Домашна паста
У дома сме фенове на пастата разбира се, ясно е и на домашното готвене,което за моя радост напоследък стана и модерно и все повече хора предпочитат сами да приготвят храната си.
Естествено започнах да търся рецепта и начини да си я приготвя като наблегнах на видео рецептите тъй като много исках да се науча и това да правя.
Много пъти съм споменавала,че съм огромен фен на Джейми Оливър и разбира се, потърсих веднага рецета за паста на Дженаро (италианецът , с когото готви в предавания и е съсобственик на верига италиански ресторанти)
Той сложи за порция 1 яйце, 75г. брашно и 25г. пшеничен грис - направих го , да ама не, изобщо не стана, и как ще стане като аз съм си нямала и представа,че брашното било специално италианско.
Взех да търся из веригите магазини и няма и няма такова и се оказа,че само от сайтове може да се поръча.
Започнах да търся алтернативи и тъй като на всички пакети за паста пише "от твърда пшеница" просто увеличих пшеничния грис и взе,че се получи уникален резултат.
Ако не разполагате със специално брашно опитайте тази рецепта и Ви обещавам,че вкусът на домашна паста ще Ви завладее.
Продукти за 4 порции:
4 яйца най-добре от свободно отглеждани кокошки ,защото така тестото става наситено жълто
250 г. пшеничен грис
150 г. бяло пшенично брашно (ползвах София Мел)
1/2 ч.л. качествен зехтин
Приготвяне:
Омесете тесто от посочените продукти като трябва да се получи не лепкаво средно твърдо тесто.
При мен леко лепнеше и понеже го омесих в миксера с куката като приставка буквално посолих два пъти с брашно и спря да лепне.
Ако използвате като мен миксер оставете на ниска степен за 15 минутки да се бърка, иначе можете и в машина за хляб да си го приготвите като в повечето случаи има такава програма "паста" , която е също 15-минутна.
Разбира се и на ръка можете да си го измесите като сложите брашното и гриса в купа , направите кладенче и сложите яйцата и зехтина и малко по малко започнете да пощипвате с пръсти и така лека полека да си омесите топка тесто.
Сложете във фолио за свежо съхранение и оставете да почине в хладилника поне за 30 минутки най-добре за час.
Като го извадите оставете да се отпусне за 10 минути на стайна температура.
Като го извадите оставете да се отпусне за 10 минути на стайна температура.
Разделете топката тесто на 4 с нож, набрашнете с малко брашно кухненския плот и разточете.
Ако имате машинка леко набрашнете приставката валяк т.е. гладката приставка и започнете с най-дебелата при мен е 6 след това на получилата се лента съберете срещуположните краища в средата и отново минете през валяка набрашнете малко тестото и отново повторете със събирането на краищата.
Като получите хубава хладка лента тесто можете да преминете към по-тънко т.е. 6-ца след това минете 2 пъти лентата и свалете на 5.
Ще получите дълга тънка лента,която разрежете на 3 равни части.
Ако желаете минете през приставката за талиатели или спагети ,изобщо оформлението зависи изцяло от Вас и това какво искате да приготвите.
Водата трябва да ври и да е много добре посолена, пускате пастата и след 2 максимум 3 минути е готова.
Тенджерата,която използвате трябва да е достатъчно голяма,тъй като трябва да има достатъчно вода за да не се слепне от нишестето пастата.
Използвах Стоун Ледженд Кук & Бейк тенджера тъй като освен,че е достатъчно голяма можете да използвате и Стоун Ледженд капак с отвори за отцеждане,който й пасва идеално, а и все пак ще отцеждаме пастата.
Тенджерата,която използвате трябва да е достатъчно голяма,тъй като трябва да има достатъчно вода за да не се слепне от нишестето пастата.
Използвах Стоун Ледженд Кук & Бейк тенджера тъй като освен,че е достатъчно голяма можете да използвате и Стоун Ледженд капак с отвори за отцеждане,който й пасва идеално, а и все пак ще отцеждаме пастата.
Отцедете пастата и оставете в тенджерата Стоун Ледженд Кук & Бейк като само добавите соса,който правим в дълбок тиган и разбъркайте добре.
У дома най-много предпочитаме сос Болонезе.
Първоначално е леко течен,но след като се охлади се стяга от естественото съдържание на нишесте в пастата и затова е много важно само да я отцедим без да я мием
Добър Апетит!
12 коментара:
Здравейте :) Имам желание да направя домашна паста по вашата рецепта, но нямам такава преса. Обмислям да я разточа на ръка и да я нарежа с нов като талиатели. Смятате ли, че ще е проблем? Може би въпроса ми изглежда глуповат, но ще ми е за пръв път и съм несигурна в себе си. :)
Разбира се,че ще стане! И аз наскоро си купих пресата, но преди това също като Вас на ръка разточвах
Здравейте, отново! Направих вашата рецепта и се получи! Благодаря Ви!
Здраейте!
Радвам се и се надявам да сте си похапнали вкусничко!
Поздрави!
Здравейте, прекрасно описание на техниката за приготвяне на тесто за паста. Имам въпрос дали може тестото за паста да се приготви днес и да се остави завито с фолио в хладилника,а на следващият ден да се сготви или трябва веднага след замесване? Благодаря Ви предварително!
Благодаря Ви!
Разбира се, дори често приготвям от предния ден и на следващия разточвам ,няма да има никакъв проблем уверявам Ви :)
Здравейте,прекрасна рецепта ,която ще пробвам.Искамда попитам дали имате и рецепта за пълнозърнеста паста.Благодаря Ви предварително.
Пробвала съм и я направих като замених брашното с пълнозърнесто и се получи!
Опитайте ще стане!
Благодаря Ви ,ще пробвам ,като заменя бялото брашно с пълнозърнесто.
Пак здравейте,пробвах рецептата с бяло брашно.Получи се невероятна паста.Благодаря Ви!
Здравейте , много се радвам ,че Ви е харесала пастата!
Здравейте, благодаря за рецептата, Пастата ми се получи жилава след сваряването, каква мислите, че е причината?
Благодаря!
Публикуване на коментар