понеделник, 11 април 2016 г.

Луга хлебчета

Луга хлебчета




Необходими продукти:

500г. брашно
1 с.л. захар
1 с.л. сол
2 ч.л. суха мая за хляб
250 мл. вода
3 с.л. олио


За лугата:

2 л. вряща вода
7 с.л. сода за хляб




Начин на приготвяне:


Замесете тесто от посочените продукти като олиото слагаме най-накрая.
Получава се еластично, гладко и меко тесто.
Разделете го на 10 части и офрмете хлебчета.
Оставете да втасат за 40 минути.


Загрейте фурната на 200 градуса без вентилатор или 180 градуса с вентилатор.
През това време сложете водата да заври в тенджера.
След като заври ,отдръпнете от котлона и сложете една по една лъжиците сода за хляб.
Получава се огромна пяна и е нужно да разбърквате.
След като сложите всичката сода , върнете на котлона тенджерата и разбърквайте докато вода  спре да се пени.
Сложете толкова хлебчета вътре,колкото може да Ви позволи мястото и имате възможност спокойно да ги обръщате.




На всяка страна държах по 1 минута, т.е. слагате хлебчето и след една минута го обръщате и като мине още една минута с помощта на решетъчна лъжица или шпатула изваждате и отцеждате и слагате в тавичка с пласт хартия за печене.
Направете много леки  разрези върху всяко хлебче и веднага сложете да се пекат.
Готови са след около 20-25 минути.
Извадете и оставете да се охладят върху решетка.
Добър Апетит!




Хлебчетата са по рецепта на Zlatka Harper 




Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!








неделя, 10 април 2016 г.

Яйца "Бенедикт"


Яйца "Бенедикт"





Необходими продукти:


4 яйца
2 хлебчета, бейгъла или английски мъфини
8 парчета бекон
сос "Холандез" (вижте как се прави ТУК)
пера див лук, копър, магданоз или зеленинка по Ваш вкус



Начин на приготвяне:


В тенджерка или касерола загрейте вода до ниво леко да къкри,но не и да завира.
Прибавете чаена лъжичка оцет.
Счупете яйцето  като го изсипете в купичка.
Леко завихрете водата и изсипете точно в центъра яйцето.
Оставете за 3 минути докато се забули напълно и съответно се сготви.
С решетъчна лъжица извадете забуленото яйце и поставете в чиния.
Така направете с всички яйца.
Изпечете в сух тиган резените бекон до получаване на хубав загар.
Разделете хлебчетата на две.
Върху всяка половинка сложете по 2 резена бекон, по едно забулено яйце и покрийте със сос "Холандез".
Декорирайте с нарязани пера див лук или друга зеленинка (аз забравих да сложа :D )
Добър Апетит!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!






Сос "Холандез"

Сос "Холандез"



 Сосът "Холандез" е френски сос, който всички твърдят,че се приготвя изключително сложно, просто ,защото много лесно може да се пресече.
Известен е още и като "луксозна" майонеза.
Най-известното ястие ,познато на всички са яйца "Бенедикт".





Необходими съставки:


3 жълтъка от големи яйца
(на стайна температура)
100г. краве масло
15 мл. вода
1 с.л. лимонов сок
сол
бял пипер



Начин на приготвяне:

Методите за приготвяне на този сос са два:

Първият е стандартният като на водна баня разбийте жълтъците, след което добавите водата, лимонови сок, солта и пипера.
Продължете да разбивате и малко по малко започнете да добавяте от разтопеното и охладено краве масло до получаване на гладък сос.
Вторият начин и мнооого по-лесен за мен е методът,който показаха в MasterChef и то е с пасатор.
Именно него използвах и аз.
Сложете жълтъците,водата, солта , пипера и лимоновия сок и разбийте с пасатора, а след това започнете на тънка струйка да добавяте маслото, като не спирате да разбивате и така от горещото масло (предварително разтопено на котлон) се сготвят и самите жълтъци .
Продължете да разбивате до получаване на гъст ,гладък сос.
Това е!









вторник, 5 април 2016 г.

Домашни бургери

Домашни бургери



Необходими продукти:

8 бр. хлебчета за бургери (рецептата вижте ТУК)
500 г. телешко месо ( ако не разполагате с такова става и с кайма смес изпробвала съм)
подправки по избор (аз сложих 1 ч.л. микс за барбекю )
1 стрък пресен лук
5-6 клонки магданоз


За гарниране:

горчица
кетчуп, салца или доматено пюре каквото предпочитате (аз сложих кетчуп ,който правих миналото лято по рецепта на Джейми Оливър и тази година ще утроя дозата,защото е невероятен вижте ТУК ако желаете как се прави)
прясна салата (ако е с крехки листа можете да ги сложите цели,ако не нарежете)
кромид лук (нарязан на кубчета)
кисели краставички нарязани на кръгчета

разбира се можете да добавите и всякакви други добавки по Ваш вкус




Начин на приготвяне

Размесете каймата с подправките и наситнените магданоз и пресен лук.
Ако желаете не слагайте зеленийки, но според мен  месото става по-сочно и вкусно.
Вземете от размесеното и овкусено месо с големина на топче за пинг-понг и разплескайте на тънък кръг, точно както като правите шницели .
Сложете малко галета за да Ви е лесно оформянето и подредете в чиния.



Излязоха ми точно 8 бр.
Сложете в хладилник за 30 минути за да стегнат  и след това изпечете на грил тиган като съвсем леко намазните повърхността му с мазнина.
Изпечете равномерно и оставете върху кухненска хартия.
Ако решите да си направите и хлебчетата сами от посочената от мен рецепта по-горе , уточнявам,че направих половин доза като ми излязоха точно 8 бр. хлебчета ,точно колкото са и бургерите.



Разрежете хлебчетата през средата, като долната половина намажете с доматено пюре ,кетчуп или салца , отгоре сложете нарязания на кубчета лук,кръгчетата краставичка и вече изпечения бургер.
Сложете върху месото нарязаната салата (или цели листа),а на горната половина от хлебчето леко намажете горчица.



Сглобете  и ще получите най-вкусния бургер,който някога сте опитвали, не заради нещо друго, а просто,защото е изцяло домашно приготвен.
Към него вместо мазните пържени картофки, направих картофки "Уеджис"(рецептата за тях вижте ТУК) ,които се пекат на фурна и по този начин са много по-здравословни, а и не върви бургер без картофки нали?
Надявам се предложението ми да Ви хареса!
Добър Апетит!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!







събота, 2 април 2016 г.

Шакшука

Шакшука






Необходими продукти:

1 глава лук
1 зелена пиперка
1 червена пиперка
3-5 скилидки чесън
1 кг. домати нарязани ( ползвах стерилизирани все пак доматите не са в сезон)
1 ч.л.  сладък червен пипер
1 ч.л. кимион
1 ч.л. пушен червен пипер (ако имате ,ако не става и без него)
6 яйца
200 мл. вряла вода (само ако ползвате пресни домати)
сол ,черен пипер на вкус
пресен магданоз 
растителна мазнина
150 г. краве сирене



Начин на приготвяне:



Нарежете пиперките и лука на полумесеци, а скилидките чесън на ситно.
Задушете ги в сгорещено на умерена температура растително олио докато станат прозрачни.
Добавете чесъна и отново разбъркайте.
Прибавете доматите и горещата вода, но добавете водата само ако използвате пресни домати тъй като консервираните са си пуснали собствен сок и са достатъчно водни.
Подправете с подправките и оставете на слаб огън да къкри докато се сгъсти т.е. изври водата достатъчно,но не и да остане прекалено гъсто.
След като това е станало (след около 20 мин.) ,сложете натрошеното краве сирене и разбъркайте, чукнете върху сместа едно по едно яйцата като внимавате да не се разлее жълтъка. 
Затворете с капак съда и оставете за рохки яйца 5 минути, а за твърди жълтъци 7 минути.
Уточнявам само, че аз нямах подходящ тиган с капак и затова ползвах дълбок тиган и затворих с алуминиево фолио много добре за да се получи задушаване и така яйцата да се забулят, а ако не добавите сиренето или яйцата т.е. си изберете само единия вид протеин,ще получите едно прекрасно режимно ястие за 90- дневната диета ,на която съм привърженик и аз .
Поднесете тази прекрасна гозбичка със ситно поръсен магданоз.
Добър Апетит!

Източник на рецептата ТУК




Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!









вторник, 29 март 2016 г.

Добруджанки

Добруджанки








Необходими продукти:

1 ч.ч. кисело мляко
1 голямо яйце
1/2 ч.л. сол
1 ч.л. сода за хляб
2 1/2 ч.ч. брашно
150-200 г. сирене
по 1 малко парченце краве масло за всяка
 " Добруджанка"




Начин на приготвяне:

Приготвят се изключително лесно и много бързо.
Тестото става лепкаво и за да съм сигурна, че за добре смесени всички съставки ги забърках с миксера с приставката за разбиване на гладки смеси, но може и с вилица на ръка.
Сложете в купа киселото мляко със содата и яйцето, леко разбъркайте и оставете докато шупне сместа.
След като това стане, сложете солта, пресятото брашно и натрошеното сирене.




Както споменах вече става лепкаво, гъсто тесто и с лъжица загребете и разпределете върху тавичка с постлана хартия за печене върху нея.
Сложете по парче краве масло.
Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса до златисто.
Можете да сложите и колбас например или подправки по Ваш избор.
Добър Апетит!








Кекс с газирана вода

Кекс с газирана вода




Необходими продукти:

3 яйца (голям размер)
1 ч.ч. газирана вода
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. захар
2 ч.ч. брашно
аромат на вкус аз използвах ванилия
1 пакетче бакпулвер
2 ч.л. натурално какао за оцветяване на част от сместа




Начин на приготвяне:

Разбийте яйцата със захарта на пухкав крем.
Прибавете и течните съставки ( газираната вода и олиото), разбийте с миксер и добавете останалите съставки.
Сега някои ще кажат,че биха използвали лимонада вместо газирана вода за по-жълт цвят ,но аз не бих Ви я препоръчала, защото вече в нея освен оцветители се съдържат и много Е-та и консерванти.
В подходяща кексова форма най-добре с незалепващо покритие , а ако не е с такова намазнете и набрашнете съда , изсипете по-голямата част от сместа във формата, а в останалата смес сложете какаото.
Разбъркайте добре и изсипете върху светлата смес.
Тупнете 2-3 пъти кексовата форма в плота или на масата за да излезе излишния въздух от сместа  и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна до суха клечка.
След това охладете и обърнете върху подходяща чиния или поднос, оставете още за 5 минути да се охлади напълно и поръсете с пудра захар, а по желание можете да добавите и някаква глазура.


Става невероятно пухкав и лек и се надявам ,че ще Ви хареса.
Да Ви е сладко!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!







събота, 26 март 2016 г.

Дърпана баница 2-ри вид

Дърпана баница 2-ри вид



Вече съм споделяла с Вас рецептата за дърпана баница (вижте тук) , в чието тесто се слагат яйца ,а сега ще Ви споделя такава, която се замесва без яйца.
Тестото стана леко и еластично и с лекота се разтегля така, че непременно я опитайте






Необходимите продукти за нея са :

500 г. брашно ( аз ползвах такова за баница)

300 мл. топла вода
1 ч.л. сол
1 с.л. оцет


100 мл. олио,леко затоплено ( за почиването на тестото)

150г. сирене





Начин на приготвяне:

Замесете средно меко тесто от изброените по-горе продукти,разделете го на топчета ( аз разделих на 3 части), сложете ги в подходящ съд  и ги покрийте с леко затопленото олио.




Покрийте с кърпа и оставете да се отпуснат минимум за 40 минути аз оставих за час.
Постелете кърпа и върху нея започнете да разтегляте едно по едно топките тесто като след като направите всяко на тънък лист, изрежете удебеленията по краищата.



Намазнете отгоре с олио, поръсете със сирене и с помощта на кърпата навийте на руло .
Можете да оформите като индивидуални банички или като една голяма вита баница.
Не навивайте много стегнато баницата, защото в процеса на печене се издува и може да стане сбита.



Вече оформената баница леко намазнете отгоре и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна до златисто.
След като се е изпекла напръскайте леко с вода и покрийте с кърпа за 5 минути.
Баницата е най-вкусна ,когато си имате малък помощник, в случая помощничка както аз
Добър Апетит!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

















четвъртък, 24 март 2016 г.

Багети с хрупкава коричка

Багети с хрупкава коричка




Необходими продукти:

300 мл. леко затоплено прясно мляко
1 голямо яйце
1 с.л. оцет
3 с.л. олио
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
3 1/2 ч.ч. брашно
1 пак. суха мая или 1/2 кубче свежа



Начин на приготвяне:

Тестото го замесих по мързеливия начин в хлебопекарната.
Сложете леко разбитото яйце в кошничката,леко затопленото прясно мляко,олиото,оцета и чаената лъжичка сол.
Сложете отгоре брашното и върху него захарта и пакетчето суха мая.
Пуснете на програма "тесто" или " dough" ако менюто Ви не е на български и оставете да се меси и втасва докато не приключи програмата.
След като тестото е замесено и удвоено ,сложете върху леко набрашнен плот тесто като се опитайте да не го мачкате за да не излезе въздуха от него,а леко го оформете на топка.
Разделете го на 3 или 4 части в зависимост багетките по-дебели или тънки ги искате и ги оформете на фитили.
Дължината се съобразявам с дължината на тавата ,която е към самата фурна и ги подредете в нея като оставяте поне по 5 см . между тях.
Разбира се тавичката е добре да е покрита с пласт хартия за печене за да не залепнат за тавата.
Поръсете с брашно отгоре и около всяка багета и по този начин то ще спре "разливането" им при втасването и така ще си запазят формата.
Загрейте фурната на 50 градуса и като достигне тази температура я изключете напълно.
Сложете багетите да втасат вътре на топло за 20 минути и като мине това време без да отваряте фурната включете да се загрява на 200 градуса без и на 180 градуса с вентилатор.
По време на загряването те ще бухнат допълнително и ще се изпекат за не повече от 20 минутки .
Трябва да добият златисто- кафеникав цвят и ще забележите как са се получили красиви шарки върху коричката.



Охладете ги върху решетка .
Използвам тези багети както за сандвичи за работа или за из път,така и като нарязани за сандвичи тип хапки и гостите ми винаги са очаровани от резултата,а вкусът им е невероятен и остават меки и за следващия ден.
Надявам се да Ви харесат!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...