събота, 12 септември 2015 г.

Пълнени пиперки с млечен сос

Пълнени пиперки с млечен сос










Необходими продукти:

10бр. червени пиперки
500г. кайма смес
1 ч.ч. ориз
1 морков
1 глава лук
1 ч.л. чубрица
сол и черен пипер на вкус
1/2 ч.л. кимион
1 с.л. червен пипер




За млечния сос:

500г. кисело мляко
2 ч.ч. вода
3 яйца
2 с.л. брашно









Начин на приготвяне:

Нарежете на ситно моркова и лука и ги задушете докато омекнат в предварително загрята на умерена температура мазнина.
Прибавете ориза,които предварително измиваме през няколко води за да се махне излишното нишесте.
След като се омазни добре сложете и каймата.
Трябва много добре да се разбърква за да стане на "трохи"
Сложете подправките и отново разбъркайте.
Налейте 3 ч.ч. вода или бульон и оставете на умерен огън докато ориза е полу-сготвен и цялата смес остане само на мазнина.
След като сместа е поела цялата течност с помощта на лъжичка напълнете предварително почистените от дръжките и семената пиперки, като разбира се не забравяме и да ги измием.
Вече напълнените пиперки потопете в брашно за да се запечата като капаче и да не излезе от сместа.
Подредете в тавичка и сложете 2 ч.ч. бульон или вода.
Сложете тавата в предварително загрята на 200 градуса фурна, като аз покривам с фолио през първите 30 минути за да се "подкожат" преди да се запекат и така неприятната люспа да падне и да остане само месестата част.
След като мине половин час махнете фолиото и печете докато се запекат добре.








Следва да приготвим соса.
Използвах такава тава за пиперките,която мога да сложа на котлона .
Махнете пиперките от тавата и ги сложете в чиния,защото ще използваме соса,който се е образувал при печенето като основа на млечния сос.
Разбийте киселото мляко с яйцата и брашното като внимавате да не се получат бучици и добавете водата или бульона.
Сложете тавата на котлона и добавете при непрекъснато бъркане млечната смес.
Нужни са му около 5-6 минути само колкото да се сгъсти .





Посолете ако е необходимо и отстранете от котлона.
Върнете пиперките в тавата със соса.
Получава се невероятна вкусна комбинация,която задължително трябва да опитате.
Добър Апетит!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!

Див ориз с гъби кладница


Див ориз с гъби кладница



Гъбите кладница са ми сред любимите гъби,тъй като са месести и са добър заместител на месото, а и стават прекрасни различни ястия с тях.
Най-любимата ми рецепта с гъби кладница е фалшивата шкембе чорба,която за мен е по-вкусна от класическата рецепта и Ви препоръчвам да я опитате, а ако желаете гарнитура или просто мезе,то непременно си направете задушени гъби кладница в масло и чесън.







Необходими продукти:

300г. гъби кладница
250г. див ориз
50г. краве масло/зехтин 
2 скилидки чесън
сол на вкус

 

 


Начин на приготвяне:

Сварете ориза според указанията на опаковката,тъй като на него са му нужни малко повечко минутки за варене.







В тиган загрят на умерена температура поставете маслото и като се разтопи сложете ситно нарязания чесън, а ако не желаете го сложете само да овкуси маслото и го премахнете.
Ако спазвате вегански режим на хранене ,можете да замените със зехтин или друго растително олио.








Задушете във вече овкусеното масло гъбите кладница и задушете.
Като са омекнали достатъчно добавете и вече сварения ориз.
Разбъркайте и посолете.
Поднесете ястието топло!
Добър Апетит!




Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!

петък, 11 септември 2015 г.

Карамелен сос


Карамелен сос







Карамеления сос е на основата на карамелизираното мляко и по-точно на Дулче де лече,но в този случай за да не се сгъсти толкова добавих 50мл. повече прясно мляко и се получи невероятен десертен сос,на който веднага намерих приложение и добавих към фрапето и панакотата
Разбира се може да се прибави и към торти и сладоледи.








Необходими продукти:


1 л. прясно пълномаслено мляко
200г. кафява/бяла захар

1/4 ч.л. сода бикарбонат


 


 

 



Начин на приготвяне:


Приготвя се идентично на Дулче де Лече-то,но тук внимаваме да не се сгъсти.
Сложете всички съставки в подходящ съд и оставете да къкри на слаб огън докато си промени 
цвета от бял на карамелено -кафяв и консистенцията му трябва да бъде като на гъст сос.






Оставете да се охлади и съхранявайте в затворен съд в хладилник.
Да Ви е сладко!






Панакота със сметана


Панакота със сметана








Необходими продукти:

400мл. течна сладкарска сметана 
2-3 с.л. кафява /бяла захар
10г./ ч пакетче желатин + 3 с.л. вода




Начин на приготвяне:

Загрейте сметаната заедно със захарта докато кипне.
Оставяме да се охлади и през това време смесваме пакетчето желатин с предвидената вода.
Разтваряме го според указанията на опаковката, а след това като е стегнал, го разтваряме на водна баня и го прибавяме към сметаната.
Сипваме в чашки или формички и оставяме да стегне в хладилника за няколко часа, а най-добре за една нощ.
Поднасяме с плодове или някакъв топинг/сос  по Ваш избор, аз поднесох с карамелен сос.
Да Ви е сладко!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!




 

 


Карамелизирано мляко или Дулче де Лече


Карамелизирано мляко или Дулче де Лече







Необходими продукти:

950 мл. пълномаслено  прясно мляко 
200г. кристална захар (аз използвах кафява за да подсиля цвета)
1/4 ч.л. сода бикарбонат







Начин на приготвяне:

В тенджерка или друг подходящ съд поставете млякото,захарта и содата за хляб.
Като заври оставете на ниска температура като трябва да продължи да къкри и разбърквайте периодично.
Процеса по сгъстяването и промяната на цвета ще Ви отнеме около час ,затова много внимавайте да не загори.







Консистенцията трябва да стане като на мед и тогава премахнете от котлона,защото ще се сгъсти допълнително след като се охлади.







Може да използвате за различни десерти или да си направите карамелен сос подходящ за всякакви украси и топинг за сладоледи .
Да Ви е сладко!



Рецептата е вдъхновена от моята приятелка и невероятна кулинарка  Нели Йонева 
Благодаря ,Нели!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!






четвъртък, 10 септември 2015 г.

Кондензирано мляко


Кондензирано мляко

Кондензираното мляко представлява подсладено мляко,което съхранявано в хладилник може да издържи и няколко месеца.
Прекрасно допълнение е към кафе или различни десерти.
Ето и как си го приготвих аз в домашни условия, а всъщност е много лесно и Ви препоръчвам да изпробвате



Всичко,което Ви е необходимо е:

500мл. прясно мляко с висок процент масленост
200г. бяла кристална захар
щипка сода за хляб



Начин на приготвяне:

В тенджерка сложете млякото и захарта на умерена температура.
Оставете да къкри за 17-18 минути след,което се забелязва,че се променя цвета.



Сложете щипката сода и охладете.
Това е!
Присипете в подходящ добре затворен съд и съхранявайте в хладилник


Източник: manusmenu.com

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!


Пилешка супа с див ориз

Пилешка супа с див ориз



Необходими продукти:

200г. пилешко месо
1 средно голям морков
250г. див ориз/може и обикновен 
1 малка червена пиперка
1 малка глава лук
1 стрък целина
сол
черен пипер

За застройката:
1 яйце
100мл. течна сметана за готвене

Начин на приготвяне:

В тенджера сложете 1,5л. студена вода и сложете на умерена температура да заври.
Сложете пилешкото месо.
Отделно сварете дивия ориз.
Не бях приготвяла до сега ,но бях чувала,че му е нужно повече време за варене,затова реших да го сваря отделно за всеки случай. Използвах ТОЗИ метод за варене на ориз, който не се разкашква и остава на отделни зрънца.
Нарежете на ситно лука, пиперката и целината ,а моркова на кръгчета.
В тенджерка сложете малко мазнина и ги задушете.
Сложете  ориза за няколко секунди просто да се овкуси от задушените зеленчуци.
Налейте  бульона ,в който се е варило пилешкото месо, а него накъсайте или нарежете на ситни парченца.
Прибавете го към супата.
Оставете да къкри на умерена температура за  20 минути.
Подправете.
Оставете да се охлади леко и застройте с разбитото яйце и сметана ,които предварително сме оставили поне за час да добият стайна температура иначе има опасност да се пресекат.
На тънка струйка при непрекъснато бъркане добавете към супата.!!! Разбира се ако нямате сметана не слагайте,но аз исках супата да е "бяла" и затова сложих,но и само яйце ще свърши прекрасна работа.
Поднесете със ситно нарязан магданоз и резен лимон.
Добър Апетит!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!

вторник, 8 септември 2015 г.

Гъби кладница с масло и чесън

Гъби кладница с масло и чесън








Необходими продукти:

500г. гъби кладница
2 скилидки чесън
50г. краве масло
сол на вкус



Начин на приготвяне:


Накъсайте или нарежете на еднакви парчета гъбите като отстраните пънчетата.






Загрейте подходящ тиган или друг съд и разтопете маслото.
Сложете нарязаните на дребно скилидки чесън.
Разбъркайте колкото да се овкуси маслото и прибавете гъбите.






Задушете до готовност, но внимавайте да не станат жилави, ако се готвят по-дълго време.
Сервирайте веднага като като предястие или гарнитура и по желание може да поръсите със ситно нарязан пресен копър.
Добър Апетит!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!

 

 




Фалшива шкембе чорба от гъби кладница

Фалшива шкембе чорба от гъби кладница



Необходими продукти:

500г. гъби кладница
2 ч.ч. вода
1 ч.ч. прясно мляко
60г. масло
1/2 ч.л. сол
2 с.л. брашно
1 ч.л. червен пипер

Начин на приготвяне:

Нарежете или както аз накъсайте на по-дребно гъбите кладница.
Те са месести и  лесно се отделят на парченца.



Сложете в тенджерка 2/3 от предвиденото количество масло и ги задушете на умерена температура.
След като омекнат и пуснат сока си сложете брашното и бъркайте енергично,но внимателно за да не се образуват бучици.
Прибавете водата и млякото и оставете да къкри за 15 мин.
Посолете.
В подходящ съд сложете останалото масло и запържете за кратко червения пипер, като внимавате да не прегори,защото в противен случай ще загорчи.
Сервирайте супата топла и поръсете със запръжката, а можете и да я добавите към цялото количество супа - вие решавате.
Поднесете както класическата шкембе чорба с оцет и чесън , а за любителите на лютото и със сухо чили.
Добър Апетит!

Източник на рецептата тук

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!

Содени мъфини с колбас и кашкавал

Содени мъфини с колбас и кашкавал



 

 
Необходими продукти:

300г. брашно
300г. кисело мляко + 1 ч.л. сода за хляб + 1 с.л. оцет
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. чубрица
100г. колбас по избор
100г. настърган кашкавал




Начин на приготвяне:

Сложете в купа киселото мляко заедно със содата и оцета.
Разбъркайте и оставете за 5 мин.
Сместа започва да бълбука ,но това не трябва да Ви притеснява.
Прибавете брашното и разбъркайте.
Сложете колбаса нарязан на кубчета , чубрицата,солта и настъргания на дребно ренде кашкавал.



Разбъркайте отново добре и сложете във форма за мъфини/кексчета, по една препълнена супена лъжица от лепкавата смес,която се е получила.
Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 20-25 мин. или до суха клечка.
Охладете за кратко и поднесете!
Добър Апетит!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...