събота, 25 юли 2015 г.

Рибена чорба


Рибена чорба 


Прегледах доста рецепти за рибени чорби ,но да си призная никоя не ми хареса и реших да си направя така, както смятам ,че би могла да се направи.
Надявам се да Ви хареса предложението ми.
За съжаление не се получи много на вид,но Ви уверявам,че вкуса й е толкова богат и наситен,че ще Ви хареса , разбира се ако сте любители на морската храна и по-точно на рибените чорби.







Необходими продукти:

1 бр. рагу от сьомга (попитайте в специализираните магазини за пресни морски деликатеси . Представлява глава и гръбнак с опашка след филетиране на рибата ,но има доста месо по тях)
1/2 кг. друг вид риба каквато Ви е любима, можете да ползвате скумрия или дребна риба,но задължително почистете от костиците.) аз използвах хамсия, тъй като беше много прясна
1/2 кг. миди за разкош (те придават по-богат морски аромат и вкус)
2-3 клонки девисил
черен пипер на зърна
2-3 клонки магданоз
2 дафинови листа
1 среден морков
1 глава лук
1 среден картоф
1 шепа фиде
1 яйце + 3 с.л. кисело мляко
сол, черен пипер
олио/зехтин







Начин на приготвяне:

В тензух сложете магданоза ,девисила и зърната черен пипер. 
Вържете на вързопче.
Почистете черупките на мидите.
 Има два варианта да ги приготвите  или ги сложете в тенджерка и си ги  сварете отделно и добавите водата,която се отделя от тях прецедена към бульона на рибките или както аз в случая ги прибавих към тенджерата към всички продукти.
Сложете и дребната рибка както уточнихме предварително почистена от глава ,гръбнак и опашка.
Сложете обеления лук, морков и торбичката с подправките.
Налейте вода и оставете на умерен огън да ври докато рибите се сварят.
След като се сварят с решетъчна лъжица извадете всички продукти и прецедете бульона през фина цедка.
Отделете месото на рибата и го нарежете.







Върнете към бульона, намачкайте моркова или го нарежете на ситно, нарежете и лука ако желаете аз го махнах исках само аромата му  и нарежете на много дребно картоф.
Оставете на слаб огън за 10-тина минути,добавете и фидето и 1-2 с.л. зехтин или олио.
Подправете със сол и черен пипер.
Направете застройка от яйцето и киселото мляко + няколко капки лимон за да не се пресече застройката.
След като се охлади малко супата я застройте като уеднаквите температурите с енергично бъркане и след това добавете ситно нарязан магданоз.
Ако желаете бистра супа пропуснете застройката.

Поднесете като сложите във всяка купичка по няколко миди както са с черупката .
Добър Апетит!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!


Мързелива баница


Мързелива баница

 



Необходими са Ви единствено:

4 яйца
2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. кисело мляко + 1 ч.л. сода бикарбонат 
1/2 ч.ч. олио
300г. сирене

1 ч.ч. - 200мл.





Начин на приготвяне:

Сложете содата да шупне в киселото мляко.
Като шупне сложете яйцата , 
олиото и брашното.
Всичко това направих за няма и 5 мин с помощта на миксер. 
Накрая като се получи лепкаво тесто добавете и натрошеното сирене и разбъркайте този път с шпатула.
Сложете сместа в тавичка с диаметър 24-26 см. , а ако не е с незалепващо покритие намаслете и набрашнете предварително.
Печете в предварително загрята на 180 градуса с вентилатор или 200 градуса без за около 20-25 мин. или до суха клечка.
Като се изпече тази вкусотия, напръскайте с вода и покрийте с кърпа за десетина минути.
За има няма 30 мин. имате страхотна закуска.
Добър Апетит!

източник: bonapeti.bg

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!








петък, 24 юли 2015 г.

Доматена салата с чесън, овче сирене и орехи


Доматена салата с чесън, овче сирене и орехи







Необходими продукти:

 2 средни домата
2 скилидки чесън
30г.орехови ядки
100г. овче сирене
сол
зехтин/растително олио







Начин на приготвяне:

Измийте и нарежете доматите.
Ако не искате да Ви се разводни салата, премахнете средната част на домата.
В хаванче сложете ореховите ядки, скилидките чесън и сол.
Счукайте ги на не много дребни парченца.
Прибавете ги към доматите, посолете допълнително ако е необходимо и подправете със зехтин.
Разбъркайте добре.
Сервирайте салатата с натрошено овче сирене.
Добър Апетит!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!


 


четвъртък, 23 юли 2015 г.

Конфитюр от кайсии

Конфитюр от кайсии




Необходими продукти:

2 кг. кайсии (почистен плод)
2 кг. захар
1 ч.л. лимонена киселина.




Начин на приготвяне:

Измийте и отстранете от кайсиите костилките.
Нарежете ги на парчета и ги сложете в подходящ съд. 
Аз лично използвам тенджера, в която ще ги варя.
Посипете захарта върху тях.
Понеже са кисел плод слагам 1:1 захар и плод, но ако желаете сложете по-малко.
Оставете за 24 часа в хладилник.
На другия ден ще забележите,че са си пуснали сладка вода като сироп.
Сложете на котлона на умерена температура и варете, докато съдържанието стане 1/2 от първоначалното количество.
Аз познавам след като плода започне да се разпада.
Ето така изглеждаше:



Пасирайте до гладка смес или ако желаете парченца направяте само няколко оборота с пасатора.



Върнете на котлона.
Оставете за още 10 мин. като сложите лимомената киселина.
На 1 кг слага, 1/2 ч.л. от нея.
Внимавайте да не стане много гъсто сладкото, защото като изстине става още по-гъсто.
В добре измити буркани с винтови капаци изсипете горещия конфитюр, затегнете добре капака и обърнете с капака надолу.



От горещата смес се вакуумират и нямат нужда от заваряване.
Оставете така,докато изстинат.
Ако някой буркан избие капака, просто подгрейте отново количеството и преместете в друг буркан.
Това е!
Да Ви е сладко!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!




сряда, 22 юли 2015 г.

Салата с печени пиперки, сирене и босилек


Салата с печени пиперки, сирене  и босилек




Необходими продукти:

300г. печени обелени червени пиперки
100- 150г. бяло твърдо сирене
2 скилидки чесън
10 листа босилек
50г. орехови ядки
2 с.л. зехтин
сол

Начин на приготвяне:

Нарязваме пиперките на еднакви парчета.
В хаванче слагаме скилидките чесън, ореховите ядки босилека като отделаме 2-3 листенца за украсата , солта и зехтина.



Счукваме на паста.
Прибавяме към пиперките патата наподобяваща на песто  и разбъркваме добре.
Разпръскваме кубчетата сирене и украсяваме с листа босилек.
Добър Апетит!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!


вторник, 21 юли 2015 г.

Дзадзики

Дзадзики


Дзадзики е гръцка салата.
Прави се от кисело мляко (обикновено овче или козе),краставици, чесън ,сол, зехтин, понякога и лимонов сок, мента, магданоз или копър.

Сервира се студена и докато в Гърция и Турция тя е по-скоро предястие или гарнитура, на други места се сервира придружавана с хляб.
Добавя се и към дюнери.
В България е позната като "сух таратор" или "Снежанка", а в Ирак се прави от гъсто мляко, краставица ,мента или копър и се поднася с накълцани ядки за украса.

източник на информацията: Уикипедия


 


Необходими продукти:

1 средна краставица
2-3 скилидки чесън
5 с.л.  цедено кисело мляко
сол,бял пипер на вкус

 


Начин на приготвяне:

Обелваме краставицата и я нарязваме на кубчета.
Подправете със сол и бял пипер и разбъркайте.
Добавете и млякото.
Отново разбъркайте добре.
Охладете преди сервиране.
Добър Апетит!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!



Хтипити с чесън

Хтипити с чесън



Необходими продукти:

2-3 скилидки чесън
250-300г. сирене "Фета"
5 с.л. лъжици - препълнени гъсто кисело мляко
2 с.л. зехтин





Начин на приготвяне:

В блендер или с пасатор пасирайте до гладка кремообразна смес сиренето, млякото,чесъна и зехтина.
Ако обичате люто, можете да замените скилидките чесън с люта чушка.
Аз използвах цедено кисело мляко за да придам повече гъстота и поръсих с лют червен пипер.
Това е гръцка разядка,която се оказа страшно вкусна!
Преди да поднесете полейте със струйка зехтин
Добър Апетит!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!


Пукани люти чушлета


Пукани люти чушлета




Необходими продукти:

200г. дребни люти чушлета като моите или 100г. едри
3-4 скилидки чесън
2 с.л. мед
2 с.л. олио
3 с.л. оцет
сол,черен пипер на вкус
ситно нарязан пресен копър



Начин на приготвяне:

В буркан смесваме меда, олиото,оцета и подправяме на вкус.
Затваряме буркана и разбъркваме като шейкър.
Опитайте. 
Коригирайте маринатата ,която после се превръща в страхотен сос тип "Топеница" според Вашия вкус.
Обелете скилидките чесън и ги смачкайте .
Пуснете ги в маринатата.
Опукайте чушките на котлон или сух тиган така ,че да се изпекат равномерно и да се "подкожат".
Както са топли ги сложете в буркан, добавете копъра и залейте с маринатата.
Разклатете добре буркана за да се "накиснат" добре чушките.
Съхранявайте в хладилник.
В добре затворен буркан и в хладилник могат да издържат до 5-6 месеца.
Добър Апетит!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!



понеделник, 20 юли 2015 г.

Бърз сос "Тартар"


Бърз сос "Тартар"



Необходими продукти:

1 яйце
175 мл. зехтин/олио
1 ч.л. горчица
1 ч.л. лимонов сок

1 скилидка чесън
1 с.л. каперси
1/4 ч.л. черен пипер
1/2 ч.л. морска сол / може и обикновена/
4 бр. кисели краставички
магданоз/копър



Начин на приготвяне:

В тесен висок съд сложете яйцето, скилидката чесън подправките и горчицата. 
Започнете да разбивате с пасатор като малко по малко наливате зехтина. Техниката е както като приготвяте майонеза.
Прибавете нарязаните на кубчета кисели краставички , каперсите и магданоза или копъра.
Разбъркайте добре.
Това е най-разпространеният сос за риба.
Добър Апетит!

източник на рецептата: http://novini.cc

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!


 

 


Смути с банан, ягоди и ленено семе


Смути с банан ,ягоди и ленено семе







Необходими продукти:


10 бр. ягоди
1 голям банан
1 ч.ч. - 200мл. прясно мляко
1 ч.л. ленено семе 
мед 








Начин на приготвяне:


Почистете и нарежете банана, а на ягодите махнете само зелената част.
Замразете ги за да са ледени за смутито - може и да не са ,но ще трябва да сложите лед, за да ви е студена напитката, а така се разрежда.
Сложете ги в блендер заедно с млякото, лененото семе и меда.
Пасирайте до гладка смес.
Ако имате пасатор или шейкър кана също ще Ви свършат прекрасна работа.
Поднесете и консумирайте веднага.
Това здравословно смути е много засищащо и може да замести закуската
Наздраве!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!


 


неделя, 19 юли 2015 г.

Студена крем супа от краставици


Студена крем супа от краставици



Необходими продукти:

600г. краставици
100г. заквасена сметана
100г. крема сирене
 1 скилидка чесън
кората и сока на един лимон
магданоз
сол,черен пипер

Начин на приготвяне:

Краставиците се обелват и нарязват на едро, слагат се в блендер заедно със сока и кората на лимона, скилидката чесън , заквасената сметана, крема сиренето и магданоза.
Пасират се до гладка смес .
Подправят се!
Тази разхлаждаща студена супа е идеална за летните горещи дни!
Добър Апетит!

източник на рецептата: bonapeti.bg

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...