вторник, 9 декември 2014 г.

"Сметанови" картофи с пилешко месо


 "Сметанови" картофи с пилешко месо








Необходими продукти:
 500мл. сметана за готвене, 
1 пакетче топено сирене,
1 голямо цяло пилешко бутче, 
5 средни картофа, 
пресен магданоз
сол,черен пипер

магданоз
150г. кашкавал за поръсване





Начин на приготвяне:
Пилешкото бутче сваряваме. 
След това го накъсваме. 
Ако не сте любители на бутчетата може да използвате и пилешко филе, но аз не го предпочетох в случая, тъй като за мен лично без марината е много сухо месо.
Картофите обелваме и режем на едри кубчета.
В намазнена тава слагаме картофите, посоляваме съвсем малко, тъй като сиренето е достатъчно солено и поръсваме с черен пипер.
Загряваме сметаната и разтопяваме топеното сирене в нея.
Ако имате и друг вид сирене примерно пушено , сложете го изпробвала съм и с такова и става много вкусно.

Отгоре слагаме пилешкото месо и заливаме със сметаново-сиреновата смес.
Долях 3 черпака от пилешкия бульон , където се вари пилето и само разтръсках тавичката за да се разпределят продуктите и течността.
Преди сервиране поръсете с нарязан магданоз за повече свежест.
В предварително загрята на 180 градуса печем за около час.
15 минути преди да извадим от фурната, поръсваме обилно с настърган кашкавал и доизпичаме до получаването на златиста коричка
Добър Апетит!




Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!












понеделник, 8 декември 2014 г.

Мини руло "Стефани"

            Мини руло "Стефани







Необходими продукти за 4 бр.:
1 кг. кайма смес , 4 кисели краставички, 1 голям морков, 4 яйца. белтък, галета, кашкавал, кимион, черен пипер, чубрица.


Начин на приготвяне:
Яйцата се сваряват в подсолена вода за 7 мин. ( за по-сигурно понякога ги варя и  10мин.).
Охлаждат се в студена вода, за да могат да се обелят лесно.

Каймата се овкусява с кимиона, чубрицата и черния пипер.
Оставя се в хладилник за 30 мин . да си поеме месото ароматите.
Ако имате любима универсална подправка за кайма , овкусете с нея.
Краставичките и моркова се режат на ивички (пръчици).
Месото се дели на 4 равни части. Важно е да не стане тънък пласт като се завие самото рулце, тъй като при печенето месото се свива и има опасност да се разпадне.
Върху лист фолио за свежо съхранение, мажем с четка по малко мазнина и разстиламе 1/4 от каймата т.е. за едната порция. Правим я с дебелина около 2 см. , слагаме ивички краставичка и морков и едно яйце, разбира се предварително обелене от черупката.
С помощта на фолио завиваме като салам и като приключим и с 4-те , оставяме за час в хладилника да стегнат и за да запазят формата си при печене.
След час , внимателно отстраняваме фолиото, като развиваме директно върху тавичка с лист хартия за печене и мажем с белтък. Поръсваме с галета за хрупкавост и печем в предварително загрята на 180 градуса фурна.
15 мин. преди да извадим от фурната поръсваме всяко руло с настърган кашкавал и връщаме до получаване на златист цвят на кашкавала.
След като са готови оставяме да починат за 20 мин. тъй като при печене соковете на емсото излизат , а като оставим се абсорбират наново и месото не изсъхва.
Добър Апетит!




Салата от бейби спанак и сирене "Фета"

         Салата от бейби спанак и сирене "Фета"




Необходими продукти:
1/2 пакет бейби спанак, 2 средни червени пиперки, печени и обелени, сирене "Фета", сол, зехтин/олио, лимонов сок, черен пипер


Начин на приготвяне:

Пиперките се режат на ленти, сиренето "Фета" на кубчета.
Също така можете да използвате и друго сирене по Ваш вкус,което е на сметанова основа.
В купа слагаме бейби спанака и подправяме с зехтина, солта, лимоновия сок и черния пипер. Хубаво разбъркваме за да се овкуси всяко листенце.
Преместваме в чиния и разпределяме печените пиперки. "Поръсваме" с кубчетата сирене.
Много свежа салата, подходяща и като предястие и като гарнитура към печено месо


неделя, 7 декември 2014 г.

Охлювчета с плънка

Охлювчета с плънка












Необходими продукти: 


250мл. топла вода, 1 пакетче суха мая, 1/2 ч.л. захар, 750г. брашно, 1 с.л. ронена чубрица, 2 с,л, олио, 1/2 ч.л. сол.


За плънката:
Доматено пюре, колбас по избор, 1 с.л. олио/зехтин, кисели краставички, царевица, кашкавал, ронена чубрица.


Начин на приготвяне:
Замесваме гладко ,меко тесто като слагаме и чубрицата в него и го оставяме да "почине" за час и половина. След това примесваме и разточваме на пласт с дебелина сантиметър. Мажем с доматено пюре , отгоре редим с продуктите . Поръсваме с олио/зехтин и обилно с настърган кашкавал.








Завиваме на руло. 

Режем на парчета с дебелина около 3 см. и редим в тава покрита с лист хартия за печене.







Оставяме да втаса за около 30 мин. След това поръсваме обилно с кашкавал .






Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса до готовност.
Добър Апетит!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!
















Коледни джинджифилови сладки


    Коледни джинджифилови сладки

(Gingerbread Cookies)






Необходими продукти:
1 яйце, 1 1/2 захар, 3 с.л. меласа (аз нямах и ползвах мед), 250г. меко масло, 3 ч.ч. брашно, 2 ч.л. канела, 1 ч.л. джинджифил на прах, 1/2 ч.л. смлян карамфил, 1/2 ч.л. сол, 1 ампула ванилова есенция, 2 ч,л. сода за хляб

За белтъчната глазура:
1 белтък на стайна температура, 70г. пудра захар
Сладкарски бои с цветове по избор

Начин на приготвяне:
Маслото се оставя на стайна температура да омекне и се разбива заедно със захарта, яйцето, ванилията и меласата или както в случая меда. Трябва да се получи пухкава смес.
След това прибавяме пресятото брашно, содата за хляб, канелата, джинджифила на прах, солта и карамфила. Аз не разполагах с карамфил на прах и затова си го строших с помощта на чукчето за месо :)
Всичко се разбива добре докато се усвоят всички съставки.
Не става типично тесто, а делящо се на частици. Не се притеснявайте, това трябва да се получи.
Преместете в купа, завийте с фолио за свежо съхранение и оставете да почине за 2-3 часа.
Тъй като не може да се разточи като нормалното тесто, аз си измислих начин да стане бързо и лесно разточването: сложете лист хартия за печене, отгоре сложете тестото и покрийте отново с лист харатия за печене, Разточете до постигане на 1 см дебелина и с формички по желание изрежете. Преместете внимателно сладките в тава покрита с хартия за печене като оставяте място между всяка сладка около 2,5 см. тъй като се надуват.
Оберете останките от тестото,сложете в средата и разточете отново с помощта на лис хартия. Става бързо, лесно и най-важното чисто тъй като самото тесто е мазничко.
В предварително загрята на 180 градуса фурна без вентилатор или 160 с вентилатор (така пекох аз)  , печете 11-14 мин. до добиване на златист цвят.
Сладките остават леко меки , и аз направих грешката да ги оставя още малко, но не знаеш, че като изстиват се стягат и първите станаха леко твърдички.
Та спокойно стягат се като се охладят,но внимавайте да не прегорите ,защото стават наистина бързо точно докато подготвите следващата "партида" сладки,предните вече са се опекли.
Аромата е невероятен. Мирише на Коледа и коледни подправки, все пак има карамфил и канела.



Като се охладят напълно може да ги съхранявате в затворена кутия до 2 седмици до колкото разбрах от интернет, нашите няма да изтраят до тогава :)





Ако решите да украсите с белтъчна глазура, разбийте белтъка с 2 пъти пресятата пудра захар, до получаване на полу-твърд крем. Оцветете с цветове по желание и украсете по ваш вкус.
Оставете да изсъхне глазурата и можете да украсите дори и елхата с тях.







Заповядайте и в страницата на блога във Фейсбук като щракнете ТУК

понеделник, 1 декември 2014 г.

Бухтите със сладка царевица на Гордън Рамзи със сос от кисело мляко

   
    Бухтите със сладка царевица на Гордън Рамзи със сос от кисело мляко







Необходими продукти:
1 консерва сладка царевица, 1 прясна червена чили чушка, 1 ч.ч. брашно, 1/2 ч.л. бакпулвер, 8 с.л. прясно мляко, 2 яйца, пресен кориандър, 2 стръка зелен лук,сол, черен пипер


За соса:
1 ч.ч. кисело мляко, 1 прясна червена чили чушка, пресен кориандър, стрък пресен лук


Начин на приготвяне:
Брашното се пресява , прибавя се бакпулвера, яйцата и прясното мляко. Забърква се гъста лепкава каша.






Подправя се. Прибавят се на ситно нарязаните кориандър,пресен лук и чили, без семките.
Сладката царевица се отцежда и леко се подсушава с кухненска хартия. Прибавя се към сместа. Хубаво се разбърква.



С помощта на супена лъжица се сипва в тиган със сгорещена мазнина и се изпържва от двете страни.
Не препълвайте лъжицата,защото от вътре не се изпържват (личен опит)



Сосът се прави като към киселото мляко се прибавят ситно нарязаните кориандър,пресен лук и чили,отново с отстранени семки и се подправя.



Не можах да намеря чили и не сложих, а кориандъра замених с магданоз, тъй като не го ядем вкъщи.
Станаха много много вкусни! Опитайте и Вие!




Ако са Ви допаднали рецептите с този блог , заповядайте в страницата на блога във Facebook , където ще ми е приятно да споделяте снимки с рецептите,които сте опитали както и мнения за тях. Ще се радвам да си комуникираме! Страницата ще намерите като щракнете ТУК.




Свинско по македонски

         Свинско по македонски



Необходими продукти:
500г. свинско месо от бут, 1 голяма глава лук (100г.), 1 среден морков (60г.) , 400 г. печена белена червена капия, 250г. мариновани гъби (аз използвах пресни печурки), 1 голяма опаковка заквасена сметана (400г.), растително масло, 1 ч.л. червен пипер, сол.


Начин на приготвяне:
  Месото се измива и се нарязва на еднакви парчета. Запържва се до побеляване в растителното масло.





Лукът и моркова се режат на дребно и се прибавят към месото.

 Поръсват се с червеният пипер.
 Долива се с 1 ч.ч. вода и се оставя да къкри до полу-омекване на месото. 
Ако използвате пресни гъби, а не стерилизирани като мен запържете заедно с лука и моркова, ако не стерилизираните гъби се режат на 2 , а печените пиперки на пръстени и се добавят към полу-омекналото месо.




Ястието се посолява и се оставя за още 15-20 мин, да се задуши. 
Отнема се от котлона и се прибавя сметаната.
Поднася се топло.
Добър Апетит!














Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...