч.ч. захар, жълтък за намазване, захар за поръсване.



Начин на приготвяне: Замесва се меко тесто и се оставя да удвои обема си. Разделя се на 2 и от всяка част се оформя козунак .
Оставя се да втаса повторно като отново се изчаква да удвои обема си. Намазва се с жълтък и се поръсва обилно със захар.
Пече на загрята фурна на 180 градуса 25-30 мин.
Като се изпекат козунаците се напръскват леко с вода и се покриват плътно с кърпа за 10 мин.




Земелки






                                                                 Земелки  



Необходими продукти: 3 ч.ч. брашно, пакетче суха мая, 3 с.л. олио или зехтин, 1 яйце, 250 мл. топло мляко, жълтък за намазване, маково семе или други семена по желание.

Начин на приготвяне: Замесва се гладко не много меко тесто, и се разделя на 8 топчета. Всяко се прави с продълговата форма и се усуква . Втасва докато удвои обема си. Маже се с жълтък и се поръсва с маково семе. Пече се на 180 градуса приблизително 20-25 мин.




сряда, 12 март 2014 г.

Класическа майонеза

 Класическа майонеза




Няма по-вкусно от домашно приготвената майонеза, която не съдържа химии и може да се използва за основа на безброй салати и сосове.
Рецептата,която Ви представям е изпитана от мен през годините и редовно я приготвям вкъщи.
А ето и какво Ви е нужно за нея:

Необходими продукти:
 1 яйце,
(със стайна температура)

300 мл. олио,
 1 ч.л. горчица, 
сокът на половин лимон или щипка лимонена киселина (лимонтузу),
сол, 

черен и бял пипер.



Начин на приготвяне: 
В подходящ съм слагате продуктите и с помощта на пасатор разбивате на средна скорост, като леко се издърпва пасатора от дъното към повърхността на сместа.





 ! Горчицата се слага за да стегне майонезата и да не стане много мазна, не се усеща изобщо ,но все пак ако не желаете не слагайте!
Тази майонеза се приготвя буквално за 2 минути, изключително вкусна е и най-важното - домашно,което Ви гарантира и ,че няма никакви добавки.




Точно тази майонеза използвам при най-различни рецепти като например различни видове салати , сандвичи,закуски , дори и десерти.
Моите фаворити сред салатите с майонеза са:



Яйчена салата 


рецептата можете да видите ТУК






Картофена салата с пилешко


рецептата можете да видите ТУК





Картофена салата с пушена скумрия

Рецептата можете да видите ТУК






Засищаща салата със специален сос

рецептата можете да видите ТУК






Руска салата 

рецептата вижте ТУК







Макаронена салата

Рецептата вижте тук






Салата с рулца от раци

рецептата вижте ТУК





но също така можете да я приложите и в невероятно вкусния 
Солен кекс с майонеза


рецептата вижте ТУК





Основни ястия като 
Пилешки късчета с майонеза и кашкавал


рецептата можете да видите ТУК



и 


Пилешки пържолки в корнфлейкс


рецептата вижте ТУК






Както и за десерт като този невероятен 
Сладкиш с майонеза


рецептата вижте ТУК





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...