вторник, 28 март 2023 г.

Печено мариновано пилешко в Air Fryer

Печено мариновано пилешко в Air Fryer 





Продукти:

Пилешко месо 
подправки на вкус аз използвах чесън на прах, сол,черен пипер, пушен червен пипер, сусам, зехин, соев сос





Приготвяне:

В тази рецепта няма точен грамаж  тъй като я направих на бързо след работа с първото месо, което беше във фризера и ми беше под ръка.

В купа пставяме пилешкото месо аз използвам маншони и пилешки крилца и разбъркваме заедно с подправките .
Разбъркваме добре и затваряме с прозрачно фолио като остаяме в хладилника за няколко часа .



Печем на пограма "пиле" или на 180 градуса за 22 минути до готовност.
Аз глазирах със сладко от люти чушки  .
Тъй като ми беше много голямо количество мариновано месо поставих останалата част в плик за фризер и замразих за следващо експресно готвене.

понеделник, 27 март 2023 г.

Сьомгова пъстърва с билково масло

Сьомгова пъстърва с билково масло





Продукти:

250г сьомга или сьомгова 
 50г масло с билки и подправки
кората от половин лимон 
1 ч.л. лимонов сок

сол,черен пипер на вкус


Приготвяне:

Тази рецепта е експресна и се приготвя точно за 5 мин след работа, защото я приготвих в еър фрайъра .




Филето от рибата се намазва с овкусеното масло като добавяме косата и сока на лимона и подправяме със сол и черен пипер.



Поставяме на програма "риба" или на 180 г за 14 минути и ... готово.
Експресна вечеря с добавка от някакво зеленчуково пюре или салата и  се поличава най- вкусната и здравословна вечеря .



Всъщност не е нокак сложна рецепта,  а я вписвам в блога просто като идея за здравословно високо-протеиново ястие пдхпдящо за кето режима или за спортуващи хора.


сряда, 22 март 2023 г.

Пилешко фрикасе със заквасена сметана

Пилешко фрикасе със заквасена сметана 






Продукти:

2 пилешки бутчета 
700 мл. пилешки бульон
3 скилидки чесън

4 с.л. с връх брашно
200г заквасена сметана

2 жълтъка

сол
черен пипер





Приготвяне:


Сваряваме пилешките бутчета след това ги обезкостяваме.

В тиган сгорещяваме на умерена температура мазнина и слагаме скилидките чесън като внимаме да не прегорят, защпто има опасност да започнат да горчат.

Прибавяме и брашното и с непрекъсната бъркане запичаме брашното до златисто.
С черпак добавяме от бульона към брашното  катао продължаваме енергично да бъркаме за да не се образуват бучици.
Трябва да се получи  гъста брашняна каша , която оставяме да ври на умерена температура.
Отделно в купичка разбиваме заквасената сметана със жълтъците, коити трябва да бъдат на стайна температура за да не сепресекат.
Добавяме от топлия пилешки бульон за да се уеднакват температурите и на тънка струйка добавяме към брашняната каша.
Посоляваме със сол и подправяме с черен пипер.
Добавяме накъсаното пилешко месо и оставяме да къкри на слаба температура за още 10 минути.
Поднасяме с лимон и поръсено с пера зелен чесън.





 

вторник, 21 март 2023 г.

Здравословно брауни с овесени ядки

Здравословно брауни с овесени ядки







Необходими продукти:

80г.  кремообразно фъстъчено масло

2 с.л. подсладител течен без калории
1 ч.л. ванилова есенция
2 ч.ч. ядково мляко може да използвате и краве
180г фини овесени ядки
30г натурално какао без добавена захар
1 с.л. смляно ленено семе
1 ч.л. бакпулвер
60г шоколадов чипс или шоколадови капки най-добре ако са от черен шоколад



Приготвяне

Към фъстъченото масло прибавете подсладителя, ваниловата есенция, ядковото мляко и разбийте добре до гладкост.
След това прибавете какаото, лененото семе и бкпулвера.
Разбъркайте отново и прибавете овесените ядки и шоколадовите капки.
Поставете в тавичка, поръсете с шоколадови капки за разкош и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 40 минути или до готовност.
Можете да добавите череши или вишни тъй като много си отиват с шоколадовия вкус.
Този сладкиш става уникален на вкус и по нищо не отстъпва на обикновеното брауни.
Да ви е сладко!




















 

сряда, 23 март 2022 г.

Двойно шоколадови мъфини

 Двойно шоколадови мъфини


Продукти:

Сухи продукти:

2 ч.ч. брашно
50г. бяла захар

150г. кафява захар

1/2 ч.ч. натурално неподсладено какао

1ч.ч. шоколадови капки

1 ч.л. бакпулвер

1/2 ч.л. сода за хляб

Течни съставки:

 1 голямо яйце

1 ч.ч. кисело мляко

1 ч.ч. олио



Приготвяне:

В купа смесваме сухите съставки като преди това ги пресяваме с изключение на захарта.
Прибавяме и течните съставки и бъркаме до пълното смесване на всички съставки.
Сместта трябва да изглежда така:




Загряваме фурната до 180г без вентилатор или 160г с вентилатор и печем за 18 минути или докато като забиете клечка за зъби или дървен шиш излязат напълно сухи.
Тази смес е за 18 бр. мъфинчета.



Охладете върху рещетка за печене, а след това съхранявайте в кутия с капак за да не изсъхнат от въздуха.

Рецептата е базирана от ТУК







вторник, 8 март 2022 г.

Яйчена салата с пилешко

Яйчена салата с пилешко месо и кисели краставички 




Продукти:


250г. сварено пилешко месо

 5 твърдо сварени яйца

3 бр.кисели краставички

1 с.л. горчица

250г. майонеза

сол черен пипер на вкус



Приготвяне:

Свареното пилешко месо накъсваме на дребно,  яйцата на кубчета, а киселите краставички на кръгчета.
В купа слагаме майонезата и горчицата разбъркваме добре и добавяме към продуктите.

Разбъркваме всичко добре и овкусяваме със сол и черен пипер.
Можете да замените свареното пилешко месо с нарязан на кубчета или лентички варено пушен колбас.







неделя, 6 март 2022 г.

Бриош или най-подходящите хлебчета за бургери

Бриош или най-подходящите хлебчета за бургери


В момента са много нашумели веригите за бургери ,които се радват на огромен интерес особено сред младите хора.
Моята дъщеря също е страхотен фен на хамбургерите, разбира се понеже е на 5 избирателно си хапва от тях,а останалото,което не й допада дава на баща си .
При това положение, нямаше как да не искам да разбера тези страхотни хлебчета как се правят и след като се поинтересувах разбрах,че това са бриоши,които се правят с мляко вместо изцяло с вода, имат си и яйце в тях и отгоре се мажат с жълтък и се пекат в по-голяма форма за мъфини (поне така ми обясниха).
Пробвах във форма за мъфини ,но не ми харесаха понеже станаха по-малки и трябва да изяде човек поне 3 и затова втория път си ги направих като отделни хлебчета и по-големи.



Ето и съставките за моите бриоши :
550г. Бяло брашно
1 яйце
7г. суха мая или едно пакетче
1ч.л. сол
1с.л. захар ( използвах кафява)
1 голямо яйце,леко разбито,
50г. разстопено масло
125 мл. леко затоплено прясно мляко
125 мл. леко затоплена вода

За намазване: 
 1 жълтък + 1 с.л. прясно мляко

по желание - сусам за поръсване

Приготвяне:

От посочените по-горе продукти ,омесете меко нелепнещо тесто. 
Разделете на 10 топки като всяка е с грамаж 90 г.
Поставете в тавичка за мъфини,но от по-големите,а ако не разполагате с такава просто оформените топчици поставете върху тава с хартия за печене и оставете докато удвоят обема си.
Размера не е голям,а точно според формата, а ако искате големи хлебчета увеличете грамажа на всяко оформено хлебче на по 120г и ще получите 6 хлебчета.
Разбийте жълтъка с млякото и намажете вече втасалите хлебчета.
Поръсете със сусам.
Печете за 15 минутки в предварително загрята на 180 градуса фурна без вентилатор .
Охладете и си направете бургер по Ваш вкус.
Добър Апетит!

вторник, 29 септември 2020 г.

Кето брауни

 Кето брауни



Продукти:

5 яйца 

1ч.ч. брашно от рожков

1/3 ч.ч. еритрол

1/3 ч.ч. олио (течна мазнина)

1/3 ч.ч. вода

1/3 ч.ч. натурално какао

1/4 ч.л. сол

1 ч.л. сода за хляб




Приготвяне:

Яйцата се разбиват с течните съставки , а след това се прибавят сухите съставки предварително смесени и пресяти през цедка.

Получава се кексово тесто,което изсипваме в тавичка с незалепващо покритие или с пласт хартия за печене.

Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за 20 минути.

Получава се уникално брауни  много сочно, което гарнирах със заквасена сметана с добавен еритрол и сладко от горски пллдове ,които имах замразени във фризера и които загрях на котлона в касерола като отново  добавих еритрол.

Можете да добавите ядки,кокосови стърготини.







неделя, 20 септември 2020 г.

Протеинови питки

Протеинови питки





Продукти:

2 големи яйца

120г. Извара

70г. Настърган кашкавал

30г. Кокосово брашно

1 ч.л. бакпулвер




Приготвяне:

Смесете в купа яйцата и изварата и разбъркайте до получаване на гладка смес.

Добавете кашкавала ,кокосовото брашно и бакпулвера.

Разбъркайте отново много добре .

Получава се леко лепкаво  тесто,което много лесно с ръце се оформя на 4 равни части в случая правим на плоски питки.

Слагаме в тавичка с незалепващо покритие  или с пистлан пласт хартия за печене и печем в предваритекно загрята на 180 градуса за 20 минути.

Тези питки са разкошни за добавка към ястия , невероятна алтернатива на хляба са и са подходящи ьа хора спазващи нисковъглехидратен режим (като мен) .

На мен лично тези питки ми стигат за 2 дни т.е. си хапвам по 2 на ден.

Можете да направите от тях и страхотни хамбургери.

Добър Апетит!




четвъртък, 27 август 2020 г.

Бърза печена лютеница

 Бърза печена лютеница


В края на летния сезон с #BILLAБългария искаме да ви представим поредната бърза, лесна и невероятно вкусна рецепта за лютеница, която се пече, а не се вари и сгъстява безкрайно.

Изцяло е приготвена от натурални съставки без химии и консерванти и със зеленчуци отгледани по програма за намаляване на пестицидите от #BILLAГрадини и от български производители. А вкусът е несравним.

#BILLAГрадини #discoverfoodquality #търсикачественатахрана 






Необходими са ви:


3 кг.  червена капия

2 кг.  Домати

2 средни на големина глави лук

1 голяма глава чесън или 2 по-малки

1 кг. Патладжан

500г. Моркови

1 ч.ч. оцет

3 с.л. сол

1 ч.ч. захар

1 1/2 ч.ч. олио 

1 пакетче смлян кимион

1 връзка магданоз


* Чашата, която използвах за мерене на течните съставки е с вместимост 200мл.



Приготвяме като:

Нарязваме всички  продукти на ситно и ги поставяме в удобна за печене тава.


*По този начин ги наситнявам в кухненски робот.



Разбъркваме, затваряме отгоре с алуминиево фолио тавата и я слагаме в предварително


загрята фурна на 250 градуса за точно 2 часа.


От време на време е хубаво да разбъркваме и наблюдаваме сместа за лютеницата.

След като минат двата часа, премахваме фолиото и печем още около час или до достигане на

желаната гъстота.

За да си приготвим наистина хубава зимнина, са ни необходими и качествени продукти,

разбира се, моите пиперки и домати са доставени директно от #BILLAГрадини.

Както ви запознах в предишни публикации, те са отгледани по програма за намаляване на

пестицидите и от български производители, а пиперките и доматите бяха толкова месести и

със сладък вкус, че нямаше нужда от допълнително време за сгъстяване на сместа, също така и

намалих и захарта за самата доза като сложих 1/2 ч.ч. захар, а не цяла.

Докато е още гореща, пасираме сместа и пълним в бурканчета с винтови капачки, обръщаме и

оставяме така, докато напълно изстинат.

От собствената топлина на сместа капачките дръпват и се вакуумират.

Бързо, лесно и вкусно си приготвихме една доза вкусна домашна лютеница, която е с напълно

натурални съставки, без консерванти и химии, с невероятен вкус и аромат.



















Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...