понеделник, 25 януари 2016 г.

"Сиромашка" баница

"Сиромашка" баница

( или баница със стар хляб)




Преди време Ви бях представила предложения за оползотворяване на стария хляб под формата на  галета и любимите на всички крутони.
Преди няколко дни попаднах на още една идея за използване на стария хляб , но този път го превръщаме в закуска - "Сиромашка" баница или баница със стар хляб и определено влиза в списъка с идеи за бързи, лесни и вкусни закуски за през почивните дни.








Необходими продукти:


1/2 хляб или около 400г.
4 яйца голям размер

1 кофичка кисело мляко + 1 ч.л. сода за хляб
1/2 ч.ч. олио
300 г. сирене (по възможност изкиснато)









Начин на приготвяне:



Хляба нарязваме на еднакви филии (ако ползваме от домашната хлебопекарна и съответно не ни е нарязан ) и след това нарязваме на кубчета с еднаква големина.
В подходяща тава ( ползвах по-разлята , защото нямах друга и съответно не се получи висока баничката, но ако имате ползвайте за по-хубав вид) редим ред хлебни кубчета, ред натрошено сирене и така докато свършат продуктите като най-отгоре трябва да сме завършили със сиренето.
В купа слагаме киселото мляко и содата за хляб , разбъркваме и оставяме хубаво да шупне.
След това прибавяме яйцата и олиото и разбиваме до хомогенна смес.




Заливаме хляба със сиренето, разтръскваме добре тавата за да се разпредели добре сместа и печем в предварително загрята на 180 градуса фурна до зачервяване.
По желание 10 минути преди да извадим от фурната, поръсваме с настърган кашкавал.
Това е !
Добър Апетит!




Ако използвате рецепта от този блог моля посочете  активен линк към рецептата!





Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!













петък, 22 януари 2016 г.

Тестени лодки

Тестени лодки







Необходими продукти за 16 бр. :


500 мл. топла вода

1/2 кубче мая ( 1 пакетче суха)
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
2 с.л. олио
700г. брашно




за плънката:


доматено пюре

колбас по желание
настърган кашкавал
риган
чубрица 
(каквито подправки желаете)







Начин на приготвяне:



Замесваме меко тесто (сложих подправките в него) , което разделяме на 16 топки.

Разточваме ги в продълговата форма (аз си ги разтеглих като мекици), намазваме ги с доматено пюре, разпределяме колбаса, като леко го натискаме да влезе в тестото , поръсваме с кашкавала и подправките.




Оставяме да втасат докато удвоят обема си и печем в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Поднасяме топли!



Източник на рецептата ТУК



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!










четвъртък, 21 януари 2016 г.

Паста със сос от печени червени пиперки

Паста със сос от печени червени пиперки




Представям Ви една веган рецепта , която е невероятно вкусна и подходяща за хората, които са решили да изключат животинските продукти по една или друга причина.
Ако и Вие държите на здравословния начин на живот и здравословните храни, можете да откриете тези продукти, които съм използвала както и още много други  в spirala.bg





Необходими продукти:

6-7 печени червени пиперки

3 с.л. зехтин 
2 бр. лук шалот
4 скилидки чесън
щипка сушено чили 
сол, черен пипер








За поднасяне:

ситно нарязан пресен босилек или магданоз






Начин на приготвяне:




Нарежете на ситно лука и скилидките чесън и ги задушете със зехтина докато станат прозрачни.
Прехвърлете ги в блендер, прибавете печените пиперки, бадемовата сметана, хранителната мая и подправките и пасирайте до хомогенна смес.
През това време сложете безглутеновата паста да се вари - аз избрах био оризово-царевична, които се приготвят за около 7 мин.




Слагаме получилия се кремообразен сос на тигата и го оставяме леко да закъкри за не повече от 5 минутки просто за да се смесят вкусовете и ароматите на съставките.


След като са сварени спагетите ги отцеждаме и ги прибавяме към соса.
Разбъркваме добре и поднасяме докато са още топли.
Добър Апетит!


рецептата е адаптирана от ТУК



Ако използвате рецепта от този блог моля посочете  активен линк към рецептата!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!






събота, 16 януари 2016 г.

Сандвичи с кашкавал

Сандвичи с кашкавал





Необходими продукти за 6-8 сандвича:

150г. настърган кашкавал

5 с.л. олио или друга течна растителна мазнина
100 мл. вода
2 с.л. брашно
чубрица

шарена сол






Начин на приготвяне:


Държа да подчертая, че ако използвате кашкавал с висока масленост, може да сложите 3 с,л. олио, защото ще станат доста мазнички.
Настържете кашкавала на средно ренде.
Смесете го с останалите съставки и разнесете по филийките хляб.



Ако слагате по-пестеливо от сместа, която наподобява по-скоро гъста кашичка , ще получите 8 сандвича, ако обаче сложите повечко на всеки, ще се получат както при мен 6 бр.
Поръсете отгоре с 
шарена сол и чубрица.
Изпечете в парти- грил до зачервяване или в предварително загрята фурна.
Консумирайте веднага.
Добър Апетит!


Източник на рецептата: Соня Данова





Ако използвате рецепта от този блог моля посочете  активен линк към рецептата!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!







петък, 15 януари 2016 г.

Пилешки пържоли в сметанов сос

Пилешки пържоли в сметанов сос







Необходими съставки:

2 пилешки пържолки (от бутче)

250 мл. течна готварска сметана
150 мл. прясно пълномаслено краве мляко
1 пакетче топено сирене
сирена по желание, които се топят например пушено топено сирене, Бри или каквито предпочитате.
сол на вкус
черен пипер
пресен магданоз
чубрица
1/2 ч.л. чесън на прах (по желание)







Начин на приготвяне:

Почистете пилешките пържоли от кожата, тя не Ви е необходима.
Загрейте в касерола или дълбок тиган сметаната, прибавете млякото и след като кипнат добавете сирената и разбърквайте периодично до пълното им разтопяване.
Подправете


 





В тавичка сложете пилешкото и залейте с получения сос.
Разклатете тавичката за да може соса да попадне и под  месото и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 30 минути.
Сервирайте веднага и поръсете с пресен магданоз.
Това е много бързо ястие и е подходящо за забързаните работни дни
Да Ви е сладко!



Ако използвате рецепта от този блог моля посочете  активен линк към рецептата!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!











сряда, 13 януари 2016 г.

Салата с рулца от раци

Салата с рулца от раци




Вярвам , че всеки от Вас, който е любител на салати, разядки и т.н. си е купувал насипна салата с рулца от раци, продаваща се по търговката мрежа.
Да си призная от години не купувам готови ястия и се стремя каквото е по силите ми да си го приготвям у дома, а това ,което не мога , просто вече съм го заличила от менюто си поради единствената причина , че добавят какви ли не соеви протеини, яйчени меланж-и, каквото и да означава това и множество Е-та.
Днес ни се дояде такава салатка и реших да я приготвя.

Ето и съставките за нея:

1 пакет рулца от раци
100 г. майонеза ( разбира се направих си и нея сама вижте ТУК)
2 пълни с.л. цедено мляко (може да използвате и заквасена сметана)
1 малка консерва сладка царевица
сол, черен пипер





Начин на приготвяне:


В купа смесете майонезата и цеденото мляко. 
Разбъркайте много добре.
Ще забележите , че по този начин ще се получи много пухкав "крем" и никак няма да е мазен на вкус.
Нарежете рулцата от раци ако искате на кръгчета, ако искате на "пръчици" както аз и ги сложете към майонезата.




Отцедете много добре царевицата и прибавете и нея. 
Ако използвате замразена, просто я сварете леко като се стремите да не я преварите.


Разбъркайте много добре салатата и я подправете на вкус със сол и черен пипер.
Добър Апетит!




Ако използвате рецепта от този блог моля посочете  активен линк към рецептата!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!






вторник, 12 януари 2016 г.

Пържен ориз с пилешко и зеленчуци

 Пържен ориз с пилешко и зеленчуци 






Необходими продукти: 

250г. дългозърнест ориз ,
(използвам басмати или дългозърнест с марката Uncle Bens)

1 бр. пилешки гърди , 
1 среден морков, 
1/2 глава лук, 
1 ч.ч. замразен грах, 
1 яйце, 
соев сос , по желание може да се добави бяло зеле на ивички около 1/4 малка зелка , олио.
1 с.л. ойстър сос (сос от стриди)


За маринатата на пилешкото:

2 с.л. соев сос, 

2 с.л. горчица , 
1 с.л. мед.



Начин на приготвяне:
Пилешкото се нарязва на жулиени (ивички), и се слага в маринатата да престои минимум 2 часа.
Оризът се сварява и се отцежда.
В сгорещен дълбок тиган (уок) се слага мазнината и се запържва пилешкото. 

Като стане готово се отделя и се слагат зеленчуците докато станат леко хрупкави ( в никакъв случай не трябва да омекнат напълно ,защото се стават на каша). 
Добавя се соев сос около 3 с.л. и се бъркат няколко пъти. 
Отделят се и те и се слага ориза . 
Пържи се с непрекъснато бъркане докато поеме ароматите от предходните продукти отделя се на една страна в тигана и се чупи яйцето . 
Както е на една страна се разбърква докато не добие вид на бъркано и чак тогава се разбърква с ориза.
 Добавят се и останалите зеленчуци и пилешкото и се оставя още няколко минути при непрекъснато бъркане на силен огън.
Подправя се допълнително на вкус със соевия сос и ойстър сос-а.
Разбъркваме енергично още за около минута и поднасяме.
Добър Апетит!



Ако използвате рецепта от този блог моля посочете  активен линк към рецептата!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!








неделя, 10 януари 2016 г.

Зелеви сарми в млечен сос

Зелеви сарми в млечен сос






Необходими съставки:


За сармите:

Зелеви листи от кисело зеле

500г, кайма смес или кълцано месо
1 ч.ч. ориз
черен пипер
чубрица
1 глава лук
1 морков
1 ч.л. червен пипер
подправки на вкус можете да сложите каквито предпочитате



За млечния сос:


3 яйца
2 с.л. брашно
2 ч.ч. вода
500г. кисело мляко

сол , черен пипер




Начин на приготвяне:

Нарежете на ситно лука и моркова и ги задушете в малко растително олио, а ако ползвате постно месо, сложете повече мазнина.
Като станат прозрачни сложете и каймата и я запържете до получаване на "трохи".
Сложете подправките и прибавете ориза, който предварително сме измили до избистряне на водата му.
След като се омазни и той, сложете вода или бульон и оставете до полу-сготянето на ориза съответно и до поемането на течността.
Завийте стегнати сармички и подредете в подходящ съд., като ги затиснете с чиния или нещо подходящо за да не се разпилеят след като започне течността да ври.
Покрийте ги с течност, вода или бульон, а аз бих Ви препоръчала да използвате зелева чорба ,която ще ги и осоли и така няма да има нужда да добавяте допълнително сол в тях.
Винаги предпочитам да ги приготвям в глинен съд (тогава не слагаме нищо да ги затисне отгоре) , тъй като стават много по-вкусни, а ако и Вие предпочитате така, то не забравяйте да сложите гювеча в студена фурна и чак тогава да я загреете , защото има опасност да се пукне .
Пекох на 200 градуса с вентилатор за около 2 часа.
Зелевите сармички в глинен съд съм Ви споделяла вече няколко пъти как ги приготвям и съм открила за себе си, че точно по този начин стават невероятно вкусни (вижте ТУК)
През това време си правим соса като разбиваме яйцата с киселото мляко и брашното и ги слагаме в подходящ тиган , а след като започне да бълбука добавяме и водата.




Оставяме да къкри соса за около 10-15 минути докато се сгъсти и подправяме със сол и черен пипер.
Правила съм пълнени пиперки с този млечен сос и стават също меко казано божествени ( рецептата за тях вижте ТУК)


Поднесете като сложите първо малко сос и отгоре подредите 2-3 сармички.
Поръсете със свеж магданоз.
Добър Апетит!




Ако използвате рецепта от този блог моля посочете  активен линк към рецептата!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...