вторник, 23 декември 2014 г.

Тиквеник



   Тиквеник





Необходими продукти:


400г. кори за баница
1 средно голяма тиква
200г. орехи,
1 ч.ч. захар
1 пакетче канела на прах от 10г.
1 ванилия на прах
растителна мазнина




За сиропа:


700мл. вода
500г. захар
кората на един лимон
1 ванилия на прах




Начин на приготвяне:


Тиквата обелваме от кората и настъргваме на едро ренде.
Слагаме в дълбок съд мазнина и я добавяме като се стремим да я задушим, а не да се разкашка.
Прибавяме орехите,които са леко начукани или надробени в блендер и захарта.
Отново разбъркваме и след 3-4 мин. добавяме канелата и ванилията.
Охлаждаме леко сместа.
В подходяща тавичка, слагаме 2 листа фини кори за баница, намазняваме слагаме смес и след това още 2 кори, следва един пласт от сместа и така докато свърши сместа и завършим тиквеника най-отгоре с кори за баница.
Разрязваме и отново намазняваме.
Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна до получаване на златист цвят.
Охлаждаме.



Правим сиропа като завираме водата и в нея разтваряме захарта, заедно с ванилията и настъргваме кората на един лимон.
Оставяме да ври на умерен огън за 10 мин. и след това заливаме вече изстиналия тиквеник.



Оставяме да се сиропира поне 3 часа, а аз го правя предната вечер и така цяла нощ като престои става страхотен.

Да Ви е сладко!









понеделник, 22 декември 2014 г.

Яхния от три съставки

Яхния от три съставки






Необходими продукти:

500г. свинско месо,
500г. кромид, лук,
500г. гъби
сол,черен пипер


Начин на приготвяне:


В мазнина се задушава свинското месо , предварително нарязано на еднакви парчета .

 След като се "запечата" , се намалява степента на котлона и под капак се оставя да къкри докато е почти готово. 
След това се прибавят лука, нарязан на полумесеци и гъбите.
Посолява се и се подправя с черен пипер.
Не се добавя нито вода, нито каквато и да е течност, но Ви уверявам , че се получава достатъчно сос,който с удоволствие си го изтопяваме с пресен хляб.
Оставя се за още 20 мин, на слаб огън и е готово за сервиране.



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!





неделя, 21 декември 2014 г.

Орзо с пилешко месо и зеленчуци



 Орзо с пилешко месо и зеленчуци







Необходими продукти:
200г. орзо, 1 пилешко бутче, 1 червена пиперка, 1 морков, 1 чаша замразен грах, 1 с.л. универсална подправка, 1/2 ч.л. куркума, сол, черен пипер, ситно нарязан магданоз.

Начин на приготвяне:

Бутчето се залива с 1,5л. вода, посолява се и се вари до готовност.
След това изваждаме от бульона месото и слагаме в него орзото да се свари.
В дълбок тиган слагаме малко мазнина и задушаваме нарязаните на кубчета морков и червена пиперка. След като омекнат, прибавяме и замразения грах. Слагаме капак и задушаваме за 10 мин. , докато и той омекне.
Подправяме с универсалната подправка и разбъркваме.






Прибавяме и накъсаното на дребно пилешко месо, а след това и орзото, което е предварително отцедено от бульона, в който се е варило.
Поръсваме с куркумата и отново разбъркваме добре.
Сервираме топло с поръсен ситно нарязан магданоз.


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!




Коледни джинджифилови мъфини

Коледни джинджифилови мъфини



Необходими продукти:
1/2 ч.ч. мед, 1/2 ч.ч.захар,1 яйце ,5 с.л. меко масло/72гр., 1и 2/3 ч.ч. брашно,1 с.л. какао, 1и 1/4 ч.л. джинджифил,1ч.л. канела,1/4 ч.л. смлян карамфил,1/2 ч.л. индийско орехче, 1/4 ч.лъжица сол,1 и 1/4 ч.л. сода, 1/2 ч.ч. горещо прясно мляко

Начин на приготвяне:
В купа смесваме сухите съставки ( брашното, солта, содата,какаото и подправките).
В подходящ съд слагаме яйцето, меда и мекото масло и разбиваме заедно със захарта. Прибавяме на тънка струйка горещото мляко. Следва да прибавим и сухите съставки.
След като се получи хомогенна смес разпределяме сместа в 12 мазнени чашки за кексчета и печем 20 мин. в предварително загрята фурна на 180 градуса.




Оставяме да се охладят и украсяваме по желание.
Аз ги оформих типично в коледен дух като еленчета .












рецептата адаптирах от тук: https://honeyandmilk2.wordpress.com

петък, 19 декември 2014 г.

Кекс със сушени червени боровинки и ром

 
Кекс със сушени червени боровинки и ром







Необходими продукти:
3 яйца, 1 ч.ч. захар, 2 ч.ч. брашно (пресято), 1 пакетче бакпулвер, 6 с.л. газирана вода, 1/2 ч.ч. олио,  5 с.л. неподсладено какао,80г. сушени червени боровинки, ром, пудра захар за поръсване, шоколад за украсяване (по желание).

Начин на приготвяне:
Слагаме сушените червени боровинки в купичка и ги заливаме с ром, до толкова ,колкото да се покрият. Трябва да престоят поне 2 часа, а една нощ е най-добре.
Загряваме фурната на 180 градуса без вентилатор.
Разбиваме на пухкав крем яйцата и захарта.
Прибавяме газираната вода, олиото и ако желаете не абсорбирания ром от боровинките, ако не желаете сложете есенция от ром.
Прибавяме пресятото брашно с бакпулвера.
Добавяме и какаото.
След като всичко стане на хомогенна смес, прибавяме и боровинките предварително оваляни в брашно, за да не потънат на дъното на формата за печене.
Отново разбъркваме добре за да се разнесат равномерно в сместа.
Изсипваме във формата за печене и печем до "суха клечка".
!!! Ако разполагате със стар вид форма за кекс, която не е с незалепващо покритие, задължително намаслете и поръсете хубаво с брашно, след което "потупайте"  формата , за да падне излишното брашно, иначе полепва по кекса и остава на места бял цвят.
Като се охлади добре, се обръща в подходяща чиния или поднос и се поръсва обилно с пудра захар.
Ако желаете допълнителна украса, разтопете 60г. черен шоколад и "напръскайте" кекса.










Ако имате притеснение относно печенето на кекс като цяло ТУК съм дала някои съвети за това как да Ви се получава идеален кекс всеки път.

четвъртък, 18 декември 2014 г.

Пълнени картофи

         Пълнени картофи






Необходими продукти:
5 големи картофа, 1 среден морков, 300г. кайма, 1 глава лук, 3 кисели краставички, кашкавал, кимион, чубрица, червен и черен пипер, сол, хлебни трохи.

Начин на приготвяне:
Картофите се измиват добре и както са с "кората" се сваряват в подсолена вода. Като са готови се оставят да се охладят в студена вода.
Обелват се.
С помощта на лъжица , внимателно се издълбава сърцевината им.
Плънката правим като запържваме лука и моркова и като се задушат прибавяме каймата.
Стремим се да я направим на "трохи".
Смиламе в блендер 1 - 2 филийки хляб, преценете след като видите колко мазнина ще Ви отдели каймата и прибавете към сместа, така не се получава "мазна" смес.
Подправяме с кимион, червен и черен пипер, сол и чубрица. Охлаждаме сместа.
Нарязваме на ситно краставичките,които придават много приятен кисел вкус.




Пълним издълбаните картофи със сместа и редим в тавичка. Отгоре поръсваме обилно с настърган кашкавал.



Запичаме в предварително загрята фурна на 200 градуса, докато кашкавалът добие златист цвят.
Поднасяме със сос по желание, аз сервирах с млечен сос от кисело мляко, наситнен пресен лук и магданоз и 1/2 ч.л. чесън на прах, за по-деликатен вкус.



сряда, 10 декември 2014 г.

Пухкава баница с кайма и газирана вода


Пухкава баница с кайма и газирана вода

или както аз й казвам : Българска лазаня




Необходими продукти:

500г. кори за баница,
 400г. кисело мляко, 
1/2 ч.л. сода за хляб,
 500г. кайма,
 4 яйца,
 300мл. газирана вода, 
подправки по избор за каймата,
 2 големи лука,
 400г. домати от консерва, 
сол,
 олио.


Начин на приготвяне:


Лука се наситнява и се запържва. След като се е задушил прибавяме каймата. Овкусяваме с подправки по избор, аз сложих универсална подправка за кайма, чубрица, червен пипер, черен пипер и кимион.
След като се запържи и каймата, като се стремим да я направим на "трохи", слагаме и доматите. Използвах цели стерилизирани домати, които пасирах заедно с 1/2 ч.л. сол и щипка захар за "убиване" на киселинността на доматите. Оставяме за 10 мин. на умерена температура, да изври водата от тях и отнемаме от огъня.






В купа слагаме киселото мляко и содата. Първия път като правих тази баница стана "плоска" и затова реших да добавя от себе си сода, за да придобие "пухкав" вид.
След като шупне млякото , прибавяме яйцата и газираната вода. Хубаво разбиваме до получаване на хомогенна смес.
В подходяща тавичка, с четка леко разнасяме малко олио като се стремим да намазним навсякъде, слагаме 2 листа кори след това малко от сместа с каймата и отгоре от яйчено-млечната смес. От млечната смес трябва да използваме само половината от общото количество.






Редим листове и плънка докато свърши плънката и завършваме с 2 листа за баница,които надупчваме с нож или вилица и заливаме с останалата половина смес от млякото и яйцата.





В предварително загрята на 200 градуса без вентилатор или 180 градуса с вентилатор фурна, печем до готовност. 
Оставяме леко да се охлади и сервираме.

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!


рецептата взаимствах от тук























вторник, 9 декември 2014 г.

"Сметанови" картофи с пилешко месо


 "Сметанови" картофи с пилешко месо








Необходими продукти:
 500мл. сметана за готвене, 
1 пакетче топено сирене,
1 голямо цяло пилешко бутче, 
5 средни картофа, 
пресен магданоз
сол,черен пипер

магданоз
150г. кашкавал за поръсване





Начин на приготвяне:
Пилешкото бутче сваряваме. 
След това го накъсваме. 
Ако не сте любители на бутчетата може да използвате и пилешко филе, но аз не го предпочетох в случая, тъй като за мен лично без марината е много сухо месо.
Картофите обелваме и режем на едри кубчета.
В намазнена тава слагаме картофите, посоляваме съвсем малко, тъй като сиренето е достатъчно солено и поръсваме с черен пипер.
Загряваме сметаната и разтопяваме топеното сирене в нея.
Ако имате и друг вид сирене примерно пушено , сложете го изпробвала съм и с такова и става много вкусно.

Отгоре слагаме пилешкото месо и заливаме със сметаново-сиреновата смес.
Долях 3 черпака от пилешкия бульон , където се вари пилето и само разтръсках тавичката за да се разпределят продуктите и течността.
Преди сервиране поръсете с нарязан магданоз за повече свежест.
В предварително загрята на 180 градуса печем за около час.
15 минути преди да извадим от фурната, поръсваме обилно с настърган кашкавал и доизпичаме до получаването на златиста коричка
Добър Апетит!




Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!












понеделник, 8 декември 2014 г.

Мини руло "Стефани"

            Мини руло "Стефани







Необходими продукти за 4 бр.:
1 кг. кайма смес , 4 кисели краставички, 1 голям морков, 4 яйца. белтък, галета, кашкавал, кимион, черен пипер, чубрица.


Начин на приготвяне:
Яйцата се сваряват в подсолена вода за 7 мин. ( за по-сигурно понякога ги варя и  10мин.).
Охлаждат се в студена вода, за да могат да се обелят лесно.

Каймата се овкусява с кимиона, чубрицата и черния пипер.
Оставя се в хладилник за 30 мин . да си поеме месото ароматите.
Ако имате любима универсална подправка за кайма , овкусете с нея.
Краставичките и моркова се режат на ивички (пръчици).
Месото се дели на 4 равни части. Важно е да не стане тънък пласт като се завие самото рулце, тъй като при печенето месото се свива и има опасност да се разпадне.
Върху лист фолио за свежо съхранение, мажем с четка по малко мазнина и разстиламе 1/4 от каймата т.е. за едната порция. Правим я с дебелина около 2 см. , слагаме ивички краставичка и морков и едно яйце, разбира се предварително обелене от черупката.
С помощта на фолио завиваме като салам и като приключим и с 4-те , оставяме за час в хладилника да стегнат и за да запазят формата си при печене.
След час , внимателно отстраняваме фолиото, като развиваме директно върху тавичка с лист хартия за печене и мажем с белтък. Поръсваме с галета за хрупкавост и печем в предварително загрята на 180 градуса фурна.
15 мин. преди да извадим от фурната поръсваме всяко руло с настърган кашкавал и връщаме до получаване на златист цвят на кашкавала.
След като са готови оставяме да починат за 20 мин. тъй като при печене соковете на емсото излизат , а като оставим се абсорбират наново и месото не изсъхва.
Добър Апетит!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...