сряда, 13 май 2015 г.

Овесени кексчета с банан

Овесени кексчета с банан



Тези кексчета, не съдържат бяло брашно и са идеални за хора, спазващи определен хранителен режим или просто се старят да се хранят и живеят здравословно.





Необходими продукти:


2 яйца (от най-големите)
125г. краве масло
1 бакпулвер
5 с.л. (равни) мед или  3/4 чаша захар
1 1/2 брашно от овесени ядки
1 банан
1 ванилия
1/2 ч.ч. заквасена сметана или гъсто кисело мляко



Начин на приготвяне:

Яйцата разбиваме със захарта или меда, след това добавяме маслото, сметаната/киселото мляко, банана намачкан с вилица и най-накрая овесеното брашно с бакпулвера и ванилията.
Брашното от овесени ядки си го направих аз ,като смлях фино овесени ядки.
Разпределяме сместа в 12 чашки за мъфини или форми ,които намазняваме и набрашняваме предварително.
Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност, като пробваме с дървен шиш дали са готови.
Охлаждаме добре преди да сервираме
Да Ви е сладко!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!







вторник, 12 май 2015 г.

Десерт с грис

Десерт с грис








Необходими продукти:

3 яйца
1 ч.ч. захар
150г. меко масло
1 ч.ч. грис (пшеничен или царевичен)
1 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
кората на един лимон
1 бр. ванилия
1 ч.ч. прясно мляко


За сиропа:

1 ч.ч. вода
1 ч.ч. захар
1 ванилия




Начин на приготвяне:

Яйцата разбиваме със захарта, добавяме мекото масло, прясното мляко , гриса и брашното заедно с бакпулвера.
Слагаме и ванилията и настърганата кора на лимона.
Тестото става малко по-течно,но не се притеснявайте изпича се много добре.
В намаслена и набрашнена форма за печене печем, в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 40 мин. или до готовност като проверим с клечка за зъби или дървен шиш дали е изпечен блата.
Охлаждаме.
Сиропа правим като завираме за 5 мин, водата със захарта и ванилията.
Заливаме с горещия сироп напълно изстиналия блат.
Оставяме за поне 2 часа в хладилника.
Заливаме с глазура по желание,аз използвах лимонова на Д-р Йоткер
Добър Апетит!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!




 

 

 


Спагети с пилешко ,сметана и синьо сирене

Спагети с пилешко ,сметана и синьо сирене





Необходими продукти:

1/2 пакет спагети (250г)
500мл. течна сметана за готвене
400г. пилешко филе
синьо сирене (може да замените и с топено сирене или кашкавал)
ситно нарязан босилек
2 скилидки чесън
зехтин



Начин на приготвяне:

Спагетите сваряваме в подсолена вода и отцеждаме без да ги измиваме
В дълбок съд сгорещяваме зехтина и запържваме съвсем леко колкото да си пуснат аромата пресованите скилидки чесън.
Добавяме и месото нарязано на парчета.
След като е запечатано от всички страни, доливаме сметаната и оставяме на слаб огън да покъкри за около 15 мин.
Слагаме и синьото сирене ( или друго по Ваш избор) и оставяме за още 5 мин.
Сервираме топло
Това е!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!



Босилека,който използвах е от домашната "градинка" в саксийка - на балкона 





събота, 9 май 2015 г.

Здравословен бананов шейк

Здравословен бананов шейк







Необходими продукти:

1 бр. среден на големина банан
1 с.л. фино смлени овесени ядки
1 ч.л. фино смлени семена от лен
1 ч.л. мед (може и повече,но все пак и банана ще подслади напитката)
200мл. прясно мляко
3 кубчета лед




Начин на приготвяне:

Всички продукти слагаме в шейкър кана или ако не разполагаме с такава разбиваме всичко с пасатор,но тогава не слагаме леда за да не се повредят остриетата на пасатора.
Ако разполагате с такъв ,който троши и лед слагайте и кубчетата в сместа.
Разбивайте около минута на най-високата степен и напитката е готова за поднасяне.









Малко полезна информация за съставките на напитката: 




Лененото семе е един от най-големите растителни източници на омега 3 мастни киселини, нисковъглехидратна добавка е и има лек слабителен ефект. 
То е много богато и  на лигнани - фитохимикали,които имат свойства подобни на естрогените,които балансират женската хормонална система.


Овесените ядки са богати на протеин и влакна, също така съдържат и големи количества от витамините В5,а ако ядките се консумират сурови , съдържат у големи количества от витамините В1 и В9 , богати са на минарлите фосфор, магнезий,калий,желязо и мед.
Имат висока смилаемост и за разлика от повечето зърнени култури овесените зърна запазват голям процент от минералите и витамините си дори след обелване на триците.





петък, 8 май 2015 г.

Ледено бяло фрапе с кубчета еспресо

Ледено бяло фрапе с кубчета еспресо







Необходими продукти: 

200 мл. прясно мляко
2 кубчета силно еспресо 
1 ч.л. захар
2-3 кубчета лед



Начин на приготвяне:

Разбиваме захарта с малко от млякото ако имате миксерче с плоска шайба за фрапе, но може и без него.
Трябва просто да се вкара въздух в млякото за да стане на пяна и въздушно.
Добавяме студено мляко , а ако желаете може да замените и с вода, 2 кубчета еспресо и няколко кубчета лед.
Идеалната напитка за горещите дни!
Наздраве!



* еспресото наливаме във формички за лед и замразяваме и така имаме на разположение ледени кубчета кафе винаги ,когато ни се прииска айс кафе.




 

 

 

 

сряда, 6 май 2015 г.

Хрупкави печени чеснови картофи

Хрупкави печени чеснови картофи









Необходими продукти:

1 кг, пресни дребни картофи
1 връзка копър
зехтин
3-4 скилидки чесън
сол,черен пипер







Начин на приготвяне:


Картофите измиваме добре и бланшираме за 15 мин. във вряща подсолена вода.
Изцеждаме добре и прехвърляме в тава, като трябва да са само на един ред, а не един върху друг.
Поръсваме със сол,черен пипер и ситно нарязаните чесън и 1/2 връзка копър.
Поливаме със струйка зехтин или олио за да се омазнят добре, разбъркваме.
С ръчна преса за намачкваме на картофи или с вилица леко натискаме всеки  и отново поливаме леко със зехтин.








Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 15 мин. или до получаване на златиста коричка.
Преди сервиране поръсваме с останалата част от копъра.
Стават хрупкави отвън и "пухкави" отвътре.
Прекрасна гарнитура са към различни видове меса.








Аз лично ги обожавам и обичам да си ги хапвам в комбинация със сезонна салата.
Добър Апетит!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!




 
 





Бавно печено агнешко месо


Бавно печено агнешко месо с грейви сос



Необходими продукти:

Агнешко месо (използвах задна четвъртина 2.200г.)
1 голям морков
2 бр. стар лук
3 стръка мащерка
2 стръка пресен джоджен
сол,черен пипер
олио


Начин на приготвяне:

В тавичката, в която ще печем месото, слагаме мазнина, на едро нарязаните лук и морков и подправките .
Измиваме месото и го овалваме в подправките с мазнината. 
Месото оставяме най-отгоре, а отдолу като канапе оставяме зеленчуците.



Слагаме чаена чаша от 200 мл. вода, завиваме добре с фолио и печем за 3 часа на 150 градуса.
След това махаме фолиото и печем още час на 200 градуса за да получим хрупкава кожичка.



Изваждаме месото и го оставяме в чиния, като го завиваме отново с фолио за около 20 мин. за да си почине и всички сокове да се върнат в месото, защото иначе, ще изтекат.
Месото стига да е прясно, става много крехко и се отделя от кокала само с вилица.



През това време си правим грейвито като добавка към ястието, като всички продукти и сосове отделили се при печенето прехвърляме в тиган, прибавям 3 с.л. брашно и малко вода и оставяме да къкрят за 30 мин. на слаб огън.



Пасираме цялото съдържание на тигана и прекарваме през фина цедка.
Ако е необходимо до подправяме на вкус със сол и черен пипер и прехвърляме в сосиера.



Грейвито поднасяме заедно с печеното
Избрах за гарнитура да поднеса пресни хрупкави печени чеснови картофки

Добър Апетит!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!









Агнешка супа


Агнешка супа 







Необходими продукти:

200г. агнешко месо 
200г. лашад
фиде
пресен джоджен

сол,черен пипер
5 стръка пресен лук


Начин на приготвяне:


Агнешкото месо се сварява, (ако имате печено агнешко може да използвате него) и се прецежда бульона в който се е варило.
В тенджерка слагаме малко мазнина и задушаваме пресния лапад и нарязания на ситно пресен лук.
След като омекне добавяме от бульона и оставяме да заври. 
Прибавяме агнешкото месо накъсано на дребно и фидето.
Поръсваме със ситно нарязания пресен джоджен.

Оставяме да покъкри за още 15 мин. на слаб огън.
Подправяме.
Да Ви е сладко!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!
 




вторник, 5 май 2015 г.

Фокача с маслини и розмарин


Фокача с маслини и розмарин







Необходими продукти:

30г. жива мая или 1 1/2 ч.л. суха мая за хляб
175мл. топло прясно мляко / вода
2 с.л. зехтин
300г. брашно
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. захар


За гарниране:
Зехтин
розмарин
10-12 бр. черни маслини









Начин на приготвяне:
Шупваме маята в част от топлото мляко,захарта и 1 ч.л. брашно.
Като "втаса" след около 5 мин. добавяме и останалите продукти.
Замесваме меко тесто,което оставяме да втаса до удвояване на обема си.
След като е втасало разточваме в продълговата форма с дебелина не повече от сантиметър, с върха на пръстите си "надупчваме" тестото , набучваме няколко връхчета 













розмарин,маслините и поливаме с малко зехтин и оставяме за още 15 мин. да втаса.
Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна до получване на златист цвят.


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!



 

 

 

 

 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...