вторник, 18 ноември 2014 г.

Домашна зимна салата


      Домашна зимна салата





Необходими продукти:


1 морков, 1 малка консерва грах, 1 консерва бял боб или 400г. сварен, 2-3 печени,белини червени пиперки, 2-3 с.л. лютеница. По желание може да се сложи и печен патладжан.


Начин на приготвяне:
Моркова се сварява и се нарязва на кубчета, пиперките се нарязват на дребно. Прибавят се и грахът и боба и се посоляват всички продукти. Размесваме с лютеницата, а ако разполагате с домашна, ще стане още по-вкусна.
Пропорциите на продуктите зависят изцяло от Вашия вкус.









Ако са Ви допаднали рецептите с този блог , заповядайте в страницата на блога във Facebook , където ще ми е приятно да споделяте снимки с рецептите,които сте опитали както и мнения за тях. Ще се радвам да си комуникираме! Страницата ще намерите като щракнете ТУК.

понеделник, 17 ноември 2014 г.

Яхния с македонска наденица

Яхния с македонска наденица




Необходими продукти:
2 бр. македонска наденица, 

 1 глава кромид лук, 
5 картофа, 
1 с.л. червен пипер, 
1 с.л. брашно за сгъстяване, 
сол, 
по желание може да добавите и 1 ч,л, универсална подправка за по-богат вкус.



Начин на приготвяне:
Лукът се реже на много дребно, картофите се обелват и се нарязват на кубчета и се измиват да се отмие нишестето.
Македонската наденица се обелва и се нарязва .
В мазнина задушаваме лукът, а след това добавяме и наденицата.

 Запържваме леко, колкото да си пусне аромата. 
Прибавяме и картофите към тях. 
Разбъркваме отново хубаво да се омазнят.
Наливаме бульон, ако разполагаме с такъв или вода,колкото да покрие продуктите.
Оставяме на умерена температура да къкри до сваряване на картофите.
Ако е необходимо добавяме още малко вода, а ако се е получила рядка яхнията сгъстете с брашното.
Добавете червения пипер, чубрицата и солта.
Тази яхнийка отново е от "подръчни материали" приготвена,много е ароматна,скромна и засищаща.

Опитайте и вие!
Да Ви е сладко!
 

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!






неделя, 16 ноември 2014 г.

Пърленки с плънка

       Пърленки с плънка





Неоходими продукти:
2 ч.ч. топла вода, 1 пакетче суха мая за хляб или 1/2 кубче жива мая, 1/2 ч.л. сол, 1/2 ч.л. захар,  брашно толкова колкото е необходимо за замесване на меко тесто, олио/масло за намазване.


За плънката:
Може да използвате продукти по Ваш вкус, а аз използвах за тези пърленки
пушено смесо нарязано на кубчета и настърган кашкавал.


Начин на приготвяне:
Тестото е същото като за пърленките без плънка, замесва се по същия начин, оставя се да си удвои обема , а после се примесва.
Оформям го по следният начин: Разточвам на тънък не повече от сантиметър пласт (все пак ще ги слепваме и трябва да могат да се изпекат добре) и с помощта на чиния и резачка за пица, а може и с нож, изрязвам еднакви кръгове. Наръсвам с колбаса и кашкавала и след това слагам отгоре още един пласт (кръг) тесто. С вилица запечатвам краищата. Оставям да починат около 15-20 мин. на стайна температура,колкото да се отпусне тестото.
В добре сгорещен грил тиган , намазан с четка с мазнина слагам пърленката и оставям да се пече на умерена температура.








Отгоре (суровата все още страна)  намазвам с четка с олио или с масло и обръщам от другата страна. Готовата страна мажа с мазнина и настъргвам кашкавал, за да може докато се изпече напълно пърленката,кашкавала да се разтопи.
Може да се изпече както във фурна , така и на скара или барбекю.
Да Ви е сладко!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!









четвъртък, 13 ноември 2014 г.

Омлетено руло

  Омлетено руло





Необходими продукти:
8 яйца, 1 ч.ч. прясно мляко, 1/3 ч.ч. брашно, колбас по избор , червена пиперка, магданоз, сирене/кашкавал,сол, черен пипер.

За плънка използвах:
Заквасена сметана , кисела краставичка, копър.


Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват добре с брашното и прясното мляко, като се внимава да не се образуват бучки. Продуктите се наситняват и се добавят към яйчената смес. Подправя се със сол и черен пипер на вкус. Настъргва се сиренето отгоре. Ако искате да сложите кашкавал , малко преди да извадите от фурната омлета го поръсете богато с настърган кашкавал и върнете във фурната докато стане златист.





В предварително загрята фурна на 180 градуса се пече омлетената смес като преди това се сложи в плоска тава с хартия за печене за по-лесно отделяне.
По време на печенето се надува сместа,но не се притеснявайте като се охлади омлета сляга .
Обръща се с долната страна , тъй като само горната става напъстрена от продуктите и се разпределя сместа от заквасената сметана, ситно нарязаната краставичка и наситнения копър.
Можете да замените тази смес с парчета моцарела , но трябва да го завиете рулото ,докато е топло, за да се разтопи сиренето.


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!


Рецептата взех от тук , признавам си, че моето омлетено руло на вид няма нищо общо със това ,което е показано там












сряда, 12 ноември 2014 г.

Катми


       Катми




Необходими продукти:
3 яйца,

 20г. жива мая, 
1 ч.л. сол, 
500мл. прясно мляко,
 350г. брашно, 
щипка сода за хляб,
 олио за намазване на тигана, масло за намазване на всяка катма.



Начин на приготвяне: 


В част от топлото мляко се разтваря маята и се оставя да шупне. 


Когато това стане се добавя другата част от млякото (топло), яйцата (на стайна температура) едно по едно и се разбиват с тел. Не е необходима намесата на миксер.
Добавя се малко по малко брашното, до пълното му усвояване.






Покриваме купата или съда със сместа с фолио за свежо съхранение или кърпа и се оставя на стайна температура да втаса за около 30 мин. Като втаса сместа се слага и содата за хляб.

Ето така трябва да изглежда втасалата смес:





След това с добре загрят тиган с незалепващо покритие на умерена температура се маже първо с масло /олио и се изсипва 1 черпак (стандартна големина за супа) от сместа. Рзпределя се равномерно  и като се появят шупли се обръща от другата страна.








Като е готова всяка катма се маже с масло и така докато свърши сместа.
Излязоха ми 10 бр.
Гарнирайте на вкус.
Да Ви е сладко!




Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!


















вторник, 11 ноември 2014 г.

Печено пилешко бутче със "Сметанови" гъби

   Печено пилешко бутче със "Сметанови" гъби









Необходими продукти:
400г. гъби, 1 (400g.) кофичка заквасена сметана,  50г. масло, 500мл. пилешки бульон, 2 жълтъка, 1 ч.л. универсална подправка, 1/2 връзка копър, сол, черен пипер.

Необходими продукти за пилешкото месо:
пилешко бутче, 3 скилидки чесън, олио/масло, пресен риган,мащерка или подправка на вкус, сол, черен пипер

Начин на приготвяне: Пилешкото бутче, трябва да е охладено, а не замръзено. В тавичка слагаме олио или масло, пресните подправки и скилидките, както са с обелките, само леко натиснати с нож да могат да си пуснат аромата, отгоре слагаме бутчето посоляваме със сол и черен пипер. Наливаме 200 мл. бяло вино и покриваме тавичката с алуминиево фолио.
Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 40 мин., след това махаме фолиото поливаме със соса който се е получил и запичаме до получаване на златиста коричка като намаляме фурната на 180 градуса.






Приготвяме соса като
гъбите се обелват , нарязват се на не много тънки филийки и се задушават в маслото. Посоляват се. Като са готови се отцеждат за да им изтече "черната" вода ,която пускат при обработка, защото ще се "оцвети" сметановия сос.





Разбиваме жълтъците и заквасената сметана и слагаме в дълбок тиган или тенджерка. Като започне да къкри,  разреждаме с пилешкия бульон / вода и добавяме гъбите. Подправяме. Оставяме да покъкри още 15 мин. на слаб огън.
Непосредствено преди поднасяне се поръсва със ситно нарязан копър.
Може да се поднесе така или като добавка към печено месо, аз често го поднасям с печено пилешко бутче.
Да Ви е сладко!

























А сосът може да го сервирате и с паста. 1 сос три приложения.
Ето как изглежда и пастата:



понеделник, 10 ноември 2014 г.

Гъста пилешка супа

 Гъста пилешка супа









Необходими продукти:

1 пилешко бутче,
 1 червена пиперка-малка, 
1 среден морков, 
2-3 средни картофа,
 целина, 
1 малък лук, 
1,5 л. вода, 
1 шепа фиде, сол, черен пипер

За застройката:
2 жълтъка, 
сока от 1/2 лимон

Начин на приготвяне: 

Пилешкото бутче се слага във водата да се свари. 
През това време наситняваме пиперката , лука и целината.
 Моркова режем на кръгчета с еднаква дебелина, а картофите на кубчета.
Аз често ги режа в чопъра за да се наситят всички зеленчуци и детето да не им се мръщи.
След като се свари бутчето, прецеждаме бульона и го наситняваме. 
В малко мазнина задушаваме целината, лука, моркова и пиперката, докато омекнат.
 След това добавяме картофите и наливаме бульона. Оставяме на умерен огън леко да къкри, до готовност на зеленчуците. 
Добавяме и пилешкото месо.
 Като заври отново супата слагаме и фидето.
Подправяме със сол и черен пипер.
В купа смесваме  жълтъците и сока от лимон.
Ако искате можете да сложите и цели яйца, но няма да се получи наситен жълт цвят на супата. 
Застройката трябва да престои поне 30 мин. на стайна температура, за да не се пресече при прибавянето й.
 Аз лично правя първо нея и докато стане супата тя е придобила стайна температура и не е студена.
Като се е поохладила супата с черпак при непрекъснато бъркане прибавяме малко по малко от бульона към застройката, а като се уеднаквят температурите се прибавя застройката и бульона към цялото количество супа, разбира се за всеки случай отново на тънка струйка и при непрекъснато бъркане.
Поднася се по желание със ситно нарязан магданоз или целина и резен лимон.
Добър Апетит!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!






неделя, 9 ноември 2014 г.

Чобан салата

                 
                                    Чобан салата
                                                         



Необходими продукти:
1 краставица 2 домата, 1 червен лук, 1 връзка магданоз, 1 пиперка може и чорбаджийска чушка, сок от нар, лимонов сок, сумак, зехтин, сол, сирене.


Начин на приготвяне:
Краставицата, доматите и пиперката се нарязват на ситно (на кубчета), магданоза се наситнява, а лукът се нарязва на тънки полумесеци.
Всички зеленчуци се слагат в купа посправят се със сока от нар, лимоновия сок , сумака, солта и зехтина на вкус.
Поднася се салатата с плочка сирене , а аз поръсих и със зрънца от нар за разкош.
Добър Апетит!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...