понеделник, 14 септември 2015 г.

Мариновани гъби

Мариновани гъби






Необходими продукти:

500г. дребни гъби аз използвах кафяви печурки
2 дафинови листа
10-15 зърна черен пипер
сол на вкус
зехтин/олио
оцет






Начин на приготвяне:

Почистете и измийте добре гъбите.
Сложете в дълбок съд вода , заедно със зърната черен пипер и дафиновите листа.
Посолете.
Като заври сложете гъбите и варете 10 мин. 






След това с решетъчна ръжица както са горещи сложете в буркан като прибавяте и зърната пипер и дафиновите листа.
Посолете и сложете олио или зехтин до там до където за гъбите.
Трябва да са покрити с тях.
Съотношението при мен беше 75% зехтин и 25% оцет.






Затворете добре буркана и разклатете.
Оставете да се мариноват поне за ден като аз съхранявах в хладилник.
Стават за мезе, предястие или като добавка към салати и гарнитури.
Ако сте любители на гъбите задължително опитайте, а и отнемат само 20 минути.
Добър Апетит!




Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!



Содени кексчета със сирене


Содени кексчета със сирене






Необходими продукти:

300г. брашно /може и от лимец/
250г. натрошено сирене
500г. кисело мляко + 1 ч.л. сода за хляб + 1 с.л. оцет
сол,черен пипер на вкус





Начин на приготвяне:

В купа сложете млякото и разбъркайте със содата и оцета.
Сместа не само шупва,но и започва да бълбука - това е нормално и не трябва да Ви притеснява.
Прибавете брашното и натрошеното сирене и разбъркайте добре до получаване на хомогенна смес.
Сложете във формички за кексчета или пък използвайте такива за кекс или за хляб,но не забравяйте, ако не са с незалепващо покритие да намаслите и набрашните дъното и стените им.
Аз използвах силиконови и си спестих тази процедура.
Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна до суха клечка.




Охладете и поднесете!
Тези солени содени кексчета ги правя за закуска и винаги се приемат много добре у дома,защото са лесни, с достъпни за всяко домакинство продукти и не на последно място са невероятно вкусни!
Добър Апетит!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!


 

неделя, 13 септември 2015 г.

Разядка с печени пиперки и чесън


Разядка с печени пиперки и чесън







Необходими продукти:

10 бр. печени и обелени червени пиперки тип капия
2 скилидки чесън
1/4 връзка копър
200 г. цедено кисело мляко

150 г. бяло саламурено сирене
сол
черен пипер
По желание можете да добавите и натрошени орехови ядки






Начин на приготвяне:


Сложете всички съставки в блендер или кухненски робот и пасирайте до получаване на желаната от Вас консистенция.Добавете натрошеното сирене и разбъркайте добре.
Аз не пасирам изцяло,а оставям да се забелязват съставките на тази разядка.
Продуктите можете да си ги коригирате според Вашия вкус например да сложите повече чесън или изобщо да не сложите от него както и количеството на пиперките и цеденото мляко.
Както и да я направите тази разядка е невероятно вкусна и може да се използва както за салата-предястие, така и за гарнитура, а защо не и мезе.
Добър Апетит!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!

 


 

 

Домашна извара


Домашна извара








Необходими съставки:

1 л. прясно мляко
4 с.л. кисело мляко 
1/2 ч.л. сол








Начин на приготвяне:


Сложете в подходящ съд киселото мляко и залейте с прясното мляко.




Хубаво е да са с висок процент масленост, а ако са и домашни ще е най-добре.
Посолете и разбъркайте.








След като заври оставете на умерена температура за около 10 минути като разбърквате от време на време .
Ще забележите как се получава изварата.
След като млякото стане на полу-прозрачна течност прецедете и оставете поне за час да се оттече излишната течност в тензух или в цедка.






Вече имате най-прекрасната домашно приготвена извара на света.
На мен ми се получи  210г. извара след като се отцеди.
Бързо,лесно и вкусно!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!






събота, 12 септември 2015 г.

Пълнени пиперки с млечен сос

Пълнени пиперки с млечен сос










Необходими продукти:

10бр. червени пиперки
500г. кайма смес
1 ч.ч. ориз
1 морков
1 глава лук
1 ч.л. чубрица
сол и черен пипер на вкус
1/2 ч.л. кимион
1 с.л. червен пипер




За млечния сос:

500г. кисело мляко
2 ч.ч. вода
3 яйца
2 с.л. брашно









Начин на приготвяне:

Нарежете на ситно моркова и лука и ги задушете докато омекнат в предварително загрята на умерена температура мазнина.
Прибавете ориза,които предварително измиваме през няколко води за да се махне излишното нишесте.
След като се омазни добре сложете и каймата.
Трябва много добре да се разбърква за да стане на "трохи"
Сложете подправките и отново разбъркайте.
Налейте 3 ч.ч. вода или бульон и оставете на умерен огън докато ориза е полу-сготвен и цялата смес остане само на мазнина.
След като сместа е поела цялата течност с помощта на лъжичка напълнете предварително почистените от дръжките и семената пиперки, като разбира се не забравяме и да ги измием.
Вече напълнените пиперки потопете в брашно за да се запечата като капаче и да не излезе от сместа.
Подредете в тавичка и сложете 2 ч.ч. бульон или вода.
Сложете тавата в предварително загрята на 200 градуса фурна, като аз покривам с фолио през първите 30 минути за да се "подкожат" преди да се запекат и така неприятната люспа да падне и да остане само месестата част.
След като мине половин час махнете фолиото и печете докато се запекат добре.








Следва да приготвим соса.
Използвах такава тава за пиперките,която мога да сложа на котлона .
Махнете пиперките от тавата и ги сложете в чиния,защото ще използваме соса,който се е образувал при печенето като основа на млечния сос.
Разбийте киселото мляко с яйцата и брашното като внимавате да не се получат бучици и добавете водата или бульона.
Сложете тавата на котлона и добавете при непрекъснато бъркане млечната смес.
Нужни са му около 5-6 минути само колкото да се сгъсти .





Посолете ако е необходимо и отстранете от котлона.
Върнете пиперките в тавата със соса.
Получава се невероятна вкусна комбинация,която задължително трябва да опитате.
Добър Апетит!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!

Див ориз с гъби кладница


Див ориз с гъби кладница



Гъбите кладница са ми сред любимите гъби,тъй като са месести и са добър заместител на месото, а и стават прекрасни различни ястия с тях.
Най-любимата ми рецепта с гъби кладница е фалшивата шкембе чорба,която за мен е по-вкусна от класическата рецепта и Ви препоръчвам да я опитате, а ако желаете гарнитура или просто мезе,то непременно си направете задушени гъби кладница в масло и чесън.







Необходими продукти:

300г. гъби кладница
250г. див ориз
50г. краве масло/зехтин 
2 скилидки чесън
сол на вкус

 

 


Начин на приготвяне:

Сварете ориза според указанията на опаковката,тъй като на него са му нужни малко повечко минутки за варене.







В тиган загрят на умерена температура поставете маслото и като се разтопи сложете ситно нарязания чесън, а ако не желаете го сложете само да овкуси маслото и го премахнете.
Ако спазвате вегански режим на хранене ,можете да замените със зехтин или друго растително олио.








Задушете във вече овкусеното масло гъбите кладница и задушете.
Като са омекнали достатъчно добавете и вече сварения ориз.
Разбъркайте и посолете.
Поднесете ястието топло!
Добър Апетит!




Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!

петък, 11 септември 2015 г.

Карамелен сос


Карамелен сос







Карамеления сос е на основата на карамелизираното мляко и по-точно на Дулче де лече,но в този случай за да не се сгъсти толкова добавих 50мл. повече прясно мляко и се получи невероятен десертен сос,на който веднага намерих приложение и добавих към фрапето и панакотата
Разбира се може да се прибави и към торти и сладоледи.








Необходими продукти:


1 л. прясно пълномаслено мляко
200г. кафява/бяла захар

1/4 ч.л. сода бикарбонат


 


 

 



Начин на приготвяне:


Приготвя се идентично на Дулче де Лече-то,но тук внимаваме да не се сгъсти.
Сложете всички съставки в подходящ съд и оставете да къкри на слаб огън докато си промени 
цвета от бял на карамелено -кафяв и консистенцията му трябва да бъде като на гъст сос.






Оставете да се охлади и съхранявайте в затворен съд в хладилник.
Да Ви е сладко!






Панакота със сметана


Панакота със сметана








Необходими продукти:

400мл. течна сладкарска сметана 
2-3 с.л. кафява /бяла захар
10г./ ч пакетче желатин + 3 с.л. вода




Начин на приготвяне:

Загрейте сметаната заедно със захарта докато кипне.
Оставяме да се охлади и през това време смесваме пакетчето желатин с предвидената вода.
Разтваряме го според указанията на опаковката, а след това като е стегнал, го разтваряме на водна баня и го прибавяме към сметаната.
Сипваме в чашки или формички и оставяме да стегне в хладилника за няколко часа, а най-добре за една нощ.
Поднасяме с плодове или някакъв топинг/сос  по Ваш избор, аз поднесох с карамелен сос.
Да Ви е сладко!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!




 

 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...