вторник, 13 май 2014 г.

Кюфтета от тиквички


                                                              Кюфтета от тиквички 

Необходими продукти: 2 средни тиквички, 2 малки картофа, 3 яйца, 100г. сирене, 1/4 връзка магданоз, 1/4 връзка копър, 1 ч.л. сол, 3 с.л. брашно, 1/2 ч.ч. хлебни трохи, 1/2 ч.л. сода за хляб, 1 стрък зелен лук, 1 стрък зелен чесън, 1/2 ч.л. черен пипер.

Начин на приготвяне: Тиквичките и моркова се настъргват на ситно ренде и се посоляват със солта. Оставят се да се отцеждат за 10 мин.




През това време в купа се разбиват яйцата с брашното, наситнените лук,чесън,копър и магданоз, содата и черния пипер.
Тиквичките и картофите се отцеждат допълнително с ръце и се прибавят в купата. Разбъркват се много добре и след това се слагат и хлебните трохи и сиренето. Поне аз така направих.

















Сгорещява се тиган с незалепващо покритие на средна температура и с малко мазнина се пържат малко по-продължително поради това, че съставките са сурови. Аз лично попрегорих първите 2 защото си мислех,че са сурови от вътре.
Оставят се да се отцеждат върху домакинска хартия за да попие излишната мазнина.
Малко стават меки не се притеснявайте не са сурови.
Поднасят се топли!




Саварини

Саварини




Необходими продукти:
 500г. брашно,
 3 яйца,
 2 щипки сол, 
100мл. олио,
 30г. жива мая,
 250 мл. топла вода,
 50г. захар.

За сиропа:
1 л. вода,
 600г. захар, 
1 бр. есенция ром или друг аромат по избор.

За украсяване: 
200мл. сладкарска сметана, 
стръкчета мента.






Начин на приготвяне:


 Маята се оставя да шупне в топлата вода със захарта.
В купа се разбиват с бъркалка яйцата, олиото, солта и брашното, като постепенно се добавя и водата с мая. Не ви е нужен миксер сместа става лека и лепкава лесна за ръчна обработка.





Загрях фурната на 50
градуса с вентилатор за 10 мин. и като достигнаха тези градуси изключх и сложих да втасва на топло купата с тестото ,задължително покрито с кърпа или стреч фолио за да не хване коричка за 1 час докато удвои обема си.

После се разбърква за да спадне тестото и разпределих с по една препълнена супена лъжица във форма за мъфини тъй като не разполагам с такива за саварини, но пак се получиха много добре.

Пекох ги в предварително загрята на 180 градуса фурна с вентилатор 17 мин. . 

Изпекоха се чудесно,но пак зависи от фурната и затова пробвайте с дървен шиш или клечка за зъби дали са изпечени в сърцевината. Ако излезе суха значи са готови.
Оставяме дас е охладят за 3о мин.
После ги обърнах с долната страна нагоре.



Слага се водата в подходящ съд и като заври се добавя захарта и желания аромат. 

Оставя се да ври още 5 мин. като се разбърква от време на време. 
Сиропа като е горещ саварините трябва да са студени и обратно, иначе стават на тесто.


Залях ги така както са в формичките с черпаче за сос и така си поемат толкова,колкото им е сипано аз сложих по един черпак като за начало и после разпределих останалия сироп между всички гнезда. Те се издуват и попиват като гъба течността.
 Украсих с разбита смета и стръкчета мента. Получиха се 24 броя.

Източник:didi-mybook.blogspot.com


Ако използвате рецепта от този блог моля посочете  активен линк към рецептата!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!






понеделник, 12 май 2014 г.

Запеканка с кашкавал


                                                       Запеканка с кашкавал




Необходими продукти: 3 средни картофа, 200г. печурки, 1 връзка копър, 3 бр. дебърцини или друг колбас, сол, черен и бял пипер, кашкавал за поръсване, 1/2 опаковка топено сирене.


Начин на приготвяне: Картофите се обелват, нарязват се и се бланшират за 10 минути във вряща вода. Печурките се нарязват и се задушават с половината копър и съвсем малко масло. Дебърцините се нарязват на кръгчета и се запичат само в 1 с.л. мазнина за да пуснат пушения си аромат.
Картофите се отцеждат и се слагат в тавичка заедно с колбаса и гъбите. Поръсва се с останалата част от копъра, добавя се на парченца топено сирене и подправки. Леко се разбърква и се настъргва на едро ренде кашкавал.
Пече се около 25 мин. в предварително загрята на 200 градуса фурна до добиване на златист цвят на кашкавала!
Ястието се сервира топло! Да ви е сладко!




неделя, 11 май 2014 г.

Пресни картофи с копър


                                                            Пресни картофи с копър

Необходими продукти: 600г. дребни пресни картофи, 1/2 връзка копър, 3 с.л. олио/зехтин, сол, черен , бял пипер.

Начин на приготвяне: Картофите се измиват много добре и се слагат за 15 мин. във вряща подсолена вода.
Отцеждат се и се прехвърлят в тава ,където се поръсват обилно със ситно нарязан копър и подправките. Трябда да са на един ред за да се изпекат едновременно. Поливат се с мазнината и се разбъркват.
Пекат се в предварително загрята на 200градуса фурна за 15-20 мин.
Да ви е сладко!



Френски Кроасани


                                                                     Френски Кроасани






Необходими продукти: 500г. брашно, 2 пакетчета суха мая (14г) или 30г. жива мая, 250мл. топла вода, 3 ч.л. сол, 50 гр. / 3 с.л. захар, 100г. меко масло, 1 жълтък за намазване.

за оформянето на бутертестото: 250 г. масло

Начин на приготвяне: Брашното се пресява, не е задължително ,но аз го правя, прави се гладенче и се прибавя предварително размитата в топлата вода мая, солта, захарта и най-накрая маслото. Трябва да се получи меко гладко тесто.
Оставя се да втасва докато удвои обема си по рецепта е на стайна температура от 25 градуса за 2 часа.

 Маслото за оформянето се слага в плик и се разточва като се прибира в хладилника да стегне!
Като удвои обема си тестото с пръсти се прави в продълговата форма и се загръща лявата и дястана страна като се застъпят ...



 ... а след това горната и долната част  до като се получи като пакет ... цялото това оформяне е с ръце не с точилка .




Оставя се да почине още за 45 мин. на стайна температура




 Маслото се изважда от хладилника и се разрязва плика по ръбовете за да може да си запази цялостта. Тестото се разточва в продълговата форма и се слага в едния му край плочката масло.
Моето тесто стана много меко .




Прегъва се тестото както е показано и се разточва с точилка на гладък пласт.
Отново се прегъва на две и се разточва на продълговат пласт. Завива се в прозрачно фолио и се оставя в хладилника в тавичка за да се стегне.
След 20-тина мин. се изважда и се разрязва на 2 . Всяка част се разточва на продълговат пласт и се реже на триъгълници, като в нож се започва от горния десен ъгъл и се разрязва надолу. Получават се продълговати триъгълници един от горе и един от долу.

Оформят се кроасаните и се оставят да втасат на стайна температура около час. Дори да ви изглеждат малки разпределете ги в 2 тави много се надуват и като втасат и докато се пекат.






Броят им е 12-14 в зависимост от големината.
Намазват се с жълтък и по рецепта се пекат 10 мин. на 200 градуса и 12 мин. на 190 градуса.

Не отваряйте фурната защото спадат!
Не станаха първя прелест,но като за първи опит е добре, а и се унищожиха още докато ги извадих от фурната :)





Ако не съм била особено добра в обясненията тук можете да видите клипчето от което аз гледах и правих  ТУК

събота, 10 май 2014 г.

Картофени шницели с шунка и кашкавал


        Картофени шницели с шунка и кашкавал







Необходими продукти: 

2 средни картофа, 
 2 яйца,
 4 с.л. брашно, 
 1 пакетче бакпулвер, 
3 стръка зелен лук/ 1 глава стар лук, 
200 г. шунка (може и друг колбас по избор), 
1/2 връзка магданоз,
 100 грама кашкавал, 
сол, черен пипер.




Начин на приготвяне: 
Картофите се обелват и се настъргват(аз ги настъргах на ситно ренде),  както са  сурови към разбитите яйца и настъргания кашкавал. Разбърква се много добре. 
Прибавят се на ситно нарязаните магданоз, пресен лук, шунката, както и бакпулвера и брашното. Подправя се на вкус. 












Разбърква се отново.
Сгорещява се мазнина и се с лъжица се сипват да се изпържат.
 Много лесно се обръщат с помощта на две шпатули, след което се оставят върху кухненска хартия да се абсорбира излишната мазнина!Добър Апетит!


Източник: zajenata.bg


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!








Пита


                                                                                  Пита


Необходими продукти: 250 мл. прясно мляко, 150 мл. вода, 1 кубче жива мая за хляб, 1 с.л. захар, 1 с.л. сол, 4 яйца, 1кг.-1100 брашно, 4-5 с.л. олио, сусам за поръсване, 1 жълтък + 2 с.л. мляко за намазване.

Начин на приготвяне: Млякото се затопля и се разтваря маята заедно със захарта.
Пресява се брашното и се прави кладенче. Слагат се водата, яйцата (леко разбити), солта, олиото и млякото с маята.
Замесва се меко тесто и се оставя докато удвои обема си на топло за около час. Оформя се по желание и отново се оставя да втаса докато удвои обема си . Намазва се с жълтъка размит с млякото и се поръсва със сусам.
Пече се около 45 мин. на 180 градуса в предварително загрята фурна.



сряда, 7 май 2014 г.

Бобена салатка

                                              Бобена салатка

Необходими продукти: 300г. сварен червен боб, 300г. сварен бял боб, 1 глава лук, 1 среден морков, 1/2 връзка магданоз, сол, оцет, растително олио.

Начин на приготвяне: Накълцва се много на ситно лука и моркова както и магданоза. В купа се слагат двата вида боб и накълцаните зеленчуци и се подправя. Разбърква се много добре.
Тази салатка е идеална за  ракийка!




 

Баница с готови кори

Баница с  готови кори





Необходими продукти

400г /1 пакет готови кори за баница, 
1 ч.ч. кисело мляко + 1 ч.л. сода за хляб
3-4 яйца,ако са големи слагаме 3
150 г. краве масло, 
200 г. сирене.

Начин на приготвяне: 
Маслото се разтопява . 
Киселото мляко се слага в купа и се шупва в него содата.
Корите се слепват две по две като едната се намазва с четка много добре и навсякъде с маслото и отгоре се залепва другата кора. 
Нанася се от плънката и се завива на руло. 
Подреждат се в на маслена тава. 
Останалото масло се разпръсква отгоре върху баницата. 
Колкото по-мазна е тя, толкова по-вкусна става.
Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна 30-35 мин.
Добър

 Апетит!




Ако използвате рецепта от този блог моля посочете  активен линк към рецептата!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!







вторник, 6 май 2014 г.

Кексчета с маслена глазура

                                     Кексчета с маслена глазура

Необходими продукти: 1 яйце, 1 ч.ч. кисело мляко + 1/2 ч.л. сода за хляб, 1/2 ч.ч. олио, 2 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. захар,1 ванилия ,може да се сложи и плод по избор.

За глазурата: 100 г. меко масло, 200г. пудра захар, 2 ч.л. какао.

Начин на приготвяне: Към киселото мляко се слага содата и се изчаква,докато шупне. Прибавят се и другите "мокри" съставки и се разбъркват много добре. Отделно се разбъркват сухите съставки и се прибавят към "мокрите". Гъстотата трябва да е като за кексово тесто. Разпределя се сместа в чашки за кексчета и се пекат  в предварително загрята на 180 градуса фурна за 20-25 мин.
Глазурата се прави като с миксер се разбива маслото с пудрата захар и какаото до постигане на пухкав крем.
Като се охладят кексчетата се украсяват с глазурата.



 

Мазен хляб


                                                                        Мазен хляб

                               



Необходими продукти:1-1,200 кг брашно ,1 с. л. захар ,1 с. л. оцет ,3 с. л. олио ,1 ч. ч. мас ,1 кубче мая ,3 яйца ,500 мл вода ,200 г сирене ,1 с. л. сол.

Начин на приготвяне:  Маята се разтваря в 500 мл вода, след това се слагат захарта и солта и се разбърква добре. Наливат се олиото и оцетът, разбърква се. Двете яйца и белтъкът на третото се разбиват добре и се смесват с маята (жълтъкът се запазва за намазване). С бъркане постепенно се сипва брашното. Замесва се тесто и се оставя да втаса.Втасалото тесто се разделя на 2 топки с различна големина, които се разточват на тънки кори. По-голямата кора се намазва обилно с мас, поръсва се със сирене и се покрива с по-малката кора. След това корите се навиват на руло, аз го разрязах на две по дължина и го усуках и се слага в намаслена тава. Оставя се да втаса. Хлябът се намазва с жълтъка на третото яйце като след това сложих и няколко розички и листенца. Пече се в предварително загрята на 250 градуса фурна, като температурата постепенно се намалява до 180 градуса.
Тази рецепта я ползвам от 2 години и винаги изчезва мазния хляб още директно от фурната :)

Източник: bonapeti.bg

понеделник, 5 май 2014 г.

Пици с фокача блат


                                                   Пици с фокача блат

Необходими продукти за фокачата: 5 ч.ч. брашно,2 ч.л. сол, 2 ч.л. инстантна мая (суха), 6 ч.л. зехтин, 2 ч.ч. вода на стайна температура, 1/4 ч.ч. + 1/2 ч.ч. билков зехтин (овкусен с билки и чесън)

За гарниране на пицата: доматено пюре, кашкавал,гъби,колбас по избор, маслини.

Начин на приготвяне: Замесва се меко тесто и се оставя да почине 30 мин. Оформя се след това на блат и с пръсти се правят вдлъбнатини, поръсват се със сол и билковия зехтин. Аз го направих на гладък блат и тъй като все още не съм си направила такъв  зехтин го полях с обикновен.
Слагат се продуктите и отново леко се полива със зехтин.
Оформя се по желание в случая аз направих и кръгли и продълговати , а за моята принцеса оформих коте :)


Пицата на дъщеря ми :)




Загрява се фурната на максимална температура и се пекат 15-20 минути.



Източник за рецептата за фокача: Pinterest

Хлебче с плънка


                                                               Хлебче с плънка

           

Необходими продукти за 2 бр. хлебчета: 1 1/2 ч.ч. топла вода, 1/2 ч.л. сол, щипка захар, 600 г. брашно, 1 пакетче суха мая (1/2 кубче жива), 2 с.л. олио.

                   за плънката: 400 г. Пилешко филе, 300 г. гъби печурки, 1 глава лук, 1/2 ч.л. черен и бял пипер, 1 ч.л, универсална подправка, 1 ч.л. червен пипер, сол на вкус.

Начин на приготвяне: замесва се меко тесто и се оставя да втаса. Разделя се на две и се слага тестото в 2 продълговати малки форми за кекс, предварително намаслени. Отново втасват докато изпълнят формите.

   
Пекат се на 180 градуса за 20-25 мин.
Охлаждат се и се разрязват така че да се получи дълбока продълговата купа и капаче.  Издълбава се сърцевината и се отсранява.

                                   

Плънката се прави като лука се нарязва на ситно и се задушава в малко мазнина. Пилешкото филе се нарязва на жулиени, а гъбите на филийки.
Слагат се и те към лука и се разбърква периодично до готовност. Подправя се с универсалната подправка, червения пипер, черния пипер и солта.
Оставя се още за 10 мин. на слаб огън.
Малко се поохлажда и се пълни хлебчето!

                                  
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...