четвъртък, 12 февруари 2015 г.

Спаначена супа


Спаначена супа


Необходими продукти:
450-500г спанак (може и замразен)
1 кофичка от 400г. кисело мляко
1 к.ч. фиде
олио
сол


Начин на приготвяне:

Спанака ако е пресен измийте и нарежете, ако е замразен директно изсипете в тенджерка с малко мазнина и задушете.
След като е омекнал спанака, налейте около литър вода и оставете да покъкри на тих огън.
След като се уверите,че е сварен , налейте още толкова вода и след като заври сложете фидето.
Като се свари и то подправяме със сол.
Отнемаме от огъня.
В купичка слагаме киселото мляко и с помощта на тел за бъркане на яйца черпак по черпак слагаме от бульона на супата към него като бъркаме интензивно да не се пресече.
Като се уеднакви температурата на застройката с тази на супата в тенджерата я прибавяме в цялото количество супа. 
Разбъркваме.
Сервираме супата топла.

Заповядайте в кулинарната ми група ТУК, а ако желаете да се присъедините към  страницата на блога в Facebook натиснете ТУК
Благодаря Ви от сърце!









сряда, 11 февруари 2015 г.

Семейна закуска

Семейна закуска

 Не можах да реша точно как да именувам тази измислена от мен в бързината закуска, тъй като в средата е като кашкавалка,а по края като кренвиршка, а като цяло изглежда като пица.
Интересно звучи нали? А колко става вкусно няма да Ви споменавам. Та кръстих я семейна закуска тъй като количеството е внушително. Ето и как можете да си я приготвите:




Необходими продукти:

за тестото:
300мл. топла вода
1/2 кубче жива мая
500г. брашно
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. захар
1 с.л. оцет
1 с.л. олио


за плънката:
4 кренвирша
100г. кашкавал
1 яйце от големия размер

За намазване:
30 мл. прясно мляко
1 малко яйце


Начин на приготвяне:
Замесваме тестото с посочените продукти и оставяме да втаса.
След като удвои обема си, го разточваме на кръгъл блат като за пица с дебелина не повече от 1 см. имайки предвид,че ще се надуе още и при повторното втасване и при печенето.
Преместваме блата в тава, тъй като като го оформим, ще ни е трудно да запазим цялостта му при преместването.
По краищата редим кренвиршите, нарязани на 2 и загръщаме в тестото.
режем на парчета с дебелина около 2 см. , но само до там до където е кренвирша с тестото. Обръщаме парченцата , така,че плоските части на колбаса да са нагоре съответно и към тавата.









Настъргваме кашкавала и разбъркваме с разбитото яйце. Нанасяме тази смес в средата на блата.




Оставяме да втаса за още 30 мин.

След като втаса отново, загряваме фурната на  180 градуса и мажем с разбитото яйце с прясно мляко тестото по краищата му и около кренвиршите.
Печем до готовност.

Ако са Ви допаднали рецептите с този блог , заповядайте в страницата на блога във Facebook , където ще ми е приятно да споделяте снимки с рецептите,които сте опитали както и мнения за тях. Ще се радвам да си комуникираме! Страницата ще намерите като щракнете ТУК




вторник, 10 февруари 2015 г.

Телешки тас-кебап


Телешки тас-кебап




 Необходими продукти:
500г. телешко месо
1 голяма глава лук
1 буркан стерилизирани домати
олио
подправки: червен пипер, черен пипер, сол,чубрица



Начин на приготвяне:
В загрята мазнина задушаваме на ситно нарязания лук.
След това добавяме нарязаното на еднакви парчета телешко и запечатваме.
Прибавяме доматите като ако са цели пасираме до гладкост.
Оставяме да къкри на бавен огън и добавяме около 500мл. вода.
Продължаваме да готвим на бавен огън още около 40 мин. или до готовност на месото.
За плътност на соса, размиваме малко брашно във вода и добавяме.
Оставяме да поври още 10 мин подправяме.
Сервираме с порция ориз.




понеделник, 9 февруари 2015 г.

Домашна майонеза без яйца


Домашна майонеза без яйца



У дома сме любители на салатите с майонезена основа, разбира се домашно приготвена.а
Изпробвала съм всякакви видове "оранжева" майонеза , майонеза с едрозърнеста горчица и обикновената домашна майонеза и нямаше как да не опитам и тази вариация ,която изключва яйцата в състава си. Оказа се доста сполучлива! 

Опитайте и се убедете сами!





Всичко,коетоВи е необходимо е:

200мл. олио
100мл. студено прясно мляко
щипка сол
щипка лимонтузу






Изключително лесно се приготвя тази млечна майонеза, като аз използвах Нутрибулет за разбиването й като поставих в чашата студеното мляко ,олиото, лимонтузуто,чесъна, сол и черен пипер, а по желание можете да добавите и копър.
Слагаме приставката с кръстатото острие .




Веднага след като натиснем и Нутрибулета започне да миксира ,ще забележите,че майонезата е готова и тъй като е много мощен,трябва да не пасирате прекалено много.
Можете да използвате тази майонеза и като млечен сос,ако добавите малко повече олио,който пък е подходящ за пълнени тиквички например.
Добър Апетит!
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК


неделя, 8 февруари 2015 г.

Тортелини с шунка, сметана и пармезан


Тортелини с шунка, сметана и пармезан





Необходими продукти:

250г. тортелини
200г. сметана за готвене
100г. пармезан
100г. топено сирене
150г. шунка
див лук, магданоз


Начин на приготвяне:

Тортелините се сваряват според указанията на опаковката.
През това време в съвсем малко мазнина запържваме нарязаата на кубчета шунка,но до толкова до колкото да си пусне само аромата без да се образува коричка по парченцата.
Добавяме сметаната и оставяме на бавен огън да къкри 10 мин.
Добавяме и пармезана и топеното сирене.
Трябва да получим кремообразен сос.
Оставяме за още 15 мин. отново на слаб огън.
Отцеждаме сварените тортелини и прибавяме към соса.
Разбъркваме внимателно и поднасяме топли поръсени със ситно нарязан магданоз, а аз прибавих и див лук.
Да Ви е сладко!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!







петък, 6 февруари 2015 г.

Кодрит Кадир

Кодрит Кадир





Необходими продукти:

 
За карамела:
1/3 ч.ч. захар


За млечния крем :
800мл. прясно мляко
5 яйца
1 ч.ч. захар
2 ванилии

За блата:
1 яйце
1/2 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. олио
1/2 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
1 с.л. какао
1 ч.л. бакпулвер


Начин на приготвяне:
Захарта за карамела слагаме във формата ,в която ще печем десерта и поставяме на котлона. Като започне да се топи захарта, внимаваме да не прегорим получаващият се карамел,тъй като става горчив. Отнемаме от котлона и изчакваме да се охлади добре. 




Започва да пука,което означава, че можем да добавим и сместа за крема, който приготвяме като към прясното мляко добавяме разбитите яйца, захар и ванилия.



За сместа за блата разбиваме първо яйцето с прясното мляко, захарта и олиото и добавяме малко по малко сухите съставки,които предварително сме смесили и пресели, а именно брашното,какаото,бакпулвера.



Върху охладения карамел изсипваме млечната смес, а след това равномерно разпределяме и изсипваме и сместа за блата.




Той изплува на повърхността по време на печенето , така че не се притеснявайте. Всеки пласт ще си дойде на мястото.





Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна на водна баня като внимаваме да не заври водата в тавичката, в която сме сложили формата с десерта, а ако е необходимо доливаме със студена вода по време на печенето.

Печем 60 мин.




След като е готов Кодрит Кадир-а охлаждаме  и както е във формата оставяме за 12 часа, най-добре една нощ в хладилника.

След като минат тези часове, обръщаме в подходяща чиния или поднос.





Като цяло ми се получи десерта, единствено ми се раздели на няколко места млечната смес, все едно е разрязана, не знам от какво ,но стана страхотна и не на шупли.

Ако обичате крем карамел, то това е Вашият десерт.









източник:http://www.supichka.com


четвъртък, 5 февруари 2015 г.

Дърпана Баница


Дърпана Баница






Необходими продукти:

600г. брашно
240 мл. вода
2 яйца
1 ч.л. сол
1 с.л. олио
1 с.л. оцет
200мл. олио ( за "накисване" на топките / топката тесто  и намазняване на вече готовите кори)

200г.сирене





Начин на приготвяне:
Замесваме меко тесто от продуктите и разделяме на 6 топки, а ако мислите, че можете да се справите, не разделяйте тестото и оставете да почине в мазнината както е цялото като само го сплескате за да може да потъне цялото в олиото.

Аз добих кураж да го разтегля на един лист чак на 6-тия път точно за Нова Година за да я направя с късмети.
В тавичка изсипваме 200мл.олио и слагаме топките като ги сплескваме леко и ги намазваме и отгоре с олиото.
Оставяме да се отпуснат за 30 мин.
Върху платнена покривка ,всяка топка правим на възможно най-тънък лист и изрязваме краищата,където има нужда и са одебелени.








Напръскваме с олио и слагаме сирене. 
С помощта на кърпата завиваме на руло.
В намазнена тавичка редим като охлюв всяка кора.
Отгоре отново напръскваме с олио върху цялата повърхност на баницата.
Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 40 мин.
Като е готова , напръскваме с вода и покриваме с кърпа за 10-15 мин.



източник: http://www.vkusi.me




Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!









понеделник, 2 февруари 2015 г.

Пидета с кайма

Пидета с кайма





Необходими продукти:

500г. кайма смес
1 глава кромид лук
1/2 връзка магданоз
1 ч.л. чубрица
1 ч.л. червен пипер
1 с.л. подправка за кайма
черен пипер на вкус

доматено пюре
кашкавал

За тестото за 6бр.
300мл. топла вода
2 с.л. зехтин/олио
500г. брашно
1/2 кубче жива мая или 1 пакетче от 7г. суха мая за хляб
1/2 ч.л. захар
1/2 ч.л. сол





Начин на приготвяне:

Първо си замесваме тестото като към топлата вода прибавяме маята със захарта и оставяме за 5 мин. да шупне, заедно с 1 ч.л. от брашното.
След като маята е втасала прибавяме, зехтина, солта и малко по малко от брашното до пълното му поемане.
Трябва да се получи средно меко тесто.
Оставяме да втаса.
През това време си приготвяме сместа с кайма като наситняваме главата лук и магданоза.  Задушаваме ги в загрята мазнина и прибавяме каймата и подправките.
Охлаждаме сместа.
След като е втасало тестото, делим на 6 равни части,които разточваме на елипса и захващаме краищата им от двете страни. Мажем с доматено пюре и покриваме със сместа от кайма.
Минаваме с четка с мазнина по края на тестото, за да стане хрупкаво.
Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност.
10 мин. преди да извадите от фурната поръсете обилно с настърган кашкавал.

Ако са Ви допаднали рецептите с този блог , заповядайте в страницата на блога във Facebook , където ще ми е приятно да споделяте снимки с рецептите,които сте опитали както и мнения за тях. Ще се радвам да си комуникираме! Страницата ще намерите като щракнете ТУК







неделя, 1 февруари 2015 г.

Класическа пица "Маргарита"

Класическа пица "Маргарита"








Необходими продукти:

За блата:
300мл. топла вода
1/2 кубче жива мая или 7г. Суха мая
1/2 ч.л. захар
1/2 ч.л. сол
3 с.л. зехтин
500г. Брашно


За доматената основа:
1 буркан консервирани цели домати
2 с.л. зехтин
щипка захар
1 стрък (5-6) листа пресен босилек

За гарниране:
200г. моцарела



Начин на приготвяне:
В топлата вода разтворете маята и захарта и оставете за 5 мин. да шупне.
След като това стане добавете зехтина, солта и брашното и бъркайте с ръце като продължавате да добавяте малко по малко от брашното до пълното му усвояване. Трябва да се получи меко,гладко тесто.
Оставете да втаса на топло за около час до удвояване на обема му.
След като е починало,разделете на две равни части и разточете. Получават се 2 блата за пици с диаметър 28см.
Доматената основа приготвяме като към буркана с доматите прибавим зехтина,щипката захар,листата босилек и сол на вкус и пасираме до гладка консистенция.
Нанасяме равномерно върху блатовете и накъсваме моцарелата като разделяме по 100г. за всяка пица.
Загряваме фурната на пълна мощност и печем за около 15 мин.
След като извадим пиците ,мажем по краищата с помощта на четка зехтин.
Гарнираме с листа босилек
Добър Апетит!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...