понеделник, 1 декември 2014 г.

Бухтите със сладка царевица на Гордън Рамзи със сос от кисело мляко

   
    Бухтите със сладка царевица на Гордън Рамзи със сос от кисело мляко







Необходими продукти:
1 консерва сладка царевица, 1 прясна червена чили чушка, 1 ч.ч. брашно, 1/2 ч.л. бакпулвер, 8 с.л. прясно мляко, 2 яйца, пресен кориандър, 2 стръка зелен лук,сол, черен пипер


За соса:
1 ч.ч. кисело мляко, 1 прясна червена чили чушка, пресен кориандър, стрък пресен лук


Начин на приготвяне:
Брашното се пресява , прибавя се бакпулвера, яйцата и прясното мляко. Забърква се гъста лепкава каша.






Подправя се. Прибавят се на ситно нарязаните кориандър,пресен лук и чили, без семките.
Сладката царевица се отцежда и леко се подсушава с кухненска хартия. Прибавя се към сместа. Хубаво се разбърква.



С помощта на супена лъжица се сипва в тиган със сгорещена мазнина и се изпържва от двете страни.
Не препълвайте лъжицата,защото от вътре не се изпържват (личен опит)



Сосът се прави като към киселото мляко се прибавят ситно нарязаните кориандър,пресен лук и чили,отново с отстранени семки и се подправя.



Не можах да намеря чили и не сложих, а кориандъра замених с магданоз, тъй като не го ядем вкъщи.
Станаха много много вкусни! Опитайте и Вие!




Ако са Ви допаднали рецептите с този блог , заповядайте в страницата на блога във Facebook , където ще ми е приятно да споделяте снимки с рецептите,които сте опитали както и мнения за тях. Ще се радвам да си комуникираме! Страницата ще намерите като щракнете ТУК.




Свинско по македонски

         Свинско по македонски



Необходими продукти:
500г. свинско месо от бут, 1 голяма глава лук (100г.), 1 среден морков (60г.) , 400 г. печена белена червена капия, 250г. мариновани гъби (аз използвах пресни печурки), 1 голяма опаковка заквасена сметана (400г.), растително масло, 1 ч.л. червен пипер, сол.


Начин на приготвяне:
  Месото се измива и се нарязва на еднакви парчета. Запържва се до побеляване в растителното масло.





Лукът и моркова се режат на дребно и се прибавят към месото.

 Поръсват се с червеният пипер.
 Долива се с 1 ч.ч. вода и се оставя да къкри до полу-омекване на месото. 
Ако използвате пресни гъби, а не стерилизирани като мен запържете заедно с лука и моркова, ако не стерилизираните гъби се режат на 2 , а печените пиперки на пръстени и се добавят към полу-омекналото месо.




Ястието се посолява и се оставя за още 15-20 мин, да се задуши. 
Отнема се от котлона и се прибавя сметаната.
Поднася се топло.
Добър Апетит!














неделя, 30 ноември 2014 г.

Багети

 Багети




Необходими продукти:
1 ч.ч. топла вода, 1/2 кубче жива мая или 1 пакетче суха мая, 750 г. брашно, 1/2 ч.л. захар, 1 ч.л. сол


Начин на приготвяне:
Замесва се меко тесто и се оставя да почине докато удвои обема си. Премесва се отново върху набрашнена повърхност и се разделя на равни части 8 на брой.
Разточват се на дебели "фитили" с дължина около 15 см. и се нареждат в тавички с хартия за печене, като между всяка багета оставяме по 5 см.  за да не се слепят като се надуят. Аз слагам по 4 бр в тавичка.
Оставяме отново да се отпуснат за около 30 мин.
Слагаме в огнеупорна купичка вода,която слагаме най-отдолу във фурната и загряваме на 200 градуса.
След това правим разрези за украса на хлебчетата и печем за около 15-20 мин.
Ако желаете хрупкава коричка оставете да се охладят върху решетка, а ако не желаете такава,покрийте с памучна кърпа за да омекне хлебчето.


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!






Бисквитена торта с домашен крем

 Бисквитена торта с домашен крем






Тортичката е изключително лесна за направа и с уникален вкус, а ако я опитате, ще се уверите, че няма по-вкусен крем от домашния и никога повече няма да опитате от стандартните бисквитени торти с нишестените кремове.

И така за започваме ....



.... необходими са Ви:
1 1/2 големи опаковки бисквити "Закуска", 4 яйца, 1 л. прясно мляко, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. брашно, 2 ванилии.







Начин на приготвяне:

500мл. от млякото завираме в подходящ съд заедно с ванилийките, а останалата част разбиваме заедно с яйцата, захарта и брашното.
След като е завряло млякото на тънка струйка с непрекъснато бъркане прибавяме яйчената смес и отново връщаме на котлона, на умерен огън , докато се сгъсти, като разбъркваме за да не загори. Охлаждаме леко.
В подходяща тавичка слагаме пласт крем, след това редим бисквитите и така докато свършат продуктите като най-отгоре завършваме с крем.
Слагаме в хладилника да стегне поне за 3 часа, а най-добре е да се направи предната вечер.
Да Ви е сладко!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!












събота, 29 ноември 2014 г.

Тулумбички


        Тулумбички


Необходими продукти за пареното тесто:
1 ч.ч. вода 1 ч.ч. брашно, 1/2 ч.ч. олио, щипка сол, 3 яйца, ако са по-малки сложете 4бр.

За сиропа:
Аз използвах сиропа от захаросаните портокалови корички, който е и ароматизиран от тях, но ако не разполагате с такъв си правите сироп от 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. вода, 1 ванилия.


Начин на приготвяне:
Завираме водата с олиото и щипката сол. Малко по малко се прибавя брашното като се бърка постоянно на умерен огън, докато започне тестото да се "отлепя" от стените на съда. Бъркаме в продължение на 3-4 мин, като се внимава да не загори сместа.
Оставя се да се охлади.
След това се слагат яйцата едно по едно, аз използвам миксер, за да могат да се усвоят добре от тестото.






Слагат се в торичка или пош и с помощта на шприц се шприцоват директно в сгорещената маслена баня.



Пържат се до златисто. Ако не ги изпържите добре след това стават на тесто като се накиснат в сиропа.




Както са горещи се слагат в студения сироп.
Сиропа правим като завираме водата със захарта и ванилията и оставяме да къкри 5 мин. на слаб огън.Трябва да е напълно студен преди са се "накиснат" тулумбичките.



Аз както споменах по-рано накиснах в готовия сироп,който съхранявах в хладилника.
Слагаме го в плосък съд, аз използвах тава в който престояват за около 10 мин. , като внимаваме да не се накисват прекалено много, защото отново има опасност да станат на "тесто".






Можете да направите големи или мини тулумбички, това зависи изцяло от Вашия вкус.
Да Ви е сладко!










Ако са Ви допаднали рецептите с този блог , заповядайте в страницата на блога във Facebook , където ще ми е приятно да споделяте снимки с рецептите,които сте опитали както и мнения за тях. Ще се радвам да си комуникираме! Страницата ще намерите като щракнете ТУК.

петък, 28 ноември 2014 г.

Яхния от боб с наденица в гърне

   Боб с наденица в гърне







Необходими продукти:

2 ч.ч. бял боб, 6 бр. наденички, 1 голям морков, 1 голям лук, ронена чубрица, сол на вкус, растително олио

За запръжката:
3 с.л. брашно, 5 с.л. червен пипер, растително олио


Начин на приготвяне:
Бобът се накисва от предната нощ във вода.
В подходящ съд се слага растителна мазнина и се запечатват наденичките,които са с разрези като за скара.
Когато са запечатани от всички страни се изваждат от мазнината и в същата се слагат нарязаните на ситно лук и морков и се задушават.
Боба се изцежда и се изплаква и се слага в гърнето (гювеча). Налива се вода ,която е 2 пръста над боба и се добавят задушените морков и лук в мазнината овкусена от наденичките.
Ако обичате люто сложете една суха люта чушка заедно с боба.
Гърнето се слага в студена фурна на 180 градуса за около час и половина. След като боба се е сварил се вади гювеча или гърнето и се прибавят нарязаните наденички. Овкусява се яхнията с чубрицата и солта. Връща се за още 30 мин. във фурната.
Правим запръжка като в растителното олио се запържват брашното и червеният пипер за кратко, като внимаваме да не прегорим , защото започва да горчи.
Разрежда се малко с вода и се прибавя към яхнията.















четвъртък, 27 ноември 2014 г.

Празничен шоколадово-портокалов кекс

    Празничен шоколадово-портокалов кекс









Необходими продукти:
3 яйца,

 1 ч.ч. захар, захаросани портокалови корички от 3 портокала,
 2 ч.ч. брашно (пресято), 
1/2 ч.ч. прясно изцеден портокалов сок, 
1/2 ч.ч. олио, 
1 пакетче бакпулвер, 
7 с.л. неподсладено какао.


За ганаша:
200мл. течна сладкарска сметана, 

100г. черен шоколад, 
100г. бял шоколад


Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват със захарта, до получаване на пухкава смес, прибавят се портокаловия сок и олиото. Отново разбиваме. Следва пресятото с бакпулвера брашно и какаото.
Разбиваме до гладка смес. Прибавяме захаросаните портокалови корички - на 3 портокала използвах аз и отново разбъркваме всички този път с шпатула. Ако Ви се стори много гъста сместа разредете с още 2-3 с.л. портокалов сок.
Намазняваме и набрашняваме кексова форма или съд за печене по избор и изсипваме сместа.
Печем на 170 градуса с вентилатор до суха клечка.
Като е готов охлаждаме и обръщаме на решетка. Оставяме още за 10 мин. да се доохлади.
В 2 купички разделяме сметаната на по 100 мл. като в едната слагаме черния шоколад, а в другата белия.
Загряваме в микровълнова за около 20 сек на пълна мощност като много внимаваме да не заври сместа , защото се пресича. Ако Ви притеснява тази манупулация загрейте първо сметаната и след това сложете шоколада и разбъркайте до пълното му втечняване.
Покриваме кекса първо с черния после с белия шоколад и оставяме да стегнат за около 15 мин.
Много лъскав вид добива, а от вътре остава сочен.
Да Ви е сладко!





ко използвате рецепта от този блог моля посочете  активен линк към рецептата!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК


Благодаря Ви от сърце!

















Ориз на фурна с булгур и пилешко

Ориз на фурна с булгур и пилешко





Необходими продукти:
2 пилешки цели бутчета, 1 ч.ч. ориз, 1 ч.ч. булгур, 1 среден морков, 2 глави лук, черен пипер на зърна, клонка целина (зелената част с листата), 1 с.л. универсална подправка със сушени зеленчуци, сол, черен пипер, растителна мазнина.

Начин на приготвяне:
В 2 л. вода слагаме около 10 зърна черен пипер, 1 глава лук нарязана на едро и клонката целина. Посоляваме и слагаме бутчетата. Варим до готовност. След това прецеждаме бульона и ако е необходимо порционираме бутчетата.
Наситняваме другата глава лук, както и моркова.
В сгорещена мазнина задушаваме.
Ориза измиваме няколко пъти до отмиване на нишестето т.е. до чиста вода и прибавяме заедно с булгура към задушените лук и морков. Разбъркваме и оставяме на умерен огън за около 5 мин.. Добавяме универсалната подправка и отново разбъркваме. Прибавяме черпак по черпак от бульона.  Подправяме със сол и черен пипер. Когато оризът и булгурът достигнат почти сварено състояние, преместваме цялата смес в тава. Слагаме 2-3 черпака от бульона и разпределяме пилешкото месо.
В загрята на 150 градуса с вентилатор фурна, печем до готовност.





Така с бавно печене оризът става много пръхкав и не се изсушава.
Опитайте и Вие!





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...