понеделник, 29 юни 2020 г.

Кето руло от тиквички

Кето руло от тиквички


Здравейте, любители кулинари .
С удоволствие искам да ви уведомя ,че ще си партнираме с #BILLAБългария и ще предложим няколко рецепти включващи зеленчуци отгледани по програмата за намаляване на пестицидите изключително и само в България, директно от производители на #BILLAГрадини
Аз пък от своя страна се ангажирах да изготвя авторски рецепти, както знаете обожавам свежите и сезонни продукти и в случая за тази рецепта използвах тиквички -  български,свежи ,с малки семки и гладка кора и свеж цвят,а за салатата използвах микс от чери доматчета сочни и свежи със уникален сладък вкус.  Разбира се директно от 
#BILLAГрадини.





 



Продукти:

2 средни тиквички
200г. бекон
250 г. крема  сирене (2 пакетчета)
3 скилидки чесън
5 средни на големина яйца
50г. масло
1/4 ч.л. сода бикарбонат
сол
черен пипер

За поднасяне:

чери домати
2 скилидки чесън
краве сирене
магданоз
сол
зехтин


Приготвяне:

Тиквичките се настъргват, осоляват и се оставят да се изцеди водата за около 30 минути.
Изцеждат се допълнително с ръка или през марля, добавят се към тях яйцата, 125г. или едното пакетче крема сирене, 3 скилидки чесън, които се пресоват предварително и леко разтопеното масло и содата.
Подправя се със сол и черен пипер.

Сместа се разбърква много добре с помощта на миксер и след това се  изсипва в тава с постлана хартия за печене като за всеки случай намазняваме леко хартията за печене със зехтин или предпочитана от Вас течна мазнина.
Печем в предварително загрята на 200 градуса  фурна без вентилатор или на 180 градуса фурна с вентилатор за 20 мин.


След като се изпече блата го оставяме да се хлади.
Мажем го с другото пакетче крема сирене и нареждаме бекон отгоре. Аз използвах варено-пушеният бекон с марка BILLA и с помощта на хартията за печене завиваме внимателно на стегнато руло.


Завиваме хартията от двата края като бонбон и оставяме да престои около 30 мин, за да стегне. Салатата към рулото приготвих от чери доматчетата, нарязани на половинки, пресовани 2 скилидки чесън, ситно нарязан магданоз, сол, зехтин и поръсена с краве сирене.

Бързо, лесно и много вкусно.


четвъртък, 25 юни 2020 г.

Кето палачинки

Кето палачинки






Продукти:

6 яйца
250г сирене крема
100мл. вода
щипка сода за хляб
сол
 (излизат 6 бр. със стандартен размер)

За плънката:

300г пушено пилешко месо
1 пълна лъжица заквасена сметана 
див лук



Приготвяне;

Продуктите за плачинките сложете в блендер и миксирайте догладка смес.
Намазнете тиган и черпак както стандартните палачинки разпределете и печете на средна температура.

Плънката можете да си я напраите по Ващ вкус ,аз използвах тези продукти ,коити посоих като накълцах пилешкото и го смесих със заквасената сметана за сплав и див лук.
Бързо лесно,вкусно и Кето

понеделник, 27 януари 2020 г.

Зимна крем супа

Зимна крем супа 



Продукти:

500г.боколи
1 голям стрък праз 
400г.заквасена сметана
100г краве масло
1 л вода
сол,черен пипер на вкус


Приготвяне:

В тенджерка се слага маслото и  след това се  задушават броколите накъсани на розички и празът,нарязан на кръгчета.
След като омекнат се налива водата и се оставят на слаб огън да се сварят напълно.
Посоляват се и се добавя заквасената сметана ,която трябва да е на стайна температура и в никакъв случай от хладилника тъй като ще се пресече в супата.
Супата се пасира до напълно гладка консистенция и се подправя с черен пипер.
Оставя се да покъкри още 5 минути на слаб огън.
По желание може да поднесете със запечен на чипс бекон.
Тази супа е много вкусна,ароматна,питателна и нисковъглехидратна,затова е подходяща за спазващите кето режим на хранене.










сряда, 26 юни 2019 г.

Десерт с грис и рикота

Десерт с грис и рикота




Продукти:

250г.рикота
500мл.вода
250мл.прясно мляко
250г.грис
4 яйца (среден размер)
200г.захар
250г.рикота
60г.меко краве масло
1 ч.л. ванилова есенция
кората на 1 лимон / лимонова есенция



Приготвяне:
В тендерка се затоплят водата и млякото,алед това се добавя маслото и накрая се добавя гриста.
Бърка се с помощта на шпатула 4-5 мин като трябва да се сготви и се получава нещо като парено тесто ,но с грис.




Дръпва се от котлона и се оставя да се охлади.
В отделна купа поставяме останалите продукти и ги разбъркваме до гладка смес.
След като се е охладило пареното тесто с грис се добавя към яйчената смес и се разбърква много добре - аз използвах на миксера приставката за гладки смеси за да се разбърка максимално добре.




Във форма с диаметър 22 см. се намаслява и набрашнява изсипва се сместа и се пече в предварително загрята фурна на 190 градуса за 40 мин.
!!! Всяка фурна е с ралична мощност така,че изпробвайте  дали е изпечен сладкиша с клечка за зъби или дървен шиш преди да извадите от фурната!!
Този сладкиш може да се консумира както топъл,така и студен мое лично мнение е ,че топъл е по-вкусен поднесен с топ
ка сладолед.





 страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК




сряда, 9 януари 2019 г.

Бутер пай с кайма

Бутер пай с кайма




Продукти:
1 пакет (800г) бутертесто 
500г. кайма смес 
100г стерилизирани гъби
100г. стерилизирани кисели краставички
1 връзка магданоз
1 глава лук
1 разбит жълтък с малко вода за намазване
подправки за каймата по желание - моите бяха кимион,червен пипер, чубрица,черен пипер.





Приготвяне:

Плънката пригответе първо за да може да се охлади докато оформяте пая.
Каймата овкусете ,прибавете нарязаните на ситно лук и магданоз и задушете до златисто в тиган с малко мазнина.
Добавете нарязаните на ситно краставички и гъби.
Разбъркайте и оставете сместа да се охлади.
В подхдяща тавичка (диаметър 26 см.беше моята) поставете бутертестото като то трябва да излиза леко от стените на тавичката за да можете като похлупите с останалото тесто хубаво да застъпите и да не се отвори в процеса на печене.
Надупчвате хубаво тестото (само долната част,която е легнала по тавичката) с вилица за да не се надуе.
Сложете плънката и затворете с капака от бутертесто, на който предварително сте си направили отвори за да излиза парата по време на печенето.


Оформлението зависи изцяло от Вашето желание и въобръжение ,както се вижда аз си направих отворите и декорацията на капака с форми за сладки.



Намажете със жълтъка и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути или до получаване на златиста коричка.
Добър Апетит!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК













петък, 21 декември 2018 г.

Бишкотена коледна къщичка

Бишкотена Коледна къщичка






Продукти:

2 пакета бишкоти
400г течен шоколад
Захарни поръски





Приготвяне:

Всъщност няма нищо сложно в приготвянето на бишкотената къщичка и е необходимо само да поставите на плот или маса хартия за печене ,защото наистина изключително много се цапа наоколо и да поставите бишкотите една върху друга като ги слепвате с помощта на течен шоколад.
Най-добре  е той да е бял за да не си личи където са слепени бишкотите. 








Не описвам тази публикация ,защото е нещо супер сложно,а просто  за да я има като идея.
Закрепвате стените и челната и задната част отново с помощта на течния шоколад,а предната част още преди да е слепена изрязвате с остър нож като вратичка,но много внимавайте да не се разсчупят бишкотите и да се наруши цялостта на отделните елементи.
Трябва да оставите добре да изсъхне шоколада за да не се разместят бишкотите.
Украсявате според Вашите предпочитания.

 

 Това е,няма нищо сложно.

идеята е взаимствана от блога на Люси

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Разядка "Коледна елхичка"

Разядка "Коледна елхичка"




Продукти:

400г катък
400г сирене крема използвах овкусено с див лук
една шепа натрошени орехи
100г сирене чедър или друг вид твърдо сирене подходящо за настъргване
100г колбас аз използвах пушена шунка 



Приготвяне:
Сиренето се настъргва ,орехите се натрошават с помощта на блендер или чопър,а колбаса се нарязва на кубчета.
В купа се смесват всички продукти като първо хубаво размесвате кремата сирене с катъка , а след това добавяте и останалите продукти.
Разбърквате добре ако е необходимо посолявате и подправят с черен пипер.



Оставете за 30 мин. в хладилник да стегне сместа.
След това върху фолио за свежо съхранение слагате сместа и завивате с фолиото като оформяте като елхичка .
Оставяте за поне 30 минути да стегне вече оформената елхичка, след това изваждате и поставяте в подходяща чиния или плато и украсявате с маслини различни видове и цветове и клонки розмарин.
Звездата направих от сирене чедър с помощта на резец за сладки.
Поднесете с крекери или соленки.
Весели Празници!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК





четвъртък, 13 септември 2018 г.

Домашен кетчуп

Домашен кетчуп



Продукти:

5л. смляно домати
1 ч.ч. оцет
1 1/2 ч.ч. захар
1 с.л. кимион
3 с.л. сол
5г. черен пипер (1/2 пакетче)
200г. пшенично нишесте разбито във вода






Приготвяне:

Пасирайте доматите и ги измерете за да станат 5 л.
Държа да подчертая,че първата доза,която направих  спазих стриктно рецептата да смеля доматите, но останаха ципи и семки и стоеше грозно и затова реших втората доза да я направя през месомелачката ,на която имам приставка за премахване на семена и ципи от доматите.
Бързо и лесно става,така,че ако имате такава машинка използвайте нея ,а не пасатор или блендер.
Сложете доматеното пюре и заварете ,колкото да изври водата и да остане гъстата част.
Използвайте консервни домати без значение от сорта, моите бяха Рио Гранде ,просто ,защото такива засадих и бяха доста месести и много бързо се сгъстиха.





След като се сгъстият доматите (след около 25-30 мин.) ,добавете захарта,оцета,солта (има някои,които солят повече, други по-малко, така,че опитвайте и постепенно сложете 3-те супени лъжици),кимиона и черния пипер.
Кимион и черен пипер също сложете на вкус.
След като поври малко дръпнете от котлона и добавете нишестето, разбито във вода (около 300 мл. мисля сложих) и наливайте постепенно към доматената смес с постоянно бъркане.
Върнете на котлона и оставете на умерена температура да се сгъсти ,но не забравяйте да бъркате за да не загори сместа тъй като вече става по-тежка и може да полепне по дъното.
Не добавяме консерванти просто разпределете в бутилки с капачки или бурканчета, затворете добре и обърнете с капака надолу за да се вакуумират от собствената си топлина.
Това е основата за кетчуп, към която можете да добавите чесън или други подправки по Ваш избор.
Вкусът е почти на 100% като този на купешкия и то на хубавите марки като изклювим факта,че не съдържа стабилизатори,консерванти ,оцветители и овкусители.
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК















Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...