петък, 13 февруари 2015 г.

Сладко-кисел сос

Сладко-кисел сос





Необходими продукти:


200мл. винен оцет
200г. захар
100г. кетчуп
1 с.л. сол
2 с.л. пшенично нишесте


Начин на приготвяне:

В дълбок съд завираме оцета със захарта, бъркаме енергично докато се разтвори напълно и прибавяме кетчупа и солта.
Отново бъркаме енергично и малко по малко прибавяме нишестето като внимаваме да не стане на бучки.
Постепенно се сгъстява соса и след като това стане се отнема от котлона.
Аз използвах приставката за бъркане на яйца на пасатора и ми се получиха малки балончета, но спокойно , те изчезват като се охлади соса.
Охлаждате го и е готов за сервиране.
Сладко- киселия сос е подходящ както за пилешко така и за свинско.
Ако са Ви допаднали рецептите с този блог , заповядайте в страницата на блога във Facebook , където ще ми е приятно да споделяте снимки с рецептите,които сте опитали както и мнения за тях. Ще се радвам да си комуникираме! Страницата ще намерите като щракнете ТУК




четвъртък, 12 февруари 2015 г.

Спаначена супа


Спаначена супа


Необходими продукти:
450-500г спанак (може и замразен)
1 кофичка от 400г. кисело мляко
1 к.ч. фиде
олио
сол


Начин на приготвяне:

Спанака ако е пресен измийте и нарежете, ако е замразен директно изсипете в тенджерка с малко мазнина и задушете.
След като е омекнал спанака, налейте около литър вода и оставете да покъкри на тих огън.
След като се уверите,че е сварен , налейте още толкова вода и след като заври сложете фидето.
Като се свари и то подправяме със сол.
Отнемаме от огъня.
В купичка слагаме киселото мляко и с помощта на тел за бъркане на яйца черпак по черпак слагаме от бульона на супата към него като бъркаме интензивно да не се пресече.
Като се уеднакви температурата на застройката с тази на супата в тенджерата я прибавяме в цялото количество супа. 
Разбъркваме.
Сервираме супата топла.

Заповядайте в кулинарната ми група ТУК, а ако желаете да се присъедините към  страницата на блога в Facebook натиснете ТУК
Благодаря Ви от сърце!









сряда, 11 февруари 2015 г.

Семейна закуска

Семейна закуска

 Не можах да реша точно как да именувам тази измислена от мен в бързината закуска, тъй като в средата е като кашкавалка,а по края като кренвиршка, а като цяло изглежда като пица.
Интересно звучи нали? А колко става вкусно няма да Ви споменавам. Та кръстих я семейна закуска тъй като количеството е внушително. Ето и как можете да си я приготвите:




Необходими продукти:

за тестото:
300мл. топла вода
1/2 кубче жива мая
500г. брашно
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. захар
1 с.л. оцет
1 с.л. олио


за плънката:
4 кренвирша
100г. кашкавал
1 яйце от големия размер

За намазване:
30 мл. прясно мляко
1 малко яйце


Начин на приготвяне:
Замесваме тестото с посочените продукти и оставяме да втаса.
След като удвои обема си, го разточваме на кръгъл блат като за пица с дебелина не повече от 1 см. имайки предвид,че ще се надуе още и при повторното втасване и при печенето.
Преместваме блата в тава, тъй като като го оформим, ще ни е трудно да запазим цялостта му при преместването.
По краищата редим кренвиршите, нарязани на 2 и загръщаме в тестото.
режем на парчета с дебелина около 2 см. , но само до там до където е кренвирша с тестото. Обръщаме парченцата , така,че плоските части на колбаса да са нагоре съответно и към тавата.









Настъргваме кашкавала и разбъркваме с разбитото яйце. Нанасяме тази смес в средата на блата.




Оставяме да втаса за още 30 мин.

След като втаса отново, загряваме фурната на  180 градуса и мажем с разбитото яйце с прясно мляко тестото по краищата му и около кренвиршите.
Печем до готовност.

Ако са Ви допаднали рецептите с този блог , заповядайте в страницата на блога във Facebook , където ще ми е приятно да споделяте снимки с рецептите,които сте опитали както и мнения за тях. Ще се радвам да си комуникираме! Страницата ще намерите като щракнете ТУК




вторник, 10 февруари 2015 г.

Телешки тас-кебап


Телешки тас-кебап




 Необходими продукти:
500г. телешко месо
1 голяма глава лук
1 буркан стерилизирани домати
олио
подправки: червен пипер, черен пипер, сол,чубрица



Начин на приготвяне:
В загрята мазнина задушаваме на ситно нарязания лук.
След това добавяме нарязаното на еднакви парчета телешко и запечатваме.
Прибавяме доматите като ако са цели пасираме до гладкост.
Оставяме да къкри на бавен огън и добавяме около 500мл. вода.
Продължаваме да готвим на бавен огън още около 40 мин. или до готовност на месото.
За плътност на соса, размиваме малко брашно във вода и добавяме.
Оставяме да поври още 10 мин подправяме.
Сервираме с порция ориз.




понеделник, 9 февруари 2015 г.

Домашна майонеза без яйца


Домашна майонеза без яйца



У дома сме любители на салатите с майонезена основа, разбира се домашно приготвена.а
Изпробвала съм всякакви видове "оранжева" майонеза , майонеза с едрозърнеста горчица и обикновената домашна майонеза и нямаше как да не опитам и тази вариация ,която изключва яйцата в състава си. Оказа се доста сполучлива! 

Опитайте и се убедете сами!





Всичко,коетоВи е необходимо е:

200мл. олио
100мл. студено прясно мляко
щипка сол
щипка лимонтузу






Изключително лесно се приготвя тази млечна майонеза, като аз използвах Нутрибулет за разбиването й като поставих в чашата студеното мляко ,олиото, лимонтузуто,чесъна, сол и черен пипер, а по желание можете да добавите и копър.
Слагаме приставката с кръстатото острие .




Веднага след като натиснем и Нутрибулета започне да миксира ,ще забележите,че майонезата е готова и тъй като е много мощен,трябва да не пасирате прекалено много.
Можете да използвате тази майонеза и като млечен сос,ако добавите малко повече олио,който пък е подходящ за пълнени тиквички например.
Добър Апетит!
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК


неделя, 8 февруари 2015 г.

Тортелини с шунка, сметана и пармезан


Тортелини с шунка, сметана и пармезан





Необходими продукти:

250г. тортелини
200г. сметана за готвене
100г. пармезан
100г. топено сирене
150г. шунка
див лук, магданоз


Начин на приготвяне:

Тортелините се сваряват според указанията на опаковката.
През това време в съвсем малко мазнина запържваме нарязаата на кубчета шунка,но до толкова до колкото да си пусне само аромата без да се образува коричка по парченцата.
Добавяме сметаната и оставяме на бавен огън да къкри 10 мин.
Добавяме и пармезана и топеното сирене.
Трябва да получим кремообразен сос.
Оставяме за още 15 мин. отново на слаб огън.
Отцеждаме сварените тортелини и прибавяме към соса.
Разбъркваме внимателно и поднасяме топли поръсени със ситно нарязан магданоз, а аз прибавих и див лук.
Да Ви е сладко!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!







петък, 6 февруари 2015 г.

Кодрит Кадир

Кодрит Кадир





Необходими продукти:

 
За карамела:
1/3 ч.ч. захар


За млечния крем :
800мл. прясно мляко
5 яйца
1 ч.ч. захар
2 ванилии

За блата:
1 яйце
1/2 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. олио
1/2 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
1 с.л. какао
1 ч.л. бакпулвер


Начин на приготвяне:
Захарта за карамела слагаме във формата ,в която ще печем десерта и поставяме на котлона. Като започне да се топи захарта, внимаваме да не прегорим получаващият се карамел,тъй като става горчив. Отнемаме от котлона и изчакваме да се охлади добре. 




Започва да пука,което означава, че можем да добавим и сместа за крема, който приготвяме като към прясното мляко добавяме разбитите яйца, захар и ванилия.



За сместа за блата разбиваме първо яйцето с прясното мляко, захарта и олиото и добавяме малко по малко сухите съставки,които предварително сме смесили и пресели, а именно брашното,какаото,бакпулвера.



Върху охладения карамел изсипваме млечната смес, а след това равномерно разпределяме и изсипваме и сместа за блата.




Той изплува на повърхността по време на печенето , така че не се притеснявайте. Всеки пласт ще си дойде на мястото.





Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна на водна баня като внимаваме да не заври водата в тавичката, в която сме сложили формата с десерта, а ако е необходимо доливаме със студена вода по време на печенето.

Печем 60 мин.




След като е готов Кодрит Кадир-а охлаждаме  и както е във формата оставяме за 12 часа, най-добре една нощ в хладилника.

След като минат тези часове, обръщаме в подходяща чиния или поднос.





Като цяло ми се получи десерта, единствено ми се раздели на няколко места млечната смес, все едно е разрязана, не знам от какво ,но стана страхотна и не на шупли.

Ако обичате крем карамел, то това е Вашият десерт.









източник:http://www.supichka.com


четвъртък, 5 февруари 2015 г.

Дърпана Баница


Дърпана Баница






Необходими продукти:

600г. брашно
240 мл. вода
2 яйца
1 ч.л. сол
1 с.л. олио
1 с.л. оцет
200мл. олио ( за "накисване" на топките / топката тесто  и намазняване на вече готовите кори)

200г.сирене





Начин на приготвяне:
Замесваме меко тесто от продуктите и разделяме на 6 топки, а ако мислите, че можете да се справите, не разделяйте тестото и оставете да почине в мазнината както е цялото като само го сплескате за да може да потъне цялото в олиото.

Аз добих кураж да го разтегля на един лист чак на 6-тия път точно за Нова Година за да я направя с късмети.
В тавичка изсипваме 200мл.олио и слагаме топките като ги сплескваме леко и ги намазваме и отгоре с олиото.
Оставяме да се отпуснат за 30 мин.
Върху платнена покривка ,всяка топка правим на възможно най-тънък лист и изрязваме краищата,където има нужда и са одебелени.








Напръскваме с олио и слагаме сирене. 
С помощта на кърпата завиваме на руло.
В намазнена тавичка редим като охлюв всяка кора.
Отгоре отново напръскваме с олио върху цялата повърхност на баницата.
Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 40 мин.
Като е готова , напръскваме с вода и покриваме с кърпа за 10-15 мин.



източник: http://www.vkusi.me




Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!









понеделник, 2 февруари 2015 г.

Пидета с кайма

Пидета с кайма





Необходими продукти:

500г. кайма смес
1 глава кромид лук
1/2 връзка магданоз
1 ч.л. чубрица
1 ч.л. червен пипер
1 с.л. подправка за кайма
черен пипер на вкус

доматено пюре
кашкавал

За тестото за 6бр.
300мл. топла вода
2 с.л. зехтин/олио
500г. брашно
1/2 кубче жива мая или 1 пакетче от 7г. суха мая за хляб
1/2 ч.л. захар
1/2 ч.л. сол





Начин на приготвяне:

Първо си замесваме тестото като към топлата вода прибавяме маята със захарта и оставяме за 5 мин. да шупне, заедно с 1 ч.л. от брашното.
След като маята е втасала прибавяме, зехтина, солта и малко по малко от брашното до пълното му поемане.
Трябва да се получи средно меко тесто.
Оставяме да втаса.
През това време си приготвяме сместа с кайма като наситняваме главата лук и магданоза.  Задушаваме ги в загрята мазнина и прибавяме каймата и подправките.
Охлаждаме сместа.
След като е втасало тестото, делим на 6 равни части,които разточваме на елипса и захващаме краищата им от двете страни. Мажем с доматено пюре и покриваме със сместа от кайма.
Минаваме с четка с мазнина по края на тестото, за да стане хрупкаво.
Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност.
10 мин. преди да извадите от фурната поръсете обилно с настърган кашкавал.

Ако са Ви допаднали рецептите с този блог , заповядайте в страницата на блога във Facebook , където ще ми е приятно да споделяте снимки с рецептите,които сте опитали както и мнения за тях. Ще се радвам да си комуникираме! Страницата ще намерите като щракнете ТУК







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...