понеделник, 16 май 2016 г.

Пита "Слънце" с маслено-чеснова заливка

Пита "Слънце" с маслено-чеснова заливка



Необходими продукти за тестото:

200 мл. прясно мляко
2 яйца (средни на големина)
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
3 ч.ч. брашно (чашите са с вместимост 250 мл.)
1 с.л. оцет
3 с.л. олио
1 пакетче суха мая или 1/2 кубче свежа мая


За заливката:

2 скилидки чесън
30г. краве масло
по желание за цвят можете да добавите щипка ситно нарязан магданоз



Приготвяне:


Затоплете леко прясното мляко.
В малка част от него сложете захарта и маята и оставете за 5 минутки докато шупне.
Пресейте брашното и направете кладенче в него, излейте втасалата мая, леко разбитите яйца, олиото ,оцета ,солта и започнете да разбърквате и като стане лепкава топка доомесете върху набрашнен плот.
Трябва да се получи меко тесто.
Покрийте с кърпа и оставете да почине докато удвои обема си.
Пригответе си тавичка с пласт хартия за печене.
Моята е с диаметър 30 см.
Разделете тестото на седем топки,дооформете ги ако е необходимо и подредете в тавичката.
Отново покрийте с кърпа и оставете за 15-20 минути да втаса вече оформеният хляб.



След като минат минутите, сложете тавата в студената фурна и настройте градусите на 160 с вентилатор или на 180 без вентилатор.
Пекох с вентилатор.
Печете докато придобие хлебчето златисто-кафяв цвят.
Извадете от фурната и веднага намажете с предварително разтопеното масло, разбъркано с 2 пресовани скилидки чесън и магданоза.


Покрийте с кърпа и оставете за 15 минути.
Така заливката ще ароматизира всяко хлебче от питата "Слънце" както и между тях и ще получите невероятно мека сърцевина и прекрасна топяща се в устата коричка.
Поднесете с шарена сол и Ви уверявам,че просто няма да имате нужда от нищо друго за хапване.
Добър Апетит!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!







неделя, 15 май 2016 г.

Усукан тутманик с едно яйце

Усукан тутманик с едно яйце


Продукти:
1 яйце
100г. краве масло или свинска мас (твърда мазнина)
150 г. сирене
300 мл. прясно мляко
3 ч.ч. (с вместимост 250 мл.) брашно
3 с.л. олио
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
30 г. жива мая или 1 1/2 ч.л. суха мая




Приготвяне:

Затоплете леко млякото и в малка част от него заедно със захарта шупнете маята.
Ако използвате суха може и да прескочите тази процедура.
Замесете меко тесто с белтъка от яйцето (жълтъка ще използваме за намазване), олиото, солта, прясното мляко и брашното.
Оставете да втаса до удвояване на обема си.
След като това стане го разточете на пласт с правоъгълна форма и не по-дебел от сантиметър.
(Имах си помощничка както все по-често става и нямаше как да не я снимам <3 )


Разтопете маслото и намажете тестото с него.
Натрошете сиренето и поръсете върху маслото.


Навийте на руло.
Усучете единия край на рулото на ляво, а другия на дясно.


Завийте на охлюв и сложете в тавичка с пласт хартия за печене да втаса и удвои обема си.
След около 30 минути тутманика вече би трябвало да е втасал и следва да го намажете с разбития жълтък с малко мляко.

Включете фурната на 180 градуса с вентилатор или 200 без вентилатор, сложете тавата с тутманика както е все още студена фурната,което ще спомогне за още повече  да бухне.
Печете до получаване на хубав златисто-кафяв цвят.
Извадете от фурната ,напръскайте леко с вода и покрийте с кърпа за 5 минути.
Добър Апетит!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!





събота, 14 май 2016 г.

Смути "Гаспачо"

Смути "Гаспачо"





Ако обичате доматената студена супа "Гаспачо" ,то със сигурност ще Ви хареса и това смути,което съм приспособила за консумиране специално ,когато си правя разтоварващ ден,някаква детоксикираща диета или 90- дневната диета.
В това смути има само зеленчуци и вода.


Ето и какво слагам:

5-6 по-големи чери доматчета или 2 средни домата
1/4 краставица
1 зелена пиперка
1 скилидка чесън
1/4 средна глава лук
1 шепа магданоз

вода около 300 мл. до гладка не гъста консистенция




Приготвяне:



Сложете всички съставки в нутришейкър или блендер и пасирайте до гладка смес.
Става за не повече от 10 секунди.
Ако сметнете,че е гъста сместа, разредете с още малко вода.


Това количество е за две порции т.е. за 2 големи чаши и можете да си го приемате на два пъти.
Получава се истинска нутрибомба,която освен ,че е много вкусна, ще Ви засити за следващите 3 часа.
Наздраве!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!





петък, 13 май 2016 г.

Сладкиш с ягоди

Сладкиш с ягоди




Продукти:

3 яйца (голям размер)
1 ч.ч. захар
2 ч.ч. брашно
500г. ягоди
1 пакетче бакпулвер (10г)
1 ванилия или ванилова есенция
1/2 ч.ч. олио
300г. заквасена сметана




Приготвяне:

Разбийте яйцата със захарта докато удвоят обема си и станат на хубав гладък крем.
Прибавете олиото , заквасената сметана и ванилията и продължете да разбърквате с миксера.
Накрая добавете и брашното като отново разбиете с миксер ди гладкост на сместа.
Измийте и почистете от зелените листенца ягодите и ги разполовете .


Прибавете ги към сместа и разбъркайте този път с шпатула докато се разпределят в сместа.


В тавичка покрита с хартия за печене изсипете сместа и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса или 160 с вентилатор за 30-35 мин. като опитате с дървен шиш дали е напълно изпечен преди да извадите от фурната.



Охладете добре сладкиша преди да го поднесете по желание поръсен с пудра захар.
Обожавам ягоди и приготвям с тях най-различни сладкиши,сладоледи и напитки като ванилов сладолед с ягоди,кекс с ягоди и бял шоколад,шоколадов кекс с ягоди както и напитки като смути с ягоди,банан и ленено семе и ягодов млечен шейк с домашен сладолед. А ако си падате по здравословните храни, бих препоръчала да опитате едно ягодово изкушение с чиа.
Да Ви е сладко!

Заповядайте в кулинарната ми  страница на блога във Facebook можете на намерите ТУК


















четвъртък, 12 май 2016 г.

Желиран таратор


Желиран таратор

Настъпва летния сезон и с него започваме все по-често да си приготвяме студената супа "Таратор".
Свежа, вкусна, разхлаждаща и с ниско съдържание на калории признавам си у дома си сервираме таратора в големи чаши за бира (халби) и така си пийваме от него.
Сега ще Ви предложа един по-различен таратор,на който попаднах не отдавна в интернет пространството, а именно желиран таратор.


Ето и съставките за него:

1 краставица
1/2 връзка копър
 2 с.л. олио (зехтин)
3 скилидки чесън
500 г. или една голяма кофичка кисело мляко
1 пакетче желатин разтворено в 50 мл. вода
30г. орехи
сол


Начин на приготвяне:
Нарежете краставицата на кубчета,копъра на ситно, а скилидките чесън пресовайте през преса за чесън, а ако нямате ги нарежете възможно най-ситно.
Натрошете орехите.
Желатина разтворете според указанието на опаковката във вода, а след като стегне на водна баня го "отпуснете".
Разбъркайте киселото мляко с телена бъркалка за яйца, така,че да няма бучки и да стане абсолютно гладко, подправете със сол, добавете желатина, краставицата, олиото,копъра чесъна и орехите и разбъркайте много добре.
Разпределете сместа в чаши покрити с фолио за свежо съхранение и оставете в хладилник за един час.
Аз получих точно 5 порции като сложих сместа в чашки за крем карамел.
Идеалното мезе/предястие за топлото време!
Добър Апетит!


източник на рецептата Супичка

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!





Бърз пататник на тиган

Бърз пататник на тиган



Необходими продукти:

600-700 г. картофи 
1 глава лук настъргана на ситно ренде
2 големи яйца
сол,черен пипер
1/2 ч.л. сушен джоджен 
4 с.л. олио



Приготвяне:


Обелете картофите, измийте ги и ги настържете на дребно ренде.

Оставете ги да се отцедят от излишната вода в тензух или по-ситен гевгир.
В купа разбийте яйцата и прибавете отцедените настъргани картофи и лук.

Овкусете ги със сол и черен пипер.

Добавете и джоджена.

Разбъркайте много добре за да се смесят всички продукти и съставки.


В по-разлят тиган на умерена температура загрейте двете лъжици олио,изсипете сместа и загладете добре за да стане равномерен пласт.
Оставете за около 10 минути на средна към слаба степен (от 9 степени на котлона приготвих на 3 и половина).


С помощта на голяма чиния или капак на тенджера обърнете пататника,сложете останалото олио и върнете в тигана да се изпече от другата страна за още около 5 минути.
В страха си да не остане суров,го направих в твърде голям диаметър тиган (30 см) и стана доста тъничък,но пак беше страхотен.
Бързо и лесно се приготвя този родопски пататник , а идентичен на него със сходни съставки и продукти са испанската тортия и картофената тортия със сирене.
Всички те са лесни и бързи за приготвяне ,а и доста икономични тъй като са с минимум продукти и Ви препоръчвам да ги опитате.
Може да се поднесе като предястие със сезонна салата.
Добър Апетит!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!














сряда, 11 май 2016 г.

Чабата

Чабата


Чабатата е италиански хляб ,който е специфичен с това ,че има "дупки" като се разреже,поради голямото съдържание на въздух в тестото.

Подходящ е както за сандвичи така и за нарязване на филийки и поднасяне към  друга храна.
Другото специфично при него е,че се прави предварителна закваска наречена биг ,която задължително втасва  24 часа,а в някои рецепти достига и до 72 часа.




Продуктите за чабатата са:



За бига:


140г. брашно
140 мл. хладка вода
1/2 ч.л. суха мая

За основното тесто:



360 г. брашно
1 ч.л. суха мая
10г. сол
1 с.л. зехтин
150 мл. вода
брашно за поръсване
пшеничен грис за поръсване



Приготвяне:


В купа се смесват брашното ,водата и маята за бигата.

леко се разбъркват и се покрива купата с фолио .
Оставих да престои 24 часа и понеже вече е топло направо се утрои затова имайте предвид с големината на купата.
На другия ден смесвате в купа посочените за тестото продукти плюс бигата и замесвате меко гладко тесто.
Оставете да втаса за около час докато удвои обема си.
След като е втасало върху плот с брашно и пшеничен грис разделяте тестото на 6 хлебчета, аз го направих като сложих вече втасалото тесто и без много да го мачкам за да има повече въздух в него само леко с шпатулата за тесто го разделих на  продълговати парчета и хи преместих в тава с пласт хартия за печене.




Отгоре поръсете отново с брашно и грис и покрийте с кърпа за да втасат за още 30 минути.
Във фурната , в която трябва да сложите тава с вода, загрейте на 250 градуса .
След като се загрее фурната намалете градусите на 200 с включен  вентилатор при печенето.
Печете около 20-25 минути или до получаване на хубава златиста коричка.
Охладете върху решетка
Добър Апетит!



рецептата е адаптирана от Бон Апети



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!










вторник, 10 май 2016 г.

Ванилов сладолед

Ванилов сладолед





Необходими съставки:

6 яйца
500 мл. течна сладкарска сметана
100г. захар

ванилова есенция /остърганата средна част на една шушулка ванилия



Начин на приготвяне:

Разделете жълтъците от белтъците.
Жълтъците разбийте с миксер заедно със захарта и ванилията, докато се сгъстят и се получи хубав гладък крем.
Сметаната трябва да е леко охладено и също разбийте.
Прибавете я към жълтъците поетапно като разбърквате в една посока с шпатула докато се съединят в една смес.
Белтъците разбийте на сняг и добавете отново разбърквайки в една посока и на части към общата смес.
Разпределете в кутии и оставете да се замрази без да разбърквате за поне 4 часа, а най-добре за една нощ.
Искам да Ви кажа,че тази рецепта е изключително сполучлива и за сега е най-успешната ,която съм правила,защото сладоледа не става на скреж,с много лек и ефирен вкус е и по нищо не отстъпва вкусово на купешкия,който е пълен с всякакви химии.
Рецептата е на шеф Иван Манчев
Сервирах го със солен карамелен сос,а  рецептата за него можете да видите ТУК
!!Ако желаете можете да разбъркате сместа със сладко по Ваш избор,но ще трябва след като приберете сладоледа във фризера след около 2 часа да го разбъркате, за да не остане сладкото на дъното тъй като е по-тежко,а сместа много лека и ефирна, а ако не сложите нищо не се разбърква
Да Ви е сладко!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, , а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
















Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...