вторник, 31 януари 2017 г.

Захващане на квас

Захващане на квас




Съставки:

Чиста суха купа или буркан
2 с.л. с връх пълнозърнесто брашно
Около 100мл. топла вода ,но не гореща
Тензух и ластик


Приготвяне:

В купата или буркана сложете брашното и като бъркате непрекъснато добавете водата.
Търсим консистенцията на кексовото тесто.
Някои използват отвари,дестилирани води,изворни води и т.н.,но аз го приготвих именно с чешмяна вода.
От година се мъча да захвана по рецепти по грамажи не става и не става до сега.
Също така пише,че не трябвало да се бърка с метален предмет ,а аз именно с вилица разбивах и пак стана.
Сложете върху купата или буркана тензух и захванете с ластика за да не се размести и напраши кваса.
Поставете в отопляема стая, моята кухня е с около 20 градуса постоянна температура и ми се получи иначе се бави самото събуждане на бактериите и ще са Ви необходими повече дни.

Още на следващия ден се бяха образували мехурчета

ДЕН 2


 и следва второто захранване ,който отново направих с 2 с.л. пълнозърнесто брашно и топла вода,отново бъркате и се стремите консистенцията да е гъста.
Ако прекалено много "бухне" живият квас преди поредното захранване изхвърлете половината му количество.

Квасът е готов за ползване на 4-тия ден.

ДЕН 4 

От него се взема 150-200г. колкото Ви е необходим за рецептата,която ще изпълнявате и отново захранвате,а ако искате да го "приспите" го поставете в хладилник и ще спре процеса на шупване.Така ще имате под ръка и винаги можете да го съживите като поставите на стайна температура и го захраните.

По този начин можете да го поддържате с години!








7 коментара:

Unknown каза...

Здравейте!Искам да попитам,след второто захранване има ли друго до четвътрия ден?

Elena Dimitrova каза...

Ежедневно се подхранва, до момента до който решите,че няма да приготвяте хляб с квас и тогава го "приспивате" като го слагате в хладилника, а като искате отново даго използвате го изваждате оставяте го няколко часа на стайна температура (около 20 градуса) и отново започвате захранването

Анонимен каза...

150-200 грама от кваса за каква доза брашно е достатъчно? Примерно 1 пак суха мая е достатъчно за 500 гр брашно.

Elena Dimitrova каза...

300г. на 800г брашно

galina67 каза...

каква марка брашно използвате

Elena Dimitrova каза...

София Мел типово

Unknown каза...

Какви са количествата, ако реша да направя хляба в хлебопекарна?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...