сряда, 18 февруари 2015 г.

Кашкавал пане

Кашкавал пане



Необходими продукти:


200г. кашкавал ( за 4 бр. по 50г. за всяко парче)
2 яйца
2 листа кори за баница
олио за пържене


Начин на приготвяне:


Всяка плочка кашкавал с дебелина от сантиметър,но не по-тънко, се завива в 1/2 кора за баница. Моите бяха много пресни и се понакъсаха,но ги закрепих една за друга и пак се получи чудесен резултат.







Потапят се в разбитите яйца и се оставя да се напои много добре от двете страни кората.

Пържи се в силно сгорещена мазнина.
Отцеждаме от излишната мазнина върху пласт кухненска хартия или салфетка.
Добър Апетит!


Заповядайте в кулинарната ми група ТУК, а ако желаете да се присъедините към  страницата на блога в Facebook натиснете ТУК
Благодаря Ви от сърце!





Баница със спанак

Баница със спанак







Необходими продукти:


1 кг. спанак
400г. фини кори за баница
400г. сирене
около 100мл. олио (на око слагах)
3 яйца от големия размер
400мл. прясно мляко
сол






Начин на приготвяне:


Измиваме спанака и го накълцваме на ситно и в съд с 2 с.л. олио го задушаваме. 
Посоляваме го.
След като намали двойно обема си и се уверим,че е омекнал достатъчно го отнемаме от котлона и оставяме да се охлади.
Слагаме една кора за баница, намазняваме я и слагаме друга отгоре й. 
Разпределяме спанак, сирене и отново малко от олиото.




 Завиваме на руло.

Редим в намазнена тава , в която ще печем баница , докато продуктите свършат.





Правим заливка като разбиваме яйцата и прясното мляко и разпределяме върху баницата.




Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна до готовност (около 40 мин. беше при мен)




След като е готова, напръскваме с вода и завиваме с кърпа да се задуши за 10-15 мин.
Добър Апетит!






вторник, 17 февруари 2015 г.

Фрикасе от гъби

Фрикасе от гъби



Необходими продукти:

Около 700г. гъби
100г. масло
5 скилидки чесън
1,5л. бульон/ вода
8 с.л. брашно
3 жълтъка
300г. кисело мляко
сол
черен пипер
пресен копър


Начин на приготвяне:

Гъбите почистваме ако е необходимо и нарязваме на не много тънки филийки.
В подходящ съд слагаме маслото докато се разтопи и с пресата за чесън, ако имаме такава пресоваме скилидките, а ако нямаме кълцаме на възможно най-ситно.
Разбъркваме. Трябва да си пуснат аромата и маслото да стане "чесново"
Прибавяме гъбите и задушаваме като периодично разбъркваме докато получат тъмно-кафяв цвят с лек загар.



Отнемаме от котлона.
В друг съд слагаме на котлона предварително разбитите жълтъци, кисело мляко и брашно и бъркаме енергично с тел за разбиване на яйца.
След като се сгъсти сместа и започнат на се появяват балончета, наливаме бульона или водата до получаване на гъстота по Ваш вкус. Аз сложих 1,5 л..
Оставяме да покъкри на тих огън, подправяме със сол и черен пипер , разбъркваме добре и прибавяме гъбите с масло и чесън. 



Ако желаете по-интересна презентация, отделете си по 3 филийки гъби за всяка порция,която ще поднесете като ги оставите отгоре върху фрикасето във всяка чиния.
Разбъркваме и оставяме още за 5 мин. да се слеят ароматите и вкусовете.
Поднасяме със ситно нарязан пресен копър.
Добър апетит!

Ако са Ви допаднали рецептите с този блог , заповядайте в страницата на блога във Facebook , където ще ми е приятно да споделяте снимки с рецептите,които сте опитали както и мнения за тях. Ще се радвам да си комуникираме! Страницата ще намерите като щракнете ТУК







петък, 13 февруари 2015 г.

Пилешки пържолки в корнфлейкс

Пилешки пържолки в корнфлейкс



Благодаря на страхотната кулинарка Нели Йонева за прекрасната рецепта.
рецептата за това прекрасно пилешко в корнфлейкс можете да видите ТУК







Необходими продукти:

3 бр. пилешки пържоли 
100г. царевичен корнфлейкс
2 с.л. майонеза (аз използвах такава без яйца, рецептата вижте ТУК)
сол на вкус






Начин на приготвяне:

Пилешките пържолки посоляваме на вкус.
Поставяме ги в купа и слагаме майонезата.
Разбъркваме добре и оставяме да престоят в хладилник за около 20 мин.
Корнфлейкса смиламе в блендер или в хаванче на не много дребни частици.
След като се е охладило пилешкото месо, овалваме всяко парче от всички страни в корнфлейкса и слагаме в тава с лист хартия за печене.





Печем за около 40 мин. в предварително загрята на 200 градуса фурна.
Сервираме с подходящ сос, аз сервирах със сладко-кисел сос ,който ги допълни чудесно.
Станаха много крехки с приятна хрупкава 





Сладко-кисел сос

Сладко-кисел сос





Необходими продукти:


200мл. винен оцет
200г. захар
100г. кетчуп
1 с.л. сол
2 с.л. пшенично нишесте


Начин на приготвяне:

В дълбок съд завираме оцета със захарта, бъркаме енергично докато се разтвори напълно и прибавяме кетчупа и солта.
Отново бъркаме енергично и малко по малко прибавяме нишестето като внимаваме да не стане на бучки.
Постепенно се сгъстява соса и след като това стане се отнема от котлона.
Аз използвах приставката за бъркане на яйца на пасатора и ми се получиха малки балончета, но спокойно , те изчезват като се охлади соса.
Охлаждате го и е готов за сервиране.
Сладко- киселия сос е подходящ както за пилешко така и за свинско.
Ако са Ви допаднали рецептите с този блог , заповядайте в страницата на блога във Facebook , където ще ми е приятно да споделяте снимки с рецептите,които сте опитали както и мнения за тях. Ще се радвам да си комуникираме! Страницата ще намерите като щракнете ТУК




четвъртък, 12 февруари 2015 г.

Спаначена супа


Спаначена супа


Необходими продукти:
450-500г спанак (може и замразен)
1 кофичка от 400г. кисело мляко
1 к.ч. фиде
олио
сол


Начин на приготвяне:

Спанака ако е пресен измийте и нарежете, ако е замразен директно изсипете в тенджерка с малко мазнина и задушете.
След като е омекнал спанака, налейте около литър вода и оставете да покъкри на тих огън.
След като се уверите,че е сварен , налейте още толкова вода и след като заври сложете фидето.
Като се свари и то подправяме със сол.
Отнемаме от огъня.
В купичка слагаме киселото мляко и с помощта на тел за бъркане на яйца черпак по черпак слагаме от бульона на супата към него като бъркаме интензивно да не се пресече.
Като се уеднакви температурата на застройката с тази на супата в тенджерата я прибавяме в цялото количество супа. 
Разбъркваме.
Сервираме супата топла.

Заповядайте в кулинарната ми група ТУК, а ако желаете да се присъедините към  страницата на блога в Facebook натиснете ТУК
Благодаря Ви от сърце!









сряда, 11 февруари 2015 г.

Семейна закуска

Семейна закуска

 Не можах да реша точно как да именувам тази измислена от мен в бързината закуска, тъй като в средата е като кашкавалка,а по края като кренвиршка, а като цяло изглежда като пица.
Интересно звучи нали? А колко става вкусно няма да Ви споменавам. Та кръстих я семейна закуска тъй като количеството е внушително. Ето и как можете да си я приготвите:




Необходими продукти:

за тестото:
300мл. топла вода
1/2 кубче жива мая
500г. брашно
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. захар
1 с.л. оцет
1 с.л. олио


за плънката:
4 кренвирша
100г. кашкавал
1 яйце от големия размер

За намазване:
30 мл. прясно мляко
1 малко яйце


Начин на приготвяне:
Замесваме тестото с посочените продукти и оставяме да втаса.
След като удвои обема си, го разточваме на кръгъл блат като за пица с дебелина не повече от 1 см. имайки предвид,че ще се надуе още и при повторното втасване и при печенето.
Преместваме блата в тава, тъй като като го оформим, ще ни е трудно да запазим цялостта му при преместването.
По краищата редим кренвиршите, нарязани на 2 и загръщаме в тестото.
режем на парчета с дебелина около 2 см. , но само до там до където е кренвирша с тестото. Обръщаме парченцата , така,че плоските части на колбаса да са нагоре съответно и към тавата.









Настъргваме кашкавала и разбъркваме с разбитото яйце. Нанасяме тази смес в средата на блата.




Оставяме да втаса за още 30 мин.

След като втаса отново, загряваме фурната на  180 градуса и мажем с разбитото яйце с прясно мляко тестото по краищата му и около кренвиршите.
Печем до готовност.

Ако са Ви допаднали рецептите с този блог , заповядайте в страницата на блога във Facebook , където ще ми е приятно да споделяте снимки с рецептите,които сте опитали както и мнения за тях. Ще се радвам да си комуникираме! Страницата ще намерите като щракнете ТУК




вторник, 10 февруари 2015 г.

Телешки тас-кебап


Телешки тас-кебап




 Необходими продукти:
500г. телешко месо
1 голяма глава лук
1 буркан стерилизирани домати
олио
подправки: червен пипер, черен пипер, сол,чубрица



Начин на приготвяне:
В загрята мазнина задушаваме на ситно нарязания лук.
След това добавяме нарязаното на еднакви парчета телешко и запечатваме.
Прибавяме доматите като ако са цели пасираме до гладкост.
Оставяме да къкри на бавен огън и добавяме около 500мл. вода.
Продължаваме да готвим на бавен огън още около 40 мин. или до готовност на месото.
За плътност на соса, размиваме малко брашно във вода и добавяме.
Оставяме да поври още 10 мин подправяме.
Сервираме с порция ориз.




понеделник, 9 февруари 2015 г.

Домашна майонеза без яйца


Домашна майонеза без яйца



У дома сме любители на салатите с майонезена основа, разбира се домашно приготвена.а
Изпробвала съм всякакви видове "оранжева" майонеза , майонеза с едрозърнеста горчица и обикновената домашна майонеза и нямаше как да не опитам и тази вариация ,която изключва яйцата в състава си. Оказа се доста сполучлива! 

Опитайте и се убедете сами!





Всичко,коетоВи е необходимо е:

200мл. олио
100мл. студено прясно мляко
щипка сол
щипка лимонтузу






Изключително лесно се приготвя тази млечна майонеза, като аз използвах Нутрибулет за разбиването й като поставих в чашата студеното мляко ,олиото, лимонтузуто,чесъна, сол и черен пипер, а по желание можете да добавите и копър.
Слагаме приставката с кръстатото острие .




Веднага след като натиснем и Нутрибулета започне да миксира ,ще забележите,че майонезата е готова и тъй като е много мощен,трябва да не пасирате прекалено много.
Можете да използвате тази майонеза и като млечен сос,ако добавите малко повече олио,който пък е подходящ за пълнени тиквички например.
Добър Апетит!
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...