сряда, 5 март 2014 г.

Спагети Болонезе

          Спагети Болонезе








Необходими продукти:



1 опаковка спагети,
3 големи домата / 1 буркан доматено пюре,
500 г. кайма смес (по оригинална рецепта е телешка,но като не разполагам с такава използвам смес),
1 среден морков,
1 глава лук,
сол,черен пипер, кимион , чубрица (по желание) , ако намерите готова подправка за спагети сложете от нея, кашкавал или пармезан за сервиране
босилек за поръсване, а понеже не обичам аз си слагам магданоз






Начин на приготвяне:


Първо се прави соса "Болонезе"  като в  тиган се задушават моркова и лукът и се добавя каймата. Подправя се с подправките и се добавя доматеното пюре и щипка захар , за да убие киселинността на доматите.
Слагат се спагетите да се варят в подсолена вода (италианците казват,че трябва да е толкова солена колкото морето ). 
Като започнат да се варят се взема една чашка от нишестената вода на спагетите.
Разбърква се соса и се разрежда  с водата от спагети. Оставя да поври още 10-15 мин.
Добавят се спагетите отцедени само без да се мият ,за да полепне от останалото по тях нишесте соса и се разбъркват много добре .
Сервират се горещи за да може настърганият кашкавал да се разтопи и да се слеят вкусовете и ароматите.
Добър Апетит!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!










Тиквички с ориз

Тиквички с ориз





Необходими продукти:
2 ч.ч. ориз, 
3 бр. тиквички, 
1 голям морков, 
1 глава лук, 
2 стръка зелен лук, 
2 домата или 4 с.л. доматено пюре, 
щипка захар за доматите,
1/2 връзка копър
 черен пипер, сол.


Начин на приготвяне:
 Всички зеленчуци се нарязват на не много дребни кубчета и се задушават.
 Прибавя се ориза и се добавя гореща вода или бульон (ако нямате натурален използвайте зеленчуков такъв на кубче), за да не се забави процеса на готвене. 
Добавят се доматите смлени на паста, ситно нарязаните пресен лук и копър и подправките. 
Когато оризът добие полуготов вид, сместа се прехвърля в тава и се слага за около 30-40 мин. на 180 градуса,като се долива малко вода за да не се запече преди да се сготви.
Поръсва се със ситно нарязан зелен лук и се поднася.
Да Ви е сладко!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!











 








Пица




                                                               Пица


Необходими продукти за блата: 500г. брашно, 20г. мая (1/2 кубче) или 1 пакетче суха, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 яйца, 8 с.л. зехтин (олио) + щипка захар за маята.

За доматената паста: 3 бр. домати, 2 с.л. зехтин , сол, черен пипер, 2 стръка босилек ( аз не го харесвам и слагам магданоз вместо него и пак става много ароматно),  щипка риган.
Този сос аз съм си го измислила така , може да ползвате всякакви комбинации от доматен сос и подправки по ваш вкус.

 Продукти за гарниране: 3 резена домат за всяка пица, кашкавал, колбас по избор, маслини и мнооого гъби (те никога не са излишни).
Разбира се гарнирате си я по ваш вкус с каквито продукти обичате!

Начин на приготвяне: Замесва се тесто и се отделя за всяка пица колкото юмрук. Ако искате тип фамилна , разбира се отделяте повече тесто. Разстила се с ръце блат с дебелина около сантиметър. Аз го оставям около 15 мин на топло леко да втаса за да стане мек и пухкав. Слага се пласт от доматената паста и се подреждат продуктите като се започва с колбаса , после маслините най-отгоре резените домат и обилно поръсвате с кашкавал. Леко се полива на тънка струйка със зехтин , а аз си я побългарявам като поръсвам и чубрица.
Пече се в силно загрята фурна на максимум за 10-15 мин.




Пилешка салата с орзо





                                                  Пилешка салата с орзо


Необходими продукти: 1 ч.ч. паста орзо , 1 пилешко цяло бутче , 1 к.ч. замръзен грах, 1 малък морков, 2-3 печурки, шепа обезкостени черни маслини, зехтин , сол, черен пипер, лимонов сок.


Начин на приготвяне: Пастата се вари според указанията на опаковката като се внимава да не се развари, защото става на каша.
Пилешкото бутче се сварява и обезкостява, а бульонът, в който се е варило отива в бутилка във фризера за някое друго ястие. Накъсва се на малки парченца . Във вряща вода леко подсолена се сваряват граха и моркова като трябва да останат леко хрупкави. Могат и да се задушат , но стават по мазни. Моркова се реже на кубчета, може и преди и след варенето няма никакво значение кога, но като е цял си запазва повече хранителните елементи.
В тиган се задушават гъбите като тигана е почти сух за да не станат мазни.
В купа се слага вече изстиналите , паста , морков , грах и гъби. Маслините се нарязват на колелца и се слагат и те . Добавя се и пилешкото месо. Овкусява се със сол, черен пипер, зехтин и по-желание с лимонов сок.
Може да се консумира както леко топла,така и студена.

Милинки




                                                                 Млилинки


Необходими продукти: 1кубче жива мая или 2 пакетчета суха мая, 300 мл. топло прясно мляко, 2 щипки сол, 3-4 с.л. олио,около 1 килограм брашно, разтопено масло за потапяне, галета за поръсване.

Начин на приготвяне: Брашното се пресява и се замесва тесто с горепосочените продукти. Може да се замеси и в хлебопекарна , като ако е в хлебопекарна първо се слагат течните, а после сухите съставки.
Правят се на малки топки, като всяка се потапя в разтопеното масло и се реди в намазнена тава като се оставя разстояние между тях , за да има място като втасат.
Оставят се да втасат на топло . Като удвоят обема си, ако е останало от маслото се заливат с него и се поръсват с галетата. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна около 40 мин.










Постна питка за Бъдни вечер


   Постна питка за Бъдни вечер




Необходими продукти:
2 ч.ч. топла вода, 600 г. брашно, 1 пакетче суха мая за хляб, 5-6 с.л. растително олио , 1 ч.л. сол, 1 ч.л. захар, сусам за поръсване.

Начин на приготвяне:
Замесва се тестото с брашното, водата, маята за хляб, солта, захарта и олиото. Оставя се да втаса докато удвои обема си.
Върху набрашнена повърхност се примесва отново и се дели на 3 топки , 2 по-големи и 1 по-малка.



Едната от големите топки се разточва с точилка в крушовидна форма и се премества в тава покрита с хартия за печене.



Следва оформлението като върху широката част (горната) на оформения пласт тесто с малката топка от отделеното тесто, с ръка се оформят малки части  във формата на бадем. С ножица се нарязват от всички страни така че да се получи като люспичките на житен клас и се подреждат едно до друго ,а после и едно върху друго, за да придобие обем.





Разбира се според традицията не трябва да забравяме и паричката.



В долната част се взема и последната трета топка и се оформят фитили ,които редим от тясната към широката част на пласта тесто или иначе казано оформяме стеблата на житните класове като ги подреждаме така че , да  изглежда като букет По желание може да се направи и панделка, с която все едно са захванати. Намазва се добре с олио и се оставя да втаса още веднъж .



Когато удвои обема си така оформения сноп от житни класове придобива много красив и завършена вид.
Преди да се сложи да се пече се намазва отново с олио, тъй като заради втасването са се получили места,които са не намазнени и в горната част където са "цветовете" се поръсват не много плътно със сусам.
Пече се в умерена фурна , а след като се извади от фурната се намокря леко с вода и се покрива с кърпа за 10 мин . да се задуши и да омекне допълнително.






Дърпани вити банички






                                                           Дърпани вити банички


Необходими продукти: 500 г. брашно, 300 г. сирене, 2 с.л. олио, 1 ч.л. сол, 1 с.л. оцет, 300 мл. топла вода, 150 мл. олио (за омазняване), 200 мл. гореща вода + щипка сол за печенето.


Начин на приготвяне: Замесва се меко тесто от брашното, водата, олиото, оцета и солта и се разделя на 5 топки. Оставят се на топло да починат минимум 30 мин. като се намазняват , за да не се образува коричка.
Всяка топка се разстила на тънък прозрачен лист върху кърпа или покривка ,намазва се с олио и се поръсва със сирене. С помощта на кърпата се навива на руло , а после на охлюв.

Подреждат се в намазнена тава и с помощта на четка се намазнява всяка баничка .
Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса . След около 20-25 мин. са се зачервили леко и се заливат с горещата вода с щипката сол и се допичат още около 15 мин.
! Уверете се че са изпечени добре като ги проверите с шпатула!


След като се извадят от фурната се напръскват леко с вода и се покриват плътно с кърпа за да омекнат.









вторник, 4 март 2014 г.

Лазаня болонезе

Лазаня "Болонезе"





Необходими продукти:

1 кутия кори за лазаня без варене,
 500 г. кайма телешка/смес,
1 среден морков, 
1 глава лук,
 1 буркан доматено пюре  , 
150г. кашкавал, чубрица, кимион, черен пипер, сол щипка захар , 
1 ч.л. червен пипер, 
1/4 връзка наситнен магданоз.

Начин на приготвяне: 

Първо започваме с приготвянето на соса "Болонезе" като в дълбок тиган се загрява мазнина и се задушават ситно нарязаните лук и морков. Като поомекнат се добавя каймата и подправките. 
Задушава се и тя и се слага доматената паста и щипката захар. 
Ако стане много гъста сместа и при бълбукане започне да пръска се добавя   1к.ч. гореща вода , за да не се спре процесът на варене и го оставяме за още 15 минути. Подправя се със сол на вкус.
В правоъгълна тавичка или алуминиева такава , може и единични алуминиеви форми, се слага пласт от соса "Болонезе"
Редят се кора сос кора сос докато свършат продуктите , като най-отгоре трябва да остане пласт със сос. 
Обилно се поръсва с настърган кашкавал и се пече в предварително сгорещена фурна 30 минути на 180 градуса. 
Поднася се топла!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!



неделя, 2 март 2014 г.

Капама


    Капама




Необходими продукти за лозовите и зелевите сарми:
500 г. кайма смес,

 1 голяма глава лук / 2 по-малки,
 1 голям морков /2 по-малки , 
2 ч.ч. ориз ,5 ч.ч. вода или бульон, 
сол, 
черен пипер,
 червен пипер, 
чубрица, 
кимион.


Други продукти за капамата: 


5-6 долни пилешки бутчета, 

500 г. свинско месо ,
нарязано на късчета, 
1 парче сланина ,
нарязана на дребно или 4-5 парчета бекон , 
5-6 скилидки чесън.

Пресни подправки можете да сложите според вкуса Ви а аз слагам мащерка, розмарин, салвия и риган, но ги съчетавам според продуктите,които ползвам.




Начин на приготвяне на сармичките: 

Ориза се мие докато не излезе цялата скорбяла от него или иначе казано до като не остане чиста водата.
В дълбок тиган или тенджерка се слага мазнина и се задушават много на дребно нарязаните лук и морков. Като поомекнат се прибавя каймата и се подправя всичко с кимиона, черния пипер, червения пипер и чубрицата. 
Каймата хубаво се надребнява с помощта на шпатула и като се позапържи и тя се добавя ориза. 
Слага се поетапно  от водата или бульона докато ориза не стане полу-готов. 
Отнема се сместа от огъня и се разделя на две.
 С едната част се правят зелевите, а с другата част лозовите сърми.




Следва да се сглоби ястието. 

В гювеч се слагат няколко зелеви листа, за всеки случай да не загорят продуктите на дъното, не ми се е случвало но винаги слагам и се редят зелевите сарми. Отгоре се слагат парченцата свинско месо и няколко сланина или бекон.
Слагат се и част от свежите розмарин и мащерка по 1-2 клонки и 3 скилидки чесън, може и да не се бели просто да се смачка.


Редят се и лозовите сармички и най-отгоре се слагат пилешките бутчета и ако е останала някаква част от сместа от сармичките също се слага. 
Прибавят се и останалите подправки , чесън и сланина и се слага около 300 мл. вода за да се образува бульон.
Гювеча се слага в студена фурна за да не се спука или се мокри ако е сгорещена.






Пече се на слаба фурна на 120-130 градуса за около 2 -3 часа и после се засилва на 180 градуса още за час.
Добър Апетит!



Шпикован свински бут със сос грейви


              Шпикован свински бут със  сос грейви



Необходими продукти:
1 бр. свински бут (правила съм и плешка) около 1.200г. , 2 глави лук, 1 глава чесън , 1 голям морков, 2-3 картофа, гъби по желание , 2 с.л. горчица, 2 с.л. мед, 2 -3 с.л. брашно , 400 мл. вода или бульон , пресен розмарин, прясна мащерка , сол, черен пипер .


Начин на приготвяне:
Свинското месо се слага в намазнена тава и се пробожда с остър нож на 10-15 места като във всеки разрез се слага по парченце морков, скилидка чесън  или  стръкче розмарин . Посолява се и се поръсва с черен пипер. Около месото се слагат зеленчуците заедно със свежите подправки и се завива плътно с фолио.
















Пече се в продължение на 2-3 часа в слаба фурна с вентилатор на около 100 градуса.
После се премахва фолиото и се засилва фурната на около 200 градуса . Смесват се горчицата и меда до хомогенна смес и се маже обилно месото .Доизспича се за около час час и половина.
Колкото по-дълго се пече на слаба фурна толкова по-крехко става месото.

Като стане готово месото се слага в чиния за сервиране заедно със зеленчуците (зеленчуците са по желание).






За приготвяне на сосът грейви:

Тавата , в която е било месото и зеленчуците се слага на силен огън заедно с остатъците от печенето . Сипва се брашно и се разбърква добре. Прибавя се вода (ако имате бульон сложете него) около 400 мл. и се оставя да ври на слаб огън 20-25 мин.
Прецежда се  грейвито през ситна цетка така че да няма никаква едра частица и се поднася с месото като ако се консумира по-късно месото се полива с част от грейвито за да не изсъхне.











Запечени катми на фурна

Запечени катми на фурна



Необходими продукти за катмите: 
2 яйца, 
250г. кисело мляко,
 250г. вода,
 300-400 г. брашно, 
1/4 ч.л. сода бикарбонат,
 1 ч.л. сол,
 1 ч.л. захар.

Необходими продукти за плънката: 
1 опаковка майонеза, 
2 с.л. кетчуп, 
150-200 г. пушено свинско филе , но може и всякакво месо или колбас по желание, черен пипер за овкусяване.
100 г. настърган кашкавал за поръсване на катмите.


Начин на приготвяне: 
Содата се разтваря в киселото мляко. 
Яйцата се разбиват.
 Добавят се киселото мляко, водата, солта, захарта и постепенно се сипва от брашното, до получаване на тесто, с гъстота на боза. 
Катмите се изпичат на сач или тиган и се оставят да изстинат.
В дълбок съд се смесва майонезата с кетчупа и свинското филе (накъсано на по малки парченца) и се овкусява с черния пипер.
Всяка катма се взема и в средата се слага по малко от плънката , сгъва се като пакетче и се слага в предварително намазнена тава. 
Така се нареждат всички една до друга и се поръсват обилно с кашкавалът.
Пече се в предварително загрята фурна до като кашкавала не придобие златист цвят.
Поднася се топло със сос по избор ! 
Добър Апетит!


Ако използвате рецепта от този блог моля посочете  активен линк към рецептата!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!



Пица "Калцоне"

 Пица "Калцоне"





Необходими продукти за тестото:
2 ч.ч. топла вода, 
1 пакетче суха мая , 
1 ч.л. захар, 
1 ч.л. сол, 
5-6 с.л. растително олио/зехтин,
 4-5 ч.ч. брашно.

За плънката:
3 средни печурки, 
150 г. колбас по желание нарязан на дребно, 
 100 г. кашкавал, 
кисели краставички, 
доматено пюре за намазване. 

Начин на приготвяне:

 Замесва се меко тесто и се разточва на лист с дебелина около сантиметър , но не по-тънко. С помощта на голяма чиния и нож за пица се изрязва кръг, който на половина се намазва с доматеното пюре.
 Слагат се гъбите , колбаса и краставичките и обилно се поръсва с кашкавала.
 Загръща се с не намазаната страна на кръга и с ръце се притиска по краищата за да не изтече плънката.




Намазва се отгоре с тънък слой доматено пюре и пак обилно се поръсва с кашкавал.
 Оставя се да почине 5 мин. и се пече в силно сгорещена фурна за около 15-20 мин. на максимум градуси .
Добър Апетит!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!




Домашни багети с чубрица


                   Домашни багети с чубрица


Необходими продукти: 1 пакетче суха мая, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. захар, 7-8 с.л. олио,зехтин или разтопена свинска мас , 2 ч.ч. топла вода , 3-4 ч.ч. брашно + още малко за доомесване, чубрица около 2 с.л. .

Начин на приготвяне:  Замесва се меко тесто от посочените продукти като се замесва заедно с чубрицата и се разделя на 6-7 топки. Всяка се прави с продълговата форма и се оставя да почине . С помощта на алуминиево фолио оформих легла с прегради между тях за багетите тъй като не разполагам за момента с оригинална тавичка , за да запазят формата си по време на втасването и печенето. Тази ми идея се оказа доста сполучлива и не се слепиха , а си се разполагаха по дължина.



В голямата тава на фурната се слага хартия за печене  и се слагат хлебчетата ,намазват се с разбито яйце за лъскавина и се поръсват със семена по желание , може и без .

Понеже ми остана още от тестото но не достатъчно за още една багетка го разстлах на лист и с помощта на нож за пица го направих на ивици ,които усуках  намазах с яйце , поръсих с настърган кашкавал и микс от семена. Така се получиха много вкусни гризинки ,които се унищожиха за части от секундата.












Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...