събота, 8 ноември 2014 г.

Бутер мини пай

                                    Бутер мини пай






Необходими продукти:

Бутертесто, пилешко месо- сварено и обезкостено, 1 малка опаковка заквасена сметана (200г.) , 1 опаковка сирене крема, 1 малка връзка копър, 2-3 стръка зелен лук, черен пипер, сол на вкус.


Начин на приготвяне:
Листа бутертесто се разточва леко и с помощта на чаша и нож се разрязват кръгове. От 1 лист излизат 6 пайчета.






Слагат се във форми за кексчета като добре притискаме по стените да слегне тестото.






Плънката правим като размесваме кремата сирене със заквасената сметана , добавяме ситно нарязаните лук и копър и накъсаните на дребно парченца пилешко месо. Подправяме на вкус със сол и черен пипер.





Слагаме във всяка чашка от бутертесто по 1 пълна чаена лъжичка от сместа.
С остатъците от тестото правим "капачета" като оформяме по желание, аз направих решетка и със сърчица,които се застъпват.















Пекат се на 200 градуса първите 5 мин, после на 180 още 15 или до готовност т.е. до придобиване на златист цвят.
Охлаждаме и поднасяме!









Донъти с глазура


                                                          Донъти с глазура






Необходими продукти за тестото:
1 кубче мая, 1 ч.ч. мляко, 4 яйца, 7 с.л. захар, 1 ч.л. сол, 3 ванилии, 3 с.л. олио,брашно за омесване на меко тесто.

За глазурата: 3 белтъка , 210г. пудра захар
За декорация: бои за оцветяване на храна, захарни пръчици



Начин на приготвяне:
В хлебопекарната направих тестото като в кошничката сложих топлото мляко със захарта и разтворих маята. Оставих малко да шупне. След това сложих леко разбитите яйца, олиото и солта. След това добавях малко по малко брашно при включена програма (тесто) като така  постепенно се усвоявава и си показва колко му е необходимо.

Трябва да се получи гладко тесто, което не лепне.
Оставя да втаса според програмата.
След това се слага на плот или удобно място и се примесва. Разточва се на сантиметър дебелина може и на 1,5 см. и с чаша се изрязват кръгове, а след това и по-малки кръгчета в средата.





Оставят се да втасат върху набрашнена повърхност и завити с кърпа за около 30 мин. и се  обръщат и от другата страна да се отпуснат приблизително отново за 20-30 мин.

 Пържат се в силно сгорещена мазнина и се слагат в тава или някакъв подобен съд покрит с кухненска хартия, но едно до друго се нареждат, защото се смачкват.
Охлаждат се.
Глазурата се прави като се разбиват белтъците с пудрата захар до бяла плътна консистенция и по желание се разделя на части ,които се оцветяват в цветове по избор.
Поръсват се също по желание с декоративни захарни фигурки,пръчици или разтопен шоколад.
Оставят се леко да позасъхне глазурата и са готови за консумация.


!!!!!
Поръсете със захарните пръчици непосредствено преди сервиране, тъй като както се вижда и на снимките изключително бързо се разтварят в глазурата особено ако е и топло в помещението!











петък, 7 ноември 2014 г.

Крутони

Крутони





Крутоните са страхотна добавка към супи и салати,обикновено от зеленолистни зеленчуци и никак не са сложни за приготвяне. 

Изключително лесно и бързо се приготвят, овкусяват се по Ваш избор и всичко,което Ви е необходимо е вчерашен хляб, мазнина (олио,зехтин) ,подправки по избор, тава и добре загрята фурна. 
Правя ги в 3 варианта: чеснови, с червен пипер, ако намерите пушен още по-добре или само осолени.
Можете да ги направите и в тиган и на фурна ,като в първият вариант поне за мен стават доста по-мазни, но който и начин да изберете метода на приготвяне е един и същ. Ето и моят:

Необходими съставки : 


За 350г хляб (1/2 стандартен от 700г. ) се слагат 2-3 с.л. мазнина, олио или зехтин, 

1/2 ч.л. сол 
1 с.л. чесън на прах или червен пипер.



Начинът на приготвяне 


е изключително опростен.
Включвате фурната на 200 градуса аз включвам и вентилатора, след което вземате хляба и режете на филийки ако не е нарязан , а след това на еднакви по големина кубчета. 

Много е важно хляба да е от предния ден поне, защото ако е мек се разтрошава и кубчетата развалят целостта си.





В тавата от фурната слагам лист хартия за печене , след това кубчетата и заливам равномерно със мазнината, след това със солта и накрая със подправката по избор, чесън на прах или червен пипер, а можете и да ги оставите така просто да са осолени. Следва да се поизцапате малко , защото от опит Ви препоръчвам да ги разбъркате с ръце, а не с лъжица или друг помощен инструмент , тъй като се разтрошават.

Слагате ги във фурната и на около 5 мин. разтръсквате тавата да се изпекат равномерно отвсякъде.
Процесът трае в зависимост от мощността на фурната, но обикновено е около 15-20 мин. не повече.

След като са станали златисти , изваждате тавата и оставяте да се охладят.
Ако все пак останат , защото у дома изчезват мигновено, след като са напълно охладени можете да съхраните в затворен буркан и така ще ги имате винаги под ръка като могат да издържат месеци, а е и страхотен начин да не изхвърляте хляб,който Ви е останал или е позасъхнал 

Това е!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!


четвъртък, 6 ноември 2014 г.

Понички

Понички



Необходими продукти за тестото:

5 ч.ч. брашно  (в зависимост от типа брашно, което ползвате може и малко повече да Ви е нужно),

 1 ч.л. сол,
 5 с.л. захар, 
1 кубче жива мая (40-42г.),
 3 с.л. масло или олио, 
3 ванилии, 
1 ч.ч. прясно мляко, 
4 яйца, 
олио за пържене.


Необходими продукти за крема:


4 яйца, 
1 л. прясно мляко,
 2 ванилии, 
1 ч.ч. захар, 
1 ч.ч. брашно.





Начин на приготвяне:
В топлото мляко се разтваря маята + захарта, а след като шупне се слата яйцата, маслото, солта и малко по малко брашното ,докато се получи меко тесто. Оставя се да втаса. След като втаса се разточва на лист с дебелина 1 см. и  с помощта на чаша се режат кръгчета. Оставят се да втасат върху набрашнена повърхност и покрити за 20 мин, , след което се обръщат от другата страна и втасват още толкова.

В нагорещена мазнина на умерена температура се пържат, аз използвах тенджерка наполовина пълна с олио и две по две ги пържех , като след като се нагорещи веднъж мазнината става изключително бързо.





Оставят се да се отцедят върху кухненска хартия и като се охладят пълним с крема с помощта на удължен накрайник, а самият крем приготвяме като сложим в дълбок съд половината мляко да заври, а другата половина разбием с яйцата, ванилиите, захарта и брашното и на тънка струйка прибавим към заврялото мляко. Продължаваме с енергични движения да разбъркваме крема докато се сгъсти ( остават следи от телта за разбиване) и отнемаме от котлона, като също така внимаваме и да не загори.
Поничките поръсваме обилно с пудра захар!

Рецептата е благодарение на Дора Грозева!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!













сряда, 5 ноември 2014 г.

Кюфтета с бял сос



     Кюфтета с бял сос







Необходими продукти:
500г. кайма смес, 
1 к.ч. ориз, 
2 глави лук, 
1 морков, 
300г. кисело мляко, 
1 цяло яйце + 2 жълтъка,
 1,5л. бульон/ вода, 6 с.л. брашно ,черен пипер на зърна, сол,черен пипер млян, 
1/2 връзка магданоз, 
сокът от 1/2 лимон, 1 ч.л. подправка за кайма, 
брашно за овалване на кюфтетата


Начин на приготвяне:
Каймата се омесва с белтъка от яйцето, ориза, ситно нарязаната 1 глава лук, подправката за кайма и няколко стръка ситно нарязан магданоз.
Правят се не много стегнати кюфтета , за има място оризът като се свари да се надуе, без да се развали цялостта им.
В  плитка тенджера (аз използвам тази на Деличия,защото е мултифункционална и си приготвям ястията от самото начало и не ми се налага да сменям и мия съдове) се слага бульона , аз имах пилешки тъй като го замръзявам , а не го изхвърлям като ми е излишен , но ако не разполагате с такъв го заменете с вода. Подсоляваме го  с 1/2 ч.л. сол. 
Прибавяме към него другата глава лук и моркова нарязани на едро както и 5-6 зърна черен пипер. 
След като заври оставяме на умерена температура и слагаме кюфтетата ,които са оваляни в брашно. Като се сварят се изваждат и се пасира бульона със зеленчуците и черния пипер, а след това се прецежда през фина цедка.
В тенджера или съд, в който ще се довърши приготвянето на ястието се разбиват 3-те жълтъка с киселото мляко и брашното ( аз използвах телта за разбиване на яйца към пасатора за по-сигурно) и се връща на котлона. 
Като започнат да се появяват мехурчета с помощта на черпак се слага от бульона на тънка струйка като се разбърква енергично с тел за яйца.




 Гъстотата зависи изцяло от Вашето предпочитание и затова сложете толкова бульон, колкото искате да е гъсто или съответно рядко ястието. 
Подправяме със сокът от лимона, сол и черен пипер.
Трябва да се получи гладък и плътен сос като за фрикасе.
Прибавят се кюфтетата и се оставя още за около 5 мин. ястието на котлона под капак.



Непосредствено преди поднасяне поръсете обилно със ситно нарязан магданоз и резен лимон.


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!


















вторник, 4 ноември 2014 г.

Хляб със сушени мариновани домати и маслини



                                      Хляб със сушени мариновани домати и маслини




Необходими продукти:

Около 800 г. брашно  или до получаване на гладко тесто, 460 мл. топла вода, 1 кубче жива мая ,1 бр. бурканче със сушени мариновани домати (165г.), 100г. черни маслини, 4 с.л. зехтин, 1 ч.л. захар, 2 ч.л. сол.


  • Начин на приготвяне:
    В топлата вода се разтваря маята заедно със захарта, изчакваме да шупне и след това прибавяме зехтинът , солта и малко по малко брашното. Като се получи лепкаво тесто се добавят нарязаните сушени домати и нарязаните черни маслини, предварително почистени от костилките. Дозамесва се меко, гладко тесто и се оставя да почине, докато удвои обема си. Тестото става много уханно.

    Аз разделих на две втасалото тесто, като от едната част направих 5 хлебчета, а от другата част направих един голям хляб. Оставят се отново да втасат на топло. Като са удвоили обема си се оформя по желание и се правят разрези или шарки също по желание!
    Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса до получаване на кафеникава коричка, обикновено се получава за 25-30 мин. , но все пак зависи и от фурната, а след това ако искате хрупкава коричка, оставяте да се охлади на решетка, а ако искате мека коричка покривате с кърпа .










    Този хляб го обожавам аз лично за сандвичи тъй като е предварително овкусен и много ароматен.





Салата "Витамина"

                                         Салата "Витамина"






Необходими продукти:
1 среден морков,
 1 бр. ряпа , 
1 бр. червено цвекло, 
целина, 
2 с.л. зехтин или олио, 
сол , 
лимонов сок,
 по желание може да се добавят и соеви кълнове или такива по желание.

Начин на приготвяне:

Всички кореноплодни зеленчуци се настъркват на ренде и се слагат в купа. 
Целината се наситнява  и се прибавя към останалите зеленчуци като се добавят и кълновете.
 Салатата се овкусява и се поднася.
Добър Апетит!

Ако използвате рецепта от този блог моля посочете  активен линк към рецептата!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК


Благодаря Ви от сърце!









неделя, 2 ноември 2014 г.

Хляб-пица


                                                                                  Хляб-пица






Нужни са Ви:
 1/2 кубче жива мая, 1 1/2 ч.ч. топла вода, 3 1/2 ч.ч. брашно, 2 ч.л. сол, 1 1/2 ч.л. захар, 1 с.л. зехтин,  ситно нарязани продукти - колбас, червена пиперка, черни маслини, сушени домати , 150г. кашкавал- настърган.
Можете да използвате всякакви продукти като ги подберете по Ваш вкус!





Начин на приготвяне:
Маята се разтваря в топлата вода със захарта и се оставя за около 3 мин. да шупне. След това се добавят. солта и зехтинът ( тъй като взех сушени домати в зехтин с чесън, каперси и подправки и използвах от зехтина в буркана).




Прибавя се брашното като се пресява и се замесва тесто. Настъргваме половината кашкавал в тестото и добавяме нарязаните на кубчета продукти. Оставя се да втаса на топло докато удвои обема си и след това се разточва с точилка, настъргва се останалия кашкавал и се загръща не на руло, а както се оформя багета или франзела, за да не стане на пластове отвътре.






По желание може да поръсите хляба и отгоре с кашкавал или да сложите кръгчета моцарела.
Отново оставяме да втаса за около 30 мин, и печем в предварително загрята на 180 градуса фурна до получаване на златист цвят.
Като е готов пица хлябът се завива за 10 мин. с кърпа и е готов за сервиране.

Получава се много ароматен хляб с плънка , който можете да сервирате със сос по желание.
След изпичане на пица-хлябът, кашкавалът се разтапя и може да Ви се стори, че е недопечен- не се притеснявайте, няма такава опасност!
Да Ви е сладко!










Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...