сряда, 12 март 2014 г.

Целувки

Целувки






Необходими продукти :

1 белтък,
70 г. захар,
щипка сол
 

Начин на приготвяне:

Някъде бях чела,че белтъците трябва да престоят ден- два в хладилника и тогава били идеални за правене на целувки. Не знам защо е така ,но за всеки случай и  аз ги оставям за следващия ден, а понякога за два и тогава ги разбивам и суша.

Белтъците се разбиват със захарта и щипката сол на твърда пяна. 






Ако желаете да са с цвят, оцветете още докато разбивате белтъците,но аз съм фен на стандартният им бял цвят.
Целувките се оформят по желание и се сушат за час и половина на 110 градуса с вентилатор на 2-ро и 3-то ниво от долу на горе.
Стават лъскави остават си бели и се изсушават прекрасно!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!







.... а може да си направите и плоски целувки тип френски макарони ... всичко е въпрос на въображение

 


вторник, 11 март 2014 г.

Месно руло





                                                                    Месно руло




Необходими продукти: 500г. кайма смес, 1 кисела краставичка, 1 среден морков., сол , черен пипер, кимион.


Начин на приготвяне: Каймата се овкусява като се слагат подправките и се оставя за 30 мин. в хладилника.
Моркова се сварява за 10 мин. и се нарясва много на дребно. Краставичката също се реже на много ситно.
Прибавят се към каймата и хубаво се омесва всичко. По желание може да се прибавят и наситнени зелени маслини и стерилизирани гъби.
Оформя се като тънко руло и се пече на 180 градуса за 30-35 мин.




Домашен дюнер

Домашен дюнер



Необходими продукти:
свинско месо печено ,
накъсано на дребно,
арабска питка / тортила,
пържени картофки,
зелена салата ,
резени домат,
кисела краставичка нарязана на ивички,
млечен сос или сос по избор.

Необходими продукти за арабските питки: 
400 г . брашно,
1 пакетче суха мая,
1 ч.л. захар,
2 с.л. зехтин,
200мл. топла вода



Начин на приготвяне на питките:

Замесва се еластично тесто и се оставя да почине поне 10 мин., след което се прехвърля в намаслена купа и се оставя да втаса за час или докато удвои обема си.
Разделя се на еднакви части и се оставят за още малко покрити с кърпа.
Всяка част се разточва на питка с дебелина 1 см.
Пекат се в тиган с незалепващо покритие (аз ползвам този за палачинки) за 30-40 сек. на всяка страна или докато се появят мехурчета.
Покриват се с кърпа за да останат мекички.

Начин на гарниране:
Плънката е по желание , но аз сложих чеснов сос, отгоре резен домат и ивички кисела краставичка, зелена салата, месото (може да се ползва по желание, от всичко става дори и с пушен свински врат или бут) , и най-накрая пържените картофки.
Отново се слага сос и се завива питката.


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУКБлагодаря Ви от сърце!









Необходими продукти: 400 гр. брашно суха мая 2 с.л. зехтин 1 ч.л. захар 200 мл. топла вода

Прочети повече на: http://woman.hotnews.bg/n/arabski-pitki.2185.html
Необходими продукти: 400 гр. брашно суха мая 2 с.л. зехтин 1 ч.л. захар 200 мл. топла вода

Прочети повече на: http://woman.hotnews.bg/n/arabski-pitki.2185.html
04 март 2010 | 17:00 Необходими продукти: 400 гр. брашно суха мая 2 с.л. зехтин 1 ч.л. захар 200 мл. топла вода

Прочети повече на: http://woman.hotnews.bg/n/arabski-pitki.2185.html

понеделник, 10 март 2014 г.

Свежа солена торта


   Свежа солена торта


Необходими продукти за хлебната основа: 3 ч.ч. брашно,
 1 пакетче суха мая за хляб,
1 ч.ч топла вода,
щипка сол,
щипка захар.

Необходими продукти за плънката и украсата: 200 г. колбас по избор,
1 средна краставица,
 1 връзка лук,
 1 опаковка майонеза,
1 опаковка заквасена сметана,
1 връзка репички,
листа от салата за украсата.


Начин на приготвяне:
Замесва се тесто и се оставя да втаса. Премесва се и се слага в кръгла тортена форма. Втасва отново. Пече се в умерена фурна.
Заквасената сметана и майонезата трябва да са 1:1 , се разбъркват и се отделя за покрибане на тортата. Към другата част от сместа се прибавя ситно нарязан лук.
Колбаса се нарязва на еднакви тънки парчета. Краставицата също се нарязва на колелца и на тънко.
Когато се изпече хлебният блат се оставя много добре да се охлади премахва се внимателно кората и се разрязва на 3 блата като се избира най- равният за най-отгоре.

Слага се първият блат и се маже със сместа от сметаната, майонезата и пресния лук. Слага се вторият блат. Следва пласт майонеза и колбас. Следващия блат се маже отново с майонезената смес и се редят парченцата краставица. Захлюпва се с равния блат , който се покрива с майонезата и заквасената сметана, която остана без лук.






Дори да стане неравно като се подредят свежите зеленчуци няма да си личи. Отстрани се подреждат парченцата краставица , като се застъпват. Отгоре се подрежда по желание.
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!













Пандишпаново руло

  Пандишпаново руло





Необходими продукти: 

5 големи яйца или 6 по-малки,
1 1/2 ч.ч. пресято брашно,
бакпулвер,
1 ч.ч. захар,
1 ампула есенция ром,
пудра захар за поръсване,
сладко по избор за намазване.

Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват заедно със захарта докато удвоят обема си.
Добавя се брашното и бакпулверът, а най - накрая есенцията ром.
В голяма плоска тава се постила лист хартия за печене и се слага сместа за рулото.
Разпределя се с шпатула равномерно и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за 25 мин.
Като се изпече се оставя да се охлади добре.
Намазва се със сладко и се навива внимателно за да не се начупи.
Поръсва се с пудра захар.
Украсява се по желание.
Да Ви е сладко!

Ако използвате рецепта от този блог моля посочете  активен линк към рецептата!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!


























неделя, 9 март 2014 г.

Фунийки от бутер тесто





                                               Фунийки от бутер тесто

Необходими продукти: 1 лист бутер тесто / 1/2 пакет, жълтък за намазване, 1 с.л. заквасена сметана, 1.с.л. крема сирене, копър, 1 стрък ситно нарязан зелен лук, черен пипер, сол.

Начин на приготвяне: Бутер тестото се реже на ленти от по 2 см и се навива върху метални конуси ,като се застъпва всеки пласт.


! Могат да се направят конуси и от хартия за печене !

Намазват се с жълтък  и се пекат на 180 градуса 20-25 мин.
В купа се разбъркват сиренето крема, заквасената сметана, копъра и ситно нарязаният зелен лук. Подправя се.
Като поизстинат конусчетата се пълнят с плънката и се украсяват с копър.









Мини кренвиршки от бутер тесто






                                             Кренвиршки от бутер тесто


Необходими продукти : 1 лист бутер тесто ( 1/2 пакет), 2 кренавирша, 2 листа сирене за сандвичи или 6 парчета кашкавал, жълтък за намазване.


Начин на приготвяне: Бутер тестото се нарязва на 8 правоъгълника и се сцепва от едната страна шахматно. Слага се кренвирш и сирене или кашкавал и се навива.




Намазва се с жълтъка и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за 20-25 мин.














Козуначени къдрички





                                                           Козуначени къдрички




Необходими продукти: 6 яйца, 250 мл. топло мляко, 1 кубче мая / 2 пакетчета суха мая, 200г масло и олио 1:1, кората от 1 лимон/ 1 ампула лимонова есенция, 800г. брашно , 1 ч.ч. захар, щипка сол, шипков мармалад за намазване, 1 жълтък за намазване.


Начин на приготвяне: Брашното се пресява и с всички продукти се замесва меко тесто. Оставя се да втаса на топло докато удвои обема си.
Премесва се леко и се разделя на топки. Всяка топка се разточва на продълговат лист ,който се намазва с не много тънък слой шипков мармалад.
С помощта нож за пица се разрязва напречно листа тесто като не се стига от край до край. навива се на руло, а после на охлюв. Оставя се да втаса за 20 мин.Намазват се къдричките с жълтък и се поръсват със захар на кристали. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна 35-40 мин.


Напръскват се леко с вода и се покриват с кърпа за 10 мин.








четвъртък, 6 март 2014 г.

Пилешка яхния по селски


   Пилешка яхния по селски




Необходими продукти:
2 бр. пилешки гърди (може и цели бутчета), 
 400г. - 1 буркан с печен белен пипер, 
2 шепи черни маслини , 
150г. дребни печурки, 
1 глава лук или 2 малки, 
250 г. доматено пюре, 
1 с.л. червен пипер, 
сол, 
черен пипер, 
олио, 
чубрица 




Начин на приготвяне:


Пилешкото месо се сварява и се накъсва на дребно.
В плитка тенджера се слага олио и се задушава лукът (може и праз лук). 
Прибавят се гъбите и те се задушават .после и пипера нарязан на ивици от по сантиметър.
Последно се слагат маслините и доматеното пюре. Оставя се на бавен огън 10 мин. и се слага и пилешкото, червения пипер, черния пипер, солта и чубрицата. Ако е необходимо се разрежда малко с бульона от пилешкото.
Добър Апетит!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!








Плетеница от бутер тесто

 


                                                           Плетеница от бутер тесто


Необходими продукти: 1 лист бутер тесто ( 1/2 пакет), 3 кренвирша, доматено пюре, 3 резена топено сирене, 3 кисели краставички.

Начин на приготвяне: Многолистното тесто се слага върху лист хартия за печене ( за по-лесно преместване в тавата), и се нарязва с помощта на нож за пица, по ширина като от 4-те страни се оставя по 2-3 сантиметра като рамка за запазване на цялостта .
Кренвиршите се разполовяват по дължина и се подпъхват през лента.
Всяка краставичка се нарязва на половина по дължина и още веднъж на половина . От една краставичка се получават 4 парченца. Подпъхват се през лента , като се слагат където няма кренвирш, за да се получи като плетка на кошница.
Премества се внимателно в тавата, в която ще се пече.
Намазва се леко с четка с доматено пюре и се разполагат на дребно нарязаните парченца топено сирене. Пече се на 180 градуса , 20-25 мин.




Фритата







                                                                       Фритата


Необходими продукти: 4-5 картофа, 1 глава лук, 4-5 яйца (зависи от големината им). сол, черен пипер, олио.


Начин на приготвяне: Картофите се обелват и се нарязват на тънко с помощта на ренде. Лукът се нарязва на ситно.
В тиган се слага олиото и се добавя лукът. Като стане прозрачен се прибавят и картофите. Като омекнат леко се подправя ястието със сол и черен пипер.
Отгоре се изливат разбитите яйца и се пече като омлет. Проверява се периодично и като се запече отдолу се обръща като палачинка, но с помощта на чиния ,тъй като тежи ястието и ще се разпадне. Готово е след 5-6 мин.

                   
                                                                 Поднася се топло!



сряда, 5 март 2014 г.

Пикантни картофи по селски


    Пикантни картофи по селски





Необходими продукти:
1 кг. картофи, 

1 ч.л, лют червен пипер 
1 ч.л. сладък червен пипер
1 ч.л. къри на прах
1/2 ч.л.  джинджифил на прах

1 ч.л. чесън на прах или 5 скилидки наситнен пресен , 40г. галета, 
1 ч.л. сол, 
4-5 с.л. олио.




Начин на приготвяне: 

Картофите се измиват и обелват ако са стари, а ако са нови се оставя кората.
Нарязват се по дължина.

Бланшират се в подсолена вода, ако са пресни 5 мин., ако са стари 10  мин., отцеждат се и се подсушават.
В купа се смесват сухите съставки и се разбъркват добре.
Винаги препоръчвам подправките да са прясно смлени тъй като бързо изветряват и губят аромата си затова използвах Нутрибулет с приставката за сухо смилане.


 
 
 
 



Уверявам ви получава се толкова фина и гладка ароматна смес,която полепва по картофките много добре и тъй като използвам домашна галета с Нутрибулет смилането става за броени секунди.
Отцеждаме картофите и ги намазняваме като се внимава да не се смачкат.
Овалват се в сухите подправки и се слагат в тава покрита с хартия за печене.
Отново слагаме струйка мазнина върху тях, за да станат хрупкави.
Пекат се в предварително загрята фурна 25 мин. на 180 градуса.


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!










Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...