четвъртък, 6 август 2015 г.

"Умен" сладкиш

"Умен" сладкиш







Необходими продукти:

4 яйца
100г. меко масло
110г. брашно
440мл. прясно мляко
150г. захар
2 ванилии
70г. кокосови стърготини






Начин на приготвяне:

Отделете белтъците от жълтъците и ги разбийте на сняг.
Към жълтъците прибавете захарта,след това маслото , прясното мляко и брашното с ванилиите.
Разбийте няколко минути до получаване на хомогенна смес.
Прибавете белтъците към сместа със жълтъците като разбърквате леко с шпатула докато се поемат всички белтъци без да спаднат.
Сместа става доста течна така ,че не се притеснявайте.
Прехвърлете я в намазана с масло и набрашнена тавичка или форма за печене и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 30-35 мин. или до суха клечка.







Оставете да се охлади и поръсете с кокосови стърготини или пудра захар.
Този сладкиш сам  става на пластове като в средата се образува крем предполагам,че и затова го наричат "умен".

Да Ви е сладко!




източник на рецептата: gotvachkata.com




Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!


 

 

Смути с чиа или супер закуска


Смути с чиа или супер закуска



Необходими продукти:

200г. ананас / може да се замени с 2 бр. манго
1 среден банан
200мл. прясно мляко
сока от 1 лимон
резенче пресен джинджифил
1 с.л. семена от чиа





Начин на приготвяне:

Сложете всички съставки без семената в блендер или шейкър кана и разбийте до хомогенна смес.
Ако желаете добавете малко мед за сладост.
Накрая добавете семената от чиа и разбъркайте с лъжица или бъркалка.
Сервирайте веднага!
Супер закуска или освежаваща напитка- решавате Вие!
Наздраве!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!



 

 

сряда, 5 август 2015 г.

Сос "Болонезе"


Сос "Болонезе"






Как да си направим сос "Болонезе" без да използваме прахчета и фиксове само със пресни продукти ?  
Уверявам Ви няма нищо трудно в приготвянето му, а става толкова вкусен. 
Опитайте!



Продуктите,които използвам:

500г. телешка кайма ( не малко пъти съм ползвала и смес и пак се получава)
1 глава лук
2-3 скилидки чесън
10-15 листенца свеж босилек
3 големи домата
1 среден морков
сол,черен пипер
зехтин
щипка захар
сол







Как приготвям:

Аз използвам шейкър кана за приготвянето на соса тъй като много лесно се смила всичко, но ако нямате такава използвайте блендер, чопър, пасатор или кухненски робот.
В нея сложете доматите нарязани на едро, скилидките чесън, босилека , щипката захар, посолете и полейте със струйка зехтин.







Първо сложете пастата да се свари за да може да използвате част от нишестената вода ,която се е отделила за сгъстяване на соса.
Сложете и кафена чашка от тази вода и блендирайте до гладка консистенция.
Нарежете на дребно моркова и лука.
Задушете в мазнина в подходящ съд.








Сложете и каймата и запържете докато стане на "трохи" .
Ако желаете подправете с някакви подправки като черен пипер.
След това сипете доматената основа за соса и оставете да къкри.
Трябва да се изпари водата от доматите и да се сгъсти .
Подправете със сол на вкус.
Да си призная слагам и чубрица,която не е по рецепта,но специално на мен толкова много ми допада в този сос,че не мога да не добавя поне лъжичка от нея.
Това е!







Аз да си призная използвам този сос не само за спагети "Болонезе", но и за вскякакъв вид паста , а лазанята "Болонезе" ни е любима вкъщи.
Не забравяйте да сервирате със солидно количество настърган пармезан.
Добър Апетит!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!
 
 

 

вторник, 4 август 2015 г.

Бързи понички с глазура

Бързи понички с глазура






За глазурата:

1 1/2 ч.ч. пудра захар
4 с.л. прясно пълномаслено мляко
2 ч.л. ванилов вкстракт /ванилия

За сместа за поничките:

2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. прясно пълномаслено мляко
1/4 ч.ч. разтопено масло
2 с.л. захар
1 ч.л. сол
1 голямо яйце
4 1/2 ч.л. бапулвер ( около пакетче и половина )




Начин на приготвяне:

Първо приготвяме глазурата като смесваме всички посочени продукти и разбъркваме до гладка консистенция.
Покрийте съда , в който сте я направили с прозрачно фолио и оставете настрани докато приготвите поничките.
В дълбок съд разбийте яйцето с прясното мляко и към тях добавете маслото,захрта, солта и пресятото брашно с бакпулвер.
Трябва да получите лепкаво тесто.
Загрейте в дълбок съд олио на умерена температура и  с помощта на чаена лъжичка загребвайте от сместа и пускайте в горещата мазнина.
Непременно трябва да е умерена температурата за не останат сурови по средата.
Отцедете върху домакинска хартия и оставете върху решетка.
Залейте с глазурата и сервирайте
Да Ви е сладко!

източник на рецептата: justataste.com

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!

Пипер с яйца

Пипер с яйца

 



Необходими продукти:

10 бр. печен белен пипер
5 бр. яйца (от големия размер)
олио
сол,черен пипер



Начин на приготвяне:

Почистваме пипера от дръжките и семките и го нарязваме на кубчета или по-дребни парчета.
В тиган слагаме мазнина и го запържваме.
След това прибавяме яйцата ,леко разбити предварително и бъркаме.
Подправяме със сол и черен пипер и сервираме веднага.
Това е една много стара и простичка за изпълнение рецепта отново от бабините гозбички и отново мой вкусен спомен от детството
Добър Апетит!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!

Пилешка супа със спанак и ориз

Пилешка супа със спанак и ориз





Необходими продукти:

1 голямо пилешко цяло бутче
около 200г. спанак
1/4 ч.ч. ориз (суров)
200г. кисело мляко
сол,черен пипер



 

 

 

Начин на приготвяне:

В тенджера наливаме 2 л. вода.
Слагаме бутчето и го сваряваме.
След като е сварено остава около 1,5 л. бульон,който ще използваме за основа на супата.
Прецеждаме го.
Измиваме спанака и го нарязваме на дребно.
Задушаваме го в малко мазнина.
Наливаме бульона и като заври слагаме ориза,които предварително сме почистили от натрошените зрънца.
Оставяме да къкри на умерена температура.
Добавяме и пилешкото месо,което сме накъсали на дребни парчета.
Подправяме със сол и черен пипер.
След като се охлади леко супата, застройваме с киселото мляко,което леко сме разбили предварително с част от бульона.
Добър Апетит!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!


понеделник, 3 август 2015 г.

Бамя на фурна


Бамя на фурна



Необходими продукти:

500г. бамя
1 голям домат
1 голям лук
1 среден морков
3 малки картофа
1 ч.ч. вода
сол,олио, черен пипер
клонка мащерка



Начин на приготвяне:

Почистваме бамята от дръжките и я измиваме добре.
Лука, моркова и картофите нарязваме на едро.
Домата настъргваме.
В тенджерка слагаме олиото и задушаваме всички зеленчуци заедно с клончето мащерка.
Добавяме домата и слагаме капака за около 7-8 минути. като внимаваме да не загорвят продуктите.
Наливаме водата и отново оставяме под капак този път за около 15 мин.
Подправяме със сол и черен пипер, а ако желаете добавете и супена лъжица универсална подправка или вегета.
Загряваме фурната на 200 градуса.
Изсипваме зеленчуците в тавичка и печем до получаване на загар по тях и течността в тавичката намалее на половина.
Разбира се може да използвате и глинен съд,но аз направих малка доза тъй като е много горещо навън и не ни се хапва особено много и нямаше смисъл само да покрия дъното му със зеленчуците.
Обожавам бамя и обожавам да правя ястия в глинен съд или на фурна с нея.
Добър Апетит!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!



неделя, 2 август 2015 г.

Крема сирене от кисело мляко


Крема сирене от кисело мляко








Необходими продукти:

4 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сол
12 капки мая за сирене
Подправки по избор





Начин на приготвяне:

В купа сложете цедка и върху нея 2 пласта тензух.
Сложете киселото мляко размесено със солта и маята върху цедката с тензух.
Ще забележите ,че веднага започва да тече на струйка от суроватката.
Ако ползвате домашно кисело мляко ще е най-добре, но тъй като аз не разполагам с такова ползвах купешко с 3,6% масленост.
Оставете така като загърнете тензуха върху млякото за да се получи като калъпче и "забравяме" за него за 24 часа като го съхраняваме в хладилник.




След ден имаме страхотно крема сирене от кисело мляко ,което можете да размесите с всякакви подправки по Ваш избор и да си намажете върху филия домашно приготвен хляб - като е домашно-да е домашно. 






Ще забележите, че се реже на парчета точно като домашно приготвено сирене.

Получаваме страхотен вкус, натурален и без химии.
Това е!
Добър Апетит!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!

 








събота, 1 август 2015 г.

Галет с праскови

Галет с праскови





Необходими продукти за тестото:

190 грама брашно
45г. захар
1/4 ч.л. сол
115г. студено масло
1/4 ч.ч. студена вода 
1 яйце
Захар за поръсване върху тестото
  


За пълнежа:

5 малки праскови
2 с.л. захар
1 с.л. ванилов екстракт или ванилия на прах


Начин на приготвяне:

Почистете и нарежете на парчета прасковите.
Поставете ги в дълбок съд и ги поръсете със захарта и ваниловия екстракт.
разбъркайте и оставете в хладилник.



Смесете сухите съставки за масленото тесто /без яйцето / , аз използвах кухненски робот,но ако нямате ги сложете в дълбок съд, в който ще Ви е удобно да замесите тестото.
Прибавете маслото. 
Претривайте през ръцете докато стане на трохи и цялото масло се усвои.
Сложете студената вода.
Трябва да получите топка маслено тесто ,но ако Ви се стори,че е сухо добавете още 2 с.л. студена вода.



Ако използвате някакъв тип машинарийка за замесването му, ще Ви отнеме по-малко от минута целия този процес.
Завийте готовото тесто  в прозрачно фолио и сложете в хладилник поне за час.
Аз оставих за близо два часа.
Разточете го върху набрашнена повърхност  до дебелина около сантиметър. 
Разрежете кръг с диаметър 26 см. аз ползвах дъното на тортена форма с този диаметър.
Сложете и прасковите като не слагате сиропа ,който се е отделил след престоя им в хладилника.




Загърнете тестото около плодовия пълнеж и намажете с разбитото яйце.
Ако има сироп отделен от прасковите го  сложете върху тях за да не изсъхнат при печенето.
Поръсете със захарта.





Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 25 до 35 мин. или до получаване на леко кафеникав цвят.
Оставете да се охади за 10 мин. и поднесете
Добър Апетит!

източник на рецептата: sallysbakingaddiction.com


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...