понеделник, 7 септември 2015 г.

Глазирани сладко-кисели пилешки крилца

Глазирани сладко-кисели пилешки крилца









Необходими продукти:

1 кг. пилешки крилца
сол,черен пипер



За глазирането:

1/4 ч.ч. кафява захар
2 с.л. сладък чили сос
1 с.л. соев сос
сока на един лимон
2 с.л. разстопено краве масло





Начин на приготвяне:


В подходяща тавичка поставете пласт хартия за печене и подредете пилешките крилца,но така че да има поне 4-5 см. между тях ,за да могат да станат наистина хрупкави .
Посолете със сол и черен пипер.






Поставете тавичката в предварително загрята фурна на 200 градуса за 30-35 минути.
Обърнете след като минат 15-20 мин.
През това време в тиган на умерена температура поставете всички съставки за глазирането и бъркайте докато се обединят много добре.
Сложете вече изпечените крилца в купа, а върху тях разпределете глазурата.







Разбъркайте добре и поднесете веднага!
Добър Апетит!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!

 

 



Зеленчукови спагети с доматен сос и пилешко

Зеленчукови спагети с доматен сос и пилешко




Необходими продукти:

2 бр. пилешки гърди или месо от обезкостени бутчета 
100г. доматено пюре или 1 голям домат ако използвате пресен
1 с.л. зехтин
щипка сол
шипка черен пипер


Начин на приготвяне:

Зеленчуковите спагети пригответе както е показано ТУК , за да не Ви занимавам с публикуване на еднакви рецепти.
Нарежете пилешкото на дълги парчета и го овкусете със сол и черен пипер.
Изпечете го на грил тиган - използвам този на Деличия,защото не залепва и много бързо се сгорещява, и го оставете да се охлади.



Загрейте в тиган зехтина, а ако сте правили преди това зеленчуковите спагети използвйте същия тиган,ще обере всички останали от спагетите вкусове и аромати.
Сложете и доматеното пюре, ако използвате пресен домат то той трябва да е около 100г. и да сте го настъргали на ренде или пасирали в блендер.
Разбъркайте докато се изпари излишната вода от него и добавете пилешкото месо.
Посолете и подправете със сол и черен пипер.
Това е! 
Бързо ,лесно, вкусно и изключително здравословно!
Добър Апетит!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!

 

Зеленчукови спагети


Зеленчукови спагети



Необходими продукти:

1 зелена тичквичка
1 жълта тиквичка
1 морков
1/2 глава червен лук
3 скилидки чесън
1/2 ч.л. сол
2 с.л. зехтин аз ползвах от ароматен зехтин

Начин на приготвяне:

Приготвят се изключително лесно ,а същевременно са толкова вкусни.
Измийте добре тиквичките и моркова изрежете излишните краища и нарежете на ивички с помощта на спиралайзер.




Загрейте зехтина и задушете за десетина секунди ситно нарязаните лук и чесън.
Като омекнат добавете тиквичките и моркова и разбъркайте.
Посолете.
Трябва им много кратко време за да омекнат и да се сготвят затова разбърквайте често.
Поднесете веднага!
Ако не сте вегетарианци или вегани можете да си направите и зеленчукови спагети с доматен сос и пилешко .
Това е една страхотна и много здравословна алтернатива на спагетите.
Опитайте!
Добър Апетит!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!



неделя, 6 септември 2015 г.

Печено чесново пиле


Печено чесново пиле



Необходими продукти:

1 цяло пиле предварително почистено от вътрешностите
1 с.л. червен пипер
1 ч.л. чесън на прах
1/2 ч.л. черен пипер
1/2 ч.л. сол
100мл. олио

Начин на приготвяне:

В купичка разбъркайте добре олиото с всички подправки.
С помощта на четка намажете пилето от двете страни.
Ако желаете сложете в тавичка картофи или други зеленчуци,защото пилето ги овкусява страхотно, а ако искате го изпечете самостоятелно.




Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около час и половина или до готовност.
След като се изпече оставете да се охлади за 10 минути преди да сервирате.
Добър Апетит!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!

Ароматен зехтин


Ароматен зехтин




Необходими съставки:

250 мл. зехтин екстра върджин
1 дафинов лист
2-3 зърна черен пипер
1 скилидка чесън
клонка розмарин
по желание червено люто чили чушле



Начин на приготвяне:
В подходящ съд или оливерник какъвто ползвах аз , сложете зехтина а в него и всички бивки и подправки, като разбира се можете да сложите и мащерка или каквото пожелаете и е според Вашия вкус.
Оставете на тъмно хладно място за 4-5 дни, а ако използвате по-голяма бутилка например оставете седмица за да се ароматизира добре.
Този ароматен зехтин е прекрасно допълнение  към всякакви салатки и предястия и можете да си го правите по всяко време на годината.
Добър Апетит!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!


сряда, 2 септември 2015 г.

Засищаща салата със сос


Засищаща салата със сос








Необходими продукти:

3 сварени картофа
2 кисели краставички
1/2 средно голям морков
1 сварено яйце
3-4 стерилизирани гъби
100г. пилешко роле или друг пушен колбас
100г. сварен грах може и от консерва
сол,черен пипер



за соса:
2 с.л. кетчуп
1 с.л. майонеза
1 с.л. цедено кисело мляко









Начин на приготвяне:

Картофите нарежете да едро, краставичките на кръгчета, гъбите на "филийки" .
Прибавете граха и разбъркайте всичко.
Подправете със сол и черен пипер.
Разбийте майонезата с кетчупа и цеденото мляко.
Сложете продуктите в чиния , накъсайте на едро колбаса ,който ползвате и отгоре разпределете соса.
Сложете настъргания морков на дребно ренде и яйцето нарязано на 4.
Изключително засищаща салата - основно, която няма да Ви остави гладни и се прави с подръчни материали.
Добър Апетит!






Черноморски скариди с масло и бяло вино


Черноморски скариди с масло и бяло вино



Необходими продукти:

300г. почистени морски скариди
50г. масло
50мл. бяло вино
сока на 1/2 лимон
сол


 

 

 
Начин на приготвяне:

Изключително бързо се приготвят тези скаридки ,но първо трябва да ги почистите от твърдата им обвивка,крачетата ,които са като пипалца и главите.



Разтопете маслото в тигана, сложете скаридите, посолете леко и поръсете с прясно изцеден лимонов сок.
Разбъркайте и добавете бялото вино.
Оставете няколко минути докато се изпари алкохола от виното и скаридките получат лек загар,но не прекалявайте, защото стават жилави.
Сервирайте веднага с резен лимон.
Добър Апетит!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!


вторник, 1 септември 2015 г.

Магданозено песто

Магданозено песто









Необходими продукти:

1 голяма връзка магданоз
1 скилидка чесън ако обичате сложете и 2
около 30-35 мл. зехтин
една шепа кашу/орехи
сол










Начин на приготвяне:

В блендер сложете само листата без стеблата на магданоза, скилидката чесън и кашуто или орехите.






Посолете.
Докато се наситняват продуктите налейте на тънка струйка зехтина до получаване на гладка каша.





Ако не сте любители на известното песто "Дженовезе" то това определено ще Ви хареса!
Използвам магданозеното песто за овкусяване на паста,но може да се използва и за салати или зеленчукови ястия.
Добър Апетит!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!



Хрупкави картофи "Соте"


Хрупкави картофи "Соте"








Необходими продукти:

5 средни картофа
1/2 връзка копър

3 скилидки чесън /може и чесън на прах/
50-60г. масло/ зехтин
1 с.л. галета разбъркана с  1 с.л. универсална подправка тип вегета
сол
черен пипер








Начин на приготвяне:


Измийте и сварете картофите в подсолена вода.
Следете да не се преварят,защото после ще загубят цялостта си.
След това сложете в студена вода да изстинат.
Обелете ги и ги нарежете на едри парчета.
Сгорещете тиган с незалепващо покритие аз използвам тигана Стоун Ледженд тъй като е с дебело дъно,бързо се сгорещява и благодарение на това картофките стават с уникална коричка .
Сложете маслото леко да се сгорещи.



 


Пресовайте скилидките чесън и ги задушете леко,колкото да се ароматизира мазнината.
Прибавете картофите и разбъркайте внимателно, а понеже тигана Стоун Ледженд е с извити стени много лесно ги разбърках с подхвърляне като така и запазиха цялостта си .
Поръсете с микса от галетата и универсалната подправка равномерно и отново разбъркайте . 
Като хванат лек загар подправете със сол и черен пипер и добавете ситно нарязания копър.
Сервирайте веднага!
Добър Апетит!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!









понеделник, 31 август 2015 г.

Пилешка кавърма


Пилешка кавърма







Необходими продукти:

500г. пилешко месо
400г, гъби
2 големи глави лук
300г. доматено пюре
1 ч.л. червен пипер
черен пипер,сол
1 ч.л. чубрица
1 с.л. с връх брашно








Начин на приготвяне:

Сварете пилешкото месо в литър вода.
Като се свари го накъсайте и прецедете бульона, който се е получил.
Нарежете лука на полумесеци и го задушете в малко мазнина докато омекне .
Ако използвате пресни гъби ги нарежете и ги добавете да се задушат към лука,ако използвате мариновани можете и в края да ги сложите.
Добавете брашното и разбъркайте.
Сложете доматеното пюре, разбъркайте и налейте пилешкия бульон.
Разбъркайте докато се сгъсти соса.
Сложете пилешкото месо, червения пипер и останалите подправки.
Оставете да къкри на бавен огън за 20 -25 минути.
Добър Апетит!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!



 

 
 

неделя, 30 август 2015 г.

Босилек



Босилек




Босилекът е силно благоуханно растение,чиито листа се използват като подправка за най-различни видове ястия.
Той се е превърнал в една от най-разпознаваемите билки в света,откакто сос Песто става широко популярен.
Босилекът е богат на калций, желязо,витамин К както и витамин А, магнезий,калий и манган.
Разбира се той е незаменима подправка в редица  ястия от италианската кухня.
Използва се и за подправяне на различни видове меса, а с него се правят и най-различни сосове и маринати като разбира се най-известният сос е сос Песто както споменахме.
Много добре си подхожда с говеждо и дивечово месо и прекрасно се допълва с картофени и зелеви ястия.
Пресният босилек се използва за овкусяване на ястия с риба и яйца,а с него се прави  и вкусната салата "Капрезе".
Без него италианската кухня нямаше да бъде същата.
Аз лично предпочитам да го използвам свеж и също съм си го засадила в саксия и си имам под ръка свежи листенца от това благоуханно растение винаги, когато ми потрябва.
Обожавам да го прибавям в сосовете за спагети,като любимия ми е "Болонезе" , а също така си консервирам и сос за спагети за зимата,като той е неизменна част от съставките в него.
Както и другите билки и подправки,които имам засадени у дома и босилека подрязвам периодично и изсушавам за чай през зимата,който преборва и най-упорития бронхит.
Ако все пак нямате у дома свеж босилек,а си купувате, съхранявайте в хладилник като го обвиете  в пласт кухненска хартия и така ще издържи по-дълго.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...