сряда, 29 ноември 2023 г.

Салата "Коледен венец"

Салата "Коледен венец "





Необходими продукти:


350г. сварено пилешко филе

150г твърд кашкавал

4 твърдо сварени яйца

3-4 сварени картофа

3 кисели краставички

4-5 чери домати

1 връзка копър

300г майонеза



Начин на Приготвяне:

Пилешкото филе се сварява и се накъсва на  дребни парчета.
Картофите се настъргват на едро ренде.
Използваме чиния, която ще бъде за самата салата, поставяме ринг, от тавичка на торта с падащо дъно, а в средата слагаме чаша като така ще постигнем желаната от нас форма на венец.
Първия пласт слагаме с картофи, като много добре притискаме.


Втория пласт редим с пилешкото месо.
Сега следва пласт майонеза, която можем да направим и сами. Моята рецепта е тази.
Нужно е наистина добре да притискаме пластовете за да не се получат кухини с въздух и като махнем формата салатата да се разпадне.
Краставичките е хубаво след като сте ги наситнили да ги оставите да се изцедят от излишната вода и след това слагаме пласт от тях в салатата.
Отново слагаме пласт майонеза и накрая настъргваме кашкавала и яйцата.
Съветвам майонезата да си я овкусите със сол и черен пипер, тъй като салатата става леко безсолна.
Оставяме да стегне за час и след това махаме подвижните стени и чашата и украсяваме с копър и чери домати.
Пилешкото месо може да замените с колбас по избор.
Тази прекрасна салатка може да стане част от Вашата Коледна и Новогодишна трапеза като е толкова лесна и вкусна и с достъпни продукти.
Още рецепти за празничната трапеза можете да откриете ТУК.


петък, 24 ноември 2023 г.

Здравословна овесена баница

Здравословна овесена баница 






Продукти:

3 яйца
200г фини овесени ядки
200г котидж сирене

1 ч.ч. кисело мляко

1 бакпулвер

щипка сол



Приготвяне:

Тази баница се приготвя супер лесно и веднага влиза в графата експресни рецепти.
Приготвих я точно преди работа сутринта и е перфектна за здравословна алтернатива за похапване в офиса или в училище.
Всички продукти се разбъркват в купа и се слагат в тавичка като по желание може да я поръсите със семена или чубрица.



Аз добавих и 1 с.л. хуск за допълнителни фибри, но това е по желание.
Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 25 минути.
Това е! 
Бързо, лесно, вкусно!




понеделник, 2 октомври 2023 г.

Шоколадово изкушение " Черната монахиня"

 Шоколадово изкушение " Черната монахиня"








Продукти:

1 ч.ч. захар

3 яйца

1ч.ч. прясно мляко

1ч.ч. олио

1ч.ч. брашно

1 пакетче ванилова захар

1 бакпулвер

4 с.л.  натурално какао


За заливката:


1/2 ч,ч, захар

1/2 ч.ч. олио

1/2 ч.ч. прясно мляко

4 с.л. натурално какао





Приготвяне:

Захарта, яйцата и ваниловата захар се разбиват на пухкав крем. Към тях се добавят млякото и олиото, а накрая брашното и бакпулвера пресяти заедно с какаото.
Така получената смес се изсипва в тавичка и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса.
Заливката се прави като в касерола или друг подходящ съд се слагат млякото, олиото, захарта и какаото и на умерена температура се оставя да ври наколко минути като непрекъснато се бърка.



След като се охлади сладкиша се нарязва на квадратчета и се залива с топлата заливка хубаво да попие в блата.
Този сладкиш е с изключително наситен шоколадов вкус, умерено сладък е и не остава никак сух.







понеделник, 25 септември 2023 г.

Песто от люти чушки

Песто от люти чушки 



Продукти:

1 кг люти чушки
500г чесън

250 мл. олио

400г захар
600мл. оцет

4 с.л. сол

2-3 връзки копър






Приготвяне:

Чушките се измиват, слагат се в тава на един пласт и се слагат в предварително загрята фурна на 200г. докато се опукат леко.
След това се премахва горната част с дръжката и се смилат в кухненски робот или блендер.
Копъра и чесъна също се смилат.
Разбъркват се с олиото, оцета, захарта и солта и се пълнят в бурканчета, които се затварят много добре и се заваряват за 10 минути или докато капаците хлътнат и се вакуумират добре.
Оставят се обърнати докато изстинат.



Много благодаря на моята последователка Галина Вичева за хубавата рецепта, като тя ми обясни, че тази рецепта са я правили преди повече от 20 години, като продуктите са били смилани на машинка за мелене на ситна решетка и са я наричали естествен антибиотик.



Тази разядка е прекрасна добавка към супи и ястия, а лечебните свойства на лютото и чесъна са известни като лично аз мога да твърдя, че наистина лекуват и са вълшебни затова и в моите рецепти наблягам на лютото и чесъна.
Опитайте и няма да съжалявате!
Бъдете здрави!


неделя, 24 септември 2023 г.

Туршия от халапеньо

Туршия от халапеньо 





Продукти:
 1кг. люти чушки халапеньо
600г. моркови
2 връзки копър
3 глави чесън

морска сол

черен пипер на зърна

по желание можете да сложите и синапено семе


За маринатата:


 1.750 мл. вода

300мл. оцет

150г захар



Приготвяне:

Халапеньото се измива и се почиства от дръжките.
Реже се с помощта на ренде или кухненски робот, а ако не държите да е фино нарязано може и на ръка.
ВАЖНО: Не забравяйте да използвате ръкавици тъй като чрез спорите на кожата лютивината навлиза и ще ви горят ръцете поне до следващия ден.




В голям съд подтавете нарязаните чушки, рендосаните моркови ( или както желаете така си ги нарежете), ситно нарязания копър, наситнените скилидки чесън, всичко разбъркайте много добре и започнете да пълните в бурканчетата.
Използвах бурканчета от 312 мл. като във всяко сложих по 1 ч.л. морска сол, няколко зърна пипер и малко синапено семе и след това плътно пълним до горе.
От една доза се получават 15 бурканчета аз правя по 2 на веднъж.
В тенджера слагаме водата, оцета и захарта и завираме маринатата за 5 мин до пълното разтопяване на захарта.
Заливаме с горещатата марината, завинтваме капаците много добре и обръщаме на обратно докато изстинат.
Получава се страхотна туршийка, която правя от 2 години, а като отворите бурканчето добавете и слънчогледово олио или мазнина по Ваш вкус и така се насладете на това люто съвършенство.


вторник, 19 септември 2023 г.

Кисели чорбаджийски чушки

 Кисели чорбаджийски чушки






Продукти:

3 кг чорбаджийски чушки
 2 връзки листа целина

4-5 скилидки чесън
зърна черен пипер


За маринатата:

9 ч.ч. вода
4 ч.ч. оцет
4 ч.ч. захар
1 ч.ч. сол




Приготвяне:

Приготвянето е изключително лесно и всяка домакиня, дори и начинаеща би се справила с това.
В тенджера се слагат всички съставки за маринатата и се завира докато се разтвори захарта, като аз я оставям да поври точно 5 минутки.
Измиваме си чушките и им отрязваме дръжките като правим разрез напречно на капачето за да може да попие маринатата в самата чушка.
В добре измити буркани слагаме на дъното зърна черен пипер, няколко резена скилидки чесън и листа целина.
Редим плътно чушките като в средата пак сложих чесън и целина както и накрая като сме напълнили буркана с чушките.
Заливаме с маринатата, затваряме добре винтовите капаци и обръщаме бурканите на обратно за една нощ.
Това е ! 
След около 10 дни имаме вкусни кисели чушки.
Опитайте и вие!









понеделник, 18 септември 2023 г.

Пюре от карфиол и целина

 Пюре от карфиол и целина



Продукти:

300г карфиол
100г глава целина
50г масло

60 мл. прясно мляко

2 скилидки чесън
сол
черен пипер



Приготвяне:
карфиола накъсваме на розички, целината я почистваме и нарязваме на кубчета.
В подсолена вода сваряваме целината и карфиола като първо слагаме целината, тъй като тя е доста по-твърда и след това добавяме карфиола.
Когато са готови ги отцеждаме, подправяме с чесъна солта и черния пипер и добавяме маслото.
С пасатор пюрираме до гладкост и на тънка струйка добавяме млякото докато се получи съвършено гладко пюре.
Идеален заместител е на картофеното пюре, прекрасна добавка е към меса и е подходящо за нисковъглехидратен режим и разбира се е сезонно и много вкусно и засищащо.
Можете да подправите по ваш вкус с повече или по-малко чесън.










неделя, 10 септември 2023 г.

Нисковъглехидратно хлебче с ядки

 Нисковъглехидратно хлебче с ядки





Съставки:

1/4 ч.ч. цели бадеми
1/4 ч.ч. цели лешници

1/2 ч.ч. тиквени семки
1/4 ч.ч. ленено семе

3 с.л. сусам
1 1/2 ч.ч. бадемово брашно
1/2 ч.ч. лешниково брашно
2 с.л. кокосово брашно
1 1/2 ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч.л. сол
3/4 ч.ч. ядково мляко
1 с.л. ябълков оцет
3  яйца

1/3 ч.ч. кокосово масло

1 с.л. мед




Приготвяне:

В кухненски робот слагаме суровите ядки и смиламе на ситно ( аз не смлях толкова ситно, което беше грешка, защото се усещаха ядките твърде много ).
След това добавяме и останалите съставки  и разбиваме с робота докато не се получи смес, която прехвърляме в тавичка с хартия за печене, поръсваме със семена по желание  и печем в предварително загрята на 180 градуса фурна с вентилатор за 45 минути или до суха клечка.
Общо взето време отнема единствено да си измерите продуктите и като цяло е доста бърза рецепта.
Хлебчето е високо протеиново и засища доста о е много здравословен вариант ако сте на режим и ви се хапва хляб.
Лешниците и лешниковото брашно замених с орехи и орехово брашно.







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...