четвъртък, 29 януари 2015 г.

Мариновани свински карета на скара

Мариновани свински карета на скара






Необходими продукти:
5 бр. свински карета
Прясно мляко
Зехтин
1 глава лук
черен пипер на зърна или ако имате от цветните миксове пипер назърна най-добре
сол
2-3 скилидки чесън
соев сос на вкус


Начин на приготвяне:
В кутия или купа, налейте прясното мляко около 500 мл., добавете нарязан на 4 лук, смачканите не нарязани скилидки чесън, пипера, солта и соевия сос.
Прибавете и зехтина. Опитайте на вкус ,ако не е достатъчно солено добавете още соев сос.
Сложете леко начуканите каренца в маринатата и ако сте я сложили в кутия с капак, разклатете за да се разнесат подправките навсякъде.
Оставете в хладилник за 4 часа.
След 4 часа загрейте, барбекюто/скарата/грил-тиган-а и намажете леко с мазнина, а ако имате сланина още по-добре, минете с нея по горещия тиган,докато се омазни цялата му повърхност.
Изцедете леко всяко каре, като го извадите от маринатата и оставите да се изтече излишното количество от нея.
Печете на равномерна температура за по 5-7 мин. от двете страни, като за втората,ще са Ви нужни около 3 мин.
Оставете изпеченото месо да "почине" за 10-15 мин. тъй като при печенето излизат соковете му, а като оставите да "почине" те се връщат обратно в сърцевината на месото , а съгласете се с мен,никой не обича сухо месо.
Сервирайте с подходяща гарнитура!
Да Ви е сладко!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!









сряда, 28 януари 2015 г.

Реване


Реване



Необходими продукти:

За основата:

5 яйца
180г. захар
240г. брашно
1 бакпулвер

За сиропа:

600мл. вода
340г. захар
1 ванилия ( аз сложих есенция от ром)


Начин на приготвяне:
Разбиваме яйцата със захарта на пухкав крем, добавяме на части брашното с бакпулвера (пресято).
Така получената смес изливаме във форма и печем на 180 градуса до "суха клечка".
Охлаждаме.
Сиропа правим като завираме водата и захарта и след като напълно се разтвори захарта сипваме аромата и оставяме за 5 мин.
Заливаме блата и оставяме да се сиропира поне 4 часа в хладилник, а най-добре е за една нощ.





Ако са Ви допаднали рецептите с този блог , заповядайте в страницата на блога във Facebook , където ще ми е приятно да споделяте снимки с рецептите,които сте опитали както и мнения за тях. Ще се радвам да си комуникираме! Страницата ще намерите като щракнете ТУК.











Домашен хляб

Домашен хляб





Необходими продукти:
1/2 кубче жива мая
300мл. топла вода
500г. брашно
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. захар
2 с.л. зехтин (олио)






Начин на приготвяне:
В топлата вода разтворете маята със захарта и 1 ч.л. брашно.
Оставете 5 мин. да шупне и след това добавете зехтина, солта и малко по малко от брашното докато се получи меко и гладко тесто.
Оставяме за час да удвои обема си и отново примесваме.
Оформлението е по желание, можете да си направите индивидуални хлебчета тип багети или едно хлебче.
Оставете отново да втаса в тавичка покрита с хартия за печене отново за около час.
Намажете с прясно мляко и поръсете със семена по желание.
Печете до готовност в предварително загрята на 180 градуса фурна.
След като извадите покрийте с кърпа за 10-15 мин.
Няма нищо по-хубаво от домaшно приготвения хляб.

Заповядайте и в "прясно" направената от мен кулинарна група "Кулинарни вълшебства" ще се радвам да сме заедно и там,
а ако желаете посетете и страничката ми във Фейсбук
"EL's Kitchen 2"










вторник, 27 януари 2015 г.

Винен кебап


 Винен кебап



Необходими продукти:

500г. свинско месо
1 средно голям морков
1 глава лук
1 буркан консервирани домати
1 с.л. червен пипер
1 ч.л. ронена чубрица
черен пипер
сол на вкус
200мл. червено вино
2 дафинови листа

1-2 зърна бахар

За гарнитурата:

сварен ориз
(вижте как да си го сварите и да остане на зрънца ТУК)

Начин на приготвяне:
Свинското месо режем на еднакви парчета.
Нарязваме на ситно лука и моркова.
Доматите пасираме до гладка консистенция.
В дълбок тиган или тенджера, сгорещяваме мазнината, задушаваме леко наситнените зеленчуци и добавяме свинското месо.
Сипваме и виното.
Когато се "запечата" (побелее) от всички страни, изсипваме и доматите.
Намаляваме силата на котлона и оставяме да къкри до омекване на месото заедно с дафиновите листа и бахара.(ако месото,което използвате за готвене е прясно много бързо ще омекне, ако обаче не е ,ще е необходимо допълнително да го задушите след запечатването му в мазнината, под капак с малко вода за около 20 минути)Подправяме с червения и черния пипер, сол на вкус и чубрицата.
Ако е необходимо "размиваме" малко брашно във вода и го прибавяме , за да се сгъсти сместа и да се получи по-гладка консистенция.



Сервираме кебапа върху ориза.
Да Ви е сладко!



неделя, 25 януари 2015 г.

Сиренца с билки и подправки в зехтин


 Сиренца с билки и  подправки в зехтин


 


Всичко,което Ви е необходимо е:

Буркан с винтов капак с вместимост 0,5л.
1 голям стрък розмарин
1/4 ч.л. чили (ако намерите прясно чили използвайте него)
4-5 клончета прясна мащерка
2-3 дафинови листа
2 листа салвия
3 големи скилидки чесън или 5 малки
15-20 зърна черен пипер
зехтин "Екстра Върджин"
Твърдо Българско сирене около 400г.





Начин на приготвяне:


Нарежете сиренето на кубчета с големина по Ваш вкус, но според мен колкото са по-малки,толкова повече ще се овкусят.
В буркана сложете 1/3 от чилито, 1/3 от пипера на зърна, стрък мащерка, и скилидка чесън.
Сложете отгоре кубчетата сирене като внимавате да не ги натискате и да запазите цялостта си.
Ако сиренето е меко, ще се размие в зехтина и ще се разпадне.
Сложете розмарина и дафинов лист.
Общо взето се разделят подправките и билките на 3 и се правят 3 пласта.
Заливате всичко със зехтин,колкото е необходим около 400г. , затворете плътно буркана и оставете да престои най-малко 6 дни в хладилник.
Сиренцата стават прекрасно овкусени и са идеалното мезе, а зехтинчето става толкова ароматно, че можете да го използвате към всеки вид зеленчукова салата, без да има нужда да овкусявате допълнително.


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!


















Улични мекици


Улични мекици








Необходими продукти:
4 ч.ч. брашно
1 пакетче суха мая (7г.)/ 1/2 кубче свежа мая
2 ч.л. захар
2 1/2 ч.ч. вода
1 ч.л. сол





Начин на приготвяне:
Направих сместа от вечерта като в част от водата ,която беше със стайна температура, разтворих маята с малко захар. Оставих за 5 мин. да се активира и добавих останалата вода, захар и малко по малко брашното като бърках с лъжица.
Става лепкава консистенция.
С прозрачно фолио затворих съда с тестената смес и оставих в хладилник до сутринта.






!!! Трябва сместа да бъде с такава консистенция на гъсто лепкаво "тежко" тесто, а не по-рядка.
Оставяме за 15-20 мин. на стайна температура и с много намазнени ръце отделих части от втасалата вече смес и разтеглих, на пласт.
Пържих в силно сгорещена мазнина .
Стават изключително бързо .
Отцедете излишната мазнина върху кухненска хартия.





Ако искате за същия ден да направите, разтворете маята в топла вода със захарта,като шупне добавете  и останалите съставки и оставете да втаса за 20 мин.
След това разбъркайте добре и оставете още веднъж да втаса за 30 мин.
Внимавайте да не ги направите много дебели, защото не се изпържват и остават сурови в средата!


Източник :  http://www.tanitaang.com/2007/12/blog-post_10.html



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!





събота, 24 януари 2015 г.

Кюфтета върху картофи с мащерка на фурна

Кюфтета върху картофи с мащерка на фурна






Необходими продукти:

за каймата
1 кг. кайма смес
1 ч.л. сух риган
1/2 ч.л. черен пипер
2 стръка пресен лук
ситно накълцан магданоз
1 ч.л. чубрица


За картофите
около 600г. картофи
2 ч.л. червен пипер
2 ч,л, горчица
1 ч.л. мед
6 с.л. зехтин
прясна мащерка
1ч.л. чесън на прах 
сол на вкус
черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
Каймата омесете с подправките , ситно нарязания лук и магданоз и оставете в хладилник за 30 мин.
Можете да я подправите и по Ваш вкус , тук описвам тези съставки,които ползвах.
Картофите измийте, подсушете, а ако са с дебела кора, обелете с белачка и смесете с пастата ,която се получава от смесването на меда,горчицата,мащерката, зехтина и подправките.




Поставете ги в тавичката на фурната,покрита с хартия за печене ,но внимавайте да са само на един ред.





Върху тях наредете кюфтета и печете на 180г. с вентилатор за около 45 мин.




Когато се слеят вкусовете и ароматите на картофите и на каймата се получава страхотен вкус.
Поднесете ястието топло!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!









петък, 23 януари 2015 г.

Млечно реване

   Млечно реване







Необходими продукти за блата:
4 яйца
200г. захар
250г. брашно
1 пакетче бакпулвер
1 ванилия (аз сложих и кората на един портокал в такъв сезон сме все пак)



За сиропа:
1л. прясно мляко
180г. захар
1 ванилия


Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват със захарта на пухкав крем. Малко по малко прибавяме и брашното и бакпулвера.




Изсипваме цялата смес в тавичка с незалепващо покритие или такава с намазнена и набрашнена повърхност и печем до "суха клечка" във фурна на 180 градуса.



Като е готово охлаждаме напълно и заливаме с горещия  сироп,който сме приготвили като се загрява млякото и се бърка до пълното разтваряне на захарта. Добавяме и ванилията и отстраняваме от котлона. Леко охлаждаме.
Оставяме в хладилник за поне 2 часа, за да се сиропира добре и равномерно.
!!! Нещо което отчитам като моя грешка е , че не обърнах блата от към глатката страна т.е. долната страна, така , че като се сиропира да остане гладко отгоре, а не да се надуе от течността ,но се сетих късно, затова Ви препоръчвам за по-естетичен вид да обърнете блата преди да полеете с млякото и ще изглежда фантастично!




Ако са Ви допаднали рецептите с този блог , заповядайте в страницата на блога във Facebook , където ще ми е приятно да споделяте снимки с рецептите,които сте опитали както и мнения за тях. Ще се радвам да си комуникираме! Страницата ще намерите като щракнете ТУК












източник на рецептата: idapohapnem.blogspot.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...