понеделник, 16 юли 2018 г.

Салата от цвекло с чеснов дресинг

Салата от цвекло с чеснов дресинг




Продукти:

1 средно голямо цвекло
2 малки моркова
листа целина 
натрошени орехови ядки

За дресинга:
2-3 скилидки чесън
2 с.л. зехтин или друга растителна мазнина
сол на вкус
лимонов сок 

Приготвяне:

Обелете цвеклото и го настържете или нарежете както пожелаете.
Пресовайте скилидките чесън , поставете ги в бурканче или удобен малък съд с капаче, добавете солта,лимоновия сок и зехтина.
Затворете бурканчето раклатете добре и залейте цвеклото.
Разбъркайте така, че добре да се овкуси и оставете за 10 минутки да попие всички съставки от дресинга.
Настържете морковите,нарежете листата целина и добавете към цвеклото.
Разбъркайте и поръсете с натрошените орехови ядки.
Всеизвестен факт е ,че цвеклото е мощен имуностимулатор, освен това консумацията му подобрява функцията на черния дроб и хора, страдащи под някаква форма от заболявания свързани с черния дроб е добре дори да пият прясноизцеден сок само от червено цвекло.
Красиво,вкусно и полезно!
Хапвайте добре и бъдете здрави!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

вторник, 10 юли 2018 г.

Тирамису

Тирамису




Продукти:

50 бр. бишкоти
2 с.л. марсала
500г. маскарпоне
200 мл.  течна сладкарска сметана 
4 жълтъка
1 ч.ч.  фина захар
100 мл. еспресо

Приготвяне:

На водна баня разбийте с помощта на миксер жълтъците и 1/3 от захарта за около 2 минути до получаване на гъст пухкав крем.
Много внимавайте купата с жълтъците да не опира до врящата вода,защото ще загорят.
Оставете да се охлади и през това време разбийте маскарпонето с още 1/3 от захарта до напълно гладка консистенция.
Накрая разбийте и сладкарската сметана с останалата 1/3 част от захарта.
В голяма купа прибавете трите вида крем като добавите и марсалата към тях.
Разбърквайте докато напълно се слеят и стане гладък крем.



В подходяща тавичка сложете от крема , подредете от бишкотите като преди това за кратко потопете в кафе, след това разпределете от крема, следват пак бишкоти и завършете с крема. 
Т.е. получавате два пласта от бишкотите.
Загладете и оставете в хладилник за една нощ или поне за 4 часа.
Преди сервиране поръсете обилно с какао, аз използвах неподсладено натурално .
Да Ви е сладко!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК






четвъртък, 5 юли 2018 г.

Чеснова разядка

Чеснова разядка




съставки:

3 големи глави чесън
2.с.л.растителна мазнина /зехтин
 1 ч.л.прясно изцеден лимонов сок от половин лимон / винен оцет
сол на вкус


Приготвяне:
Обелете скилидките чесън ,добавете мазнината,солта и лимоновия сок и пасирайте до гладка консистенция.
Няма нищо сложно в приготвянето на тази чеснова паста, а е много вкусна и с широко приложение.
Можете да добавите към шкембе чорба, дюнер, да си направите чеснова майонеза като добавите от тази паста към домашната си майонеза или да я поднесете към печени на скара или барбекю меса или зеленчуци.
Не само,че е вкусна, а и си е една противогрипна ваксина ,защото както знаете чесънът е много полезен за здравето.









неделя, 1 юли 2018 г.

Таратор със заквасена сметана

Таратор със заквасена сметана



Продукти:

500г. гъсто кисело мляко 
400г.заквасена сметана
5 скилидки чесън 
1 бр. краставица
копър
сол на вкус
зехтин/растителна мазнина по желание
начукани или смлени орехви ядки (по желание)



Приготвяне:

В купа смесете киселото мляко и заквасената сметана и разбийте добре за да се получи гладка консистенция.
Пресовайте скилидките чесън, добавете сол на вкус и разбъркайте.
Краставицата разполовете и с помощта на лъжичка премахнете по дължината семките, защото именно средната част е водната, разбира се можете и да не ги премахвате въпрос на предпочитание .
Нарежете я на кубчета и я добавете в купата.
 Кофичката от млякото напълнете с вода и разредете таратора.
Добавете копър и изстудете преди да сервирате.
Получава се много интересен кремообразен таратор с леко маслен вкус идеален за летните горещи дни, а и не само.
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУКа страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

петък, 29 юни 2018 г.

Джинджифилова лимонада

Джинджифилова лимонада




Съставки:

250 мл. прясно изцеден сок от лимони
1 парченце корен джинджифил с големината на палец
2 средни по големина лимона
1,5л. студена минерална/изворна/ газирана вода
кубчета лед
7 с.л. захар
мента. маточина - за аромат



Приготвяне:

Ако изтисквате лимоните през сокоизстисквачка за цели плодове, задължително измийте кората старателно с гореща вода , някои използват и течен сапун или друг измиващ препарат,но аз не го правя.
Така ако ги изцедите от 4 средни лимона точно се получава 250 мл. сок, ако обаче го направите през цитрус преса може би ще Ви трябват повече лимони.
Джинджифила по същия начин минах през сокоизстисквачката, другия вариант ако нямате такава е да го нарежете на тънки парченца и да го сложите в каната с лимоновия сок.
Послтавете сока в кана, след това добавете 6 с.л. захар, а с останалата една намачкайте в хаванче листата мента или маточина или както в моя случай и двата вида и така ги изсипете в каната.
По този начин си пускат ароматите и става много ароматна.
Разбъркайте добре така,че захарта да се разствори, опитайте и я доовкусете по Ваш вкус с повече захар ако е необходимо, добавете студената вода и кубчетата лед.
Нарежете на тънки кръгчета и останалите два лимона и додавете към лимонадата.
Наздраве!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУКа страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК






понеделник, 4 юни 2018 г.

Сладко от черници

Сладко от черници



Продукти:

черници 
захар
лимонена киселина ( но аз не слагам ,така,че си е по Ваша преценка дали ще добавите или не)



Приготвяне:


Черниците се измиват добре и се поставят за около 10 минутки във вода. 
Моите черничеви дървета не са пръскани и често по плодчетата има и мравки и затова като поставим във вода те си излизат ,често без последици върху живота им :)


Изцеждат се добре като аз отново измивам под течаща вода и отцеждам в гевгир или друг подходящ за тази цел съд.
Поставете в тенджера като на килограм плод слагам 500г захар, понякога и повече тъй като има някоя захар,която не подслажда особено добре.
Редите пласт плод, ръсите със захар и така докато свършат плодчетата, като най-отгоре гледате последният пласт да е захар.


Може да оставите и една нощ в хладилник,аз лично оставям за два часа на стайна температура и след това започвам за го варя като не бъркам кой знае колко за да не станат на каша черниците.
Моят вариант е да варя малко повече, до желана гъстота тъй като не обичам да добавям желиращи компоненти , но ако използвате такива, варете 30 минути и добавете пектин, лимонена киселина или желиращи фиксове като се съобразите с количеството получено сладко.
Не заварявам, а разпределям в затоплени малки винтови бурканчета и след като ги затворя добре ги обръщам с капака надолу докато се охладят напълно.
Правя си една партида по-малко сгъстено сладко за да имам и сироп за заливки на сладолед или палачинки например и друга,която е тип желе т.е. повечко сгъстено.
Ароматът е като на сладко от касис и изобщо ухае на горски плодове и е прекрасно за похапване дори и само с кисело мляко.
Да Ви е сладко!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУКа страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК





четвъртък, 17 май 2018 г.

Спаначени кюфтенца

Спаначени кюфтенца


Продукти :

200г. бланширан спанак
1 връзка копър
3 стръка пресен лук
100 г. твърдо сирене
1 голямо яйце
сол,черен пипер на вкус
1 ч.ч. брашно


Приготвяне:


Бланширания в подсолена вода спанак накълцайте с ножа, добавете на ситно нарязаните лук и копър, яйцето и брашното. 
Разбъркайте и добавете и брашното.
Подправете със сол и черен пипер и добавете сиренето.
Отново разбъркайте.
Трябва да получите леко лепкаво тесто, което можете да оформите на кюфтенца.
Загребвах с лъжица за сладолед за да са с еднаква големина, след което с намазнени ръце оформи и пържих в умерено сгорещена мазнина.
Отцедете върху пласт домакинска хартия или салфетка.


Можете да поднесете със сос от кисело мляко и чесън.
Тези кюфтенца са идеални за мезе или предястие.
Добър Апетит!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУКа страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК



четвъртък, 5 април 2018 г.

Славянски гювеч

Славянски гювеч





Продукти:

500г. свинско месо 

200г. ориз
200г домати (от консерва)
1 голям морков
2 червени пиперки
2 зелени пиперки
1 голяма глава лук
1 ч.л. червен пипер
3 ч.ч. бульон или вода
сол и черен пипер на вкус
по желание може да добавите и черни маслини
ситно нарязан магданоз


Приготвяне:


Зеленчуците нарежете на едро .
Свинското месо нарежете на еднакви парчета, а ориза измийте под течаща вода.
В подходящ съд загрейте растително олио и задушете свинското месло, след като побелее добавете зеленчуците и накрая ориза.
Сложете в тавичка, добавете бульона и печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 30 минути или докато ориза набъбне и месото е напълно сгтвено.
Поднесете със ситно нарязан пресен магданоз.
Добър Апетит!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУКа страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК






понеделник, 2 април 2018 г.

Домашни хрупкави пилешки хапки на фурна


Домашно приготвени  печени хрупкави пилешки хапки 




Продукти:

1 кг. пилешко месо

сол,черен пипер на вкус



За Панировката:

2 яйца

1 ч.ч. брашно
1 ч.л. пушен или натурален червен пипер
1 ч.ч. галета

растителна мазнина за намазване преди печене




Приготвяне:


Използвах пилешко месо от цели бутчета тъй като се оказа ,че имам само такова и просто ги обезкостих, нарязах ги на едро и ги смелих на кайма с месомелачката.
Подправих само със сол и черен пипер.


Можете да използвате пилешки гърди,но имайте предвид,че те са по-сухи , а за смилане ако нямате месомелачка може да използвате и кухненски робот .
Оформете на хапки и панирайте първо в  брашното смесено с червения пипер, сложете после в разбитите яйца и накрая в галетата.
Подредете в тавичка с хартия за печене и накрая леко с четка намажете с мазнина.
Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса с вентилатор за 20-25 минути или до получаване на златиста коричка.
За разлика от купешките пилешки хапки се усеща месото и все пак си знаете какво сте сложили. 
По желание можете и да ги изпържите.
Поднесете със сос пожелание!
Добър Апетит!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУКа страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК









неделя, 1 април 2018 г.

Копривена супа с варена застройка

Копривена супа с варена застройка




Продукти:

1 кг. коприва
1 голям лук
3 скилидки чесън
1 средно голям морков
30г. краве масло
50 мл. растителна мазнина
100г. ориз
сол,черен пипер на вкус
2 л. зеленчуков бульон


за застройката:

2 жълтъка

250г. кисело мляко



Приготвяне:


Измийте и изплакнете копривата, а след това я нарежете.
Настържете на ситно ренде моркова.


Накълцайте на ситно лука и скилидките чесън.
В подходящ съд сложете маслото и олиото и задушете копривата, моркова, лука и чесъна.
След като омекнат налейте бульона и подправете със сол и черен пипер и оставете на тих огън , а като закъкри супата сипете измития ориз и гответе още 20 минути за да се сготви ориза и да се слеят всички вкусове и аромати . 
Поставете огнеупорна купа върху съд с вода като трябва водата да не опира дъното на купата.
Сложете киселото мляко и жълтъците и след като заври водата започнете да бъркате енергично с бъркалка застройката.



Трябва да добие температурата на супата.



Започнете да добавяте бульон от супата и да уеднаквите температурите на застройката и на супата, след това изсипете застройката в супата и оставете да къкри още 10 минути на тих огън.
Рецептата за това страхотно пролетно предложение взех от книгата "Манчев срещу Шишков" като единствено промених това, че не сложих брашно към застройката.
Супата стана уникална на вкус и я препоръчвам с две ръце.
Добър Апетит!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУКа страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК












четвъртък, 29 март 2018 г.

Малко по-различни от стандартните "принцеси"

Малко по-различни от стандартните "принцеси"





Продукти:

1 голямо яйце

краве масло за намазване
100г кашкавал
300г кайма смес предварително овкусена с подправки по Ваш вкус
5-7 филийки хляб в зависимост от големината


Приготвяне:



Разбийте яйцето и настържете кашкавала , разбъркайте.
Намажете филийките с масло, отгоре поставете пласт кайма,но гледайте да не е прекалено дебел, за да може да се изпече и след това поставете от кашкавалено-яйчената смес.
Признавам си за тази интерпретация взаимствах от сандвичите с кашкавал,които станаха любими у дома ,а сега и тези нестандартни принцеси ги сложихме в графа "любими".
Изпечете в предварително загрята фурна на 200 градуса, а ако имате функция "грил" ще станат и по-бързо от стандартните 20 минути за приготвяне.
Надявам се да Ви харесат!
Добър Апетит!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУКа страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК







сряда, 28 март 2018 г.

Яхнийка с грах, картофи и наденичка

Яхнийка с грах, картофи и наденичка



Продукти:

5 средни картофа т.е. около килограм
1 голяма глава лук
400г. грах ,аз използвах замразен,но ако имате може да използвате и от консерва
3 броя наденица, а ако не разполагате можете да използвате македонска наденица
1 ч.л. пушен червен пипер
сол на вкус
5 с.л. растителна мазнина за задушаване 
1/2 ч,л. сушена чубрица



Приготвяне:


В подходяща тенджера с капак загрейте мазнината на умерена температура, сложете нарязания на ситно лук и задушете, добавете червения пипер, разбъркайте и добавете нарязаната наденица.
Запържете докато добие наденицата златист загар и добавете нарязаните картофи.
Поставете вода или бульон до покриване на всички продукти ,намалете степента на котлона на слаба и затворете с капака.
След десетина минути добавете граха и варете отново под капак.
Ако прецените,че е гъста или прекалено разредена яхнията съоответно добавете още вода или сгъстете с малко брашно.
Сложете подправките и разбъркайте.
Това е абсолютно обикновена тип "бабина" манджа ,която изключително лесна за изпълнение и много вкусна яхнийка.
У дома е в категория "любими" и се надявам и на Вас да Ви хареса.
Добър Апетит!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУКа страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК




петък, 16 март 2018 г.

Картофени палачинки

Картофени палачинки






Продукти:

2 големи яйца или 3 по-малки
1 голям картоф (150-200г)
6 с.л. кисело мляко
3 с.л. растителна мазнина
1 пакетче бакпулвер (10г)
150 мл. газирана вода
1 ч.ч. брашно (с вместимост 250 мл.)
щипка сол
по желание може да се добави и 50г. натрошено твърдо сирене 
ситно нарязан магданоз или копър каквото предпочитате
2-3 стръка ситно нарязан зелен лук 
черен пипер на вкус





Приготвяне:

В купа поставете киселото мляко и бакпулвера, разбъркайте и добавете яйцата, отново разбъркайте и поставете и настъргания на ситно ренде картоф, ситно нарязаните зеленийки, газираната вода, мазнината, брашното и сол и черен пипер.
Разбъркайте до хомогенна смес.
Подправете с черен пипер по желание.
Ако искате да добавите и сирене, сега е момента.
Разбъркайте отново за да се разпределят равномерно продуктите.
Тестото трябва да наподобява на палачинковото.
Загрейте на средна температура тиган за палачинки или друг такъв с незалепващо покритие, намажете с малко растителна мазнина и разпределете един черпак от картофено-палачинковата смес.
Помагах си и с лъжица, защото не се стича така както тестото за обикновени палачинки и беше необходимо да се разпределят добре продуктите в него.
След като се запече обърнете и изпечете и от другата страна.
Можете да направите плънка по желание като аз намазах с крема сирене и добавих парчета шунка, но можете да сложите и салата "Снежанка" или руска салата например.
В случая докато беше още гореща палачинката настъргах кашкавал и сложих парчета колбас.
Тези картофени палачинки стават невероятно вкусни и могат да се поднесат като солено предястие или лека закуска.
Добър Апетит!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...