вторник, 24 ноември 2015 г.

Домашна горчица

Домашна горчица





Необходими съставки:

120г. жълто синапено семе

1/2 ч.ч. ябълков оцет
2/3 ч.ч. вода


След 2 до 3 дни добавяме:

1/2 ч.ч. мед

1/2 ч.л. сол
1/4 ч.ч. вода
Може да добавите и пресни подправки (мащерка,розмарин)
чесън по желание



Начин на приготвяне:

Смесете водата и оцета.
Добавете синапеното семе и разбъркайте добре като трябва добре да се потопят в течността.



Оставете 2-3 дни като през това време ще забележите ,че почти цялата течност се е абсорбирала от семенцата.




Сложете цялата купичка със семенцата и останалата неабсорбирана течност в блендер или кухненски робот и разбийте добре.
Сложете водата,меда и подправките.
Посолете.
Отново разбийте и ще забележите ,че горчицата постепенно се сгъстява .
Опитайте и доовкусете ако е необходимо.
За мен беше доста горчива и сложих още мед.
Присипете в бурканчета ,потупайте ги за да няма останали балончета с въздух в сместа и съхранявайте в хладилник.





Горчицата е идеалната добавка към всякакви маринати,сосове и дресинги към различни салати.

Добър Апетит!


източник на рецептата ТУК




Ако използвате рецепта от този блог моля посочете  активен линк към рецептата!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК


Благодаря Ви от сърце!
















Яйца по шотландски


Яйца по шотландски





Необходими съставки:

използвах около 700 г. кайма смес

4 яйца
подправки по избор за каймата



За панировката:
1 яйце

галета




Начин на приготвяне:

Омесете каймата заедно с подправките ,които сте подбрали.
Оставете в хладилник за 30 мин. за да се овкуси като поеме всички вкусове и аромати.
През това време сварете яйцата.
Ако предпочитате твърдо сварени ги варете повече,аз лично предпочитам рохки.
С намазнени ръце вземете от каймата и разтелете на пласт,сложете яйцето и облепете каймата по него като внимавате да не е много,защото няма да се изпържи месото и има опасност да остане сурово,но внимавайте и да не е малко,защото при пърженето се свива каймата и може буквално да се отлепи от яйцето.





Оформете топка.
Оваляйте в галета,след това в предварително разбитото яйце и отново в галета.


Пържете в предварително сгорещена мазнина на умерена температура като внимателно обръщате докато отвсякъде стане кафеникаво-златисто.
Отцедете върху пласт хартия или салфетка от излишната мазнина и сервирайте с подходяща гарнитура.
Добър Апетит!




Ако използвате рецепта от този блог моля посочете  активен линк към рецептата!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК


Благодаря Ви от сърце!








понеделник, 23 ноември 2015 г.

Карамелен ябълков сладкиш

Карамелен ябълков сладкиш







Необходими продукти:


3 яйца

2 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
1 пакетче бакпулвер (10г)
125г. масло
4 големи ябълки






Начин на приготвяне:



Почистете и обелете ябълките.
Нарежете ги на парчета.
В тавата,която ще ползвате за изпичането на сладкиша,сложете маслото да се разтопи на котлона и след това прибавете едната чаша захар.
Оставете да се карамелизира,като внимавате да не загори,защото ще загорчи целия карамел следователно и сладкиша.
След като карамела е готов ,много бързо подредете парченцата ябълка на ветрило .
Ще забележите,че карамела се стяга.
Разбийте на пухкав крем яйцата с другата чаша захар,след това добавете и брашното с баклпулвера.
Разбийте добре и разпределете сместа върху ябълките.
Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна до получаване на кафеникав цвят на блата, при мен беше около 35-40 минути.
След като сладкиша е готов извадете от фурната и оставете за 10-тина минути.






Минете по краищата с шпатула или остър нож за да отделите блата от стените на тавата ако има нужда разбира се и след това захлупете чиния или поднос върху тавата.
Обърнете рязко и сладкиша ще излезе .
Този сладкиш стана превъзходен,а комбинацията от ябълки и карамел ми е любима.
Бързо се приготвя и е невероятно вкусен.
Не се колебайте,а опитайте!
Да Ви е сладко!




източник: Julia Dimitrova



Ако използвате рецепта от този блог моля посочете  активен линк към рецептата!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК


Благодаря Ви от сърце!











петък, 20 ноември 2015 г.

Домашен течен шоколад

Домашен течен шоколад






Необходими съставки:

250г. сухо мляко
4 с.л. натурално какао
1 пакетче ванилия
1 ч.ч. захар
250г. вода
125г. краве масло
 по желание може да добавите и натрошени лешници за по-богат вкус





Начин на приготвяне:

В тенджерка или друг подходящ съд сложете водата и захарта и бъркайте докато се разтвори на умерена температура без да завират.
Прибавете кравето масло и бъркайте докато се разтвори.
Отделно смесете млякото,какаото и ванилията и смлените лешници (ако сложите) .
Разбъркайте добре.








Използвах моя Нутрибулет за миксирането тъй като със сигурност ако не се разбие добре ,шоколада става на бучици.
Поставих в голямата чаша на Нутрибулет охладената смес от добре разтворените захар, масло и водата и към нея добавих какаото,лешниците и сухото мляко.
Разбих с приставката с кръстатите остриета тъй като става изключително фина и гладка смес и разбира се за секунди.
Разсипете в подходящи купички или бурканчета и сложете в хладилник да стегне за няколко часа.
Получава се невероятен на вкус шоколад без химии и други вредни съставки и наистина си заслужава да го направите, а и отнема само 10 минути.
С този прекрасен шоколад слепих меденки и комбинацията беше невероятна!
Да Ви е сладко!

източник на рецептата ТУК

Ако използвате рецепта от този блог моля посочете  активен линк към рецептата!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!







Меденки


Меденки






Необходими съставки:


2 големи яйца

1 ч.ч. олио
5 ч.ч. брашно
2 ч.л. сода за хляб
1 ч.ч. мед
1 ч.ч. захар
1 бр. ванилия







Начин на приготвяне:

Яйцата се разбиват със захарта на пухкав крем.
Прибавят се меда,содата,ванилията,олиото и отново разбиваме.
Малко по малко се прибавя и брашното докато се поеме от цялата смес.
Използвах куката на миксера за измесването на тестото.








Трябва да се получи  гладко ,"гъвкаво" тесто.
Можете да загребвате от него да правите топчета и така да изпечете или пък да разточите на лист и с формички да изрежете меденките.
Печете на 160 градуса в предварително загрята фурна за 20 минути или до получаване на златист цвят.
Можете да ги слепите както аз направих с домашен течен шоколад (рецептата вижте ТУК) или да ги изрисувате с белтъчна глазура
Да Ви е сладко!


източник ТУК





Ако използвате рецепта от този блог моля посочете  активен линк към рецептата!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!

Елда с гъби и спанак

Елда с гъби и спанак







Необходими съставки:

1 ч.ч. елда
2 шепи спанак
200г. гъби
1 глава лук
сол,черен пипер
растителна мазнина



Начин на приготвяне:

От предната вечер накиснете елдата (1 ч.ч.)  в 2 ч.ч. кипяща вода.
Покрийте съда и оставете за една нощ.
На другата сутрин тя вече е готова за консумиране.
Отцедете я ако е останала някаква вода.
В загрята мазнина задушете главата лук,която сме я нарязали на ситно докато стане прозрачен.
Добавете гъбите,предварително нарязани   и задушете и тях .

След това прибавете и спанака.
Оставете за няколко минути като разбърквате периодично и добавете елдата.
Разбъркайте и оставете за още 5 минути.
Елдата е много полезна и съдържа много от витамините на B комплекс.
Можете да замествате с нея ястията ,в които се съдържа ориз и Ви гарантирам,че ще бъдат не по-малко вкусни.
Това е едно много засищащо постно ястие и е идеално за Коледните пости ,които са в момента.
Още рецепти подходящи за хората,спазващи постите можете да откриете ТУК
Добър Апетит!



Ако използвате рецепта от този блог моля посочете  активен линк към рецептата!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!

сряда, 18 ноември 2015 г.

Лучник



Лучник











Необходими съставки за тестото:

200мл. хладка вода
20г. свежа мая или 1 пакетче суха мая

500г.брашно
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
3 с.л. олио/зехтин



За плънката:

2 стръка (цели) праз лук
2 глави лук
1 ч.л. червен пипер 
3 с.л. брашно
150 мл. олио
сол,черен пипер на вкус
по желание можете да сложите и гъби











Начин на приготвяне:

От посочените продукти замесете меко тесто.
Оставете да втаса до удвояване на обема си.
През това време направете плънката като нарежете лука и праза .
Ако използвате кухненски робот или някакъв друг кухненски помощник,ще стане за отрицателно време с помощта на дисковете да рязане.
Сгорещете олиото и  ги задушете .
Ако слагате гъби сложете и тях да се задушат.
След като омекнат ги подправете 
Ще си пуснат доста вода и затова сложих брашното за да не се разводни и тестото и да остане сурово като сложим плънката върху него.
Разделете втасалото тесто на 2 части.
Разточете едната и разположете в тавичка,така ,че да излиза тестото извън нея.








Т.е. едната част трябва да е по-голяма от другата.
Разпределете плънката и сложете като капак другата част от тестото отново разточена на лист.
Загърнете със стърчащото тесто така ,че да се застъпят горния и долния пласт.
Оставете да втаса за още около 30 мин.
Изпече в предварително загрята на 180 градуса фурна за 30-35 минути.
Охладете и поднесете като нарежете на парчета като торта.
Добър Апетит!



Ако използвате рецепта от този блог моля посочете  активен линк към рецептата!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!






понеделник, 16 ноември 2015 г.

Салата "Снежанка"

Салата "Снежанка"







Салатата "Снежанка" е  неотменна част от нашата трапеза самостоятелно поднесена или като гарнитура.
За разлика от "сухия" таратор или както гърците я наричат "дзадзики" ,тя се прави с кисели краставички ,а не пресни.
Наблюдавам колко хора предпочитат да си я купят "насипна" вместо да си я приготвят вкъщи, а е толкова лесна и бърза за приготвяне - разбира се ако имате предварително изцедено кисело мляко.
Зачетох се в един от супермаркетите в етикета на готова салата "Снежанка" за съдържанието и и бях изумена колко абсурдни неща пише там като яйчен меланж,соев протеин и млечна киселина и меко казано бях потресена.
Навярно всички много добре знаете как се прави тя и моля Ви ,не се тровете с химии и разни гадости,а отделете 10 минути и си пригответе не 200г., а цяла купа ,защото за тези 10 минути,можете да направите огромно количество,с което да нагостите себе си,семейството си или своите гости с повод и без повод.


Необходими съставки:

500г. стерилизирани кисели краставички
(1 прясна краставица)
300 г. цедено кисело мляко
аз обичам да добавям и пресовани скилидки чесън,защото обожаваме чесновия вкус, но ако не желаете не слагайте
аз слагам 3 скилидки
2-3 клонки копър
сол


Начин на приготвяне:


Краставичките нарежете на кубчета и сега моят трик е да  оставите за 5 минути в гевгир за да си отделят водата и да не разводнят салатата , а ако използвате прясна краставица отстранете средната водниста част там където са семките й.
През това време разбъркайте добре цеденото кисело мляко до гладка консистенция,пресовайте скилидките чесън и наситнете копъра.
Сложете киселите краставички,разбъркайте добре и подправете със сол.
Това е!
Добър Апетит!





неделя, 15 ноември 2015 г.

Рогчета със сирене

Рогчета със сирене










Необходими продукти за 12 бр.



500г. бяло пресято брашно
175г. свинска мас- разтопена
10г. прясна мая
2 яйца
50мл. олио
100мл. хладка вода
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
150г. сирене







Начин на приготвяне:

В хладката вода разтворете маята,сложете захарта и 1 с.л от брашното.
Смесете добре съставките за да се получи като каша.
Оставете за 10-тина минути докато втаса.
Отделете на едното яйце жълтъка,който ще използваме за да намажем рогчетата преди да ги изпечем.
Замесете меко тесто като пресеете брашното,направите кладенче в него и прибавите всички продукти.







Трябва да получите хубаво меко и гладко тесто.
Аз натроших сиренето вътре в него,но ако желаете можете да го поставите и като плънка в самото рогче.
Оставете тестото да втаса за около час докато удвои обема си.
Разделете го на 12 части и разточете с ръце на фитил.
Поставете ти в тава с пласт хартия за печене и оставете още за около 30 мин. да втасат докато удвоят обема си.
Разбийте жълтъка с 2 с.л. мляко и 1 с.л. олио и намажете рогчетата.
Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20 минути или до готовност.
Добър Апетит!


рецептата е адаптирана от ТУК

Ако използвате рецепта от този блог моля посочете  активен линк към рецептата!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!



Постен боб


Постен боб









Необходими продукти:

2 ч.ч. боб
1 голяма глава кромид лук
1 голям морков
200г. доматено пюре
1 с.л. червен пипер 
растително олио
джоджен
сол,черен пипер







Начин на приготвяне:


Сложете боба да се накисне  във вода от предната вечер за по-лесно сваряване.
На другия ден го изцедете и го сложете в тенджера с вода.
След като заври оставете да къкри 15-20 минути и му изхвърлете водата.
Това се прави за да не се образуват газове в стомаха ни след като го консумираме.
Някои дори препоръчват да се изхвърлят две води,но аз го правя веднъж.
Сложете го отново в тенджерата с вода и сложете на ситно нарязаните лук и морков и доматеното пюре.
Варете до пълното му сваряване.
Подправете с подправките за боб като джоджен, а аз понякога слагам и чубрица понеже ми е любима подправка,сол и черен пипер.
Разбъркайте.
Направете запръжка от  малко олио,ако има нужда от сгъстяване сложете брашно,аз винаги слагам поне 1 ч.л. и червения пипер.
Леко запържете като внимавате да не загори пипера,защото започва да горчи и прибавете при непракъснато бъркане към боба.
Разбъркайте и оставете още 5 минути да къкри.
Ако обичате люто можете да добавите и една люта чушка в боба за да се подлюти докато се вари или да добавите сушени домати за по-богат вкус.
Това е чудесно постно ястие,което е традиционно за нашата кухня и може да се консумира и по време на пости.
Добър Апетит!



Ако използвате рецепта от този блог моля посочете  активен линк към рецептата!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!







петък, 13 ноември 2015 г.

Цитрусово смути със спанак и целина

Цитрусово смути със спанак и целина







Необходими съставки:

1 шепа спанак
1 голяма зелена ябълка
1 голяма мандарина или малък портокал
1 малък лимон (1/2 голям)
1 стебло целина
1 банан
1/4 краставица
няколко кубчета лед.

Начин на приготвяне:

Обелете само мандарината или портокала,защото горчат ако се пуснат така в сокоизтисквачката, а лимона,ябълката и останалите продукти без банана сложете така и ги изцедете.
Сока изсипете в блендер или кухненски робот и заедно с банана пасирайте за около 10 сек. до получаване на гладка консистенция.



Получава се огромна порция от около 350 мл., така,че ако правите разтоварващ ден или някаква детокс диета,тази порция Ви е достатъчна за 1 прием или заменете едно хранене с това смути.
Също така в този случай по-добре пропуснете банана,за да не натовари с калории диетата Ви.
Сервирайте с няколко кубчета лед.
Вкуса е невероятен, а същевременно приемате толкова много здравословни съставки,витамини и микроелементи.
Наздраве!

Ако използвате рецепта от този блог моля посочете  активен линк към рецептата!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!


Смути с горски плодове


Смути с горски плодове







Необходими съставки:

1 чаша горски плодове по избор
1 топка сладолед 
1/2 ч.ч. прясно мляко




Начин на приготвяне:

Аз използвах замразен микс от дребни плодове (боровинки,арония,ягоди,френско грозде и сливи),но Вие можете да използвате и само един или два вида от тези плодове,въпросът е да Ви е вкусно.
Сложете ги в блендер,кухненски робот или машинка от типа на нутрибулет ,прибавете млякото и голяма топка сладолед . 
Разбира се ако желаете да е нискокалорично не добавяйте сладолед ,а подсладете с лъжичка мед и заменете млякото с ядково (рецептата за него можете да видите ТУК)







Миксирайте всичко да много гладка консистенция и поднесете веднага.
Идеално е за горещите летни дни .
Наздраве!

Ако използвате рецепта от този блог моля посочете  активен линк към рецептата!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...