четвъртък, 6 март 2014 г.

Пилешка яхния по селски


   Пилешка яхния по селски




Необходими продукти:
2 бр. пилешки гърди (може и цели бутчета), 
 400г. - 1 буркан с печен белен пипер, 
2 шепи черни маслини , 
150г. дребни печурки, 
1 глава лук или 2 малки, 
250 г. доматено пюре, 
1 с.л. червен пипер, 
сол, 
черен пипер, 
олио, 
чубрица 




Начин на приготвяне:


Пилешкото месо се сварява и се накъсва на дребно.
В плитка тенджера се слага олио и се задушава лукът (може и праз лук). 
Прибавят се гъбите и те се задушават .после и пипера нарязан на ивици от по сантиметър.
Последно се слагат маслините и доматеното пюре. Оставя се на бавен огън 10 мин. и се слага и пилешкото, червения пипер, черния пипер, солта и чубрицата. Ако е необходимо се разрежда малко с бульона от пилешкото.
Добър Апетит!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!








Плетеница от бутер тесто

 


                                                           Плетеница от бутер тесто


Необходими продукти: 1 лист бутер тесто ( 1/2 пакет), 3 кренвирша, доматено пюре, 3 резена топено сирене, 3 кисели краставички.

Начин на приготвяне: Многолистното тесто се слага върху лист хартия за печене ( за по-лесно преместване в тавата), и се нарязва с помощта на нож за пица, по ширина като от 4-те страни се оставя по 2-3 сантиметра като рамка за запазване на цялостта .
Кренвиршите се разполовяват по дължина и се подпъхват през лента.
Всяка краставичка се нарязва на половина по дължина и още веднъж на половина . От една краставичка се получават 4 парченца. Подпъхват се през лента , като се слагат където няма кренвирш, за да се получи като плетка на кошница.
Премества се внимателно в тавата, в която ще се пече.
Намазва се леко с четка с доматено пюре и се разполагат на дребно нарязаните парченца топено сирене. Пече се на 180 градуса , 20-25 мин.




Фритата







                                                                       Фритата


Необходими продукти: 4-5 картофа, 1 глава лук, 4-5 яйца (зависи от големината им). сол, черен пипер, олио.


Начин на приготвяне: Картофите се обелват и се нарязват на тънко с помощта на ренде. Лукът се нарязва на ситно.
В тиган се слага олиото и се добавя лукът. Като стане прозрачен се прибавят и картофите. Като омекнат леко се подправя ястието със сол и черен пипер.
Отгоре се изливат разбитите яйца и се пече като омлет. Проверява се периодично и като се запече отдолу се обръща като палачинка, но с помощта на чиния ,тъй като тежи ястието и ще се разпадне. Готово е след 5-6 мин.

                   
                                                                 Поднася се топло!



сряда, 5 март 2014 г.

Пикантни картофи по селски


    Пикантни картофи по селски





Необходими продукти:
1 кг. картофи, 

1 ч.л, лют червен пипер 
1 ч.л. сладък червен пипер
1 ч.л. къри на прах
1/2 ч.л.  джинджифил на прах

1 ч.л. чесън на прах или 5 скилидки наситнен пресен , 40г. галета, 
1 ч.л. сол, 
4-5 с.л. олио.




Начин на приготвяне: 

Картофите се измиват и обелват ако са стари, а ако са нови се оставя кората.
Нарязват се по дължина.

Бланшират се в подсолена вода, ако са пресни 5 мин., ако са стари 10  мин., отцеждат се и се подсушават.
В купа се смесват сухите съставки и се разбъркват добре.
Винаги препоръчвам подправките да са прясно смлени тъй като бързо изветряват и губят аромата си затова използвах Нутрибулет с приставката за сухо смилане.


 
 
 
 



Уверявам ви получава се толкова фина и гладка ароматна смес,която полепва по картофките много добре и тъй като използвам домашна галета с Нутрибулет смилането става за броени секунди.
Отцеждаме картофите и ги намазняваме като се внимава да не се смачкат.
Овалват се в сухите подправки и се слагат в тава покрита с хартия за печене.
Отново слагаме струйка мазнина върху тях, за да станат хрупкави.
Пекат се в предварително загрята фурна 25 мин. на 180 градуса.


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!










Пилешки късчета с къри






                                                                   Пилешки късчета с къри


Необходими продукти: 1 бр. пилешки гърди, 1 глава лук, 2-3 скилидки чесън, 250 мл. сметана за готвене, 1 кубче пилешки бульон, 1 ч.л. къри на прах, сол.

Начин на приготвяне: Гърдите се начукват и се режат на еднакви късчета .
В тиган се задушават лукът и чесънът нарязани много на ситно. Добавя се месото и се задушават под капак 10-15 мин. добавя се сметаната и кубчето бульон. Добавя се кърито и щипка сол (ако е необходимо). Оставя се да ври сместа на слаб огън още 15-20 минути.
Поднася се върху варен ориз!


Бухтички

Бухтички




Необходими продукти:
2 яйца,
 4-5 с. л. захар,
 1 с. л. оцет,
 2-3 с. л. олио ,
1 ч. л. сода бикарбонат,
1 ч. ч. кисело мляко,
2-3 ч. ч. брашно, олио.

 Начин на приготвяне:
Разбийте яйцата със захарта.
Прибавете оцета, олиото и киселото мляко с предварително погасена сода в него и разбъркайте.
Добавете по малко от брашното и месете, докато се получи меко тесто.
 Разточете тестото на малки порции върху набрашнена повърхност и оформете с чаша на кръг или с форма по желание.
Бухтичките се пържат в нагорещено олио и се гарнират по избор. Аз направих карамелена и шоколадова заливка и обилно поръсих с пудра захар.


С шоколадова заливка
С карамелен сос



Спагети Болонезе

          Спагети Болонезе








Необходими продукти:



1 опаковка спагети,
3 големи домата / 1 буркан доматено пюре,
500 г. кайма смес (по оригинална рецепта е телешка,но като не разполагам с такава използвам смес),
1 среден морков,
1 глава лук,
сол,черен пипер, кимион , чубрица (по желание) , ако намерите готова подправка за спагети сложете от нея, кашкавал или пармезан за сервиране
босилек за поръсване, а понеже не обичам аз си слагам магданоз






Начин на приготвяне:


Първо се прави соса "Болонезе"  като в  тиган се задушават моркова и лукът и се добавя каймата. Подправя се с подправките и се добавя доматеното пюре и щипка захар , за да убие киселинността на доматите.
Слагат се спагетите да се варят в подсолена вода (италианците казват,че трябва да е толкова солена колкото морето ). 
Като започнат да се варят се взема една чашка от нишестената вода на спагетите.
Разбърква се соса и се разрежда  с водата от спагети. Оставя да поври още 10-15 мин.
Добавят се спагетите отцедени само без да се мият ,за да полепне от останалото по тях нишесте соса и се разбъркват много добре .
Сервират се горещи за да може настърганият кашкавал да се разтопи и да се слеят вкусовете и ароматите.
Добър Апетит!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!










Тиквички с ориз

Тиквички с ориз





Необходими продукти:
2 ч.ч. ориз, 
3 бр. тиквички, 
1 голям морков, 
1 глава лук, 
2 стръка зелен лук, 
2 домата или 4 с.л. доматено пюре, 
щипка захар за доматите,
1/2 връзка копър
 черен пипер, сол.


Начин на приготвяне:
 Всички зеленчуци се нарязват на не много дребни кубчета и се задушават.
 Прибавя се ориза и се добавя гореща вода или бульон (ако нямате натурален използвайте зеленчуков такъв на кубче), за да не се забави процеса на готвене. 
Добавят се доматите смлени на паста, ситно нарязаните пресен лук и копър и подправките. 
Когато оризът добие полуготов вид, сместа се прехвърля в тава и се слага за около 30-40 мин. на 180 градуса,като се долива малко вода за да не се запече преди да се сготви.
Поръсва се със ситно нарязан зелен лук и се поднася.
Да Ви е сладко!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!











 








Пица




                                                               Пица


Необходими продукти за блата: 500г. брашно, 20г. мая (1/2 кубче) или 1 пакетче суха, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 яйца, 8 с.л. зехтин (олио) + щипка захар за маята.

За доматената паста: 3 бр. домати, 2 с.л. зехтин , сол, черен пипер, 2 стръка босилек ( аз не го харесвам и слагам магданоз вместо него и пак става много ароматно),  щипка риган.
Този сос аз съм си го измислила така , може да ползвате всякакви комбинации от доматен сос и подправки по ваш вкус.

 Продукти за гарниране: 3 резена домат за всяка пица, кашкавал, колбас по избор, маслини и мнооого гъби (те никога не са излишни).
Разбира се гарнирате си я по ваш вкус с каквито продукти обичате!

Начин на приготвяне: Замесва се тесто и се отделя за всяка пица колкото юмрук. Ако искате тип фамилна , разбира се отделяте повече тесто. Разстила се с ръце блат с дебелина около сантиметър. Аз го оставям около 15 мин на топло леко да втаса за да стане мек и пухкав. Слага се пласт от доматената паста и се подреждат продуктите като се започва с колбаса , после маслините най-отгоре резените домат и обилно поръсвате с кашкавал. Леко се полива на тънка струйка със зехтин , а аз си я побългарявам като поръсвам и чубрица.
Пече се в силно загрята фурна на максимум за 10-15 мин.




Пилешка салата с орзо





                                                  Пилешка салата с орзо


Необходими продукти: 1 ч.ч. паста орзо , 1 пилешко цяло бутче , 1 к.ч. замръзен грах, 1 малък морков, 2-3 печурки, шепа обезкостени черни маслини, зехтин , сол, черен пипер, лимонов сок.


Начин на приготвяне: Пастата се вари според указанията на опаковката като се внимава да не се развари, защото става на каша.
Пилешкото бутче се сварява и обезкостява, а бульонът, в който се е варило отива в бутилка във фризера за някое друго ястие. Накъсва се на малки парченца . Във вряща вода леко подсолена се сваряват граха и моркова като трябва да останат леко хрупкави. Могат и да се задушат , но стават по мазни. Моркова се реже на кубчета, може и преди и след варенето няма никакво значение кога, но като е цял си запазва повече хранителните елементи.
В тиган се задушават гъбите като тигана е почти сух за да не станат мазни.
В купа се слага вече изстиналите , паста , морков , грах и гъби. Маслините се нарязват на колелца и се слагат и те . Добавя се и пилешкото месо. Овкусява се със сол, черен пипер, зехтин и по-желание с лимонов сок.
Може да се консумира както леко топла,така и студена.

Милинки




                                                                 Млилинки


Необходими продукти: 1кубче жива мая или 2 пакетчета суха мая, 300 мл. топло прясно мляко, 2 щипки сол, 3-4 с.л. олио,около 1 килограм брашно, разтопено масло за потапяне, галета за поръсване.

Начин на приготвяне: Брашното се пресява и се замесва тесто с горепосочените продукти. Може да се замеси и в хлебопекарна , като ако е в хлебопекарна първо се слагат течните, а после сухите съставки.
Правят се на малки топки, като всяка се потапя в разтопеното масло и се реди в намазнена тава като се оставя разстояние между тях , за да има място като втасат.
Оставят се да втасат на топло . Като удвоят обема си, ако е останало от маслото се заливат с него и се поръсват с галетата. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна около 40 мин.










Постна питка за Бъдни вечер


   Постна питка за Бъдни вечер




Необходими продукти:
2 ч.ч. топла вода, 600 г. брашно, 1 пакетче суха мая за хляб, 5-6 с.л. растително олио , 1 ч.л. сол, 1 ч.л. захар, сусам за поръсване.

Начин на приготвяне:
Замесва се тестото с брашното, водата, маята за хляб, солта, захарта и олиото. Оставя се да втаса докато удвои обема си.
Върху набрашнена повърхност се примесва отново и се дели на 3 топки , 2 по-големи и 1 по-малка.



Едната от големите топки се разточва с точилка в крушовидна форма и се премества в тава покрита с хартия за печене.



Следва оформлението като върху широката част (горната) на оформения пласт тесто с малката топка от отделеното тесто, с ръка се оформят малки части  във формата на бадем. С ножица се нарязват от всички страни така че да се получи като люспичките на житен клас и се подреждат едно до друго ,а после и едно върху друго, за да придобие обем.





Разбира се според традицията не трябва да забравяме и паричката.



В долната част се взема и последната трета топка и се оформят фитили ,които редим от тясната към широката част на пласта тесто или иначе казано оформяме стеблата на житните класове като ги подреждаме така че , да  изглежда като букет По желание може да се направи и панделка, с която все едно са захванати. Намазва се добре с олио и се оставя да втаса още веднъж .



Когато удвои обема си така оформения сноп от житни класове придобива много красив и завършена вид.
Преди да се сложи да се пече се намазва отново с олио, тъй като заради втасването са се получили места,които са не намазнени и в горната част където са "цветовете" се поръсват не много плътно със сусам.
Пече се в умерена фурна , а след като се извади от фурната се намокря леко с вода и се покрива с кърпа за 10 мин . да се задуши и да омекне допълнително.






Дърпани вити банички






                                                           Дърпани вити банички


Необходими продукти: 500 г. брашно, 300 г. сирене, 2 с.л. олио, 1 ч.л. сол, 1 с.л. оцет, 300 мл. топла вода, 150 мл. олио (за омазняване), 200 мл. гореща вода + щипка сол за печенето.


Начин на приготвяне: Замесва се меко тесто от брашното, водата, олиото, оцета и солта и се разделя на 5 топки. Оставят се на топло да починат минимум 30 мин. като се намазняват , за да не се образува коричка.
Всяка топка се разстила на тънък прозрачен лист върху кърпа или покривка ,намазва се с олио и се поръсва със сирене. С помощта на кърпата се навива на руло , а после на охлюв.

Подреждат се в намазнена тава и с помощта на четка се намазнява всяка баничка .
Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса . След около 20-25 мин. са се зачервили леко и се заливат с горещата вода с щипката сол и се допичат още около 15 мин.
! Уверете се че са изпечени добре като ги проверите с шпатула!


След като се извадят от фурната се напръскват леко с вода и се покриват плътно с кърпа за да омекнат.









вторник, 4 март 2014 г.

Лазаня болонезе

Лазаня "Болонезе"





Необходими продукти:

1 кутия кори за лазаня без варене,
 500 г. кайма телешка/смес,
1 среден морков, 
1 глава лук,
 1 буркан доматено пюре  , 
150г. кашкавал, чубрица, кимион, черен пипер, сол щипка захар , 
1 ч.л. червен пипер, 
1/4 връзка наситнен магданоз.

Начин на приготвяне: 

Първо започваме с приготвянето на соса "Болонезе" като в дълбок тиган се загрява мазнина и се задушават ситно нарязаните лук и морков. Като поомекнат се добавя каймата и подправките. 
Задушава се и тя и се слага доматената паста и щипката захар. 
Ако стане много гъста сместа и при бълбукане започне да пръска се добавя   1к.ч. гореща вода , за да не се спре процесът на варене и го оставяме за още 15 минути. Подправя се със сол на вкус.
В правоъгълна тавичка или алуминиева такава , може и единични алуминиеви форми, се слага пласт от соса "Болонезе"
Редят се кора сос кора сос докато свършат продуктите , като най-отгоре трябва да остане пласт със сос. 
Обилно се поръсва с настърган кашкавал и се пече в предварително сгорещена фурна 30 минути на 180 градуса. 
Поднася се топла!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...