петък, 20 ноември 2015 г.

Домашен течен шоколад

Домашен течен шоколад






Необходими съставки:

250г. сухо мляко
4 с.л. натурално какао
1 пакетче ванилия
1 ч.ч. захар
250г. вода
125г. краве масло
 по желание може да добавите и натрошени лешници за по-богат вкус





Начин на приготвяне:

В тенджерка или друг подходящ съд сложете водата и захарта и бъркайте докато се разтвори на умерена температура без да завират.
Прибавете кравето масло и бъркайте докато се разтвори.
Отделно смесете млякото,какаото и ванилията и смлените лешници (ако сложите) .
Разбъркайте добре.








Използвах моя Нутрибулет за миксирането тъй като със сигурност ако не се разбие добре ,шоколада става на бучици.
Поставих в голямата чаша на Нутрибулет охладената смес от добре разтворените захар, масло и водата и към нея добавих какаото,лешниците и сухото мляко.
Разбих с приставката с кръстатите остриета тъй като става изключително фина и гладка смес и разбира се за секунди.
Разсипете в подходящи купички или бурканчета и сложете в хладилник да стегне за няколко часа.
Получава се невероятен на вкус шоколад без химии и други вредни съставки и наистина си заслужава да го направите, а и отнема само 10 минути.
С този прекрасен шоколад слепих меденки и комбинацията беше невероятна!
Да Ви е сладко!

източник на рецептата ТУК

Ако използвате рецепта от този блог моля посочете  активен линк към рецептата!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!







Меденки


Меденки






Необходими съставки:


2 големи яйца

1 ч.ч. олио
5 ч.ч. брашно
2 ч.л. сода за хляб
1 ч.ч. мед
1 ч.ч. захар
1 бр. ванилия







Начин на приготвяне:

Яйцата се разбиват със захарта на пухкав крем.
Прибавят се меда,содата,ванилията,олиото и отново разбиваме.
Малко по малко се прибавя и брашното докато се поеме от цялата смес.
Използвах куката на миксера за измесването на тестото.








Трябва да се получи  гладко ,"гъвкаво" тесто.
Можете да загребвате от него да правите топчета и така да изпечете или пък да разточите на лист и с формички да изрежете меденките.
Печете на 160 градуса в предварително загрята фурна за 20 минути или до получаване на златист цвят.
Можете да ги слепите както аз направих с домашен течен шоколад (рецептата вижте ТУК) или да ги изрисувате с белтъчна глазура
Да Ви е сладко!


източник ТУК





Ако използвате рецепта от този блог моля посочете  активен линк към рецептата!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!

Елда с гъби и спанак

Елда с гъби и спанак







Необходими съставки:

1 ч.ч. елда
2 шепи спанак
200г. гъби
1 глава лук
сол,черен пипер
растителна мазнина



Начин на приготвяне:

От предната вечер накиснете елдата (1 ч.ч.)  в 2 ч.ч. кипяща вода.
Покрийте съда и оставете за една нощ.
На другата сутрин тя вече е готова за консумиране.
Отцедете я ако е останала някаква вода.
В загрята мазнина задушете главата лук,която сме я нарязали на ситно докато стане прозрачен.
Добавете гъбите,предварително нарязани   и задушете и тях .

След това прибавете и спанака.
Оставете за няколко минути като разбърквате периодично и добавете елдата.
Разбъркайте и оставете за още 5 минути.
Елдата е много полезна и съдържа много от витамините на B комплекс.
Можете да замествате с нея ястията ,в които се съдържа ориз и Ви гарантирам,че ще бъдат не по-малко вкусни.
Това е едно много засищащо постно ястие и е идеално за Коледните пости ,които са в момента.
Още рецепти подходящи за хората,спазващи постите можете да откриете ТУК
Добър Апетит!



Ако използвате рецепта от този блог моля посочете  активен линк към рецептата!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!

сряда, 18 ноември 2015 г.

Лучник



Лучник











Необходими съставки за тестото:

200мл. хладка вода
20г. свежа мая или 1 пакетче суха мая

500г.брашно
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
3 с.л. олио/зехтин



За плънката:

2 стръка (цели) праз лук
2 глави лук
1 ч.л. червен пипер 
3 с.л. брашно
150 мл. олио
сол,черен пипер на вкус
по желание можете да сложите и гъби











Начин на приготвяне:

От посочените продукти замесете меко тесто.
Оставете да втаса до удвояване на обема си.
През това време направете плънката като нарежете лука и праза .
Ако използвате кухненски робот или някакъв друг кухненски помощник,ще стане за отрицателно време с помощта на дисковете да рязане.
Сгорещете олиото и  ги задушете .
Ако слагате гъби сложете и тях да се задушат.
След като омекнат ги подправете 
Ще си пуснат доста вода и затова сложих брашното за да не се разводни и тестото и да остане сурово като сложим плънката върху него.
Разделете втасалото тесто на 2 части.
Разточете едната и разположете в тавичка,така ,че да излиза тестото извън нея.








Т.е. едната част трябва да е по-голяма от другата.
Разпределете плънката и сложете като капак другата част от тестото отново разточена на лист.
Загърнете със стърчащото тесто така ,че да се застъпят горния и долния пласт.
Оставете да втаса за още около 30 мин.
Изпече в предварително загрята на 180 градуса фурна за 30-35 минути.
Охладете и поднесете като нарежете на парчета като торта.
Добър Апетит!



Ако използвате рецепта от този блог моля посочете  активен линк към рецептата!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!






понеделник, 16 ноември 2015 г.

Салата "Снежанка"

Салата "Снежанка"







Салатата "Снежанка" е  неотменна част от нашата трапеза самостоятелно поднесена или като гарнитура.
За разлика от "сухия" таратор или както гърците я наричат "дзадзики" ,тя се прави с кисели краставички ,а не пресни.
Наблюдавам колко хора предпочитат да си я купят "насипна" вместо да си я приготвят вкъщи, а е толкова лесна и бърза за приготвяне - разбира се ако имате предварително изцедено кисело мляко.
Зачетох се в един от супермаркетите в етикета на готова салата "Снежанка" за съдържанието и и бях изумена колко абсурдни неща пише там като яйчен меланж,соев протеин и млечна киселина и меко казано бях потресена.
Навярно всички много добре знаете как се прави тя и моля Ви ,не се тровете с химии и разни гадости,а отделете 10 минути и си пригответе не 200г., а цяла купа ,защото за тези 10 минути,можете да направите огромно количество,с което да нагостите себе си,семейството си или своите гости с повод и без повод.


Необходими съставки:

500г. стерилизирани кисели краставички
(1 прясна краставица)
300 г. цедено кисело мляко
аз обичам да добавям и пресовани скилидки чесън,защото обожаваме чесновия вкус, но ако не желаете не слагайте
аз слагам 3 скилидки
2-3 клонки копър
сол


Начин на приготвяне:


Краставичките нарежете на кубчета и сега моят трик е да  оставите за 5 минути в гевгир за да си отделят водата и да не разводнят салатата , а ако използвате прясна краставица отстранете средната водниста част там където са семките й.
През това време разбъркайте добре цеденото кисело мляко до гладка консистенция,пресовайте скилидките чесън и наситнете копъра.
Сложете киселите краставички,разбъркайте добре и подправете със сол.
Това е!
Добър Апетит!





неделя, 15 ноември 2015 г.

Рогчета със сирене

Рогчета със сирене










Необходими продукти за 12 бр.



500г. бяло пресято брашно
175г. свинска мас- разтопена
10г. прясна мая
2 яйца
50мл. олио
100мл. хладка вода
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
150г. сирене







Начин на приготвяне:

В хладката вода разтворете маята,сложете захарта и 1 с.л от брашното.
Смесете добре съставките за да се получи като каша.
Оставете за 10-тина минути докато втаса.
Отделете на едното яйце жълтъка,който ще използваме за да намажем рогчетата преди да ги изпечем.
Замесете меко тесто като пресеете брашното,направите кладенче в него и прибавите всички продукти.







Трябва да получите хубаво меко и гладко тесто.
Аз натроших сиренето вътре в него,но ако желаете можете да го поставите и като плънка в самото рогче.
Оставете тестото да втаса за около час докато удвои обема си.
Разделете го на 12 части и разточете с ръце на фитил.
Поставете ти в тава с пласт хартия за печене и оставете още за около 30 мин. да втасат докато удвоят обема си.
Разбийте жълтъка с 2 с.л. мляко и 1 с.л. олио и намажете рогчетата.
Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20 минути или до готовност.
Добър Апетит!


рецептата е адаптирана от ТУК

Ако използвате рецепта от този блог моля посочете  активен линк към рецептата!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!



Постен боб


Постен боб









Необходими продукти:

2 ч.ч. боб
1 голяма глава кромид лук
1 голям морков
200г. доматено пюре
1 с.л. червен пипер 
растително олио
джоджен
сол,черен пипер







Начин на приготвяне:


Сложете боба да се накисне  във вода от предната вечер за по-лесно сваряване.
На другия ден го изцедете и го сложете в тенджера с вода.
След като заври оставете да къкри 15-20 минути и му изхвърлете водата.
Това се прави за да не се образуват газове в стомаха ни след като го консумираме.
Някои дори препоръчват да се изхвърлят две води,но аз го правя веднъж.
Сложете го отново в тенджерата с вода и сложете на ситно нарязаните лук и морков и доматеното пюре.
Варете до пълното му сваряване.
Подправете с подправките за боб като джоджен, а аз понякога слагам и чубрица понеже ми е любима подправка,сол и черен пипер.
Разбъркайте.
Направете запръжка от  малко олио,ако има нужда от сгъстяване сложете брашно,аз винаги слагам поне 1 ч.л. и червения пипер.
Леко запържете като внимавате да не загори пипера,защото започва да горчи и прибавете при непракъснато бъркане към боба.
Разбъркайте и оставете още 5 минути да къкри.
Ако обичате люто можете да добавите и една люта чушка в боба за да се подлюти докато се вари или да добавите сушени домати за по-богат вкус.
Това е чудесно постно ястие,което е традиционно за нашата кухня и може да се консумира и по време на пости.
Добър Апетит!



Ако използвате рецепта от този блог моля посочете  активен линк към рецептата!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!







петък, 13 ноември 2015 г.

Цитрусово смути със спанак и целина

Цитрусово смути със спанак и целина







Необходими съставки:

1 шепа спанак
1 голяма зелена ябълка
1 голяма мандарина или малък портокал
1 малък лимон (1/2 голям)
1 стебло целина
1 банан
1/4 краставица
няколко кубчета лед.

Начин на приготвяне:

Обелете само мандарината или портокала,защото горчат ако се пуснат така в сокоизтисквачката, а лимона,ябълката и останалите продукти без банана сложете така и ги изцедете.
Сока изсипете в блендер или кухненски робот и заедно с банана пасирайте за около 10 сек. до получаване на гладка консистенция.



Получава се огромна порция от около 350 мл., така,че ако правите разтоварващ ден или някаква детокс диета,тази порция Ви е достатъчна за 1 прием или заменете едно хранене с това смути.
Също така в този случай по-добре пропуснете банана,за да не натовари с калории диетата Ви.
Сервирайте с няколко кубчета лед.
Вкуса е невероятен, а същевременно приемате толкова много здравословни съставки,витамини и микроелементи.
Наздраве!

Ако използвате рецепта от този блог моля посочете  активен линк към рецептата!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!


Смути с горски плодове


Смути с горски плодове







Необходими съставки:

1 чаша горски плодове по избор
1 топка сладолед 
1/2 ч.ч. прясно мляко




Начин на приготвяне:

Аз използвах замразен микс от дребни плодове (боровинки,арония,ягоди,френско грозде и сливи),но Вие можете да използвате и само един или два вида от тези плодове,въпросът е да Ви е вкусно.
Сложете ги в блендер,кухненски робот или машинка от типа на нутрибулет ,прибавете млякото и голяма топка сладолед . 
Разбира се ако желаете да е нискокалорично не добавяйте сладолед ,а подсладете с лъжичка мед и заменете млякото с ядково (рецептата за него можете да видите ТУК)







Миксирайте всичко да много гладка консистенция и поднесете веднага.
Идеално е за горещите летни дни .
Наздраве!

Ако използвате рецепта от този блог моля посочете  активен линк към рецептата!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!








Смути с ананас и банан

Смути с ананас и банан







Необходими съставки:

2 портокала
1 чаша ананас (около 200г.)
1 банан
канела на прах



Начин на приготвяне:

Изцедете сока от портокалите и го сложете в блендер,кухненски робот или използвайте пасатор.
Прибавете ананаса и банана.






Пасирайте до получаване на гладка консистенция.
Поднесете с няколко бучки лед и поръсете с канела.
Наздраве!



рецептата е вдъхновена от ТУК

Ако използвате рецепта от този блог моля посочете  активен линк към рецептата!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!




 


 



сряда, 11 ноември 2015 г.

Греяно вино


Греяно вино




Необходими съставки:

1 бутилка хубаво червено вино (750 мл.)
6 карамфилчета
 2-3 зрънца бахар
2 звездни анасона
4 пръчки канела
1 шушулка ванилия
1 голям портокал/лимон /мандарина
150-200г. захар 



Начин на приготвяне:

В тенджерка изсипете виното, а ако разполагате с домашно ще е в пъти по-хубаво, нарязаните на тънки кръгчета портокал, канелата,ванилията,захарта (аз използвах кафява за по-карамелен вкус), бахара и анасона.



Разбира се можете да сложите и кардамон или коледни подправки по Ваш избор.
Загрейте на умерена температура и оставете да къкри за 20 минути като разбърквате от време на време.
Сервирайте топло с резен портокал.
Наздраве!

Ако използвате рецепта от този блог моля посочете  активен линк към рецептата!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!

 



 

 

вторник, 10 ноември 2015 г.

Ястие с киноа в мексикански стил

Ястие с киноа в мексикански стил







Необходими продукти:

1 с.л. зехтин
2 скилидки чесън
1 люта чушка (халапеньо )
1 чаша киноа (в суров вид)
1 ч.ч. зеленчуков бульон
1 консерва черен боб, изцеден от соса ,в който е консервиран
1 консерва цели,обелени домати
1 ч.ч. царевица
1ч.л. чили на прах
1/2 ч.л. кимион
сол,черен пипер на вкус
 1 авокадо
пресен кориандър
сока на един лайм



Начин на приготвяне:

Загрейте на умерена температура тиган със зехтина.
Задушете скилидките чесън.
Прибавете киноата и разбъркайте.
Сложете бульона и доматите ,които леко сме ги намачкали и разбъркайте.
Затврете с капак и гответе докато киноата е напълно сварена.
Сложете царевицата и боба и подправете с подправките.
Имайте предвид,че става доста люто и ако не обичате,го пропуснете.
След като е готово ястието ,подправете със сока на лайма и нарежете авокадото.
Поръсете с листа кориандър.
Това е едно прекрасно засищащо ястие в мексикански стил ,което се приготвя за отрицателно време и е невероятно вкусно.
Добър Апетит!


източник на рецептата ТУК





Ако използвате рецепта от този блог моля посочете  активен линк към рецептата!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!




събота, 7 ноември 2015 г.

Сливенски милинки

Сливенски милинки






За тестото:

350г. брашно
200мл. вода
2 с.л. олио
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
15г. прясна мая / 5г. суха мая


50г. масло за овалване на топчетата тесто







За крема:

100г. меко масло 
5 ч.л. брашно
1 ч.л. сол
5 ч.л. вода
1/2 разбито яйце







Начин на приготвяне:

Замесете тестото като в част от топлата вода сложите захарта,маята и 1 с.л. брашно.
Разбъркайте добре кашичката и оставете да втаса маята.
След като шупне и се появят балончета,добавете всички останали продукти и замесете меко тесто.
Оставете да втаса да удвояване на обема си.
След като това стане направете от тестото топчета,които овалваме в разтопеното масло и подреждаме в тава.
Отново оставете да втасат докато удвоят обема си.
От размекнатото масло ,брашното,солта и водата направете смес, с която намажете милинките.






Разбийте яйцето аз сложих обаче цяло и го разнесете върху " крема".
Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност.
При мен това отне около 25 минути.
Добър Апетит!



Източник на рецептата ТУК

Ако използвате рецепта от този блог моля посочете  активен линк към рецептата!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!


 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...