Най-търсени за последните 7 дни
Картофи "ветрило" с чесън и розмарин
Обожавам картофите, защото могат да се правят толкова ястия с тях и често ги приготвям.
най-любими са ми хрупкавите печени чеснови картофи, пикантните картофи по селски, печените картофи с чесън и розмарин ,пресните картофки с копър, а за основни често приготвям и пълнени картофи и "сметанови" картофи с пилешко , както и запеканки с хрупкава коричка.
Днес ще Ви представя рецептата,която видях в един клип ,който обикаляше кулинарните групи във Фейсбук,но тъй като не можах да я намеря я направих по памет и станаха страхотни.
Ето я и нея:
Необходими продукти:
5-6 средни картофа
5 с.л. зехтин
20г. краве масло
морска сол
черен пипер
2 скилидки чесън
клонка розмарин
Начин на приготвяне:
Ако картофите Ви са тънка кожа както бяха моите ги измийте добре.
Сложете ги на дъска и от двете им страни сложете по един прибор аз използвах нож.
Направете разрези до където спре ножа т.е. не срязвайте до долу, за да получим ефекна на ветрилото.
Така нарежете всички картофи.
Сложете ги в подходяща тавичка .
В тиган сгорещете зехтина и пуснете в него скилидките чесън и клонката розмарин и разбъркайте за 10-15 сек. просто докато си пуснат аромата и се освободят етеричните масла от листата на розмарина.
С лъжичка полейте всеки картоф с ароматния зехтин.
Не изхвърляйте скилидките чесън и клонката розмарин- те ще ни трябват за по-късно.
Трябва да имате по 1 с.л. за всеки.
Поръсете с морска сол и черен пипер.
Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 60 мин.
Ако фурната Ви е смалък обем печете на 180 градуса за около 40 мин. или просто проверявайте кога са изпечени.
Извадете от фурната и оставете на страна докато приготвите ароматното масло.
В същия тиган със същите скилидки чесън и розмарин , разтопете маслото.
При печенето картофите са се "разтворили" и точно между пластовете полейте отново с по лъжичка от ароматното масло.
Посолете отново със сол и поднесете.
Дали ще използвате като основно или ще прибавите просто като гарнитура, тези картофки са толкова ефектни, ароматни и вкусни,че просто си заслужава да ги направите.
Добър Апетит!
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!

Пиперена каша
Невероятно вкусна гозбичка,която се прави и изчезва буквално за минути!
Опитайте и Вие!
Необходими продукти:
2 с.л. краве масло
2 с.л. брашно
1 ч.ч. студено прясно мляко
10 бр. печени обелени червени пиперки
100г. сирене
1/4 връзка магданоз
Начин на приготвяне:
Ако използвате пресни пиперки ги опечете и ги обелете.
Почистете ги от семето и дръжките и ги нарежете.
В дълбок тиган или тенджерка разтопете маслото и сложете нарязаните пиперки.
Разбъркайте за минута две колкото да си пуснат аромата и добавете брашното.
Разбъркайте.
Добавете и студеното мляко и отново разбъркайте докато се усвои и придобие консистенцията на каша.
Оставете за няколко минути на умерена температура и прибавете натрошеното сирене.
Отново разбъркайте.
Поднесете ястието топло и поръсено със ситно нарязан магданоз.
Добър Апетит!
Източник на рецептата: supichka.com
Заповядайте в кулинарната ми страница към блога във Facebook, която можете на намерите ТУК
Запечени нектарини

Необходими продукти:
3 нектарини1 ч.л. сок от лимонмед/ балсамова редукция
Начин на приготвяне:
Измиваме нектарините и ги разполовяваме като отстраняваме костилката им.На оребрен тиган на умерена температура ги запичаме леко с разрязаната страна надолу.От топлината отделят естествените си захари и се глазират.Сервираме като поливаме с лимонов сок и в случая аз използвах чаена лъжичка мед.Да Ви е сладко!
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУКБлагодаря Ви от сърце!
Сос "Болонезе"

Как да си направим сос "Болонезе" без да използваме прахчета и фиксове само със пресни продукти ?
Уверявам Ви няма нищо трудно в приготвянето му, а става толкова вкусен.
Опитайте!
Продуктите,които използвам:
500г. телешка кайма ( не малко пъти съм ползвала и смес и пак се получава)
1 глава лук
2-3 скилидки чесън
10-15 листенца свеж босилек
3 големи домата
1 среден морков
сол,черен пипер
зехтин
щипка захар
сол

Как приготвям:
Аз използвам шейкър кана за приготвянето на соса тъй като много лесно се смила всичко, но ако нямате такава използвайте блендер, чопър, пасатор или кухненски робот.
В нея сложете доматите нарязани на едро, скилидките чесън, босилека , щипката захар, посолете и полейте със струйка зехтин.


Първо сложете пастата да се свари за да може да използвате част от нишестената вода ,която се е отделила за сгъстяване на соса.
Сложете и кафена чашка от тази вода и блендирайте до гладка консистенция.
Нарежете на дребно моркова и лука.
Задушете в мазнина в подходящ съд.


Сложете и каймата и запържете докато стане на "трохи" .
Ако желаете подправете с някакви подправки като черен пипер.
След това сипете доматената основа за соса и оставете да къкри.
Трябва да се изпари водата от доматите и да се сгъсти .
Подправете със сол на вкус.
Да си призная слагам и чубрица,която не е по рецепта,но специално на мен толкова много ми допада в този сос,че не мога да не добавя поне лъжичка от нея.
Това е!

Аз да си призная използвам този сос не само за спагети "Болонезе", но и за вскякакъв вид паста , а лазанята "Болонезе" ни е любима вкъщи.
Не забравяйте да сервирате със солидно количество настърган пармезан.
Добър Апетит!
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!

Бързи понички с глазура
За глазурата:
1 1/2 ч.ч. пудра захар
4 с.л. прясно пълномаслено мляко
2 ч.л. ванилов вкстракт /ванилия
За сместа за поничките:
2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. прясно пълномаслено мляко
1/4 ч.ч. разтопено масло
2 с.л. захар
1 ч.л. сол
1 голямо яйце
4 1/2 ч.л. бапулвер ( около пакетче и половина )
Начин на приготвяне:
Първо приготвяме глазурата като смесваме всички посочени продукти и разбъркваме до гладка консистенция.
Покрийте съда , в който сте я направили с прозрачно фолио и оставете настрани докато приготвите поничките.
В дълбок съд разбийте яйцето с прясното мляко и към тях добавете маслото,захрта, солта и пресятото брашно с бакпулвер.
Трябва да получите лепкаво тесто.
Загрейте в дълбок съд олио на умерена температура и с помощта на чаена лъжичка загребвайте от сместа и пускайте в горещата мазнина.
Непременно трябва да е умерена температурата за не останат сурови по средата.
Отцедете върху домакинска хартия и оставете върху решетка.
Залейте с глазурата и сервирайте
Да Ви е сладко!
източник на рецептата: justataste.com
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!

Пилешка супа със спанак и ориз

Необходими продукти:
1 голямо пилешко цяло бутчеоколо 200г. спанак1/4 ч.ч. ориз (суров)200г. кисело млякосол,черен пипер
Начин на приготвяне:
В тенджера наливаме 2 л. вода.Слагаме бутчето и го сваряваме.След като е сварено остава около 1,5 л. бульон,който ще използваме за основа на супата.Прецеждаме го.Измиваме спанака и го нарязваме на дребно.Задушаваме го в малко мазнина.Наливаме бульона и като заври слагаме ориза,които предварително сме почистили от натрошените зрънца.Оставяме да къкри на умерена температура.Добавяме и пилешкото месо,което сме накъсали на дребни парчета.Подправяме със сол и черен пипер.След като се охлади леко супата, застройваме с киселото мляко,което леко сме разбили предварително с част от бульона.Добър Апетит!
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУКБлагодаря Ви от сърце!

