четвъртък, 13 септември 2018 г.

Домашен кетчуп

Домашен кетчуп



Продукти:

5л. смляно домати
1 ч.ч. оцет
1 1/2 ч.ч. захар
1 с.л. кимион
3 с.л. сол
5г. черен пипер (1/2 пакетче)
200г. пшенично нишесте разбито във вода






Приготвяне:

Пасирайте доматите и ги измерете за да станат 5 л.
Държа да подчертая,че първата доза,която направих  спазих стриктно рецептата да смеля доматите, но останаха ципи и семки и стоеше грозно и затова реших втората доза да я направя през месомелачката ,на която имам приставка за премахване на семена и ципи от доматите.
Бързо и лесно става,така,че ако имате такава машинка използвайте нея ,а не пасатор или блендер.
Сложете доматеното пюре и заварете ,колкото да изври водата и да остане гъстата част.
Използвайте консервни домати без значение от сорта, моите бяха Рио Гранде ,просто ,защото такива засадих и бяха доста месести и много бързо се сгъстиха.





След като се сгъстият доматите (след около 25-30 мин.) ,добавете захарта,оцета,солта (има някои,които солят повече, други по-малко, така,че опитвайте и постепенно сложете 3-те супени лъжици),кимиона и черния пипер.
Кимион и черен пипер също сложете на вкус.
След като поври малко дръпнете от котлона и добавете нишестето, разбито във вода (около 300 мл. мисля сложих) и наливайте постепенно към доматената смес с постоянно бъркане.
Върнете на котлона и оставете на умерена температура да се сгъсти ,но не забравяйте да бъркате за да не загори сместа тъй като вече става по-тежка и може да полепне по дъното.
Не добавяме консерванти просто разпределете в бутилки с капачки или бурканчета, затворете добре и обърнете с капака надолу за да се вакуумират от собствената си топлина.
Това е основата за кетчуп, към която можете да добавите чесън или други подправки по Ваш избор.
Вкусът е почти на 100% като този на купешкия и то на хубавите марки като изклювим факта,че не съдържа стабилизатори,консерванти ,оцветители и овкусители.
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК















Няма коментари:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...