Най-търсени за последните 7 дни
Печена тиква с мед,орехи и стафиди
Необходими продукти:
1/2 тиква "цигулка"
мед/захар
орехи
стафиди накиснати в ром или бренди и престояли поне 4-5 часа
канела
Начин на приготвяне:
Почистете тиквата от тиквените семки и месестата част ,в която са обвити (ТУК можете да видите една идейка, чрез която да оползотворите тези толкова полезни за нашето здраве тиквени семки)
Ако не искате да я режете на парчета,а искате да я оставите цяла тиквата,както съм направила аз ,направете няколко прореза с остър нож ,за да може да изпече бързо,иначе ще отнеме около час и половина ,а според мен не си заслужава да се чака толкова дълго.
Сложете я в тавичка и я покрийте с алуминиево фолио за да може да се задуши.
Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна и като минат 40 минути,можете да отворите фолиото и да проверите на какъв етап се е опекла.
Ако е вече мека премахнете изцяло фолиото и печете докато се запече по повърхността.
Поднесете още топла,гарнирана със стафидите,орехите и меда като може да поръсите и с канела, но в никакъв случай не я оставяйте да изстине,защото няма да може да поеме от всички тези аромати на добавките към нея и няма да е толкова вкусна.
Това е едни скъп спомен от моето детство,когато баба печеше тиква и я поръсваше със захар,а ние обирахме само горната част със захарта и после отново си слагахме за да ни е по-сладко.
Надявам се да Ви хареса моят вариант!
Да Ви е сладко!
Ако използвате рецепта от този блог моля давайте активен линк към него!
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!
Пикантни тиквени семки
В сезона на тиквите ,няма как да не предложа вариант за усвояване на тиквените семки.
Сигурна съм , че доста хора ги хвърлят (до скоро бях и аз от тях) без да се замислим колко са полезни те и колко вкусни могат да станат ей така дори за чоплене пред телевизора.
Ето моят вариант,който се надявам да Ви допадне!
Съставките са следните:
Тиквени семки
зехтин/олио
хималайска сол/морска сол
лют червен пипер за пикантност ако обичате можете да добавите и чили ( това е идея от Джейми Оливър)
Начин на приготвяне:
След като почистите тиквата, отделете средната част,където се намират семките в чинийка и въоръжени с търпение е нужно да ги почистите една по една от месестата част,която е останала по тях.
Отделете ги в купичка и ги измийте през гевгир като хубаво ги претривайте с ръце докато уверите,че вече не са със слузеста повърхност.
Отцедете ги и ги разположете в тавичка с хартия за печене като задължително трябва да са на един ред.
Полейте с мазнината,която сте избрали,посолете със сол и лют пипер и разбъркайте като разтресете тавата за да се овкусят.
Печете за около 10-15 минути в загрята на 200 градуса фурна.
Аз разбрах,че са готови като започнаха да пукат като пуканки и да подскачат (нямам идея защо,но така се получи).
Охладете и ако не ги консумирате веднага след като са напълно изстинали ги прехвърлете в стъклен буркан,който се затваря плътно за да не овлажнеят.
Дано Ви е харесала идеята ми и съм Ви била полезна!
Ако използвате рецепта от този блог моля давайте активен линк към него!
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!
Фреш от моркови,ябълки и лимон
Необходими продукти:
3 големи ябълки
3 моркова
2 лимона
Начин на приготвяне:
Ако сокоизтисквачката Ви е достатъчно мощна сложете цели плодовете, иначе нарежете и така изцедете плодовете за да не затормозявате работата на машинката.
Това е!
Ако желаете сложете лед ,аз понеже не обичам да разводнявам фреша го пия без.
Тази чаша пълна с витамини,ще Ви предпази от коварните зимни вируси и разбира се,ще Ви изпълни с енергия!
Наздраве!
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!
Ориз с праз маслини
Необходими продукти:
2 ч.ч. бял бисерен ориз
200г. почистени от костилката черни маслини
1 глава кромид лук
1 стрък праз1,200мл. зеленчуков бульон/вода/ пилешки бульон (каквото предпочитате)
растително олио/зехтин
сол,черен пипер
Начин на приготвяне:
Ориза измиваме добре от нишестето,за да не залепва.
Нарязваме лука и праза на ситно и прибавяме ориза.
Сипваме течност каквато сте избрали,вода или пилешки или зеленчуков бульон и аз използвам метода на задушаване ,който съм писала ТУК, или си го направете както Вие си знаете и сте си свикнали.
След като е готов ориза,добавяме нарязаните на ситно маслини ,подправяме,разбъркваме и пресипваме сместа в тавичка.
Ако е необходимо добавяме още малко течност.
Запичаме за около 20-25 мин. в предварително загрята на 200 градуса фурна.
Този ориз е подходящ както за гарнитура,така и за самостоятелно хапване като основно.
Добър Апетит!
Ако използвате рецепта от този блог моля давайте активен линк към него!
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!