неделя, 4 януари 2015 г.

Гювеч със свинско месо

 Гювеч със свинско месо








Необходими продукти:
700г. свинско месо
2 средни глави лук
5 средни картофа
2 средни моркова (аз нямах пресни и използвах бейби морковчета)
300г. бамя
5 с.л. доматено пюре
200г. грах
1 голяма червена пиперка
прясна мащерка
черен пипер
сол
по желание 1 с.л. универсална подправка със сушени зеленчуци
растително олио
300мл. вода/бульон





Начин на приготвяне:
Нарязваме зеленчуците на средни парчета. Не трябва да са ситно нарязани, защото ще се разпаднат в процеса на готвене тъй като в глинения съд се вдига много голяма температура и се разкашкват.
Месото също се реже на средни парчета и го "запечатваме" в  мазнина със стръкчетата прясна мащерка.
След като е готово слагаме в гювеча.
В същата овкусена мазнина от месото добавяме още мазнина и слагаме всички зеленчуци просто колкото да се омазнят.
Поръсваме с универсалната подправка, солта и черния пипер.
Слагаме и тях в гювеча.
Прибавяме доматеното пюре и внимателно разбъркваме всичко много добре.
Наливаме и водата, а ако разполагате с бульон, ще е още по-добре.
В студена фурна печем за около час и половина на 200 градуса без вентилатор.
Става невероятно вкусно ястие!











събота, 3 януари 2015 г.

Кренвиршки от памук тесто


         Кренвиршки от памук тесто





Необходими продукти за тестото:
240 мл. топла вода
240 мл. топло прясно мляко
240 мл. олио
2 1/2 с.л. захар
1 с.л. сол
840г. брашно
10г. жива мая за хляб

3 кренвирша

За намазване:
1 жълтък
3 с.л. прясно мляко

по желание маково семе

Начин на приготвяне:

В топлата вода се разтваря маята с 1 ч.л. захар и 1 ч.л. брашно.
След като шупне се прибавят топлото мляко, олиото, останалата захар , солта и пресятото брашно. Замесва се меко тесто.
Оставя се да удвои обема си и се разстила на пласт с дебелина сантиметър.
Нарязват се ленти по дължината на листа с ширина 5 см.
Всъщност можете да си ги оформите както пожелаете кренвиршките.
Кренвиршите се нарязват на 4 по дължина .
Всяка лента се увива по дължината на кренвирша спираловидно и в тавичка покрита с хартия за печене, оставяме да втасат.







След като усвоят обема си , се мажат с жълтъка , разбит с прясното мляко и се украсяват с маковото семе.









По желание можете да поръсите и с настърган кашкавал.
Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20 мин. или до златисто.
Оставете покрити с кърпа за 10 мин. и сервирайте.
Да Ви е сладко!





петък, 2 януари 2015 г.

Баница (с новогодишни късмети)


  Млечна Баница
(с новогодишни късмети)


Разбира се , тази баница не е необходимо да се прави само за Нова Година, защото е страхотно вкусна, но аз реших да я направя именно по този повод и понеже за мен са важни традициите, замених "книжните" късметчета, с традиционните от дрян.
Баницата я видях в една от кулинарните групи и е по рецепта на Ани Шакарян.







Необходими продукти:

1 пакет фини кори за баница от 400г
300г. твърдо краве сирене
3 яйца от най-големия размер
500 мл. прясно мляко
125г. краве масло


Начин на приготвяне:
В тавичка се нареждат 2 кори за баница, след това се натрошава сирене, отново се слагат 2 кори и така докато свършат корите .
Нарязва се на парчета и по края между тавата и баницата и между разрязаните парчета  с помощта на лъжица се разпределя разтопеното масло.
Яйцата се разбиват с прясното мляко и се залива баницата.
В предварително загрята фурна на 180 градуса се пече до златисто.
След като е готова се напръсква леко с вода и се покрива с кърпа за 10-15 мин.














Източник: Вкуснотека

събота, 27 декември 2014 г.

Солети "Бастунчета"

  Солети "Бастунчета" 






За тестото са Ви нужни:
250 мл. прясно мляко
150 мл. топла вода
1 кубче жива мая
1 с.л. захар
1 с.л. сол
1000-1100 г. брашно
4 яйца

За намазване:
2 жълтъка
4 с.л. прясно мляко



Начин на приготвяне:
Маята шупваме в топлата вода  като към нея добавяме и захарта + 1 ч.л. брашно.
След като шупне, добавяме леко разбитите яйца, задължително на стайна температура, топлото прясно мляко, пресятото брашно и солта.
Замесваме меко тесто,което оставяме да почине на топло, докато удвои обема си.
След като това стане го премесваме върху набрашнена повърхност и го разделяме.
Правим тънки фитили с дължина около 25 см. и усукваме.
Оформяме с извивка като бастунче.





В тавичка с пласт хартия за печене подреждаме, така, че да има място след като удвоят обема си след втасването да не се слепят.
Оставяме да втасат.
Жълтъците разбиваме с прясното мляко и мажем бастунчетата.





Можете да декорирате както си прецените, аз понеже не обичам хранителната боя и храните,които я съдържат, украсих само с маково семе.
Изключително бързо се пекат за около 15-17 мин. в предварително загрята на 180 градуса фурна с включен вентилатор, а ако нямате вентилатор включете на 200градуса.
Готовите солети охладете върху решетка и поднсете с разядка по желание.
Аз поднесох с кътък ,кьоополу и хумус.


Ако са Ви допаднали рецептите с този блог , заповядайте в страницата на блога във Facebook , където ще ми е приятно да споделяте снимки с рецептите,които сте опитали както и мнения за тях. Ще се радвам да си комуникираме! Страницата ще намерите като щракнете ТУК.




Майонеза с едрозърнеста горчица

 Майонеза с едрозърнеста горчица






В стремежа си за празниците да обогатя вкусовете на салатите, които толкова много обичам да приготвям с майонеза , реших да експериментирам в приготвянето й и се получи много добър резултат.

Именно тази майонеза ще Ви представя , като мога да кажа, че е една от най-хубавите,които съм приготвяла.


Съставки:
1 голямо яйце
1 ч.л. с връх едрозърнеста горчица
200 мл. растително олио
1/4 ч.л. сол
1/4 ч.л. черен пипер
сока на 1/2 лимон



Начин на приготвяне:

В каничката на пасатора или в буркан, сложете яйцето, горчицата, сока на лимона и подправките и залейте с олиото.
По добре познатия начин с пасатора с издърпване нагоре, направете майонезата.
Охладете!





Идеална основна съставка е за салати, а също така е и перфектна добавка към Вашите сандвичи.

Ако са Ви допаднали рецептите с този блог , заповядайте в страницата на блога във Facebook , където ще ми е приятно да споделяте снимки с рецептите,които сте опитали както и мнения за тях. Ще се радвам да си комуникираме! Страницата ще намерите като щракнете ТУК.




четвъртък, 25 декември 2014 г.

Пиле паприка с чеснови картофки

Пиле паприка с чеснови картофки





Необходими продукти:
1/2 цяло пиле
5средни картофа
1 ч.л. чесън на прах
няколко клонки прясна мащерка
сол, черен пипер

За намазване:
60г. краве масло
2 с.л. червен пипер


Начин на приготвяне:
Обелваме картофите и ги нарязваме на парчета с еднаква дебелина.
Слагаме ги в намазнена тавичка , слагаме клонките мащерка ,посоляваме ги и ги подправяме с черния пипер.
Поръсваме и с чесъна на прах.
Разбъркваме.
Слагаме пилето върху тях и покриваме тавата с алуминиево фолио.
Печем за около час в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Като почти готово пилето , проверяваме периодично с вилица, премахваме фолиото и изваждаме тавичката.
Мажем обилно с разтопеното масло с червен пипер с помощта на четка.
Слагаме да се пече отново.
По този начин се образува невероятно вкусна коричка.
Ако Ви е останало от маслото с червен пипер, повторете с намазването след 15 мин. , аз го правя.
Разбъркайте картофките около пилето за да станат хрупкави от всички страни.
Поднесете топло.
Добър Апетит!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!









Бутер- ябълков щрудел


   Бутер- ябълков щрудел





Необходими продукти:
5 средни ябълки
1 ч.ч. захар, може и кафява
1 пакетче канела на прах
60г. масло
1 пакет бутертесто
пудра захар за поръсване


Начин на приготвяне:
Оставяме за час бутертестото да се отпусне.
Върху тавичка с пласт хартия за печене,поставяме лист бутертесто (в пакет са 2 листа) и леко с нож правим борд по края с дебелина 2 см. Така ще се повдигне той , а дъното, ще остане плоско, тъй като него ще надупчим на няколко места с вилицата.
Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна.




През това време си правим плънката като в подходящ съд слагаме маслото и в него задушаваме за около 5 мин. настърганите на едро ренде ябълки със захарта.Добавяме и  канелата (ако не обичате канела сложете колкото за аромат).




След като е готов блата,разпределяме равномерно плънката и от другия лист от бутертестото си режем ленти, с които украсяваме отгоре.





Този път в загрята, но само на горен реотан фурна печем щрудела , докато и лентичките се изпекат, т.е. добият златист цвят.





След като се охлади поръсваме обилно с пудра захар.
Поднасяме по желание с топка ванилов сладолед или бита сметана.
Да Ви е сладко!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!


сряда, 24 декември 2014 г.

"Напукани" снежни сладки


"Напукани"  снежни сладки




Необходими продукти:

1 1/2 ч.ч. брашно
3/4 ч.ч. неподсладено какао
1 пакетче бакпулвер
щипка сол
1/2 ч.ч. масло
3/4 ч.ч. кафява захар
1/4 ч.ч. кристална бяла захар
2 яйца
1 ванилия
пудра захар за овалване



Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват с маслото и захарта, след това към тях прибавяме пресятото брашно с щипката сол, бакпулвера,какаото и ванилията.
Хубаво разбиваме сместа с миксер докато се усвоят всички продукти и оставяме в хладилник да стегне тестото за 1 час.
Получава се лепкава смес .


Загряваме фурната на 180 градуса.
С помощта на лъжичка, загребваме от тестото и оформяме топчета, които овалваме в пудра захар.





  



Редим в тавичка покрита с пласт хартия за печене като оставяме разстояние между всяка сладка около 3 см.




Печем 15 мин, като внимаваме да не изгорят.

Трябва да се получат с твърда коричка отвън и мека вътрешност.




Охлаждаме и прибираме в кутия, я която могат да се съхраняват до 1 седмица.

Да Ви е сладко!

Ако използвате рецепта от този блог моля посочете  активен линк към рецептата!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...