вторник, 22 март 2016 г.

Пролетна разядка с репички

Пролетна разядка с репички




Необходими продукти:

100 г. цедени кисело мляко
100г. сирене
 2 връзки репички
1 връзка пресен лук
сол,черен или бял пипер




Начин на приготвяне:


В блендер разбийте млякото и сиренето.
Ако Ви е по-мощен блендера ще стане бързо на еднородна маса.
Нарежете репичките и пресния лук.
Добавете ги към млечната основа, подправете на вкус и разбъркайте добре.
Можете да поднесете както като предястие тип салата , така и върху препечена филийка като прекрасна междинна закуска.
Тази разядка е невероятно вкусна, диетична и лека и определено си заслужава да я приготвите за Вас и семейството Ви, а защо не и да впечатлите гостите си.
Добър Апетит!



рецептата е адаптирана от ТУК

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!



неделя, 20 март 2016 г.

Гъби с ориз и пролетни зеленийки на фурна

Гъби с ориз и пролетни зеленийки на фурна





Необходими продукти:

1 връзка пресен зелен лук
1 връзка копър
1 ч.ч. ориз
500г. гъби печурки
растително олио
сол,черен пипер


Начин на приготвяне:

Почистете гъбите и ги нарежете на еднакви резени.
Нарежете на ситно пресния лук и копъра.
Измийте ориза докато се измие нишестето му.
Сгорещете олио на умерена температура и сложете лука.
След като се омазни сложете печурките.
Като се задушат добавете и ориза.
Разбъркайте добре.
След около минута подправете със сол и черен пипер и добавете копъра, а след това и 2 ч.ч. вода (правя ориза 1:3).
Оставете да къкри на слаб огън до полу-омекването му.
След това прехвърлете в тава и залейте с още една чаша вода.
Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна докато водата бъде изцяло поета от ориза.
Поднесете ястието топло, а тъй като обичам повече зеленийки ,поръсих обилно и със ситно нарязан магданоз
Подходящо е както за постите, като гарнитура, както и за основно ястие.
Добър Апетит!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!








събота, 19 март 2016 г.

Козунак без месене


Козунак без месене


от това тесто можете лесно да направите и кифлички


Необходими продукти:


600 г. брашно
250 мл. прясно мляко
2 яйца (голям размер)
100 г. краве масло + 10 мл. олио
175г. захар
1 пак. суха мая или 1/2 кубче свежа
кората от един лимон
по желание можете да добавите локум, сладко, сушени плодове

1 жълтък + 2 с.л. прясно мляко за намазване

Начин на приготвяне:


Затоплете на слаб огън маслото със захарта и млякото ( аз го направих в микровълновата), но не трябва да завира, а да стане дотолкова топло, че да се разтопи захарта.


След като се охлади леко добавяме яйцата и олиото и разбиваме добре.
Тази процедура я направих в миксера с приставката за леки теста.




Към вече добре споената смес добавете брашното, маята ,щипката сол и кората от лимона.
Оставете на средна скорост докато се получи гъсто,лепкаво тесто.
Тази гъстота на тестото търсим : 




Ако не използвате миксер и  шпатула ще Ви свърши добра работа.
Така трябва да изглежда вече готовото тесто:





Покрийте купата с прозрачно фолио и оставете да втаса тестото до удвояване на обема.
Аз загрявам фурната на 50 градуса и като достигне тази температура я изключвам и слагам тестото да втаса на топло. 




Така става бързо и няма нужда с часове да се чака предвид времето все още навън.
След като е втасало вече със силиконова шпатула го нагъваме няколко пъти, то спада ,но това е нормално и отново го покриваме във фолио.



Този път го оставяме в хладилника за една нощ.
Хубаво е цялата процедура да си я направите вечерта.


На следващия ден е втасало и е добило прекрасен вид и вече с намазнени ръце го слагаме на плот , разделяме тестото на части (работи се много лесно със студеното тесто и не лепне толкова, защото на го оставяйте да се затопли на стайна температура, а веднага работете с него) ако ще оформяме някак , тук е мястото ако ще слагате локум, сладко ,ядки или други добавки по желание да го направите.
Преместете вече оформения козунак в тавичка с хартия за печене и оставете да втаса до удвояване на обема си.
Аз използвах 
Стоун Ледженд 2 в 1 -тава и тенджера
,която е с дебело дъно и незалепващо покритие ,а като сложих козунака затворих със СтоунЛедженд капак за фурна
тъй като по този начин много бързо втасват тестените изделия и както виждате даже се изгуби и формата на козунака.



След като е втасал го намажете с разбития жълтък размит с прясно мляко и посипете със захар.
Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса или 160+ вентилатор до суха клечка.
Първите 5 минути пекох с СтоунЛедженд капак за фурна
 след това го премахнах , като по този начин циркулира горещият въздух и печивата бухват двойно повече и стават по- въздушни.



Можете да оформите и кифлички ,които стават невероятни и съм показала на най-горната снимка.
Да Ви е сладко!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!


рецептата е адаптирана от ТУК























четвъртък, 17 март 2016 г.

Експресен крем-карамел



Експресен крем-карамел 


Това е най-експресният крем-карамел,който някога съм приготвяла, просто защото го направих в микровълновата печка. Стана точно за 4 минути.




Ето и как го приготвих:

За 6 стандартни огнеупорни купички за крем карамел са Ви нужни:

за карамела:

6 с.л. захар
6 с.л. вода 


За крема:

4 яйца
8 с.л. захар
2 ванилийки
500 мл. прясно мляко




Начин на приготвяне:


Сложете във всяка купичка по 1 с.л. захар и по 1 с.л. вода.
Сложете ги в микровълновата на средна мощност като ги наглеждате за да не потъмнее прекалено много карамела и съответно да не загорчи.
Отне ми около 6 минути,но все пак зависи от това,колко е мощна МВ.
През това време разбийте млякото, захарта,яйцата и ванилийките на пухкав крем.
След като се е получил карамела, оставете да се охлади за около 10 мин. или докато се втвърди леко и разпределете сместа равномерно в купичките.
Сложете на средна мощност , като през минута отваряте МВ (микровълновата) за да не започне да ври крема и да се пресече т.е. да стане на шупли.
Ако Ви е по-нова МВ сложете на средна температура или коригирайте според това просто да не заври.





Моята МВ е от доста години  , 700 W e изглежда така усилването и намаляването на мощността .




При мен това стана за 4 минути.
Готови са ,когато кремчетата добият плътна консистенция т.е. след като ги разклатите леко трябва да трептят,тогава са готови да се охладят, а след това пъхнете в хладилника за 30-тина минути.
Обърнете върху подходяща чинийки и се насладете.
Да Ви е сладко!

рецептата е адаптирана от ТУК




Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!








Шницели от кайма


Шницели от кайма





Необходими продукти:

1 кг кайма смес 
1 яйце (за каймата)
подправки по Ваш вкус (чубрица, черен пипер, може и някаква подправка за кайма)
галета за овалване
яйца за паниране



Начин на приготвяне:

Смесете каймата с подправките и яйцето.
Уверете се, че каймата е от хубаво месо, а ако разполагате с домашно такова, ще е най-добре.
Вземете от каймата, хубаво я разплескайте като я направите в продълговата форма ,но много тънко ,защото при пърженето се надува от соковете в месото и може да остане сурово отвътре.
Оваляйте в галета и като приключите с оформянето на цялото количество кайма, подредете шницелите в тавичка или друг подходящ съд и оставете в хладилника да стегне за 30 минути.





След като са се охладили, оваляйте в разбити яйца (ползвах 3 бр. за килограм кайма) и изпържете в умерено загрята мазнина.
Внимавайте да не е силно сгорещена,защото рискувате да изгорят навън и да останат сурови от вътре.
Сложете готовите шницели върху хартия за да попие излишната мазнина и поднесете с подходяща гарнитура.

Това са най-вкусните шницели,които съм приготвяла и Ви ги препоръчвам с две ръце :)
Добър Апетит!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!










неделя, 13 март 2016 г.

Бутерки с яйце и сирене

Бутерки с яйце и сирене





Необходими продукти:

400г. бутертесто
(1 опаковка)

2 големи яйца
 около 150 г. сирене
2-3 стръка пресен лук
няколко стръка пресен магданоз

черен пипер



Начин на приготвяне:



Оставете за час да се отпусне бутертестото.
Въпрос на вкус е как ще си го отрежете за да сложите плънката, аз избрах да го направя на квадрати и с дебелина от сантиметър да направя борд,който прехвърлям левия от дясната страна, а десния от лявата както съм показала на снимката.
Плънката правим като разбием яйцата, натрошим сиренето и добавим нарязаните на ситно зеления лук и магданоза.



Подправяме с прясно смлян черен пипер.
Разпределяме плънката равномерно на всички бутерки и печем в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 15 минути или до готовност.
Поднасяме веднага.
Добър Апетит!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!







четвъртък, 10 март 2016 г.

За любителите на палачинки и катми

За любителите на палачинки и катми




Ако и Вие като мен и моето семейство сте любители на палачинките и катмите със сладки и солени плънки, то тази публикация се надявам да Ви хареса.
Тук събирам любимите ми рецепти за тези популярни закуски и ще се радвам ако си харесате поне една от тях.



"Дантелени" плачинки

рецептата можете да видите ТУК











Мини палачинки с пълнеж от сладко







Американски палачинки
рецептата вижте ТУК







Палачинки







Руски палачинки с вряща вода 

рецептата ТУК







Дебеланки със сирене









Палачинки с брашно от лимец








Панирани палачинки







Магданозени бохчи с кълцано месо и заквасена сметана








Катми









Запечени рулца от катми








сряда, 9 март 2016 г.

Пиле лютика

Пиле лютика




Необходими продукти:

1 цяло пиле
2 големи глави лук
5-6 скилидки чесън
10 изпечени червени пиперки
400г.  консервирани белени домати 
1/2 ч.л. червен пипер
сол
 2-3 стръка прясна мащерка
растително олио
ситно нарязан магданоз


Начин на приготвяне:



Сварете пилето, а след това го порционирайте, разбира се можете и да използвате само части от него като например бутчета, гърди или крила.
Нарежете на ситно лука и скилидките чесън и ги задушете в сгорещена мазнина.



След като станат прозрачни, добавете и нарязаните да дребно домати заедно със сока им.
Посолете и подправете със червения пипер.
Добавете и печените пиперки нарязани на едро.
Оставете да покъкри на тих огън за 5 минути, добавете пилешкото месо и стръкчетата мащерка и оставете за още 5 минути под капак.
Готовото ястие поднесете топло поръсено обилно със ситно нарязан магданоз ( който аз забравих да сложа за снимката :( )
Добър Апетит!




Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...