Най-търсени за последните 7 дни
Домашен кетчуп
Необходими продукти:
зехтин
1 голяма глава червен лук
1 връзка босилек / 4-5 клонки
3 скилидки чесън
1 кг. домати
1 ч.л. черен пипер
1 стъбло целина (не от нашия вид целина,а тази,която е на стъбла, а в магазините се изписва селъри,която е някакъв родственик на нашият вид)
1 малко парче пресен джинджифил
350мл. студена вода
70г. фина кафява захар
200мл. винен оцет
морска сол
Начин на приготвяне:
Нарежете на ситно джинджифила и скилидките чесън както и главата червен лук и стъблото целина.
В дълбок тиган сложете около 1/3 ч.ч. зехтин и сложете нарязаните продукти.
На умерена температура ги задушавайте докато станат стъклени т.е. за около 10-15 мин.
Прибавете доматите на едро нарязани и студената вода.
Оставете да къкри докато изври водата от доматите.
Добавете листата босилек ,които трябва да са нарязани на ситно.
Подправете със сол и черен пипер.
Пасирайте до получаване на много фина гладка смес.
Върнете сместа на котлона като я присипете в чист съд и добавите към нея оцета и захарта.
Бъркайте и оставете да се редуцира докато стане наполовина количестото и се получи консистенция на кетчуп.
Горещия кетчуп присипете в стерилизирани шишета,затворете добре и обърнете с капаците надолу да се вакуумират или стерилизирайте за 5 -10 мин. само колкото да "дръпнат" капачките.
Невероятно вкусен става ,малко е тегаво за чакане да се редуцира тъй като отнема доста време , а количеството,което получих от тези продукти е 550г.
В оригиналната рецепта присъстваше и 1/2 глава фенел ,който аз сметнах,че няма да ни е по вкуса и не сложих,но ако желаете сложете и от него.
Кетчупа можете да поднесете както към сандвичи и бургери така и към различни меса приготвени на барбекюто.
Добър Апетит!
Хранителната стойност на кетчупа в една порция е:
калории- 9 ккал
въглехидрати- 1,2 g
захари-0,8g.
мазнини-0,2g
наситени мастни киселини- 0g
протеини- 0,4g.
източник на рецептата: jamieoliver.com
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!
Тревненска содена питка със сирене
Необходими продукти:
300г. брашно
300г. сирене
300г. кисело мляко + 1 ч.л. сода за хляб
2 яйца
1 ч.л. сол
Начин на приготвяне:
В подходящ съд разбъркайте млякото със содата и изчакайте да шупне.
Прибавете и солта,но ако е прекалено солено сиренето не солете.
След като това стане прибавете едното яйце.
Отново разбъркайте добре и започнете да прибавяте малко по малко брашното.
След като всички съставки се смесят , натрошете сиренето.
Разбъркайте и присипете лепкавата смес в тава с диаметър 18-20см.
Аз използвах кръглата тава с незалепващото покритие на Деличия и нямаше нужда да намазнявам,защото още докато я извадих от фурната содената питка беше напълно отделена от тавата.
Разбийте другото яйце и разпределете върху сместа.
Печете първите 10 минути на 120 градуса , а след това на 180 до готовност.
По рецепта това вкусно печиво се води питка,но на мен ми прилича повече на закуска тип тутманик и затова и я поднесох именно на закуска, а най-хубавото е, че не се слага и капка мазнина!
Добър Апетит!
Източник на рецептата: ilrai.blogspot.com
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!
Джоджен
Джодженът наричан още гьозум е неизменна част от подправките в Българската традиционна кухня.
Той е със специфичен, леко пиперлив аромат и прекрасно се съчетава с всякакви видове ястия с боб.
Прекрасно се допълва и към агнешко месо както и към безмесни ястия.
Тук обаче противно на сегашните ми твърдения,че най-добре е да използвате свежи подправки, смело твърдя,че в изсушен вид джодженът е с в пъти по-силен аромат.
През лятото често го "подстригвам" с ножицата и го суша като след това го прибирам в буркани,които съхранявам на сухо и тъмно в шкафа.
Мащерка
Свежата мащерка е една от предпочитаните от мен подправки тъй като е толкова ароматна и придава един по-специален вкус на ястията.
Тя е подходяща да се прибави към различни месни и зеленчукови ястия както и към боб и яйца.
Добър източник е на желязо ,манган, а също така и калций.
Изобилства и от етерични масла и минерални соли.
Винаги,когато имате възможност избирайте прясна мащерка вместо сушена тъй като е по-благоуханна.
Аз си садя и си имам в саксийка целогодишно, като периодично я подрязвам и изсушавам , а след това съхранявам в добре затворен стъклен буркан и разбира се използвам за чай,който зимно време с лъжичка мед и резен лимон тонизира и действа ободряващо.
Наскоро си набавих и лимонова мащерка,която има превъзходен цитрусов аромат и която обожавам да приготвям с пилешко.
Когато използвате мащерката в кулинарията винаги я добавяйте в самото начало на подготовката на ястието, за да има възможност да си освободи аромата и етеричните масла и така ще извлечете максимално от тази страхотна подправка и билка.
Изключително добре се съчетава и с всякакъв вид паста,макарони и спагети.
Прекрасно се допълва с всякакви ястия с боб, а ако варите риба на пара прибавете няколко стръкчета мащерка за по-специален вкус.
Изисканост на Вашите ястия с месо можете отново да постигнете с няколко клонки от уханната билка.
Печен нахут
(Леблебия)
Наскоро гледах едно предаване ,в което казаха,че печеният овкусен нахут бил страхотна закуска, питателна и здравословна и реших да опитам.
Получи се невероятно вкусен резултат и се змаислих дали не ми прилича на леблебията,която познаваме в готов изпечен вид по щандовете с ядки и след кратка консултация с Уикипедия се оказа, че е наистина така.
В една порция от този печен нахут се съдържали белтъчини ,колкото в 5 порции броколи- това твърдяха във въпросното предаване .
И така ето какво използвах :
Необходими продукти:
1 чаша сух нахут
1/2 ч.л. кимион
1/4 ч.л. сол
1/2 ч.л. червен пипер
2 с.л. зехтин
Начин на приготвяне:
Сухия нахут накисваме във вода от предната вечер.
Като набъбне си утроява обема.
Изцеждаме го и го сваряваме за 15-тина минути или докато няма вече суров вкус, затова периодично опитваме.
Отцеждаме отново и го разстиламе върху пласт кухненска хартия или салфетки за да се подсуши напълно.
Загряваме фурната на 200 градуса.
В купа слагаме нахута заедно със зехтина и подправките и разбъркваме много добре.
Изсипваме в плоска тавичка като трябва да е разположен на един пласт и печем в добре загрятата фурна за около 40 мин. или докато стане хрупкав.
Резултатът беше невероятен щом дори и детето го хареса.
Това е!
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!
Картофи "ветрило" с чесън и розмарин
Обожавам картофите, защото могат да се правят толкова ястия с тях и често ги приготвям.
най-любими са ми хрупкавите печени чеснови картофи, пикантните картофи по селски, печените картофи с чесън и розмарин ,пресните картофки с копър, а за основни често приготвям и пълнени картофи и "сметанови" картофи с пилешко , както и запеканки с хрупкава коричка.
Днес ще Ви представя рецептата,която видях в един клип ,който обикаляше кулинарните групи във Фейсбук,но тъй като не можах да я намеря я направих по памет и станаха страхотни.
Ето я и нея:
Необходими продукти:
5-6 средни картофа
5 с.л. зехтин
20г. краве масло
морска сол
черен пипер
2 скилидки чесън
клонка розмарин
Начин на приготвяне:
Ако картофите Ви са тънка кожа както бяха моите ги измийте добре.
Сложете ги на дъска и от двете им страни сложете по един прибор аз използвах нож.
Направете разрези до където спре ножа т.е. не срязвайте до долу, за да получим ефекна на ветрилото.
Така нарежете всички картофи.
Сложете ги в подходяща тавичка .
В тиган сгорещете зехтина и пуснете в него скилидките чесън и клонката розмарин и разбъркайте за 10-15 сек. просто докато си пуснат аромата и се освободят етеричните масла от листата на розмарина.
С лъжичка полейте всеки картоф с ароматния зехтин.
Не изхвърляйте скилидките чесън и клонката розмарин- те ще ни трябват за по-късно.
Трябва да имате по 1 с.л. за всеки.
Поръсете с морска сол и черен пипер.
Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 60 мин.
Ако фурната Ви е смалък обем печете на 180 градуса за около 40 мин. или просто проверявайте кога са изпечени.
Извадете от фурната и оставете на страна докато приготвите ароматното масло.
В същия тиган със същите скилидки чесън и розмарин , разтопете маслото.
При печенето картофите са се "разтворили" и точно между пластовете полейте отново с по лъжичка от ароматното масло.
Посолете отново със сол и поднесете.
Дали ще използвате като основно или ще прибавите просто като гарнитура, тези картофки са толкова ефектни, ароматни и вкусни,че просто си заслужава да ги направите.
Добър Апетит!
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!
Пиперена каша
Невероятно вкусна гозбичка,която се прави и изчезва буквално за минути!
Опитайте и Вие!
Необходими продукти:
2 с.л. краве масло
2 с.л. брашно
1 ч.ч. студено прясно мляко
10 бр. печени обелени червени пиперки
100г. сирене
1/4 връзка магданоз
Начин на приготвяне:
Ако използвате пресни пиперки ги опечете и ги обелете.
Почистете ги от семето и дръжките и ги нарежете.
В дълбок тиган или тенджерка разтопете маслото и сложете нарязаните пиперки.
Разбъркайте за минута две колкото да си пуснат аромата и добавете брашното.
Разбъркайте.
Добавете и студеното мляко и отново разбъркайте докато се усвои и придобие консистенцията на каша.
Оставете за няколко минути на умерена температура и прибавете натрошеното сирене.
Отново разбъркайте.
Поднесете ястието топло и поръсено със ситно нарязан магданоз.
Добър Апетит!
Източник на рецептата: supichka.com
Заповядайте в кулинарната ми страница към блога във Facebook, която можете на намерите ТУК
Запечени нектарини
Необходими продукти:
3 нектарини1 ч.л. сок от лимонмед/ балсамова редукция
Начин на приготвяне:
Измиваме нектарините и ги разполовяваме като отстраняваме костилката им.На оребрен тиган на умерена температура ги запичаме леко с разрязаната страна надолу.От топлината отделят естествените си захари и се глазират.Сервираме като поливаме с лимонов сок и в случая аз използвах чаена лъжичка мед.Да Ви е сладко!
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУКБлагодаря Ви от сърце!