събота, 19 юли 2014 г.

Пълнозърнести земелки с овесени трици


                                               Пълнозърнести земелки с овесени трици



Необходими продукти:
3 ч.ч. пълнозърнесто брашно, 1 ч.ч. пшенично брашно, 1/2 ч.ч. овесени трици, 1 1/2 ч.ч. топла вода ( или толкова до замесване на меко тесто) , 1 с.л. оцет, 2 с.л. зехтин, 1 ч.л. хималайска или морска сол, 1 ч.л. кафява захар, 1 пакетче суха мая / 10 г. жива мая, използвах тиквени семки, но може и без тях или заменете с някакви семена по ваше желание и вкус.


Начин на приготвяне: Замесва се гладко тесто и се оставя да удвои обема си. След това премесвате и оформяте както решите като индивидуални питки или на 2 малки хлебчета. Отново оставяте да втасат около час аз оставих , след това намазах с прясно мляко и поръсих отново със семки и пекох в предварително загрята на 180градуса фурна за 20-25 мин. или до зачервяване.
Питките напръсках с вода и завих да омекнат допълнително за 20-тина минути!







Прекрасни са за сандвичи!



петък, 18 юли 2014 г.

Домашен сладолед "Мока"


                                                        Домашен сладолед "Мока"





Необходими продукти: 4 жълтъка, 250 мл. прясно мляко,150г. захар, 50г. пудра захар, 200мл. сладкарска сметана, 3 с.л. равни нескафе класик, 1 с.л. ром , може да използвате и ромова есенция.

Начин на приготвяне: Първо да уточня, че удвоих дозата и използвах вместо бяла, кафява захар.
Жълтъците отделих от белтъците ( те отидоха за целувки) и разбих на крем. Прясното мляко сложих в тенджерка и загрях на умерен котлон като добавих и кафявата захар. Получава се един много приятен бежов цвят и с тел за яйца разбърквах итензивно до пълното разтваряне на захарта. След това пак с постоянно разбъркване добавях на тънка струйка от жълтъците. Сместа започва малко по малко да се сгъстява като крем. Тогава добавих и ромът и нескафето докато не се е сгъстил кремът да се усвоят съставките. След това като видите, че остават следи от телта или бъркалката , каквото ви е по-удобно, отнемате от котлона и оставяте да се охлади.
Аз оставих за около 30 мин.
Сметаната разбих заедно с пудрата захар,която отново беше кафява и която направих в приставката за смилане на подправки на кухненския робот,но можете да използвате и обикновена мелничка за кафе.

Оставих в хладилника, тъй като ме беше страх, че ще се втечни от топлото време и затова не оставих на стайна температура.
Като се охлади вече получилият се "Мока" крем, добавих на части разбитата сметана , като бърках в една посока до пълното й усвояване.
Ето така изглежда преди да я бях присипала в кутия за съхранение във фризер:



Кутията е с вместимост 2 л. , което ще рече че единичната доза от сладоледа ще излезе 1 л.
Сложих във фризера за една нощ, а ето и резултатът,който меко казано е превъзходен!









А така изглеждаше сладоледчето на моята принцеса ...

Рецептата за основните съставки взаимствах от ТУК

неделя, 13 юли 2014 г.

Запеканка върху бутертесто


     Запеканка върху бутертесто




Необходими продукти: 
Бутертесто, 
2-3 с.л. заквасена сметана, 
2 пилешки филета, 
наситнен магданоз, 
2 краставички, 
150г. стерилизирани гъби,
 сол, 
черен пипер, 
топено сирене/кашкавал.

Начин на приготвяне: 
Пилешките филета разрязах с остър нож и начуках с чукче за месо на тънък пласт.
 Овкусих с черен пипер и сол. 
В грил-тиган изпекох, охладих и нарязах на кубчета. 
В купичка сложих месото, на ситно нарязаните кисели краставички и магданоз.
 Прибавяме и гъбите и овкусяваме. 
Бутертестото разстиламе и оставяме леко да се отпусне. 
Нарязваме на кръгове (аз използвах пластмасова кутия за съхранение) и слагаме една пълна супена лъжица в средата от сместа.
 Тогава слагаме и топеното сирене.
 Леко повдигаме краищата за да не изпада плънката! 
Пекох в силно нагрята на 200 градуса фурна за около 15 мин.
Да Ви е сладко!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!





събота, 12 юли 2014 г.

Ароматни мъфини с нектарини

                                                     Ароматни мъфини с нектарини


Необходими продукти: 1 ч.ч. кисело мляко + 1 ч.л. сода за хляб, 1 яйце, 1 ч.ч. захар, 2 ч.ч. брашно, 1/2 ч.ч. олио, 3 нектарини, по желание аромат есенция или ванилия на прах.

За глазиране: Кайсиево сладко

За поръсване: Нарязани бадеми


Начин на приготвяне: Млякото поставяте в купа и прибавяте содата. Оставяте да шупне. Като шупне слагате яйцето (ако е много малко сложете 2 малки), олиото, захарта, и брашното и разбийте с миксер ако разполагате с такъв ако не с тел за яйца до хомогенна смес. Аз лично не прибавих аромат, а използвах сокът ,който се отделя от нектарините като ги нарязах на ситно директно над купата със сместа и той си капеше там. Ароматизира разкошно сместа. Отново разбъркваме хубаво и разпраделяме в чашки за мъфини леко намазнени за да се отделят лесно при консумация. Пекох на 180 градуса за 20 мин. (пробвате с клечка или дървен шиш) и после оставих леко да се охладят.
Глазирах с помощта на четка с кайсиево сладко и поръсих със запечени в сух, нагорещен тефлонов тиган нарязани бадеми , до колкото да си пуснат аромата.
Прекрасно допълнение към следобедното кафе! Да Ви е сладко!







петък, 11 юли 2014 г.

Селски хляб тип франзела



                                                                Селски хляб тип франзела





Необходими продукти:
750г. брашно, 1 ч.ч. топла вода, 1 пакетче суха мая или 10 грама жива мая за хляб, 1 ч.л. сол, 1/2 ч.л. захар , 2 ч.л. олио/зехтин

за намазване: 2 ч.л. брашно, вода

Начин на приготвяне: Замесва се меко тесто и се оставя да си удвои обема за около час. След това се премесва и се оставя още за 30 мин.
Тестото се оформя по начин,който на вас ви харесва , а аз го направих като го разделих на 3 равни части и ги оформих в продълговата форма тип руло. Поради липса на форма за франзели или багети направих прегради от хартия за печене за да запазят формата си до колкото е възможно.




Оставят се да втасат , докато си удвоят обема. Направих разрези отгоре и с брашното направих брашняна кашичка с която намазах отгоре (става много хрупкава коричка).
Изпекох на 200 градуса за около  20-25 мин. После намокрих с вода и покрих с кърпа за да омекнат допълнително!




четвъртък, 10 юли 2014 г.

Пилешки долни бутчета мариновани в мляко

                                    Пилешки долни бутчета мариновани в мляко



Необходими продукти: използвах 8 пилешки долни бутчета (копанчета), 3 с.л. соев сос, 1/2 ч.л. черен пипер, сол на вкус, 5-6 с.л. зехтин/олио, 1 средна глава лук, 5 големи скилидки чесън, кисело/прясно мляко (пробвала съм и става и с двата вида мляко, но според мен най0хубаво става в кисело), колкото да покрие месото .


Направих следното: Нарязах на полумесеци главата лук, скилидките чесън само смачках за да пуснат аромат, сложих пилешкото месо и покрих с мляко. Добавих соевия сос, зехтинът и подправките. Хубаво разбърках и оставих в хладилник за 2 часа , а най-добре стават  ако престоят една нощ.


След това се отцеждат и в намазнена тавичка се редят , поливат се с малко мазнина и около чашка вода или бульон в зависимост колко сос искате да получите и ако е необходимо се слагат още подправки, а може и зеленчуци по желание. Пекат се в предварително загрята фурна на 180градуса 30 мин. затворени отгоре с алуминиево фолио и после още колкото е необходимо до добиване на коричка ( обикновено им трябва още толкова)!

Внимание: Ако месото ,което обработвате е старо става леко жилаво (имала съм такива случаи), ако обаче е прясно направо се топи в устата!

Да Ви е сладко!



вторник, 8 юли 2014 г.

Дип от печена червена капия с чесън


                                             Дип от печена червена капия с чесън





Необходими продукти: Червени пиперки по възможност по-месести, 4-5 скилидки чесън, сол, 1 с.л. с връх заквасена сметана по желание олио/зехтин

Начин на приготвяне: Пиперките се изпичат и се задушават за да се подкожат. Обелват се и се почистват от семките (аз не ги мия за да се запази опушеният аромат ,който са придобили).
Обелват се скилидките чесън и се прибавят към пиперките като се слага и сметаната , може повече да сложите ,но аз предпочетох да си запазя наситеният червен цвят от капията. Овкусява се и се пасира.
Може да се сервира както като алтернатива на кетчупа така и самостоятелно върху препечена филийка. Да Ви е сладко!






А ето и вариант, в който е едросмлян Вие си изберете този,който Ви харесва повече!





неделя, 6 юли 2014 г.

Хрупкав паниран пипер



                                                                           Хрупкав паниран пипер






Всичко ,което Ви е нужно е:
Пипер (по възможност по-месест), царевично брашно , галета и разбити 2 яйца за паниране, олио за пържене.

Начин на приготвяне: Пиперът се изпича, задушава се за да се покожи и се обелва. Панира се като се потапя в яйцата след това в царевичното брашно (панировките с царевично брашно стават по-хрупкави) после отново в яйца и накрая в галета.
Пържи се в силно сгорещена мазнина и се оставя след това върху хартия за  да се отдели излишната мазнина. Безсолен е поради липсата на сол , затова по желание добавете в галетата преди да оваляте пиперът!
Добър Апетит!

събота, 5 юли 2014 г.

Салата "Табуле"


                   Салата "Табуле"




Необходими продукти:
1/2 ч.ч. кус-кус, 1/2 връзка магданоз, 3 средни домата, листенца мента, лимонов сок, зехтин.

Начин на приготвяне:
кус-кус-а сварих 1:3 с вода с малко сол и като е готов се отцежда аз лично ги и измих. Нарязват се на дребни кубчета доматите, а магданозът и ментата на много ситно.
Всичко се омесва добре и се подправя на вкус с лимоновия сок и зехтинът.

Картофени кюфтета

Картофени кюфтета







Необходими продукти:
около 1 кг. картофи,
1 голямо яйце,
1/2 връзка магданоз,
1 връзка пресен лук,
100-150 г. сирене, галета ако е необходимо за сгъстяване и за паниране,
сол и черен пипер на вкус.



Начин на приготвяне:
Картофите се измиват и се сваряват в подсолена вода. Оставят се да изстинат в студена вода обелват се и се намачкват така че да не останат едри парчета от тях.

Нарязват се на ситно магданозът и пресният лук и се прибавят към картофите.
Слага се и яйцето и се подправя сместа. 




Ако ви се стори, че има нужда от сгъстяване прибавяте галета и отново хубаво омесвате.
Загребвате със супена лъжица и слагате в галетата и овалвате. (супената лъжица е нещо като мярка да станат еднакви на големина). Оформяте с ръце и овалвате отвсякъде в галетата. 





Пържат се в силно сгорещена мазнина в дълбок съд като аз използвах високия тиган на Деличия тъй като много бързо се сгорещява заради покритието си и не се използва толкова голямо количество мазнина . Отцедете върху хартия за печене и оставете да се охладят леко.
Поднесете с подходящ сос
Добър Апетит!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!
















"Богата" кашкавалена бъркана баница

"Богата" кашкавалена бъркана баница




Необходими продукти:
5 големи яйца, 1 кисело мляко (вземам на Мизия Милк голямата опаковка която е + 130г.),1 пакет кори "Фамилия " от 500г. , 200г. сирене, 1 торбичка кашкавалена извара ( по мандрите продават на торбички по 300 г. мисля), 3 с.л. газирана вода, 1 ч.л. сода за хляб, слагам малко повече от 1/2 к.ч. олио


Начин на приготвяне:
Содата се прибавя към киселото и като шупне слагам яйцата, газираната вода и олиото. Много хубаво разбивам (ползвам миксер, но може и с тел за яйца), след което слагам натрошеното сирене и кашкавалената извара. С шпатула хубаво обърквам отново и слагам малко по малко корите за баница, предварително нарязани на ивички. Трябва много добре да се поемат от сместа. Слагам в тавичка и пека на 180 градуса с вентилатор на по-долно ниво на фурната до готовност като пробвам с клечка или дървен шиш. Като е готова се оставя 10-15 мин. да почине и да слегне и така се сервира. 






вторник, 1 юли 2014 г.

Пълнозърнесто хлебче със семена


                                             Пълнозърнесто хлебче






Необходими продукти:
около 700 г. брашно 1:1 бяло пшенично и пълнозърнесто-многозърнесто брашно, 2 с.л. микс от сурови семена ( ленено семе, сусам, слънчогледови семки, маково семе), 1,5 ч.ч. топла вода , 1/2 ч.л. хималайска или морска сол, 1/2 ч.л. захар, 1 пакетче суха мая / 10 г. жива мая, семена за поръсване , малко прясно мляко или вода за намазване.


Начин на приготвяне: Замесва се меко тесто като се оставя леко лепкаво. Оставя се да удвои обема си . Разделя се на 2 и се слага тестото в 2 продълговати форми или друга подходяща.
Отново се оставя да втаса , след което направих резки отгоре, намазах с прясно мляко за да полепнат семената и поръсих обилно с тях.





В предварително загрята на 180 градуса пекох за около 25 мин. или до зачервяване.
Като станат готови напръсках с вода и оставих под кърпа да омекнат допълнително.






С такова хлебче правя здравословни запечени сандвичи ,които стават много вкусни! Да Ви е сладко!






!!! Ако са Ви допаднали рецептите с този блог , заповядайте в страницата на блога във Facebook , където ще ми е приятно да споделяте снимки с рецептите,които сте опитали както и мнения за тях. Ще се радвам да си комуникираме! Страницата ще намерите като щракнете ТУК. Благодаря Ви от сърце! !!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...