четвъртък, 13 август 2015 г.

Домашен кетчуп

Домашен кетчуп




 

 

Необходими продукти:

зехтин
1 голяма глава червен лук
1 връзка босилек / 4-5 клонки
3 скилидки чесън
1 кг. домати
1 ч.л. черен пипер
1 стъбло целина (не от нашия вид целина,а тази,която е на стъбла, а в магазините се изписва селъри,която е някакъв родственик на нашият вид)
1 малко парче пресен джинджифил
350мл. студена вода
70г. фина кафява захар
200мл. винен оцет
морска сол





Начин на приготвяне:

Нарежете на ситно джинджифила и скилидките чесън както и главата червен лук и стъблото целина.
В дълбок тиган сложете около 1/3 ч.ч. зехтин и сложете нарязаните продукти.
На умерена температура ги задушавайте докато станат стъклени т.е. за около 10-15 мин.
Прибавете доматите на едро нарязани и студената вода.
Оставете да къкри докато изври водата от доматите.
Добавете листата босилек ,които трябва да са нарязани на ситно.
Подправете със сол и черен пипер.
Пасирайте до получаване на много фина гладка смес.
Върнете сместа на котлона като я присипете в чист съд и добавите към нея оцета и захарта.
Бъркайте и оставете да се редуцира докато стане наполовина количестото и се получи консистенция на кетчуп.
Горещия кетчуп присипете в стерилизирани шишета,затворете добре и обърнете с капаците надолу да се вакуумират или стерилизирайте за 5 -10 мин. само колкото да "дръпнат" капачките.
Невероятно вкусен става ,малко е тегаво за чакане да се редуцира тъй като отнема доста време , а количеството,което получих от тези продукти е 550г.
В оригиналната рецепта присъстваше и 1/2 глава фенел ,който аз сметнах,че няма да ни е по вкуса и не сложих,но ако желаете сложете и от него.
Кетчупа можете да поднесете както към сандвичи и бургери така и към различни меса приготвени на барбекюто.
Добър Апетит!





Хранителната стойност на кетчупа в една порция е:

калории- 9 ккал
въглехидрати- 1,2 g
захари-0,8g.
мазнини-0,2g
наситени мастни киселини- 0g
протеини- 0,4g.



източник на рецептата: jamieoliver.com



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!




Конфитюр от праскови

Конфитюр от праскови




Необходими продукти:

4кг. почистен плод от праскови
2 кг. захар / 500г/кг
4 ч.л. лимонена киселина
4 -5 листа индрише

 

 

 

Начин на приготвяне:

Измиваме и почистваме прасковите.
Нарязваме ги на едро и ги поръсваме със захар като ги прибираме в хладилник и оставяме за 24 часа, докато си пуснат сироп.
Вътре слагаме и листата индрише.
Едно време баба го слагаше в компоти и понеже е ароматно растение придава страхотен специфичен аромат.
След това на умерена температура слагаме съда и варим докато се сгъсти сместа.
Ако искате да има парченца в сладкото Ви предварително нарежете прасковите на дребно,но аз го правя на гладка смес и съответно пасирам до получаване на гладка консистенция.
Разбира се предварително сме извадили листата индрише, които са се варили заедно с прасковите.
Върнете за още 10-тина минути на котлона и добавете лимонената киселина.
Разбъркайте добре .
Налейте конфитюра в измити сухи бурканчета с винтови капаци , затворете колкото можете по-стегнато капаците и обърнете с тях надолу,докато изстинат за да се вакуумират от горещото сладко.
Да Ви е сладко!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!




Тревненска содена питка със сирене


Тревненска содена питка със сирене



Необходими продукти:

300г. брашно
300г. сирене
300г. кисело мляко + 1 ч.л. сода за хляб
2 яйца
1 ч.л. сол



Начин на приготвяне:

В подходящ съд разбъркайте млякото със содата и изчакайте да шупне.
Прибавете и солта,но ако е прекалено солено сиренето не солете.
След като това стане прибавете едното яйце.
Отново разбъркайте добре и започнете да прибавяте малко по малко брашното.
След като всички съставки се смесят , натрошете сиренето.
Разбъркайте и присипете лепкавата смес в тава с диаметър 18-20см.
Аз използвах кръглата тава с незалепващото покритие на Деличия  и нямаше нужда да намазнявам,защото още докато я извадих от фурната содената питка беше напълно отделена от тавата.




Разбийте другото яйце и разпределете върху сместа.
Печете първите 10 минути на 120 градуса , а след това на 180 до готовност.




По рецепта това вкусно печиво се води питка,но на мен ми прилича повече на закуска тип тутманик и затова и я поднесох именно на закуска, а най-хубавото е, че не се слага и капка мазнина!
Добър Апетит!

Източник на рецептата: ilrai.blogspot.com

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!





  

вторник, 11 август 2015 г.

Джоджен


Джоджен



Джодженът наричан още гьозум е неизменна част от подправките в Българската традиционна кухня.
Той е със специфичен, леко пиперлив аромат и прекрасно се съчетава с всякакви видове ястия с боб.
Прекрасно се допълва и към агнешко месо както и към безмесни ястия.
Тук обаче противно на сегашните ми твърдения,че най-добре е да използвате свежи подправки, смело твърдя,че в изсушен вид джодженът е с в пъти по-силен аромат.
През лятото често го "подстригвам" с ножицата и го суша като след това го прибирам в буркани,които съхранявам на сухо и тъмно в шкафа.


Мащерка

Мащерка




Свежата мащерка е една от предпочитаните от мен подправки  тъй като е толкова ароматна и придава един по-специален вкус на ястията. 
Тя е подходяща да се прибави към различни месни и зеленчукови ястия както и към боб и яйца.
Добър източник е на желязо ,манган, а също така и калций.
Изобилства и от етерични масла и минерални соли.

Винаги,когато имате възможност избирайте прясна мащерка вместо сушена тъй  като е по-благоуханна. 
Аз си садя и си имам в саксийка целогодишно, като периодично я подрязвам и изсушавам , а след това съхранявам в добре затворен стъклен буркан и разбира се използвам за чай,който зимно време с лъжичка мед и резен лимон тонизира и действа ободряващо.
Наскоро си набавих и лимонова мащерка,която има превъзходен цитрусов аромат и която обожавам да приготвям с пилешко.

Когато използвате мащерката в кулинарията винаги я добавяйте в самото начало на подготовката на ястието, за да има възможност да си освободи аромата и етеричните масла и така ще извлечете максимално от тази страхотна подправка и билка.
Изключително добре се съчетава и с всякакъв вид паста,макарони и спагети.
Прекрасно се допълва с всякакви ястия с боб, а ако варите риба на пара прибавете няколко стръкчета мащерка за по-специален вкус.
Изисканост на Вашите ястия с месо можете отново да постигнете с няколко клонки от уханната билка.

Яйчена каша със сирене

Яйчена каша със сирене





Необходими продукти:

10 бр. пресни яйца,ако са домашни най-добре
300г. сирене
 3 с.л. краве масло
2 с.л. брашно
2 ч.ч. вода /прясно мляко
1 с.л. червен пипер /лют червен пипер
сол



Начин на приготвяне:

В подходящ съд разтапяме маслото и добавяме леко разбитите яйца.
Бъркаме непрекъснато и като се сготвят и заприличат на бъркани яйца добавяме брашното.
Отново разбъркваме и добавяме студена вода или прясно мляко .
Разбъркваме и оставяме да покъкри докато се сгъсти и стане с консистенцията на каша.
След това слагаме червения пипер , а ако сте любители на лютото сложете и лют.
Прибавете и натрошеното сирене.



Разбъркайте и опитайте ако е нужно добавете и малко сол.
Поднесете ястието поръсено със свеж магданоз.
Добър Апетит!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!
 



 



Печен нахут (Леблебия)



Печен нахут 
(Леблебия)


Наскоро гледах едно предаване ,в което казаха,че печеният овкусен нахут бил страхотна закуска, питателна и здравословна и реших да опитам.
Получи се невероятно вкусен резултат и се змаислих дали не ми прилича на леблебията,която познаваме в готов изпечен вид по щандовете с ядки и след кратка консултация с Уикипедия се оказа, че е наистина така.
В една порция от този печен нахут се съдържали белтъчини ,колкото в 5 порции броколи- това твърдяха във въпросното предаване .
И така ето какво използвах :



Необходими продукти:

1 чаша сух нахут
1/2 ч.л. кимион
1/4 ч.л. сол
1/2 ч.л. червен пипер
2 с.л. зехтин

Начин на приготвяне:

Сухия нахут накисваме във вода от предната вечер. 
Като набъбне си утроява обема.
Изцеждаме го и го сваряваме за 15-тина минути или докато няма вече суров вкус, затова периодично опитваме.
Отцеждаме отново и го разстиламе върху пласт кухненска хартия или салфетки за да се подсуши напълно.




Загряваме фурната на 200 градуса.
В купа слагаме нахута заедно със зехтина и подправките и разбъркваме много добре.
Изсипваме в плоска тавичка като трябва да е разположен на един пласт и печем в добре загрятата фурна за около 40 мин. или докато стане хрупкав.
Резултатът беше невероятен щом дори и детето го хареса.
Това е! 

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!


 

Свински кюфтенца на шишчета


Свински кюфтенца на шишчета




 

 
Необходими продукти:

500г. кайма от свинско месо
средно голяма глава лук
черен пипер
сол
ситно нарязан магданоз
ако желаете добавете и 1 с.л. подправка за кайма

дървени шишчета
червена пиперка
лук






Начин на приготвяне:

Смесете каймата с наситнения лук и с подправките и магданоза.
Не слагаме нищо друго,защото трябва да стане стегната и да се задържи на шиша иначе ще се разпадне.
С намаслени ръце правим малки кюфтенца и редим на шишчетата резен лук, резен пиперка и кюфте и така докато свършат продуктите.





Печем на умерена температура като периодично обръщаме за да се изпекат от всички страни.
Аз използвах грил тиган,но ако имате скара или барбекю ги използвайте .
Добър Апетит!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!


 
 

понеделник, 10 август 2015 г.

Картофи "ветрило" с чесън и розмарин


Картофи "ветрило"  с чесън и розмарин

Обожавам картофите, защото могат да се правят толкова ястия с тях и често ги приготвям.
най-любими са ми хрупкавите печени чеснови картофи, пикантните картофи по селски, печените картофи с чесън и розмарин ,пресните картофки с копър, а за основни често приготвям и пълнени картофи и "сметанови" картофи с пилешко , както и запеканки с хрупкава коричка.
Днес ще Ви представя рецептата,която видях в един клип ,който обикаляше кулинарните групи във Фейсбук,но тъй като не можах да я намеря я направих по памет и станаха страхотни.
Ето я и нея:



Необходими продукти:

5-6 средни картофа
5 с.л. зехтин
20г. краве масло
морска сол
черен пипер
2 скилидки чесън 
клонка розмарин




Начин на приготвяне:

Ако картофите Ви са тънка кожа както бяха  моите ги измийте добре.
Сложете ги на дъска и от двете им страни сложете по един прибор аз използвах нож.
Направете разрези до където спре ножа т.е. не срязвайте до долу, за да получим ефекна на ветрилото.
Така нарежете всички картофи.
Сложете ги в подходяща тавичка .
В тиган сгорещете зехтина и пуснете в него скилидките чесън и клонката розмарин и разбъркайте за 10-15 сек. просто докато си пуснат аромата и се освободят етеричните масла от листата на розмарина.
С лъжичка полейте всеки картоф с ароматния зехтин.
Не изхвърляйте скилидките чесън и клонката розмарин- те ще ни трябват за по-късно.
Трябва да имате по 1 с.л. за всеки.
Поръсете с морска сол и черен пипер.
Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за  60 мин.
Ако фурната Ви е смалък обем печете на 180 градуса за около 40 мин. или просто проверявайте кога са изпечени.



Извадете от фурната и оставете на страна докато приготвите ароматното масло.
В същия тиган със същите скилидки чесън и розмарин , разтопете маслото.
При печенето картофите са се "разтворили" и точно между пластовете полейте отново с по лъжичка от ароматното масло.
Посолете отново със сол и поднесете.
Дали ще използвате като основно или ще прибавите просто като гарнитура, тези картофки са толкова ефектни, ароматни и вкусни,че просто си заслужава да ги направите.
Добър Апетит!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!

 









неделя, 9 август 2015 г.

Пиперена каша

Пиперена каша


Невероятно вкусна гозбичка,която се прави и изчезва буквално за минути!
Опитайте и Вие!




Необходими продукти:

2 с.л. краве масло
2 с.л. брашно
1 ч.ч. студено прясно мляко
10 бр. печени обелени червени пиперки
100г. сирене
1/4 връзка магданоз




Начин на приготвяне:

Ако използвате пресни пиперки ги опечете и ги обелете.
Почистете ги от семето и дръжките и ги нарежете.
В дълбок тиган или тенджерка разтопете маслото и сложете нарязаните пиперки. 
Разбъркайте за минута две колкото да си пуснат аромата и добавете брашното.
Разбъркайте.
Добавете и студеното мляко и отново разбъркайте докато се усвои и придобие консистенцията на каша.


Оставете за няколко минути на умерена температура и прибавете натрошеното сирене.
Отново разбъркайте.
Поднесете ястието топло  и поръсено със ситно нарязан магданоз.
Добър Апетит!

Източник на рецептата: supichka.com

Заповядайте в кулинарната ми страница към блога във Facebook, която можете на намерите ТУК






петък, 7 август 2015 г.

Запечени нектарини

Запечени нектарини





Необходими продукти:
3 нектарини
1 ч.л. сок от лимон
мед/ балсамова редукция


Начин на приготвяне:

Измиваме нектарините и ги разполовяваме като отстраняваме костилката им.
На оребрен тиган на умерена температура ги запичаме леко с разрязаната страна надолу.
От топлината отделят естествените си захари и се глазират.
Сервираме  като поливаме с лимонов сок и в случая аз използвах чаена лъжичка мед.
Да Ви е сладко!

 

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!




 

четвъртък, 6 август 2015 г.

"Умен" сладкиш

"Умен" сладкиш







Необходими продукти:

4 яйца
100г. меко масло
110г. брашно
440мл. прясно мляко
150г. захар
2 ванилии
70г. кокосови стърготини






Начин на приготвяне:

Отделете белтъците от жълтъците и ги разбийте на сняг.
Към жълтъците прибавете захарта,след това маслото , прясното мляко и брашното с ванилиите.
Разбийте няколко минути до получаване на хомогенна смес.
Прибавете белтъците към сместа със жълтъците като разбърквате леко с шпатула докато се поемат всички белтъци без да спаднат.
Сместа става доста течна така ,че не се притеснявайте.
Прехвърлете я в намазана с масло и набрашнена тавичка или форма за печене и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 30-35 мин. или до суха клечка.







Оставете да се охлади и поръсете с кокосови стърготини или пудра захар.
Този сладкиш сам  става на пластове като в средата се образува крем предполагам,че и затова го наричат "умен".

Да Ви е сладко!




източник на рецептата: gotvachkata.com




Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!


 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...