сряда, 18 март 2015 г.

Козуначени мъфини

Козуначени мъфини







Необходими продукти:

5 големи яйца
1 ч.ч. топло прясно мляко
2 пакетчета суха мая / 1 кубче жива мая
100мл. олио + 2 с.л. свинска мас
сока на 1 лимон
2 ч.ч. захар
кората на един портокал
брашно -колкото поеме, около 1000-1100г. 

жълтък + 3 с.л. прясно мляко за намазване
захар за поръсване





Начин на приготвяне:

В част от топлото мляко се разтваря маята с 1 ч.л. от захарта и 1 с.л. от брашното.
Оставя се да шупне за около 5 мин.
Брашното се пресява и се прави кладенче в средата.
Слагат се леко разбитите яйца, шупналата мая, останалата част от млякото, олиото и свинската мас отново затоплени, за да се втечни маста, сока от лимон, захарта и кората на портокала.
Замесва се леко лепкаво тесто, като си намазняваме ръцете и така месим.
Оставяме на топло да втаса за около час и половина.
Отнема малко повече време за втасване тъй като тестото става "тежко" заради многото продукти в него.
След като си е удвоило обема, отново с намазнени ръце премесваме и оформяме по желание.
Слагаме оформеното тесто във форми за кексчета, аз използвах от по-големите и силиконови,които за всеки случай намазних и набрашних.
Отново оставяме да удвоят обема си на топло .










Разбиваме жълтъка с прясното мляко и намазваме вече втасалите козуначени мъфинчета.
По желание слагаме локум, филирани бадеми или стафиди и поръсваме със захар.
Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна без вентилатор на средно ниво до готовност като пробваме с клечка средната част дали е изпечена.
Козунаците трябва да станат на конци,а не с хлебна текстура, така,че не се притеснявайте още като са топли ако са леко лепкави.
Покрийте с кърпа за 15-20 мин.
Съхранявайте след като са се охладили в затворена торбичка за да не изсъхнат.
Да Ви е сладко!

Заповядайте в кулинарната ми група ТУК, а ако желаете да се присъедините към  страницата на блога в Facebook натиснете ТУК
Благодаря Ви от сърце!












Яйчена гозбичка

Яйчена гозбичка






Необходими продукти за 4 порции:


10бр.яйца
200г. колбас
100г. кашкавал/топено сирене, а може и двете
300г.доматено пюре
3 стръка пресен лук
1 ч.л. червен пипер
чубрица
сол
черен  пипер



Начин на приготвяне:

В дълбок тиган със загрята мазнина запържваме леко, колкото да си пусне аромата колбаса.
Може да използвате всякакъв по Ваш вкус.
Добавете леко разбитите яйца и запържете като трябва да добият вид като на бъркани яйца.
След като яйцата са се сготвили, добавете доматеното пюре и подправките.
Оставете да изври водата от доматите на слаб огън за около 15 мин.
Сега идва ред на кашкавала и топеното сирене.
Разбъркайте добре докато се стопят и поръсете с нарязания на ситно зелен лук.
Тази манджичка е толкова проста, а невероятно вкусна, а има и сосче за топене.
Да Ви е сладко!

Източник: Моята прекрасна половинка <3
Заповядайте в кулинарната ми група ТУК, а ако желаете да се присъедините към  страницата на блога в Facebook натиснете ТУК
Благодаря Ви от сърце!





понеделник, 16 март 2015 г.

Бисквитена торта "Ден и Нощ"



Бисквитена торта "Ден и Нощ"





Необходими продукти:

1,5л. прясно мляко
2 ванилии
300г. захар
120г. брашно
700-800г. какаови бисквити
125г. краве масло
3 яйца
50г. какао + допълнително какао за поръсване на тортата




Начин на приготвяне:
 В купа разбиваме яйцата с брашното и 200мл. от прясното мляко, а другата част от млякото загряваме на котлон в тенджерка заедно със захарта и ванилиите.
След като се загрее достатъчно млякото и се разтвори захарта , с черпак с черпак вземаме от него и на тънка струйка малко по малко прибавяме към яйчената смес за да се изравнят температурите. 
След като това стане прибавяме цялата смес към млякото и връщаме на котлона докато  се сгъсти крема, като трябва котлона да е на ниска степен.
Като се сгъсти дръпваме и прибавяме маслото. Разбъркваме.
Разделяме на две равни части крема.



Едната част оставяме така, а в другата слагаме какаото.

В тортена форма от 28 см. беше моята и с подвижен пръстен редим ред какаови бисквити, покриваме с тъмен крем, след това повтаряме с бисквити и покриваме с бял крем.
Повтаряме докато свършат продуктите и накрая поръсваме обилно с какао.
Оставяме в хладилник поне за 4 часа по рецепта аз оставих за една нощ.
За мен специално не стана особено сладка, затова следващия път ще увелича грамажа на захарта, а ако обичате по-сладки десерти и Вие , сложете поне още 100г. в повече.

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!


Рецептата е  е взета от тук







Как да си направим крем "Ганаш" у дома?


Как да си направим крем "Ганаш" у дома?


Какво ни е нужно?

300г. шоколад (черен или бял Вие избирате)
300 мл. сладкарска сметана


Принципа е 1:1 сметана и шоколад, пропорциите определяте според нуждите Ви


 Начин на приготвяне:

 Извадете сладкарската сметана и оставете за 30 мин. на стайна температура, за да се разбие по-бързо.





Ако имате миксер с купа оставете да се разбива на средна скорост и през това време разтопете шоколада за 10-12 сек, на максимална мощност в микровълнова или на слаб котлон.







Бъдете внимателни не трябва да загаря и да става на бучки.
Оставете да се охлади за няколко минути така,че да не е горещ.
Когато сметаната е разбита до степен да е съвсем леко течна ,а не твърда на тънка струйка прибавете към купата със сметана като настроите миксера на малко над средната мощност докато се слеят добре двата компонента на крема.


















Трябва да стане твърд , а ако стане на парцали , значи че се е пресякъл и че шоколада е бил горещ.
Тогава крема няма да Ви свърши никаква работа, затова внимавайте с температурата на продуктите.
Този крем е идеален за покритие на торти и пълнеж на еклери например.

Заповядайте в кулинарната ми група ТУК, а ако желаете да се присъедините към  страницата на блога в Facebook натиснете ТУК
Благодаря Ви от сърце!

петък, 13 март 2015 г.

Яхния със свинско на фурна


Яхния със свинско на фурна






Необходими продукти:

600г. свинско месо
1 глава лук
2 средни моркова / 200г. бейби моркови
150г. замразен зелен фасул
400г. гъби1 червена пиперка
450 мл. вода/бульон
2 с.л. брашно
100г. доматено пюре
2 дафинови листа
1 ч.л. сушена мащерка ако разполагате с прясна още по-добре
сол, черен пипер на вкус






Начин на приготвяне:
Нарязваме на ситно лука (ако разполагате с малки лукчета сложете от тях), пиперката на тънки ивици,а морковите на кръгчета  (аз нямах пресни и използвах бейби моркови.)
Месото нарежете на еднакви късчета, а гъбите почистете и нарежете на "филийки"
В подходящ съд загрейте мазнина, запечатайте месото и довавете зеленчуците. 
След като поомекнат и се задушат добавете брашното. 
Разбъркайте добре.
Сложете доматеното пюре, разбъркайте и добавете бульона или водата. 
Оставете да покъкри на слаб огън за около 30 мин. като добавите и мащерката и дафиновия лист,
Подправете със сол и черен пипер.
След като месото е почти готово, преместете в тавичка и в загрята на 200 градуса фурна печете за още около 40 мин. 
Комбинацията от зеленчуци в ястието зависи изцяло от Вашия вкус.
Да Ви е сладко!

Заповядайте в кулинарната ми група ТУК, а ако желаете да се присъедините към  страницата на блога в Facebook натиснете ТУК
Благодаря Ви от сърце!










сряда, 11 март 2015 г.

Фокача

Фокача



Фокачата е е традиционнен италиански плосък хляб, с добавени към него лук, маслини, подправки и други хранителни съставки.
Той  е сроден с традиционната неаполитанска пица.
Фокача е тестено изделие, нещо между пица и питка, вид сплескано хлебче залято с чист зехтин,върху него домати и маслини или само маслини и лук .


                                                                                                         източник на информация: wikipedia





Изпробвала съм какви ли не рецепти за това така прост за приготвяне но невероятно вкусен плосък хляб,но тази ми е фаворит ,затова и именно нея Ви представям.






Ето и необходимите продукти: 

Необходими продукти:

30г. жива мая или 1 1/2 ч.л. суха мая за хляб
175мл. топло прясно мляко / вода
2 с.л. зехтин
300г. брашно
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. захар


За гарниране:

прясна мащерка
(за сушени домати в зехтин рецептата можете да видите ТУК)
зехтин


Начин на приготвяне:

В топлото мляко разтворете маята заедно със захарта. Оставете да шупне за около 5 мин. и след това добавете, зехтина, брашното и солта.
Замесете меко тесто и оставете за 30 мин. да почине на топло.
След като се е отпуснало, леко с точилка разточете на блат с дебелина не повече от сантиметър и преместете в тавичка с пласт хартия за печене, а ако нямате намажете добре със зехтин.
Оставете отново да втаса този път за час отново на топло.
След като сме получили вече пухкав блат с пръсти натиснете така,че да Ви останат отпечатъците по тестото, полейте със струйка зехтин, поръсете с нарязаните сушени домати и сложете прясна мащерка,
Поръсете с едра морска сол.
Заповядайте в кулинарната ми група ТУК, а ако желаете да се присъедините към  страницата на блога в Facebook натиснете ТУК
Благодаря Ви от сърце!










В предварително загрята на 200градуса фурна печете за не повече от 20-25 мин, или докато се зачерви отгоре и отдолу много добре.
След като е готова, открехнете леко фурната и оставете за още  10 мин. вътре.
Преди да поднесете полейте много леко отново със зехтин.
Този хляб става толкова ароматен,че няма да можете да спрете да го хапвате и не става никак мазен.
Опитайте и няма да съжалявате





понеделник, 9 март 2015 г.

Хлебчета за хамбургери



           Хлебчета за хамбургери





Често приготвям тези хлебчета за сандвичи или бургери ,които са страхотни за из път, за работа или за детската площадка. Няма нищо по-хубаво от домашно приготвено хлебче, без стабилизатори, набухватели и напоследък както пълнят хлябовете с картофено нишесте,което е неприемливо не само за нас възрастните, а да не говорим за децата ни.


Ето какви продукти са ни нужни за 12бр.:


600 мл. топла вода
около 1 кг брашно 
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. захар
1/2 кубче жива мая / пакетче от 7г. суха мая
1 с.л. олио/зехтин1 с.л. оцет

жълтък + 3 с.л. прясно мляко 
семена по избор






Начин на приготвяне:

В топла вода разтваряме маята със захарта и оставяме за 5 мин. да шупне.
 След това прибавяме и останалите продукти за тестото и го замесваме, като трябва да остане леко лепкаво.
Оставяме за около час да втаса докато удвои обема си.
След това разделяме на 12 еднакви части, от които оформяме питки, а тях поставяме в тавичка постлана с лист хартия за печене. 
Оставете място между тях, защото като втасат ще удвоят обема си.
Втасват за още 30 мин.
Разбиваме жълтъка с прясното мляко, които задължително трябва да са със стайна температура и с четка намазваме всяко хлебче.






Поръсваме със сусам или семена по желание.

Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20 мин.
След като са готови покриваме с кърпа за да не се образува твърда коричка.

Заповядайте в кулинарната ми група ТУК, а ако желаете да се присъедините към  страницата на блога в Facebook натиснете ТУК
Благодаря Ви от сърце!





петък, 6 март 2015 г.

Задушени гъби в масло и чесън

Задушени гъби в масло и чесън


Начин на приготвяне:

400г. гъби
3-4 скилидки чесън
1/2 връзка пресен копър
50г. масло / растителна мазнина ако сте веган или не желаете масло
сол
черен пипер

Начин на приготвяне:
Гъбите се почистват и се нарязват на "филийки"
В дълбок съд се сгорещява маслото/мазнината и се задушава леко чесъна ,който предварително е ситно накълцан.


Добавяме гъбите и задушаваме докато покафевеят и омекнат.
Най-накрая посоляваме със сол и подправяме с черен пипер.
Поръсваме обилно със ситно нарязан копър.
Оставяме още за около минута на котлона за да се слеят всички аромати и сервираме.
Да Ви е сладко!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...