четвъртък, 21 януари 2016 г.

Паста със сос от печени червени пиперки

Паста със сос от печени червени пиперки




Представям Ви една веган рецепта , която е невероятно вкусна и подходяща за хората, които са решили да изключат животинските продукти по една или друга причина.
Ако и Вие държите на здравословния начин на живот и здравословните храни, можете да откриете тези продукти, които съм използвала както и още много други  в spirala.bg





Необходими продукти:

6-7 печени червени пиперки

3 с.л. зехтин 
2 бр. лук шалот
4 скилидки чесън
щипка сушено чили 
сол, черен пипер








За поднасяне:

ситно нарязан пресен босилек или магданоз






Начин на приготвяне:




Нарежете на ситно лука и скилидките чесън и ги задушете със зехтина докато станат прозрачни.
Прехвърлете ги в блендер, прибавете печените пиперки, бадемовата сметана, хранителната мая и подправките и пасирайте до хомогенна смес.
През това време сложете безглутеновата паста да се вари - аз избрах био оризово-царевична, които се приготвят за около 7 мин.




Слагаме получилия се кремообразен сос на тигата и го оставяме леко да закъкри за не повече от 5 минутки просто за да се смесят вкусовете и ароматите на съставките.


След като са сварени спагетите ги отцеждаме и ги прибавяме към соса.
Разбъркваме добре и поднасяме докато са още топли.
Добър Апетит!


рецептата е адаптирана от ТУК



Ако използвате рецепта от този блог моля посочете  активен линк към рецептата!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!






събота, 16 януари 2016 г.

Сандвичи с кашкавал

Сандвичи с кашкавал





Необходими продукти за 6-8 сандвича:

150г. настърган кашкавал

5 с.л. олио или друга течна растителна мазнина
100 мл. вода
2 с.л. брашно
чубрица

шарена сол






Начин на приготвяне:


Държа да подчертая, че ако използвате кашкавал с висока масленост, може да сложите 3 с,л. олио, защото ще станат доста мазнички.
Настържете кашкавала на средно ренде.
Смесете го с останалите съставки и разнесете по филийките хляб.



Ако слагате по-пестеливо от сместа, която наподобява по-скоро гъста кашичка , ще получите 8 сандвича, ако обаче сложите повечко на всеки, ще се получат както при мен 6 бр.
Поръсете отгоре с 
шарена сол и чубрица.
Изпечете в парти- грил до зачервяване или в предварително загрята фурна.
Консумирайте веднага.
Добър Апетит!


Източник на рецептата: Соня Данова





Ако използвате рецепта от този блог моля посочете  активен линк към рецептата!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!







петък, 15 януари 2016 г.

Пилешки пържоли в сметанов сос

Пилешки пържоли в сметанов сос







Необходими съставки:

2 пилешки пържолки (от бутче)

250 мл. течна готварска сметана
150 мл. прясно пълномаслено краве мляко
1 пакетче топено сирене
сирена по желание, които се топят например пушено топено сирене, Бри или каквито предпочитате.
сол на вкус
черен пипер
пресен магданоз
чубрица
1/2 ч.л. чесън на прах (по желание)







Начин на приготвяне:

Почистете пилешките пържоли от кожата, тя не Ви е необходима.
Загрейте в касерола или дълбок тиган сметаната, прибавете млякото и след като кипнат добавете сирената и разбърквайте периодично до пълното им разтопяване.
Подправете


 





В тавичка сложете пилешкото и залейте с получения сос.
Разклатете тавичката за да може соса да попадне и под  месото и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 30 минути.
Сервирайте веднага и поръсете с пресен магданоз.
Това е много бързо ястие и е подходящо за забързаните работни дни
Да Ви е сладко!



Ако използвате рецепта от този блог моля посочете  активен линк към рецептата!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!











сряда, 13 януари 2016 г.

Салата с рулца от раци

Салата с рулца от раци




Вярвам , че всеки от Вас, който е любител на салати, разядки и т.н. си е купувал насипна салата с рулца от раци, продаваща се по търговката мрежа.
Да си призная от години не купувам готови ястия и се стремя каквото е по силите ми да си го приготвям у дома, а това ,което не мога , просто вече съм го заличила от менюто си поради единствената причина , че добавят какви ли не соеви протеини, яйчени меланж-и, каквото и да означава това и множество Е-та.
Днес ни се дояде такава салатка и реших да я приготвя.

Ето и съставките за нея:

1 пакет рулца от раци
100 г. майонеза ( разбира се направих си и нея сама вижте ТУК)
2 пълни с.л. цедено мляко (може да използвате и заквасена сметана)
1 малка консерва сладка царевица
сол, черен пипер





Начин на приготвяне:


В купа смесете майонезата и цеденото мляко. 
Разбъркайте много добре.
Ще забележите , че по този начин ще се получи много пухкав "крем" и никак няма да е мазен на вкус.
Нарежете рулцата от раци ако искате на кръгчета, ако искате на "пръчици" както аз и ги сложете към майонезата.




Отцедете много добре царевицата и прибавете и нея. 
Ако използвате замразена, просто я сварете леко като се стремите да не я преварите.


Разбъркайте много добре салатата и я подправете на вкус със сол и черен пипер.
Добър Апетит!




Ако използвате рецепта от този блог моля посочете  активен линк към рецептата!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!






вторник, 12 януари 2016 г.

Пържен ориз с пилешко и зеленчуци

 Пържен ориз с пилешко и зеленчуци 






Необходими продукти: 

250г. дългозърнест ориз ,
(използвам басмати или дългозърнест с марката Uncle Bens)

1 бр. пилешки гърди , 
1 среден морков, 
1/2 глава лук, 
1 ч.ч. замразен грах, 
1 яйце, 
соев сос , по желание може да се добави бяло зеле на ивички около 1/4 малка зелка , олио.
1 с.л. ойстър сос (сос от стриди)


За маринатата на пилешкото:

2 с.л. соев сос, 

2 с.л. горчица , 
1 с.л. мед.



Начин на приготвяне:
Пилешкото се нарязва на жулиени (ивички), и се слага в маринатата да престои минимум 2 часа.
Оризът се сварява и се отцежда.
В сгорещен дълбок тиган (уок) се слага мазнината и се запържва пилешкото. 

Като стане готово се отделя и се слагат зеленчуците докато станат леко хрупкави ( в никакъв случай не трябва да омекнат напълно ,защото се стават на каша). 
Добавя се соев сос около 3 с.л. и се бъркат няколко пъти. 
Отделят се и те и се слага ориза . 
Пържи се с непрекъснато бъркане докато поеме ароматите от предходните продукти отделя се на една страна в тигана и се чупи яйцето . 
Както е на една страна се разбърква докато не добие вид на бъркано и чак тогава се разбърква с ориза.
 Добавят се и останалите зеленчуци и пилешкото и се оставя още няколко минути при непрекъснато бъркане на силен огън.
Подправя се допълнително на вкус със соевия сос и ойстър сос-а.
Разбъркваме енергично още за около минута и поднасяме.
Добър Апетит!



Ако използвате рецепта от този блог моля посочете  активен линк към рецептата!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!








неделя, 10 януари 2016 г.

Зелеви сарми в млечен сос

Зелеви сарми в млечен сос






Необходими съставки:


За сармите:

Зелеви листи от кисело зеле

500г, кайма смес или кълцано месо
1 ч.ч. ориз
черен пипер
чубрица
1 глава лук
1 морков
1 ч.л. червен пипер
подправки на вкус можете да сложите каквито предпочитате



За млечния сос:


3 яйца
2 с.л. брашно
2 ч.ч. вода
500г. кисело мляко

сол , черен пипер




Начин на приготвяне:

Нарежете на ситно лука и моркова и ги задушете в малко растително олио, а ако ползвате постно месо, сложете повече мазнина.
Като станат прозрачни сложете и каймата и я запържете до получаване на "трохи".
Сложете подправките и прибавете ориза, който предварително сме измили до избистряне на водата му.
След като се омазни и той, сложете вода или бульон и оставете до полу-сготянето на ориза съответно и до поемането на течността.
Завийте стегнати сармички и подредете в подходящ съд., като ги затиснете с чиния или нещо подходящо за да не се разпилеят след като започне течността да ври.
Покрийте ги с течност, вода или бульон, а аз бих Ви препоръчала да използвате зелева чорба ,която ще ги и осоли и така няма да има нужда да добавяте допълнително сол в тях.
Винаги предпочитам да ги приготвям в глинен съд (тогава не слагаме нищо да ги затисне отгоре) , тъй като стават много по-вкусни, а ако и Вие предпочитате така, то не забравяйте да сложите гювеча в студена фурна и чак тогава да я загреете , защото има опасност да се пукне .
Пекох на 200 градуса с вентилатор за около 2 часа.
Зелевите сармички в глинен съд съм Ви споделяла вече няколко пъти как ги приготвям и съм открила за себе си, че точно по този начин стават невероятно вкусни (вижте ТУК)
През това време си правим соса като разбиваме яйцата с киселото мляко и брашното и ги слагаме в подходящ тиган , а след като започне да бълбука добавяме и водата.




Оставяме да къкри соса за около 10-15 минути докато се сгъсти и подправяме със сол и черен пипер.
Правила съм пълнени пиперки с този млечен сос и стават също меко казано божествени ( рецептата за тях вижте ТУК)


Поднесете като сложите първо малко сос и отгоре подредите 2-3 сармички.
Поръсете със свеж магданоз.
Добър Апетит!




Ако използвате рецепта от този блог моля посочете  активен линк към рецептата!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!





събота, 9 януари 2016 г.

Хляб без месене в тенджера


Хляб без месене в тенджера





Необходими съставки:

3 ч.ч. брашно
 (  използвах 1:1 пълнозърнесто и бяло пшенично брашно)

360 мл. топла вода
2 ч.л. сол
1 пакетче суха  мая (1/2 кубче свежа)
5 с.л. микс от семена (слънчогледово,ленено, маково и сусамово) , но може и без тях







Начин на приготвяне:

Този хляб се приготвя изключително лесно, буквално се забърква за 5 минути и втасва на стайна температура 12-18 часа.
Пече се в чугунена тенджера, но поради липсата на такава "екстра" пекох в обикновена тенджера от едно време, разбира се ,която няма никакви пластмасови дръжки и може да се слага във фурна.
И така, забърках хляба снощи, най- добре е вечерта да го забъркате и за обяд на следващият ден ще си имате пресен хляб.





Сложете брашното заедно със солта в подходяща купа , в която ще и втасва хляба и разбъркайте добре.
Прибавете семената и отново разбъркайте.
В 100 мл. от водата разтворете маята и оставете леко да "втаса" за около 2 минути.
Като се получат балончета я излейте при сухите съставки заедно с останалата топла вода.
Разбъркайте докато се получи лепкаво тесто и се поемат всички съставки.
Покрийте с кърпа или стреч фолио и оставете както споменахме вече за от 12 до 18 часа на стайна температура.
На другия ден ще забележите , че тестото се е удвоило.
Загрейте фурната на 230 градуса заедно с тенджерата в нея .
Малко преди да се изключи индикатора,който ще Ви подскаже, че температурата е достигната, вземете купата и с помощта на шпатула отделете тестото и сложете върху набрашнена повърхност.
С набрашнени ръце оформете топка,но не месете за да остане в тестото въздуха,който се е образувал и така след изпичане ще имате хляб на "дупки".
Преместете в тенджерата, затворете с капака и печете 30 минути.
След това махнете капака и печете още 20 минути или до получаване на хубава златиста коричка.
Оставете да се охлади върху решетка.
Хляба става невероятно вкусен и много красив, защото се образува напукана коричка.
Ако не консумирате веднага , завийте в памучна кърпа за да не стане много твърда коричката.
Добър Апетит!


Източник на рецептата ТУК




Ако използвате рецепта от този блог моля посочете  активен линк към рецептата!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!












сряда, 30 декември 2015 г.

Карамелизирани орехи

Карамелизирани орехи





Необходими съставки:


1 ч.ч. орехи / или други ядки по избор/

1/2 ч.ч. течна сладкарска сметана
1/2 ч.ч. захар
малко парче масло около 20 г.





Начин на приготвяне:

В тиган сложете маслото, захарта и сметаната.
Разбърквайте докато придобие карамелен цвят,но внимавайте, защото ако го загорите ще стане горчив карамела.







След като потъмнее сместа сложете орехите.
Отдръпнете от котлона и разбъркайте докато се покрият всички орехи с карамеления сос.
Разстелете върху тава с хартия за печене и оставете да се охладят и втвърдят.
Разчупете/ отделете  отделните ядки.
Чудесна добавка е към аперитив или чаша уиски, а защо не и само така да си ги похапвате.
Да Ви е сладко!




Ако използвате рецепта от този блог моля посочете  активен линк към рецептата!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!










Пилешки пастет


Пилешки пастет





Необходими продукти:

400 г. пилешки дробчета

400 г. пилешко месо (бяло,от бутчета или от пържола)
2 дафинови листа
5-6 зърна черен пипер
1/2 ч.л. сол
50 мл. течна сметана за готвене
100-150 мл. от бульона , в който са е варило пилешкото с подправките
1 средна глава лук
1 среден морков 
3 с.л. растително олио
сол,черен пипер на вкус






Начин на приготвяне:


Измийте пилешките дробчета и ги отцедете. 
Сложете ги в тенджерка заедно с другото пилешко месо, дафиновите листа и зърната черен пипер.
Сложете вода колкото да ги покрие и варете на умерена температура като след като кипне водата сложете 1/2 ч.л. сол.
След това отцедете и охладете за 10 минути.
През това време задушете лука и моркова в мазнината докато омекнат и заедно с пилешкото и дробчетата  ги сложете в кухненски робот или блендер.
Прибавете сметаната и включете робота.
Прибавете от овкусения бульон до получаване на гладка смес.
Подправете на вкус.
Първоначално става течна консистенция,но като се охлади придобива консистенцията на пастет.
Съхранявайте в затворени буркани или кутии , а ако желаете можете да го запечатате с твърда мазнина като я излеете върху него.
Добър Апетит!





Ако използвате рецепта от този блог моля посочете  активен линк към рецептата!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!




 




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...