петък, 13 ноември 2015 г.

Смути с ананас и банан

Смути с ананас и банан







Необходими съставки:

2 портокала
1 чаша ананас (около 200г.)
1 банан
канела на прах



Начин на приготвяне:

Изцедете сока от портокалите и го сложете в блендер,кухненски робот или използвайте пасатор.
Прибавете ананаса и банана.






Пасирайте до получаване на гладка консистенция.
Поднесете с няколко бучки лед и поръсете с канела.
Наздраве!



рецептата е вдъхновена от ТУК

Ако използвате рецепта от този блог моля посочете  активен линк към рецептата!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!




 


 



сряда, 11 ноември 2015 г.

Греяно вино


Греяно вино




Необходими съставки:

1 бутилка хубаво червено вино (750 мл.)
6 карамфилчета
 2-3 зрънца бахар
2 звездни анасона
4 пръчки канела
1 шушулка ванилия
1 голям портокал/лимон /мандарина
150-200г. захар 



Начин на приготвяне:

В тенджерка изсипете виното, а ако разполагате с домашно ще е в пъти по-хубаво, нарязаните на тънки кръгчета портокал, канелата,ванилията,захарта (аз използвах кафява за по-карамелен вкус), бахара и анасона.



Разбира се можете да сложите и кардамон или коледни подправки по Ваш избор.
Загрейте на умерена температура и оставете да къкри за 20 минути като разбърквате от време на време.
Сервирайте топло с резен портокал.
Наздраве!

Ако използвате рецепта от този блог моля посочете  активен линк към рецептата!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!

 



 

 

вторник, 10 ноември 2015 г.

Ястие с киноа в мексикански стил

Ястие с киноа в мексикански стил







Необходими продукти:

1 с.л. зехтин
2 скилидки чесън
1 люта чушка (халапеньо )
1 чаша киноа (в суров вид)
1 ч.ч. зеленчуков бульон
1 консерва черен боб, изцеден от соса ,в който е консервиран
1 консерва цели,обелени домати
1 ч.ч. царевица
1ч.л. чили на прах
1/2 ч.л. кимион
сол,черен пипер на вкус
 1 авокадо
пресен кориандър
сока на един лайм



Начин на приготвяне:

Загрейте на умерена температура тиган със зехтина.
Задушете скилидките чесън.
Прибавете киноата и разбъркайте.
Сложете бульона и доматите ,които леко сме ги намачкали и разбъркайте.
Затврете с капак и гответе докато киноата е напълно сварена.
Сложете царевицата и боба и подправете с подправките.
Имайте предвид,че става доста люто и ако не обичате,го пропуснете.
След като е готово ястието ,подправете със сока на лайма и нарежете авокадото.
Поръсете с листа кориандър.
Това е едно прекрасно засищащо ястие в мексикански стил ,което се приготвя за отрицателно време и е невероятно вкусно.
Добър Апетит!


източник на рецептата ТУК





Ако използвате рецепта от този блог моля посочете  активен линк към рецептата!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!




събота, 7 ноември 2015 г.

Сливенски милинки

Сливенски милинки






За тестото:

350г. брашно
200мл. вода
2 с.л. олио
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
15г. прясна мая / 5г. суха мая


50г. масло за овалване на топчетата тесто







За крема:

100г. меко масло 
5 ч.л. брашно
1 ч.л. сол
5 ч.л. вода
1/2 разбито яйце







Начин на приготвяне:

Замесете тестото като в част от топлата вода сложите захарта,маята и 1 с.л. брашно.
Разбъркайте добре кашичката и оставете да втаса маята.
След като шупне и се появят балончета,добавете всички останали продукти и замесете меко тесто.
Оставете да втаса да удвояване на обема си.
След като това стане направете от тестото топчета,които овалваме в разтопеното масло и подреждаме в тава.
Отново оставете да втасат докато удвоят обема си.
От размекнатото масло ,брашното,солта и водата направете смес, с която намажете милинките.






Разбийте яйцето аз сложих обаче цяло и го разнесете върху " крема".
Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност.
При мен това отне около 25 минути.
Добър Апетит!



Източник на рецептата ТУК

Ако използвате рецепта от този блог моля посочете  активен линк към рецептата!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!


 



Солен карамелен сос

Солен  карамелен сос








Съставки:

12 с.л. размекнато краве масло
2 ч.ч. захар
1 ч.ч. сладкарска течна сметана
1 ч.л. морска сол







Приготвяме като:

В касерола или друг подходящ съд слагаме захарта и на умерена температура я оставяме да се карамелизира.
Внимавайте ,защото ако не я наглеждате ще се прегори и ще има горчив вкус.
Когато промени цвета си прибавете  маслото , разбъркайте докато се стопи като имайте предвид,че ще започне много буйно да кипи и веднага след това налейте и сметаната,която също трябва да е на стайна температура.
Сложете солта.
Охладете и съхранявайте в хладилник,като може да се използва до 2 седмици.
Соса се стяга и преди да използвате леко затоплете за да се отпусне.
Да Ви е сладко!




Рецептата е адаптирана от ТУК


Ако използвате рецепта от този блог моля посочете  активен линк към рецептата!













петък, 6 ноември 2015 г.

Лимонов кекс със захарозан джинджифил и лимонова глазура

Лимонов кекс със захарозан джинджифил и лимонова глазура

Този кекс го направих с продукти ,които имах в наличност без да съм следвала някаква рецепта и точно той е доказателството,че с налични продукти могат да се случат чудеса!



Необходими са Ви:

3 яйца
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
1/2 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. прясно изцеден сок от лимон
кората на един лимон
2 ч.ч. брашно
2 с.л. какао
1 бакпулвер
5 кръгчета захаросан джинджифил (вижте ТУК как да си направите в домашни условия)


Начин на приготвяне:

Разбийте яйцата и захарта на пухкав крем.
Прибавете сока на лимона ,прясното мляко , кората от лимона и олиото.
Отново разбъркайте.
Пресейте брашното с бакпулвера и разбъркайте до получаването на гладка смес.
Накрая сложете и на ситно нарязания джинджифил.
Разбъркайте.
В зависимост от големината на яйцата ,които изпозлвате може да се наложи да добавите още брашно за да се получи кексово тесто с гъстота като на снимката (стандартна за кекс)

Отделете малка част от сместа и я смесете с какаото като трябва хубаво да се абсорбира за да не останат бучици.



В кексова или друга подходяща форма предварително намазнена и набрашнена ако не е с незалепващо покритие  сложете част от жълтата смес,по средата каковата и накрая остатъка от жълтата смес.
Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса до "суха" клечка.
Охладете и тогава извадете от формата за кекс и оставете още малко да се охлади върху решетка.
Глазурата направих като разтворих 5 с.л. пудра захар в сока на един лимон и малко прясно мляко до получаване на гладка смес,която разпределих върху кекса.
Да Ви е сладко!



Ако използвате рецепта от този блог моля посочете  активен линк към рецептата!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!




Варено жито

Варено жито







Вареното жито се прави главно за Задушница,но всъщност е прекрасен десерт.
Можете да го приготвите и със сушени плодове и всякакви ядки, а моят начин на приготвяне е този:


Необходими са Ви:

 1 1/2  ч.ч. жито ( аз използвам парено жито за варене)
1 ч.ч. кристална захар
кората на два лимона
ядки ,сушени плодове

смлени орехи2-3 смлени обикновени бисквити
Можете да добавите и канела за аромат и по-богат вкус


Начин на приготвяне:

От вечерта измийте житото с топла вода като го претривате между дланите си за да паднат люспите му.
След това го сложете да се вари  в съотношение 1:2 в полза на водата .
Варете го около 40 минути под капак като го оставите леко да къкри и без да отваряте капака завийте с одеало и оставете до сутринта.

 На сутринта овкусете със смлени орехи,бисквити и разбъркайте по желание със сушени плодове, захар на вкус ( ползвам 1 ч.ч.), лимонова кора и канела.






Ако правите варено жито за Задушница т.е. за подаване или обредно, не слагайте сушени плодове, а само добавете дребни бонбонки и поръсете обилно с пудра захар.

Това е!






Ако използвате рецепта от този блог моля посочете  активен линк към рецептата!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!





 





сряда, 4 ноември 2015 г.

Доматени хлебчета

Доматени хлебчета






Необходими продукти:

200мл. топла вода
20г. прясна мая
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
2 с.л. зехтин (ползвах от овкусения,в който мариновах сушените домати)
400г. брашно
6-7 бр. мариновани сушени домати (вижте ТУК как да си направите домашни)
босилек ( аз не обичам и сложих 1 ч.л. сух риган)









Начин на приготвяне:

В малка част от топлата вода "размийте" маята,прибавете захарта и супена лъжица брашно и така получената каша оставете да втаса за 20 минути,докато шупне.
Нарежете доматите,прибавете зехтина и ригана в случая,но ако обичате сложете босилек както си е по рецепта и разбъркайте ,а след това прибавете към втасалата мая.
Сложете солта в брашното.
Започнете да прибавяте и малко по малко от брашното до получаване на гладко тесто.
Държа да отбележа,че по рецепта брашното беше 350 г.,но на мен ми трябваше повече докато получа нелепкаво тесто.








Разделете тестото на 8 части и оформете на кръгли питки,които поставете в тава с пласт хартия за печене и покрити с кърпа оставяме за около час до удвояване на обема.
Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса без вентилатор (180 с вентилатор) за 20-25 минути.


Рецептата е на Йоли


Ако използвате рецепта от този блог моля посочете  активен линк към рецептата!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!



 


 



вторник, 3 ноември 2015 г.

Лимецово хлебче със семена

Лимецово хлебче със семена









Необходими продукти:

500г. брашно от лимец
50г. смлени семена (тиквено,слънчогледово,ленено)
1 пакетче суха мая / 1/2 кубче прясна
250мл. топла вода
1 ч.л. хималайска сол/морска сол
1 ч.л. кафява захар
2 с.л. зехтин








Начин на приготвяне:

Винаги си смилам семена (защото не обичам цели в хляба) и ги добавям към брашното .
На 500г. брашно слагам 50г. смлени семена.
Замесваме както стандартния хляб като към малко топла вода разтваряме маята,добавяме 1 ч.л. захар и 1 с.л. брашно и тази кашичка оставяме да шупне.
След това добавяме всички останали съставки и замесваме меко тесто.
Също искам да уточня,че вземам лимец на зърна и непосредствено преди да да направя хляб или някакво друго печиво с него ги смилам,като прибавям и ленено семе за повече фибри .
Това тесто можете да си гп замесите и  изпечете и направо в машината за хляб.
Имайте предвид,че няма да се надигне толкова ,колкото стандартния бял хляб,защото пълнозърнестите брашна са "тежки'.
Оставете тестото да втаса на топло докато идвои обема си ,след това леко премесете и поставете в подходяща форма за печене.
Отново оставете да втаса и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 20-25 минути или докато придобие кафеникав цвят .
Охладете върху решетка за 15-20 минути.
Няма по-вкусен от домашно приготвения хляб,а и преди всичко знаете какв сте слагали в него,защото лично аз доверие нямам на купешките.
Добър Апетит!



Ако използвате рецепта от този блог моля посочете  активен линк към рецептата!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!




понеделник, 2 ноември 2015 г.

Домашна галета

Домашна галета









Всичко,което Ви е необходимо е стар изсъхнал хляб.
Споделяла съм Ви как оползотворявам останалия ми хляб като го правя на крутони (вижте как ТУК) и тъй като от години ежедневно правя хляб,все остава по някоя и друга филийка,крайче или коричка и в стремежа си максимално да използвам всичко,което ми остава,реших да започна да си правя галета.
Разбира се, много по-лесно е да си купим от магазина,но ако си правите и Вие домашен хляб по-добре си я правете у дома.
Така ще знаете какво точно съдържа,а и в хлябовете по магазините или се слагат много примеси като картофено нишесте например (затова става оранжев ,а не мухлясва) или пък да е оцветен тъмен за да наподобява пълнозърнест или ръжен хляб.
И все пак ако се решите на домашна галета методът е много простичък.







Когато Ви остане хляб го оставете на въздух да си изсъхне от самосебеси като ще му трябват поне два дни.
Аз го нарязвам  на по-дребно или пък го накъсвам (за по-лесно смилане) и така оставям в тава на един пласт на стайна температура .
След няколко дни го прехвърлете в кухненски робот,блендер или мелачка за подправки (ако имате малък уред надребнете хляба повече преди да изсъхне, за да не затормозява машинката) и смелете на "пясък".






Оставете вече смляната галета в тава ,разстлана на един пласт за поне час за да се охлади тъй като от смилането се загрява и ако я приберете така в буркан овлажнява и мухлясва.
След като е напълно изстинала приберете в сухи,чисти буркани,които се затварят плътно и ще имате за няколко месеца напред галета,която както всички знаем винаги трябва да имаме под ръка.
Това е!



Ако използвате рецепта от този блог моля посочете  активен линк към рецептата!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!





 




неделя, 1 ноември 2015 г.

Царевични мъфини със сирене

Царевични мъфини със сирене








Необходими продукти:

 1 1/2 ч.ч. царевично брашно
1 ч.ч. бяло брашно
1/2 ч.ч. олио
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.ч. кисело мляко+ 1 ч.л. сода за хляб
 150г. натрошено бяло саламурено сирене
2 яйца







Начин на приготвяне:

Сложете содата да шупне в киселото мляко.
След като това стане прибавете яйцата и разбийте добре като добавяте малко по малко олиото.
Сложете солта и брашната .
Трябва да се получи лепкава смес .
Накрая добавете натрошеното сирене.






Сложете във форма за кексчета/мъфини или в друга подходяща форма с незалепващо покритие и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 15-20 минути.
Охладете върху решетка.
Добър Апетит!



Ако използвате рецепта от този блог моля посочете  активен линк към рецептата!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...